Genial vannskiftingsystem?

Kom til å tenke på hvordan man kan skifte vann uten å gjøre så mye.

http://img88.imageshack.us/i/utennavnur.jpg/

Over akvariet har vi en vanntank. vannet (som har blitt oppvarmet med en varmekolbe) renner direkte ned i karet uten at det blir overflod, fordi:
På toppen i akvariet har vi borret et hull. I dette hullet er det en slange (utgangsrør) som leder vannet ut. Rundt hullet er det sikonert slik at ingenting lekker ut. Når vannet rekker opp til dette hullet fraktes det ut gjennom utgangsrøret, slik at det aldri kan bli overflod. Over utgangshullet har vi en sil, slik at fisk og snegler ikke også blir fraktet ut.
Selve hullet borres med glassborr.

Har ikke prøvd dette selv, men tenkte bare jeg skulle dele ideen med alle her på forumet Håper jeg klarte å forklare godt nok

etter mange forsøk, klarer jeg ennå ikke å legge bildet direkte inn i posten
Hvis du så i tillegg går for en slange mellom tanken og akvariet, kan du bruke en kopling med tidsur. Da er det bare å etterfylle vanntanken innimellom.

Har du fisk som holder seg i det øverste sjiktet, kan det fort lønne seg å ha et gitter foran utløpet.
Ja det er genialt, og brukes av mange . Men du trenger ikke noe tank til å varme vannet, bare pass på at du ikke fyller så mye i slengen at tempen går faretruende ned. Så alt du trenger er et diamantbor og en tankgjennomføring. Det å skifte vann består jo bare i å åpne kranen og vente noen minutter, og så lukke. Ikke akkurat mye arbeid. Men hvis man er kjempelat setter man på en magnetventil og bruker en timer til å åpne den noen minutter hver dag.


Hvorfor ikke bytte kontinuerlig?
Det er en ting jeg aldri har forstått når det gjelder vannbytte i akvarier.

Hvorfor skal man alltid bytte prosentvise mengder av vannet på gitt tidspunkt?

Hvis man har koblet akvariet til "avløp", eller ihvertfall har sørget for at overflødig vann flyter ut utgangsrøret når akvariet er fullt slik som Knut foreslår. Hvorfor ikke bare la det renne nytt vann inn i akvariet hele tiden?

Sett at man har et 200 liters akvarium og bytter 40% en gang i uken, altså 80 liter. Hvorfor ikke la det renne en liten strøm av vann ned i akvariet kontinuerlig? Dersom man åpner kranene slik at det renner 1,15 liter i døgnet inn(og ut) av akvariet bytter man like mye vann iløpet av uken.

Dette er jo også mer naturlig. I fiskenes naturlige habitat renner det alltid vann "forbi", enten det er i en elv eller i en innsjø blir alltid vannet kontinuerlig byttet ut. Elven synker ikke 15 cm og øker like mye igjen iløpet av en time en gang i uken. (Jada, vet at det finnes regntid/flom, men det syns jeg ikke blir det samme.)

Kutter man ut timere, magnetventiler og andre fancy greier kan man bytte små mengder vann kontinuerlig. Da slipper man vel også å drive å forvarme vannet og alt mulig ifm vannbytte også? 1,15 liter i døgnet er mindre enn 0,5 dl i timen, det utgjør ingen nevneverdig temperaturpåvirkning..

Dette høres ihvertfall logisk ut i mitt hode, er jeg helt på jordet?
Jeg har hatt et slikt halvautomatisk system i drift siden varen 2009. Kjellerstua med akvarier ligger vegg i vegg med et vaske/hobbyrom og det ga mulighet til et slags halvautomatisk vannbyttesystem. Alle kar, en 530 l, en 250l, en 160 og 6 stk 54 litere i reol har hull med overløp til 32 mm avløpsrør som ble ført gjennom veggen og til sluket i vaskerommet. Motsatt vei la jeg en vanlig hageslange koblet til 3 stk 55 liters plastdunker fra CO. Disse er utstyrt med vanlige Gardenakoblinger og kraner. Vannet her luftes og varmes til ca 20 grader. Ph justeres til det vannet jeg har i de forskjellige karene og litt flytende gjødsel og jernekstrakt tilsettes av og til.

Ukentlig ca 25% vannskifte i de tre store karene skjer deretter ved å legge vannslangen i akvariet, åpne kranene og ta en kaffe. Jeg må manuelt fylle vann i dunkene med en bit hageslange montert på en egen kran med kuleventil og det er gjort på under 5 minutter.

I reolen står de øverste karene for høyt til at systemet virker, så der fyller jeg manuelt, men når karet er fullt renner overskudd av vann ut i avløpsrørene. I småkarene er dessuten en bøtte nok til å gi 20% vannbytte så jeg har ikke brydd meg om å finne noe automatikk i dette (kunne for eksempel ha en powerhead i en av dunkene og fjernstyre den fra kjellerstua slik at jeg sikrer meg mot at det renner over.)
Jeg har egne avløpsrør som slangen kan legges i ved slamsuging ettersom rørstussen fra akvariet tar for stor plass i det røret som er for overløp. Alle avløpsrør er koblet sammen og før til sluket i vaskerommet. På veien dit går vannet gjennom en vannlås beregnet for dusjkabinett, dels for å samle opp ebentuell sand, dels for å dempe lyden av vann som renner ned i sluket.

Til PatrickgeeHvis du skal ha et automatisk vannbytte på den måten du beskriver, må du kunne stole helt på at kaldtvannskrana ikke enten doserer for mye eller for lite, altså at den ikke endrer doseringen av seg selv. Vanlige kraner vol kunne gjøre dette. Kuleventil kan kanskje være det man må bruke.

Mye snasne ideer her altså. Lurer litt på en ganske så automatisk løsning som dette men med sump. Noen som har lest om eller sett det i bruk?
Da gjør du slik som Jon Olav foreslår i innlegg nr 3, Are. Det er det samme om du fyller vannet i sumpen eller hovedkarret. I tillegg kan du enten bruke en vannkrane med flottør som i en sisterne på et toalett,ellers så finnes det mye flott i nivåsensorer.

Bruker du da i tillegg deler fra Gardena sitt selvvannings system med munnstykker på 2 -4 liter i time har du det meste på plass. Anbefaler å lage to avløp, slik at det bestandig er et som er i reserve, hvis det skjer noe med det første...

Solveig la ut noen bilder på hvordan hun løste dette i sitt kar i sin personlige tråd. Du kan les det her fra innlegg 189.
Begynner nesten å bli litt glad i deg jeg Nils. Tusen takk for tips. Skal sjekke litt om dette og sette det opp på lista mi jeg trur jeg

Mange takk
kom gjerne me blder og handle list av de forskjellige systemene og hvor det kan kjøpes

mvh lloyd
Tilfeldig bekjentskap
© Sondre Giertsen
Reklame for plussmedlemskap