Hvor skal jeg begynne?

Hei!

Jeg skal snart flytte inn i ny leilighet, da har jeg veldig lyst til å få meg et akvarium! Men har absolutt null erfaring med det. Har derfor en del spørsmål:

*Hvor stort akvarium bør jeg velge?
*Hvilket utstyr bør jeg ha?
*Hvilke fisker er greie å begynne med?
*Andre ting jeg bør vite?

Håper noen er villige til å hjelpe!
Ingridskj
Hei! :) Jeg skal snart flytte inn i ny leilighet, da har jeg veldig lyst til å få meg et akvarium! Men har absolutt null erfaring med det. Har derfor en del spørsmål: *Hvor stort akvarium bør jeg velge? *Hvilket utstyr bør jeg ha? *Hvilke fisker er greie å begynne med? *Andre ting jeg bør vite? Håper noen er villige til å hjelpe! :D


Det generelle rådet angående størrelse er "så stort som mulig". Store kar er mer stabile sies det. Iallefall ikke særlig mindre enn 50 liter.

Utstyr er jo det vanlige, så som filter og varmekolbe, samt grus eller sand i bunnen. Innvendig filterpumpe er gjerne enklest å komme i gang med.

Ellers må du ha en plastbøtte som du bruker KUN til å hente vann til akvariet. Den bør aldri ha vært brukt med såpe. AquaSafe eller lignende vanntilsetning.

Et litt viktig punkt er møbel. Akvariet må jo stå på noe, som er slett og i vater, og som er sterkt nok til å tåle vekten. Et 50 liters akvarie med en del sand eller grus, og selvsagt vann, kan nok lett komme opp i 65-70 kilo.

Det er mye sagt og skrevet om innkjøring av karet, med salmi-metoden. Det er mulig jeg får pepper for å si det, men mitt 54 liters kar ble startet opp på "gammelmåten" (for tre år siden). Hadde grus, planter og vann i på fredag eller lørdag, satte i gang pumpe og varmekolbe, og tilsatte litt fiskemat. Lot det stå til mandag eller tirsdag, før jeg satte inn to små slørhaler. Ventet deretter en måned før jeg satte inn en ny fisk, en sugemalle. Det lønner seg å være veldig forsiktig med hvor mye fisk man introduserer. Selv om et visst kar kan tåle en viss mengde fisk, så må det gjøres gradvis, sånn at bakteriekoloniene i filteret holder følge.

"Gammelmåten" fungerte fint, men motargumentet er jo at jeg ikke vet hva de to fiskene ble utsatt for av nitritt. I dag ville jeg nok gått for salmi-metoden.

Uansett oppstartmetode, anbefaler jeg å sette inn noen voksevillige planter, for det hjelper deg til å unngå algeoppblomstring, ved å fjerne overflødig næring oppløst i vannet.



Ingridskj
Det generelle rådet angående størrelse er "så stort som mulig". Store kar er mer stabile sies det. Iallefall ikke særlig mindre enn 50 liter.

Enig der. Jeg syns 375 liter er en veldig fin størrelse. Det er enkelt å holde miljøet stabilt i akvariet, det tar ikke "halve stua", og det kan løftes og bæres av to mennesker med normal fysikk, i tilfelle det må flyttes.

Alt mellom 200 og 500 liter har lignende kvaliteter, i større eller mindre grad. Under 200 liter blir det vanskeligere å få et stabilt miljø til fiskene. Over 500 liter kan de praktiske ulempene bli mer merkbare.
Ingridskj
*Hvilke fisker er greie å begynne med?

Jeg regner med at det er tropisk ferskvann du vil satse på.

Da tar du og tapper noe springvann i en ren bøtte og lar det stå et døgn (rør gjerne rundt et par-tre-fire ganger i løpet av denne tiden, så vannet blir noenlunde utluftet).

Mål deretter pH og hardhet med dråpetester som du kan kjøpe i en akvariebutikk. (Ikke bruk strips-tester, de er ikke verdt papiret de består av). Kom så tilbake hit med resultatene, så kan vi gi deg råd.

La verdiene i springvannet ditt diktere hvilke fisker du satser på. De to alternativene til dette er:

1) Juster pH og hardhet hver gang du skifter vann. Dette er et lite helvete, med mindre du er veldig dedikert (har 20+ akvarier-som-du-steller-med-hele-dagen-type dedikert, eller har-et-eget-rom-fullt-av-tanker-og-maskineri-til-vannbehandling-type dedikert).

2) La fiskene svømme i vann som ikke passer dem. Dette er ikke bra for fiskene i lengden.

Hvis du har hardt og alkalisk vann, sats på fisker som trives i dette. F. eks. afrikanske ciklider, levendefødende tannkarper e.l..

Har du surt og bløtt vann, kan det være mer aktuelt med f.eks. søramerikanske ciklider, tetra, osv.
Jeg begynte med ca. 100 liter, og det har fungert utmerket som "nybegynnerakvarium" - stabile vannverdier, stabil temperatur, ikke det helt store investeringsbehovet med tanke på mengde substrat, størrelse på filter, mengde planter, etc., og overkommelig vannbyttevolum (jeg mellomlagrer vann og trikser med vannverdier ved vannbytte, det er nok litt mer utfordrende ved store vannvolumer). Ellers er det selvsagt alldeles flott å ha noe enda større hvis du syns det er håndterbart, da er det mange flere fiskearter å velge mellom også.

Som nybegynner er det også lurt å ikke overfylle med fisk - mer fisk og mer mat gir større sjanse for svingninger i pH/KH pga. nitrifikasjon på "høygir" - nitrogensyklusen har en forsurende effekt, samt selvsagt risiko for at NH4, NO2 og NO3 blir for høye.

Jeg vil også anbefale utvendige bøttefiltre, disse krever sjelden vedlikehold. De tar heller ikke opp plass inne i akvariet. Men det er jo litt smak og behag, og flere faktorer som spiller inn. Det er ihvertfall en god ting å ha et godt dimensjonert filter, med en gjennomstrømning som står i forhold til volumet på filtermediene. Om produsenten angir at filteret passer til akvariestørrelse 100-200 liter, så bruk som tommelfingerregel at det da passer best for 100 liter, og er for dårlig til 200 liter.

Jeg anbefaler kun fiskeløs innkjøring, og da helst med Salmi-metoden, for med denne metoden unngår du å utsette fiskene dine for giftstoffene ammoniakk og nitritt. Og etter endt Salmi-innkjøring kan du sette inn full belastning med en gang, hvis du vil. Det er også en lærerik prosess, du lærer mye om vannkjemi, og du får god tid til å planlegge og innrede mens du holder på.

Vannverdier er, som nevnt før her, viktig for fiskenes helse og trivsel. Det er også viktig at fiskene har nok plass, og at de fiskene man har passer sammen med hverandre. Noen fisk trenger å være i stim for å føle seg trygge. Andre trives best alene.
1000 liters akvarie ferskvann
Hei.
Jeg har flere små akvarier, 250l og 350l
Har tydeligvis fot litersyken da jeg har lyst på 1000l
Har fot pris hos bodø glass og ramme.
Dette skal bygest inn I vegg med tilgang fra baksiden,
Fra eget romm.

Spørsmålet mitt er kor får man tak I store nok pompe.
Må man lage denne selv?
Må man bruke flere utvendige pomper eller?


Spørsmål 2 lysarmatur tips til dette. Regner med lystofrør er ut.
Led?

Takk for svar?
Tilfeldig bekjentskap
© Marius Solberg
Reklame for plussmedlemskap