Ny akvarist! råd settes pris på!

Heisann!

Da har blitt fascinert av akvarium etter at jeg så svigers sitt 190l akvarium. Har alltid syns akvarium har vært fint. Men er ikke før nå jeg syntes det har blitt interessant og underholdende.

Har ikke mye erfaring med akvarium tidligere. Annet enn at jeg hadde et par slørhaler når jeg var liten guttunge og har vært mye med min tante som har et 60l akvarium med et par snodige fisk oppi.
Nå har jeg lyst å ta det steget og skaffe meg min egen tank. Har funnet en plass i huset som er innafor. Har tatt mål og har kommet fram til at et 240l tank er det største jeg har plass til per i dag. Vel å merke så har jeg plass til 300l også, men jeg finner ingen mål som stemmer overens med mine 135lengde og 40cm dybde. Om noen vet om noe så er jeg veldig interessert!


Jeg kan noen fisketyper. Jeg syns tantes akvarium er meget spennende da det lever en scalare, en stim på 12stk med neontetra, en sugemalle (Ansistrus) 3stk slørhaler og en snegle. Er veldig fascinert av dyrelivet i denne tanken.

Nå har jeg ingenting. Så jeg lurer på om jeg kan få noen tips og råd for meg som nybegynner sånn at jeg kan unngå å gjøre minst mulig feil. Hittil vurderer jeg som sagt 240liter (Med mindre noen vet om noe større som passer mine mål)
lengere enn det har jeg ikke tenkt utenom at jeg vil ha et rikt dyreliv med forskjellige fiskearter. Syntes det er mer interessant og spennende med mange forskjellige enn at alle er like.

- Hvor kan jeg lese og se bilde av om de forskjellige artene? finnes det en nettside for dette?

- Noen som vet hvor jeg kan finne en større tank innenfor mine mål?

- Andre tips og råd for meg?


Setter stor pris på alle svar! ikke skyt meg om jeg allerede har sagt noe noe feil..
Kommer med mange flere spørsmål etterhvert som jeg begynner den nye hobbyen min.
Juwel Rio 300 er 121cm.
Med denne kan du jo arve scalaren til tanten din da den har det litt for trangt i en 60-liter.



Info om fisker finner du på dette forumet under kunnskap på fanen øverst her.
Veldig bra at du ber om tips før du starter! Her er i hvert fall mine tips:

Fiskevalg: Bruk kilder som f.eks. Fiskebasen til å finne ut hvilke behov ulike arter har: surhetsgrad (pH), hardhet (GH) og temperatur, plassbehov, kosthold, mm. Andre ting å ta hensyn til er oksygeninnhold, strømningshastighet, lysforhold, vegetasjonsdekke/skjul, bunnlag (sand/grus/stein), osv. Meget viktig er også artenes aktivitetsnivå, temperament, behov for selskap av egen art (stim, harem, par, einstøing), og kompatibilitet med andre arter.

Utstyr: Akvarium, lys, filter, varmekolbe, termometer, skumunderlag til akvariet, solid akvariebord, diverse utstyr til vedlikehold og vannbytter (bøtter o.l.), vanntester, evt. vanntilberedningsmiddel (Aquasafe, Seachem prime), medisiner, plantegjødsel. Riktig dimensjonering (volum av filtermedier og gjennomstrømningshastighet) av filteret er viktig: Hvis et filter er merket til å passe for fx 100-200 liter, så passer det bedre til 100 enn til 200. Selv bruker jeg utelukkende utvendige bøttefiltre fra Eheim, men folk har forskjellige preferanser, så sjekk litt rundt.

Dekor: Sand/grus/plantesubstrat, røtter, stein, planter. Vær litt bevisst på hva du putter inn av stein, sand, røtter og kunstige dekorasjoner, noe av det kan påvirke vannverdiene. Og levende planter er bra, de tar opp overskudd av næringsstoffer, og hjelper da til med å holde vannkvaliteten god og algene i sjakk.

Vannverdier: Dette er viktig for fiskenes (og evt. plantenes) helse og trivsel. Disse måler du enkelt med dråpetester fra f.eks. JBL (ikke bruk strips, de er unøyaktige – mer om det her). Viktigst er pH (surhetsgrad), KH (karbonathardhet, nært knyttet til pH, påvirker hvor stabil pH er), GH (total hardhet), NH3/NH4+ (ammoniakk/ammonium), NO2- (nitritt), og NO3- (nitrat). Noe av det første du kan gjøre, er å teste pH og GH i kranvannet, sånn at du finner ut hvilke fisk som passer til disse vannverdiene. pH og GH kan også endres om man er fast bestemt på å ha fisk som krever andre verdier. Ferskvannsfisk skal normalt ikke ha (akvarie)salt i vannet, bare i spesielle tilfeller, som f.eks. ved støttebehandling ved sykdom. Er du interessert i brakkvannsfisk, skal du bruke syntetisk havsalt beregnet på saltvannsakvarier, og ikke bordsalt/akvariesalt.

Fiskeløs innkjøring: Mange nybegynnere tror (eller får høre fra dyrebutikken) at man kan ha fisk i et nytt akvarium med nytt filter fra dag 1, etter et par dager, eller etter et par uker. Det er ikke å anbefale, for fiskenes skyld. Fiskeløs innkjøring med Salmi fungerer utmerket som innkjøringsmetode. Det kan du lese mer om her, her, og her. Kort sagt skal du fôre opp en koloni av nitrifikasjonsbakterier, slik at de blir mange nok til å bryte ned de giftige avfallsstoffene (NH3/NH4+ og NO2-) som fiskene mm produserer – les deg opp på nitrogensyklusen. Det tar normalt 4-6 uker å fullføre prosessen, men den kan framskyndes ved å bruke ferdig innkjørte filtermedier eller «filterguffe» fra et innkjørt, sykdomsfritt akvarium – les evt. om «kick-start» av filter.

Vedlikehold: Vannbytte 30-50 % hver uke fjerner NO3-, som bør holdes under ca. 20 mg/l. Vannbyttene fjerner også diverse organisk avfall, sykdomsorganismer, sopp- og algesporer, mm. Slamsuging, men aldri total rensing av bunnlaget (ta ut og vaske det er fy-fy). Filtermedier skylles forsiktig i akvarievann, ved behov, normalt når man begynner å merke redusert vannstrøm fra filteret, eller at det på andre måter ikke «leverer». Fjerne døde planterester, skrape alger, osv.

Og til noen av dine konkrete kommentarer/spørsmål:
«jeg vil ha et rikt dyreliv med forskjellige fiskearter. Syntes det er mer interessant og spennende med mange forskjellige enn at alle er like.»
Går for så vidt an dét, dersom du klarer å ivareta alle artenes behov. Det krever smarte valg, og kan fort bli for mye kompromisser. Jeg ville heller valgt noen få arter (2-4) som kan fylle ulike nisjer alene, så de slipper å konkurrere om plass/funksjon. Da er det større sjanse for at de virkelig trives. F.eks. ha kun én art, max 2, pr «sjikt» (topp, midt, bunn). Et annet tips: tenk verdensdeler og biotoper, da blir det ekstra interessant (syns jeg, da ). Og la stimfisk være i en stim med god størrelse.

- Hvor kan jeg lese og se bilde av om de forskjellige artene? finnes det en nettside for dette?
Jeg bruker/liker bl.a.: Fiskebasen. Seriously fish. Planet catfish. Loaches online. Og sikkert mange andre steder.

- Noen som vet hvor jeg kan finne en større tank innenfor mine mål?
Bare å lete på nett og i akvariebutikker! Sjekk fx Webzoo, Akvariekjeller'n, Aquamanias, imazo.se (varene her kan som regel bestilles gjennom dyrebutikker), m.fl. Det går an å få laget akvarier etter mål hos enkelte butikker (fx Webzoo).

Lykke til, og bare spør i vei!
Se det ja! Setter veldig pris på gode og detaljerte svar som dette! Tusen takk!

Okei, jeg er fortsatt en nybegynner. Men har nå kjøpt inn et nytt Juwel Rio 240L akvarium. Ser virkelig frem til å få det i gang.
Har akuratt bestilt slimline bakgrunn og videre dekor skal gjennomføres i løpet av uken.
Har også skaffet meg en bok (Back to nature Akvarieguide) hvor det står kort om mange ulike fiske arter. Har funnet mange spennende fisk som jeg kunne tenkt meg.

Planen videre nå er dekor (Sand,grus,planter,stein,rot) for å så la akvariumet "modne" i en ukes tid uten fisk. Så tenker jeg begynner lett med å innsette 2stk sverdrager, 5stk platy og 1stk Gibbiceps. Først det jeg lurer på nå er fiskene jeg har planlagt.

Her er fiskene jeg har lyst til å ha i min 240liter:

- 2stk sverddrager
- 5stk Platy
- 1stk Gibbiceps
- 3stk praktbotia (Bunnspisere)
- 4stk Kongotetra
- 6stk Boeseman`s regnbuefisk
- 2stk scalarer
- 7stk Dverggurami/Gurami
- 1stk Panaque Suttonorum
- 30stk Blå Tetra eller Blodfinnetetra (Stim)
- 30stk Smykketetra eller rødfinnetetra (Stim)
- 3 reker

+ 5-10stk Malawiciklider


Spørsmålet som jeg undrer meg over. Er dette for mange fisk i en 240L?
Har lest meg opp på alle fiska. Og alle skal ha lik temperatur og samme pH (7,5)
Ingen av fiskene er noe særlig aggressiv heller etter det jeg har lest.
Har ikke funnet GH på fiskene..


Noen fisk jeg burde droppet? Ha mindre/fler av?
Fikk høre av en som driver med akvarium at han har 2 ulike stimer. Og at dette var veldig kult. Burde jeg gå for 2 forskjellige stimer eller blir dette bare rot? og heller kanskje kun ha en litt større stim.

Dette er fisk jeg har vurdert og har lyst på. Hva tenker dere?

Hm, okei så det vil ikke fungere å la akvariumet stå med vann og filter på i en uke, for å så putte de første fiskene oppi? for og så gradvis flytte inn en ny art i uken for eksempel?


For det første: Å sette inn fisk etter en uke går ikke. Innkjøring tar 4-6 uker. Bruker du salmi-innkjøring, kan du sette inn full belastning når det er klart (men selv da kan det være lurt å dele opp i noen grupper som settes inn med litt tid mellom hver). Bruker du fiskemat, planterester mm til innkjøring, må du starte mer forsiktig.

For det andre: Finn ut hva pH, KH og GH i kranvannet er før du bestemmer deg for fisk.

For det tredje: Du har listet opp altfor mye fisk, mye kan du ikke ha i 240 liter. Filterets kapasitet har også betydning for hvor mye fisk du kan ha. Begynn med å droppe de som blir altfor store (Gibbiceps, Panaque, praktbotia). Det fins andre maller og botia som passer bedre i 240 liter. Her var det også ymse slag mht. vannverdier, det stemmer ikke at f.eks. pH 7,5 er riktig for smykketetra - disse skal ha surt vann. Man må sette seg litt inn i hva som er det idelle for den enkelte art, ikke bare hva den kan "leve med" (grenseverdier). GH for hver art finner du i fiskebasen som jeg linket til.
Hmmm ser at det er forskjeller fra Fiskebasen og boka jeg har.. og også forskjeller når jeg leser om fisken på andre steder. Vet ikke hvilken jeg skal hendvende meg til.

I min bok står følgende:

Sverdrager pH - 7 til 8
Platy pH - 7 til 8
praktbotia pH - 6,5 til 7,5
Rødfinnetetra pH - 6,5 til 7,5
Blåtetra pH - 6,5 til 7,5
Smykketetra pH - 6,5 til 7,5
Kongotetra pH - 6,5 til 7,5
Blodfinnetetra pH - 6,5 til 7,5
Dverggurami pH - 6,5 til 7,5
Regnbuefisk pH - 7 til 8
Gibbiceps ph - 6 til 8
Panaque pH - 6 til 7,5
Scalare pH - 6,5 til 7,5

Og alle Malawicikliderene ligger på mellom 7 til 8,5
Da havner jeg på 7,5 som blir det beste.


Skal sjekke ut denne salmi-innkjøringen og finne ut pH, GH og KH i kranvann.
Jeg listet opp 5 ulike stim tetraer fordi jeg ikke har bestemt meg. Man havner nok på kun en stor stim på 30-40stk av en type tetra.
Jeg kjører Juwel sitt innvendige 1000L/T Biofilter i første omgang. Men blir nok et solid utvendig filter etterhvert.

Står også gode oppskrifter på hvordan få opp og ned pH og GH i vannet. Kalk osv... så vannet skal jeg få riktig før fisk plasseres.
Men syntes det høres rart ut at 35fisk + en stim blir for mye i en 240liter. Da det også står at de alle trenger et akvarium på mellom 40cm (Minste fiskene) til 130cm (Største fiskene)
Jeg får ta de fiskene jeg har greie på:
- Praktbotia. Disse blir veldig store, kanskje 40cm, noen kanskje større (40 - 50cm). Jeg ville foreslått ett på 550 - 750liter for denne type fisk. Reker? Antagelig blir de spist. Disse er egentlig stimfisker.
- Scalare. Disse er ok for akvariet, men noen jeg aldri ville blandet med Malawi fisk. Disse er rolige fisker, som lett blir bytte for finne nappere, og kan slåss om territorie mellom seg, og med andre cicklider. Disse kan ende opp konflikt med Malawi fisk (om de tolererer å være i samme vann, Scalare er fra svakt surt, opp mot nøytralt vann). Jeg tror de klarer nøytalt vann helt fint, samme med Malawi. Så blir spørsmålet om de slåss så vannet skvulper med Malawi fiskene.
Se på dataene for liter på akvarier for fiskene også, ikke bare minste lengde.
Og hvilke malawifisk tenker du på? Det finnes omtrent tusen arter i den sjøen.
Takker for tips. Ser at Praktbotia kan bli litt store ja...
Har du noen bunnspisere å anbefale? Som trives best i grupper på 3stk og som ser litt tøffe ut.
Så du mener reker/kreps blir spist?

Har sett på Malawi fisk og skal ikke ha de typene som er aggressive. Kun de fredlige som feks:
- Benga auloncara,
- Aulonocara blue orchid
- White top aulonocara,
- trematocranus jacobfreibergi,
- Maulana,
- chilotilapia,
- Haplochromis borleyi,
- Haplochromis moorii,
- Golden,
- nyassae,
- pearl of likoma,
- pseudotropheus Zebra
- Haplochromis heterodon,
- super VC 10,
- Haplochromis steveni,
- PS chamelo,
- pseudotropheus demasoni,
- PS pindani,

Dette er disse jeg vurderer. Og i følge min bok så er alle disse fredlige, men noen kan være territoriell under leken.
av ciklider og botia, ja. Aulonocara er spesialister på smådyr, og omtrent alt i Malawisjøen kan spise reker.
Vær klar over at om de er fredelige, så er det enkleste å unngå å blande Aulonocara/haplochromis (carnivore) og mbuna (vegetar). Golden er en alteter som lever i mbuna områder i sjøen, og holdes vanligvis i mbuna tanker (det er labidochromis caeruleus du mener?).
Jeg antar Aulonocara blir stresset av raske stimer med aktive fisk, og om mbuna fisk etablerer dominans i tanken. Og om en stor ciklide bestemmer seg for å dominere tetra, platy of scalare antar jeg det blir døde fisk (scalarene vil ta igjen, så de kan godt bli "tank boss" i ett Malawi kar, om de tåler vannet).
Jeg ville holdt meg til fisk som opprinnelig lever i samme type vann, og de Malawi fiskene bør du få råd fra noen som kjenner de bedre, vet for lite til å si noe om de Malawi artene. Bare at jeg ville valgt en enklere sammensetning, selv for ett spesialkar for Malawi.
Plussmedlem
Bare et lite spørsmål først, i forhold til den fiskelisten din...
Har du sjekket hva en Panaque suttonorum faktisk koster?
Plussmedlem
Generelt sett vil jeg si følgende om den fiskelisten din...
For mange fisk, for mange forskjellige arter, for forskjellige vannverdier og spredd over for mange forskjellige habitater og verdensdeler....
Dette er hva mange vil kalle "håpløs fiskesuppe" og du presser fiskene maks ved å kjøre de helt på kanten av verdiene de KAN tåle.... At de kan tåle det betyr ikke at de f.eks vil ha det bra over tid. Mest sannsynlig vil det oppsettet ditt koste deg mye fisk og mye penger. I verste fall blir det så ille at du i løpet av et år gir opp og aldri vil ha akvarium igjen.

Mitt råd vil være at du holder deg til en verdensdel og til mest mulig like vannverdier.
Det vil si at hvis du vil ha Malawi, så lager du et malawikar...
Vil du ha søramerikanske fisk, så lager du til et kar for det...

Et annet råd, sånn på generell basis..
Passer det i munnen, så havner det i munnen. Fisk er ikke kresne. Kan det spises så blir det spist.
Hm nå blir det veldig mange forskjellige råd her. Den ene sier det andre og så sier den andre det motsatte. Vet ikke hvem jeg skal hendvende meg til.

Jeg ville vel tro at når det står at en fisk skal ha en pH verdi på feks mellom 7-8.
Så vil vel det si at fisken trives innenfor denne pH verdien. Har sett akvarium som har pH over 8. Og oppi der har det levd fisk som skal ha 4,5pH. De overlever men om de trives er noe annet. Men når det står feks Gibbiceps skal ha pH mellom 6-8 så trives den et sted mellom disse.

Skal innrømme at personlig så syns jeg "mange ulike arter" er mye mer spennende enn feks kun et Malawi kar... og da forsvinner hele interessen og gnisten for akvarium. Det morsomste med dette er jo å bygge sitt eget hav med de fiskene som du selv liker. Om de selvfølgelig går sammen og vannverdi stemmer osv.

Setter pris på råd om endring av fiskelisten min.
Så det jeg ligger på nå er:
- 2stk sverddrager
- 5stk Platy
- 1stk Gibbiceps
- 6stk Boeseman's regnbue fisk
- 2stk scalarer
- 7stk dverggurami/gurami
- En stim bestående av enten blåtetra, blodfinnetetra, smykketetra eller rødfinnetetra.
- 5til10 fredlige Malawlfisk.

Liten beskrivelse: Sverddrager og platy. Disse er kun begynner fisk for å komme inn i det hele. Disse kan jeg godt droppe om dere mener det.
Gibbiceps. Ja jeg vet denne blir ganske stor, men planen var å flytte den når den begynner å bli for stor for mitt kar. Syns denne fisken er kjempe kul!
Boeseman's regnbuefisk. Syns disse fiskene var veldig fargerike og flotte! Så disse vil jeg gjerne ha om mulig.
Scalare. En fisk jeg alltid har likt og er et must i mitt akvarium. Ser det finnes noen ulike typer av disse. Men jeg vil ha den typen som trives i litt høy pH.
Dverggurami. Også en flott fisk! Falt veldig for disse.
En stim må man ha i et majestetisk akvarium, hvilken type er mer usikkert. Hva mener dere er best og finest?
Jeg likte Malawi fiskene best. Men disse har fått en del klager i forhold til de andre fiskene. Burde jeg heller gå for de søramerikanske? Eller noen andre? Eller ingen av de i det hele tatt med tanke på resten.
Panaque. Ja jeg vet hva disse koster. Virker som disse er ekstremt sjeldne da jeg har vært innom 4 dyrebutikker å hørt om de har eller kan skaffe. Uten hell.... vet de er dyre ja. Hørte om en som ble solgt for rundt 10 år siden for 5000kr. Men pris har ingenting å si i dette tilfelle. Men ser ut som denne ikke blir noe av da jeg ikke finner den...
Kreps/reker. Syntes disse er veldig fascinerende og skulle gjerne at noen i tanken min. Men om det er som dere sier at de blir spist så dropper jeg det.
Praktbotia stryker jeg fra listen min. Men vil fortsatt ha en gruppe på 3stk bunnspisere. Har dere noen å anbefale? Som passer min 240l og med et tøft mønster/farge?


Alt i alt så havner jeg på 35fisk og en stim. Alle er relativt små utenom Gibbicepsen.
Dropper jeg sverdrage og Platy er jeg nede i 28fisk og en stim. I 240l som er oksygenrikt og høy filter kapasitet. Fortsatt for mange fisk? Setter pris på et bra svar på dette da jeg begynner å bli småfrustrert over fiskevalgene mine. Så er glad for forslag til endringer.
Kan gjerne droppe en art eller to eller et mindre antall av fiskene jeg har valgt.

Takk for svar!
Plussmedlem
Altså... Igjen er det masse å ta tak i...

Panaque suttonorum tviler jeg strekt på at du klarer å få en "normal" butikk til å bestille inn for deg. Disse må gjerne tas på direkteimport. Suttonorum er også mindre vanlig enn f.eks cochliodon som er den andre varianten av blue-eye.
Det ER fullt mulig å få tak i cochliodon, men den koster. Og den må mest sannsynlig tas som direkteimport fra Columbia.

Du skriver reker/kreps... Hva mener du... Mener du reker, eller mener du kreps. Stor forskjell. Hvis du mener kreps, hvilken art tenker du på? Det er mange arter og stor forskjell på de... Hvis du mener reker, tenker du da på de små artene? Kirsebærreker osv? Som jeg skrev over, passer det i munnen så havner det gjerne der....

Gibbiceps.... Jada, de er flotte de. Men det er tross alt veldig mange som tenker som deg, at de bare kan gi den bort eller selge den når den blir for stor. Det er ikke alltid så lett å bli kvitt de som du kanskje tror.

Det morsomste er selvfølgelig å gjøre akkurat det man har lyst til, men det betyr ikke at det er det riktige å gjøre...
Såpass har jeg skjønt... så Panaque blir det nok ikke. Reker/kreps en av delene. Hva anbefaler du? Om du mener de blir spist så kanskje noen store kreps da?

Når det gjelder Gibbiceps så har jeg en venn som har et 1500liters kar. Burde bli greit for en stor Gibbiceps det, og han tar den gjerne i mot.
Dyrebutikken har også sagt ja til å ta imot gibbicepsen når den vokser ut. I bytte mot en ny Gibbiceps eller en tilsvarende fisk.
Så gode muligheter er det.

Men over til spørsmålene mine:

- Bunnspisere? Som passer mitt kar og renser bra. Trives i grupper på 3. Og ser bra ut.
- Hvilken stim? Noen som anbefaler Blåtetra, Rødfinnetetra, blodtetra eller smykketetra?
- Skal/skal ikke ha Malawi fisk? Andre typer feks søramerikanske egna seg bedre? Eller ingen?kun de fredelige fiskene.
- Burde jeg droppe noen arter? Vurderer sterkt å droppe guppy og Sverddrager.

Plussmedlem
Kreps generelt og særlig da store kreps spiser absolutt alt de får tak i. Og de er flinke til å få tak i ting. Langsomme fisk, bunnfisk, fisk med tilhold i huler, "dumme" fisk, planter, osv, osv... I tillegg er kreps glade i å grave og herje, og de er eksperter på å rømme.
Takk for at du deler erfaring! Da stryker jeg kreps og reker
Har hatt en eplesnegle.. Men denne slet jeg med da den spiste opp alle plantene mine hver uke.. så den måtte jeg levere tilbake.

Men forslag til bunnspisere? Som passer bra i 240liter og renser bunnen relativt godt?
Tenker en gruppe på 3stk bunnspisere. Gjerne noen som ser tøff ut med mønster/farge.
Alt er ikke tilgjengelig til enhver tid. Du kan jo kikke hva dine lokale dyrebutikker har å by på, velge deg noen alternativer, og spørre om dem her? Eventuelt private oppdrettere, om du skulle kjenne noen. Mange fine malle-alternativer der ute.
De lokale dyrebutikken her tar gledelig i mot bestilling av fisk om jeg ønsker noen
Så gjerne en art eller to som er egna.
Jeg har L-129 og sewellia lineolata som bunnfisk, for eksempel.

Og personlig synes jeg at platy og sverddrager er ganske kjedelige fisk, i hvert fall platy. Og du skal være obs på at sverddragere kan være ganske aggressive. Og dvergguramier er ganske sarte, selv om de er fine.
Tetraer har jeg ingen formening om, utover at du burde ta utgangspunkt i kranvannet ditt. Men kanskje det er best med noen pansermaller som bunnfisk? De er morsomme, fine og synlige. Men da ville jeg nok hatt flere enn 3, heller 6-7 eller flere. Søk på "corydoras" her.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap