Hva er i veien med han

Er det noen som vet hva som er gale me den ene prinsessen min har en kul over nesa og er ganske brun rundt hodet
Dette kan hjelpe
hei, siterer råd fra forumet:


for at du skal få best mulig råd:



- Hva slags fisk er det?
- Hvor lenge har du hatt fisken og hvor stor/gammel er den?
- Hvilke andre fisker går den sammen med? (antall og type)
- Har det kommet noen nye fisk i karet de siste par mnd.?
- Akvarium/filterløsning? (+ rutiner for rensing av filter)
- Vannverdier? (+ rutiner for vannbytte)
- Atferd? Også de andre fiskene i karet.
- Last gjerne opp et godt bilde. Skarpt.

Ser flere har fått med seg dette og kopierer listen når de svarer, noe som er kjempefint! Vil bare understreke at det er viktig å svare så nøyaktig og presis du kan på alle disse spørsmålene, også de som står i parantes/klamme. Mange ser nemlig ut til å hoppe over disse og da må det spørres opp igjen og det tar lenger tid enn nødvendig. Det er jo viktig å få svar så fort som mulig når fiskene er syke så bruk heller litt ekstra tid på dette før du poster


17.07.2008 kl. 02:51 av Joakim Det å finne ut hva som er galt med en fisk er ganske kompliserte greier. Det er ofte slik at symptomer kan ha mange forskjellige årsaker og for å kunne finne ut hva som er galt med fisken er det derfor viktig å vite så mye som mulig. I de fleste tilfellene med syk fisk er det også viktig å finne en diagnose så fort som mulig.

Jeg ser veldig mange poster i sykdomsforumet hvor det mangler etter min mening helt vesentlig informasjon. Resultatet av det er at man stort sett ikke klarer å gi noe godt svar og man er nødt å spørre trådstarter om mer info. Og i mellomtiden går tiden og fisken blir sykere...

Denne posten er et forsøk på å lage en slags liste over viktig informasjon som er viktig å ha med når du ber om hjelp i sykdomsforumet. Jo mer info du har med, jo lettere er det for andre å hjelpe og du vil få raskere svar. Jeg lister opp en del ting jeg kommer på, med litt forklaring lengre ned om bakgrunnen for de forskjellige punktene.

Om dere ikke har allerede, anbefaler jeg alle å lese artikkelen Sykdom i akvariet av Frank Angell.


Utover en beskrivelse av det du ser umiddelbart er galt med fisken mener jeg følgende informasjon er viktig:

- Hva slags fisk er det?
- Hvor lenge har du hatt fisken og hvor stor/gammel er den?
- Hvilke andre fisker går den sammen med? (antall og type)
- Har det kommet noen nye fisk i karet de siste par mnd.?
- Akvarium/filterløsning? (+ rutiner for rensing av filter)
- Vannverdier? (+ rutiner for vannbytte)
- Atferd? Også de andre fiskene i karet.
- Last gjerne opp et godt bilde. Skarpt.

Kopier gjerne denne lista og legg inn din informasjon når du skal poste et innlegg hvor du lurer på hva som er galt med fisken din. Forhåpningen er at det vil hjelpe til å få riktigere svar, fortere.


Hvorfor bør du ha med «all» denne informasjonen?


Hvilken fisk er det?
Vel, det er alltid greit å vite hvilken fisk vi snakker om. Ut over det så er enkelte fisk spesielt utsatt for enkelte typer sykdommer, og det er derfor greit å vite art det er.

Hvor lenge har du hatt fisken og hvor stor/gammel er den?
Om det er en «ny» fisk så kan den være stresset etter transport/introduksjon til nytt akvarium. Om det er en ny fisk, fortell hvordan du gjorde det når du introduserte fisken i karet ditt.

Hvilke andre fisker går den sammen med? (antall og type)
Stress er hovedårsaken til sykdomsutbrudd (min påstand) og om det er andre fisk i karet som plager fisken din, er det ofte bare et tidsspørsmål før fisken blir syk. Husk at i et akvarium kan ikke fiskene våre stikke av om de blir plaget, som de kan i naturen. Det er veldig stressende om man da har fisk som ikke går sammen. Stress senker immunforsvaret. Det er derfor viktig å vite hvilke andre fisker som finnes i karet ditt.

Har det kommet noen nye fisk i karet de siste par mnd.?
Nye fisk fører til stress både for de nye og «gamle» fiskene. Nye fisk er også en risiko da de kan ha med seg sykdom. Hvis du har fått nye fisk i det siste, hadde du de i karantene? I så fall hvor lenge?

Akvarium/filterløsning? (+ rutiner for rensing av filter)
- For lite akvarium kan være stressende for enkelte fisk og stress fører som kjent til sykdom. Hvor stort er karet ditt? Har det en spesiell form, si gjerne også det (bolle, tynt og høyt el. l.)
- Filterløsningen påvirker vannverdiene (se under), og mange sykdomsutbrudd skyldes dårlige vannverdier, som et underdimensjonert filter kan være årsaken til. Et filter inneholder også mange nyttige bakterier; det er også viktig å vite hvordan rutinene for rensing av filteret er. Kanskje renses det for ofte/for hardt og da får du problemer med vannverdiene...

Vannverdier? (+ rutiner for vannbytte)
- Feil vannverdier kan føre til stress. Vær klar over at vannet i mineralholdige innsjøer i Afrika, elver i regnskogen i Amazonas eller små, møkkete elver i Asia er veldig forskjellig fra hverandre. Fisk fra alle disse stedene selges i stort sett de aller fleste akvariebutikker. Er vannet i ditt akvarium riktig for de fiskene du har? Derfor trenger vi å vite vannverdier; minimum Ph og Nitritt; helst også Gh. Er akvariet ditt nytt er det også fint å få på plass ammoniakk-verdiene. Les artikkelen om vannverdier her på akvaforum for mer om vannverdier.
- Hvor ofte bytter du vann og hvor mye bytter du hver gang? Tar du vann rett fra springen, eller mellomlagrer du det i bøtter over natta? Har du egne bøtter til akvarievann, eller bruker du vaskebøtta? Dette er informasjon som hjelper oss til å finne ut om problemet er med vannet, eller om det er en «ekstern» sykdom som er problemet.

Atferd? Også de andre fiskene i karet.
De aller fleste syke fisk har en atferd som ikke er «normal». Hvordan fisken oppfører seg i forbindelse med sykdom er en veldig sterk indikator på hvordan type sykdom det er. Se spesielt etter om fisken puster tungt (gjellene beveger seg fortere enn vanlig), se om fisken spiser normalt – spytter den ut maten? Er den beskjeden, gjemmer den seg bort? Blir den jaget av andre fisk? Klør den seg mot steiner/bunnlag? Se også spesielt på øynene, om de er matte eller står ut f.eks., se på huden – om det kan være noen parasitter eller skader, sjekk finnene – er de flisete?, sjekk avføringen – er den vanlig, eller tynn og hvit f.eks.?, er fargen på fisken vanlig - mørkere/lysere enn vanlig? Holder fisken seg på et spesielt sted i karet?
Atferden til de andre fiskene er også viktig å sjekke. Det kan være andre fisk som er syke, som du ikke har registrert enda. Det kan også være at andre fisk med sykdom i andre stadier enn den «opprinnelig syke» fisken har spesielle atferdsmønstre som gir bedre indikasjon på hvilken sykdom det er snakk om.

Last gjerne opp et godt bilde. Skarpt
Vel, floskelen om at et bilde sier mer enn tusen ord – gjelder også her. Det kan være ting du ikke tenker på når du observerer fisken, som en annen person legger merke til og som kan være viktig for å stille riktig diagnose. Mobilkamera gir sjelden gode bilder av fisk, så om du har tilgang til et ordentlig kamera er det helt klart det beste.


Jeg håper denne posten kan være et bidrag til å hjelpe de som sliter med syke fisk til å få raskere og mer effektiv tilbakemelding fra medlemmene på forumet.

Jeg innser også at klokka har forlengst passert leggetid for undertegnede, så dere får bære over med meg om jeg skulle ha oversett noen skriveleifer og klønete formuleringer.

Kommentarer/synspunkter/rettelser?
Fisk
Er prinsessen av Burgundi er ca 1 år ca hatt cirka ett år de andre fiskene eg har er 2 juwel ciklider 7 siamesiske algeetere 2 palletciklide og en scalare vet mange sier scalare ikje går sammen med de men har hatt de like lenge å det går fint bytter vann 1 gang i uka ingen nye fisker pH er 7 ca
Tilfeldig bekjentskap
© Jan Bukkems
Reklame for plussmedlemskap