Jenny sitt akvarium

24.12.13 Overvintring

Jenny pakker opp en 120 liters eske med "Akvarieboka for barn." Selve akvariumet er ikke med på juleferie, men eska var en fin måte å vise henne størrelsen. Den er dessuten akkurat stor nok til at hun kan krype oppi den og "overvintre på Svalbard" mens hun leser og planlegger.

28.12.13 Litt overivrige
Vi fyller vann og starter filteret. Neste morgen, etter tilpasning av pH (7,3) og temperatur (28 grader C) begynner vi å mate bakteriene med salmiakk.

30.12.13 Mor planlegger en ekspedisjon
Vi insisterer på at dette er Jennys akvarium, men jeg blander meg likevel i tide og utide. I dag har jeg fått gjennomslag for at selv om jenta ikke er så opptatt av planter, kommer fiskene til å sette pris på å ha noen gjemmesteder. Vi ser også at den spraglete grusen vi ble anbefalt i butikken er for grov for flere av fiskene jenta ønsker seg, og må vurdere å bytte den med en gang.

Den hittil beste butikken vi har besøkt ligger i Førde (rene, store akvarier!), den nærmeste har for mye snegler i plantene, og den som lurte oss med grusen får bare en sjangse. Vi pakker med oss en kjølebag (varmebag?) til plantene, og prøver Galleriet i Bergen sentrum.

Sand, drømmer og poetisk rettferdighet for bakterier
01.01.14 Akvarium er vanskeligere enn vi først trodde. Hørt den før?

Vi hadde plukket ut planter, sand og diverse småting, og var klare til å betale, men ble reddet i kassen: Sanden som ble plukket ut med tanke på Corydoras, ville ikke fungere for plantene. Spesielt favoritt-vallisneriaen ville ha råtnet. Åtteåringen valgte plantene, men har fortsatt lyst på cory... Mor leser videre på jakt etter et kompromis: finkornet grus? Blomsterpotter? Kun flyteplanter?

Vi finner massevis av eksempler på både cory i grus og vallis i sand, men vet lite om hva som fungerer over tid...

Det begynte også å demre at jenta prøver å bygge karpedammene fra Muséhagen i sin høye 120 liter. Hun så akvariet for seg ovenifra, og ønsket seg vannliljer, karper og sommerfugler (!). Den mørke bunnen, altså mesteparten av volumet, var mindre interessant i begynnelsen.

Heldigvis gir innkjøringen tid til å diskutere alle planer og drømmer, til å forelske seg i en stim knøttsmå rasbora, og til å bli oppriktig glad i sine nitrospirae.
Plussmedlem
JorunK
01.01.14 Akvarium er vanskeligere enn vi først trodde. Hørt den før?


Ja - sannsynligvis noe av det samme som jeg tenkte for snart 5 år siden... Men man ser sammenhengende mer etterhvert, og man lærer fort. Det er bare å ta èn ting om gangen, og sette seg inn i de små tingene litt etterhvert. Så går det bra!

Hva slags sand var det dere plukket ut, husker du det? Jeg har iallefall aldri hørt eller opplevd at vallisneria ikke kan trives i sand.
For å si det sånn; her hos meg er det Corydoras det går i. Jeg har ganske mange akvarier, alle med sand, og plantene trives for det meste, de Og om de ikke gjør det, er det iallefall ikke på grunn av sanden, for å si det på den måten

Så jeg tror at dere trygt kan velge sand uten å være bekymret for plantenes del! Det er svært mange som bruker sand i akvariene, og planteveksten er like flott likevel. Så, altså; Corydoras og planter går fint! Og selv om et akvarium med kun flyteplanter kan være fint, er det jo slik at de fleste ønsker seg et akvarium med andre typer planter også.


Det er bra dere tar dere tid til å sette dere inn i stort og smått. Det lønner seg! Både økonomisk, og ellers...
Og husk å bruke forumet! Her er det masse inspirasjon å hente. Titt på medlemsakvarier, fiskearter som virker interessante... og annet

Lykke til

Hei!

Takk for oppmuntringen, jeg begynner å bli overbevist om at bytte til sand er det eneste riktige. Det var bare så veldigoverbevisende når damen som var i ferd med å selge oss sanden stoppet oss.

For en åtteåring var det for fristende å velge posen med nyplukkede planter over fisker hun kanskje skal kjøpe om noen uker. Men hun blir stadig sikrere på at hun vil prøve på begge deler og jeg har forelsket meg og prøver stadig tydeligere å overbevise henne Skal la henne kikke på bildene av dine i morgen.

Heisann og gratulerer med spennende og lærerik hobby for både små og store, og flott at du lager egen tråd om prosjektet

Jeg har også mye Corydoras og bruker Biltemasand i karene, billig og bra. Har ikke hatt problemer med planter pga av sanden, og skal dere ha cory bør dere ikke velge grus.

Ps. Hvis dere velger å bruke sand fra Biltema må dere passe på å få tak i den som står merket med "akvarium m.m", den andre typen de har inneholder noe som heter Olivin og det er ikke bra å putte i akvariet.
Takk, Rita!
Olivin hadde jeg faktisk lest om, men jeg visste ikke at det er to typer Biltemasand. Tror jeg har fått nok av de lokale dyrebutikkene for en stund, og stopper nok innom Biltema eller Jula... eller kanskje vi tar oss tid til å lete opp egnet elvesand? Det kan gå noen uker før vi kjøper fisk, så vi rekker å kontakte både lillebror geologen og evt. en grunneier.

Vi har forkaster olivin og kalkholdige steiner, men hva med jern? Andre mineraler? Blir flint og kvarts fo skarpe kanter?

For ordens skyld: Grus og cory er ikke et alternativ vi vurderer lenger, men det kunne gått galt når den første butikken anbefalte grusen til alle slags maller og den neste butikken frarådet oss å bytte til sand. Jeg er glad vi var sammen på butikkene, ellers ville jeg trodd at det var meg som var for sløv (for overveldet?) ti å forstå hva de sa. Rita, Anders og alle som har skrevet andre poster jeg har lest og lært av: Mange tusen takk for god informasjon, påminnelser, linker og gode forklaringer.

Lurer på om vi våger å kjøpe fisk i dyrebutikken, spøkte jeg i sted. Joda, mente jentungen: Vi må redde fiskene derfra!
JorunK
Lurer på om vi våger å kjøpe fisk i dyrebutikken, spøkte jeg i sted. Joda, mente jentungen: Vi må redde fiskene derfra!


Hahaha, dagens beste
Nesten fælt å le, for det stemmer så alt for ofte.
Mye fin cory å få kjøpt privat i Bergen så det er bare å følge med på annonsene her på forumet
03.01.14 Navneforslag

Dette ligner mer og mer på et svngerskap, med tester, innredning og nå også lister med navneforslag.

Sneglen som snek seg med plantene og nå risikerer livet i Lake Ammonia heter Filur. De andre forslagene er akkurat så bløte som de våte omgivelsene krever:

Bettaen Batman (si Bettaen fort fem ganger). Milly Molly. Cory og Doris Corydoras, Guri og Ra Malla, Petter Panzer. Moskitorasboraene Moskito, Myggen og Knotten.

Og idet Myggen passerte pappas filter for nittitallsfotball dukket det selvsagt opp en haug navn på fotballspillere. Kanskje vi må sette innen gjeng blågrønne nanofisk og to bittesmå fotballmål?


06.01.14 Testsett for NH3 i hus

Merkelig nok (?) har det vært vanskelig å finne dråpetester for nitrat eller ammoniakk/ammonium i nærheten, og det tok noen uker å bestille. Lang historie kort: 24 drypp senere står vi med en svært dyp petroleumsfarge i glasset og kan konstatere at vi har overdosert salmiakken...

07.01.14 Skal... skal ikke .... skal!

Diskusjonen gikk over både kveldsmat og frokost: Skulle vi skifte vannet og starte på nytt? Tross de høye NH3-verdiene hadde vi jo en fin utvikling i nitritt og så ut til å være nær toppen. Plantene trives (bortsett fra at de mister luftbladene) og åtteåringen var begynt å slå seg til ro med at hun hadde fått bakterier til jul.

I ettermiddag kom spikeren i kista: Mutter slo av hele strømforsyningen når hun skulle ta lyset, og vi kom hjem til kaldt og stille akvarium. Den lille kolonien av filterbakterier var i løpet av de siste dagene blitt ammoniakkforgiftet, frosset ut og hva det nå enn heter når filterpumpen står av for lenge.

Med andre od var det tid for både vannbytte og sandbytte. Rundt 15 liter vann ble part sammen med pumpen i tilfelle vi har Hulken-varianten av filterbakterier, resten ble brutalt byttet. Verandaplantene fikk grusen, og karet ble fylt med en lekker strand. Åtteåringen fikk selv plante og møblere, denne gangen var hun jo erfaren og hadde massevis av id´eer:

En liten blomsterpotte og en telyslykt ble delvis gravd ned som "hus" (MINE fisk bor IKKE i huler!), det ble plantet "hekk" imellom dem og keramikk-søkkene fra plantene ble satt opp som gjerde rundt det ene. "Salaten" til moskitoene ble plantet med god avstand til den høye planten som er reservert for kampfisk, og ukesvis med teorilesing var plutselig en naturlig del av dukkehusleken.

Bare ett sted oppdaget vi en brist i kunnskapen: Hun har satt frem matskål så coryene skal slippe å få sand i maten...


07.01.14 RIP Filur
Tross armageddon-forholdene i karet, klarte sandsnegen Filur seg gjennom både salmi-overdose og halve skiftet fra grus til sand. Det vaførst når han prøvde seg på å krysse gulvet at problemene virkelig begynte....og brått sluttet.
09.01.14 Krydder i hverdagen
Til tross for avslått pumpe og varmekolbe i et døgn og deretter bytte til sand ser det ut som om nitrosomae-landsbyen klarte seg godt: Ammoniakktestene gikk fra 5 ppm til 1 ppm to dager på rad (jepp, vi er nysgjerrige nerder som tester to ganger i døgnet...). Nitritt-testen er enig: Den steg raskt, og kan se ut til å snike seg såvidt nedover. Nå debatterer vi behovet for en mer føsom nitrat-test: Det er sannsynlig at nitrospira er begynt å ta for seg av nitritten, men de er fortsatt for få til at vi kan måle noe nitrat...

Vi har kjøpt testene litt spredt, og fra ulike produsenter, så det begynner å se rotete ut på hylla. De litt over middels interiør-interesserte jentene i huset bestilte derfor et matchende sett reagensrør til prøvene. Det var ikke bare lett å bestille et lite antall, lurer på hvor andre akvarie-folk kjøper testrør, pipetter og slikt?
Jeg bruker rørene som følger med testene, da er jeg sikker på at jeg leser av riktig verdi. Har ikke pipetter, men bruker sprøyter med ml-inndeling som jeg fikk billig på apoteket.
11.01.14 Etisk debatt på ville veier
Etter at vi leste om fiskeløs innkjøring, er det svært vanskelig å forsvare noe annet. Likevel, etter hvert som vi lærer mer og mer begynner vi å føle oss overlegne og når vi er innom dyrebutikkene for å kikke blir det stadig vanskeligere å gå fra fisk vi føler at ikke har det helt bra der.

Misforstå meg rett: Det er ikke aktuelt verken å "redde" alle fiskene i butikken eller å slippe noen av dem opp i Lake Ammonia. Men ehem... vi har nok en liten tilståelse å komme med likevel:

I formiddag bråforelsket jenta seg i kampfisken Kompis Kampus. Han satt i et bittelite reke-akvarie og stirret på henne mens han vinket forsiktig med lange, bleke slør. Dråpen kom når hun viste oss frynsene mellom to finner, og den lille flokken med tetra. (Er du ferdig med å se for deg bedende betta-øyne? Bytt ut det bildet med tre flirende tetra med sylskarpe tenner. Du kan godt se for deg at de skulker skolen og røyker bak gymsalen, også).

Tre menneskehoder stakk seg sammen og kom raskt opp med følgende forsvar og vikarierende motiver:

- Andre kampfisk klarer seg greit i knøttsmå boller uten filter og varme, vi kan tilby karantene-vasen på 20 liter, og vet allerede at tempereaturen på vannet vi har test-fylt den med stabiliserer seg på 24 grader.

- Der får den bo for seg selv, uten frekke tetra-bander.

- Den kan få ta med seg plantene den har nå, siden det egentlig var planter vi skulle kjøpe i dag.

- Jeg tror at den liker meg like godt som jeg liker den, så tenk om noen andre kjøper den før vi kommer tilbake?

- Folk som har så nybegynnerdilla at de tar vannprøver to ganger om dagen, kommer aldri til å glemme daglig vannbytte til fisken!

- Det er sannsynligvis ikke så lenge til akvariet er klart, så vi kan like gjerne starte "karantenen" nå.

Vi innrømmer det glatt, noen av grunnene er syltynne. Men fem timer senere er vi like fullt vldig fornøyde med oss selv. Og det ser da ut som om Kompis Kampus finner seg til rette også: Han satt musestille i posen, men etter en halvtimes gradvis tilvenning til vannet begynte han systematisk å utforske omgivelsene. Han virker veldig aktiv, men tar seg en hvil innimellom, hang litt i flyteplantene, blåste noen spredte bobler og spiste et gryn av Dr. Bassleers Biofish Food... Den siste halvtimen ser han til og med ut til å skifte farge, til en varmere rødfarge på kroppen og en dypere blålilla på finnene. Det er vel et godt tegn?


McSteen
Jeg bruker rørene som følger med testene, da er jeg sikker på at jeg leser av riktig verdi.


Godt poeng, det hadde vi ikke tenkt på McSteen. Vi skal se nøye etter at vi leser fargene likt i de nye glassene. Fargekartene er jo sikkert tilpasset lysbrytningen i begrene de kom med.
12.01.14 En fisk med personlighet
Kompis Kampus er en livlig krabat, som veksler mellom store bevegelser og fullstendig urørlighet. Han svinser rundt mellom plantene, dytter mosedotten rundt omkring, forsøker å skvise seg inn mellom glassveggen og en flytende plastkopp... Og plutselig er det bråstopp i noen minutter, mens han tar seg en lur lett henslengt på bunnen eller i en plante.

Favorittaktiviteten ser ut til å være vannbytter: Vi tømmer den lille "vasen" med en plastøse, og da kommer han pilende for å være med: Svømmer, hopper og vaker rundt den. Og like gøy når vi fyller igjen, da stiller han seg midt i strålen "med vinden i håret." Flytter vi strålen, følger han etter, og når det er tomt svømmer han til overflaten og kikker anklagende på oss.

Et par ganger har vi gitt etter og byttet litt til. Det kan vel ikke bli for mye, når vi har kranvann med OK verdier?

Flere ganger har vi lurt på om denne fisken har lært disse triksene hos noen andre. Spesielt når vi legger hånda på glasset, og han straks svømmer inn til den. Er det noen her som kjenner en blå og rød VT papillon?
Rettelse: Han er lilla, ifølge åtteåringen. Det er bare i gamle mamma-øyne det ser ut som blå med røde spetter.
Forstår så godt fascinasjonen for kampfisken, de er virkelig noen store personligheter!

Måtte innom å kommentere i tråden din slik at jeg får beskjed når du poster. Du skriver så morsomt og det er veldig artig å lese om erfaringene dere har som nye akvarister.

Kjenner meg veldig igjen i mye av det. Blant annet så kjøpte jeg selv min kampfisk før akvariet var helt innkjørt og måtte ha ham gående i en liten beholder noen uker. Men han var jo så flott at jeg forelsket meg pladask! Kunne jo ikke gå fra ham så noen andre kunne kjøpe han kan du skjønne
14.01.14 Er Kampus en jålete fisk?

PRO: I dag har han skiftet farger igjen. Fargen på kroppen var i ferd med å bli rødere, men nå er den en slags dragonscale med lyse skjell på rødorange bunn. Den blå halvdelen av finnene er blitt tynne stråler og jeg må si meg enig med Jenny i at den ytterste delen er mer lilla enn blå og rød. I tillegg har han fått et helt lyst parti over snuten, som ingen av oss kan huske å ha sett før. Spennende type, gitt! Enda mer spennende er det at et av bildene vi tok på søndag (se profilbildet) plutselig ligner på ham. Dette bildet ble nesten slettet, fordi det ikke viste fargene rett. Vi har (selvsagt) testet vannet hans og sett etter andre tegn på mistrivsel, men det ser ut som rent jåleri.

CON: Han er null interessert i speil. Vi mistenker at de frynsete finnene kan ha et snev av finneråte, så vi satte inn et speil for å provosere ham til å vise dem frem. Men fyren virket helt avslappet. Han svømte bort og dyttet litt i det, slik han gjør med alt vi putter ned i vannet, men gav ellers blaffen. Finnesløret hang like pent drapert, og skjegget var godt bortgjemt. For å sjekke at han ikke bare var underdanig prøvde vi til og med å mate ham foran speilet, uten andre resultat enn at han kom bort for et ekstra måltid.

Mulig konklusjon: Tross det joviale og noe sosialistisk-klingende navnet er Kompis Kampus definitivt kongen på haugen. Alt kler den smukke, så han har ingen behov for verken å sjekke sitt eget speilbilde eller å bry seg med mindreverdige rivaler.

20.01.14 Dø, onde agurk
Plantene er begynt å visne, så for at Kompis skulle ha noe å hvile på og gjemme seg mellom tenkte vi å legge i noen skiver agurk som midlertidig bladverk. Det fikk en uventet reaksjon fra kampfisken: Han ble illsint! Den eneste forklaringen vi kan komme på, er at han oppfattet agurken som en annen kampfisk. Er det mulig? Oppførselen hans ligner i hvert fall den vi har sett bilder av fra fiskekamper. Finner og haler spredt, skjegget brettet ut, og gjelle-lokkene rett til siden. Når ikke det umiddelbart drev den grønne rivalen på flukt, begynte han å stange og dytte agurkskiven lengre bort fra favorittplassen sin i en rosa plastkopp.

Etter en liten stund fikk vi summet oss og tatt bort agurken, og da forandret Kampus oppførsel igjen. Han svømte en runde rundt i vannet og inspiserte bak og mellom planter og dekorasjoner, skummet litt rundt koppen sin, smakte på (?) de nærmeste plantene og vekslet litt mellom så skumme, blåse seg opp og patruljere rett rundt koppen.

Har Kompis Kampus nettopp beseiret Agurken?
Tilfeldig bekjentskap
© Mona O
Reklame for plussmedlemskap