Aquaponic to be

Hei alle sammen!

Vi er et par som har som har nettopp skaffet oss et lite akvarie. Det er noe vi har drømt om lenge, og endelig prat begynner å bli noe mer enn bare prat.

Vi begge er studenter, og har ikke verdens beste råd. I tillegg bor vi i et lite studentbolig, som gjør at vi ikke kan velge et stort akvarie. Det vi har til slutt valgt er en 54L akvarie for ferskvannsfisk.

Vi ønsker å dele med dere vår reise fra planlegging, valg og innkjøp av utstyr, planter samt innkjøring av fisk. Til slutt er målet vårt å bygge en urtehage på toppen av akvariet (så dette blir et Aquaponic).

All råd, meldinger og spørsmål tas hjertelig imot
FASE 1 - PLANLEGGING
Planlegging har vært en veldig viktig del i vårt prosess. Vi begge er produktdesignere, så dette er vi godt kjent med!

Først har vi dykket inn i teori-verden. Det ble fort mye informasjon, og vi så oss nødt til å systematisere alt og begrense mengden til det som er nødvendig for oss. Dokumentet er enda ikke ferdig. Det blir kanskje aldri helt ferdig, men det vil vi bruke som vårt Akvariebibliotek. Det kan dere få se her:
FASE 1 - PLANLEGGING_UTSTYR
Akvarie har vi kjøpt ganske rimelig på Finn. Det fulgte med pumpe og varmekolbe. Etter å ha lest at varmekolber varer i 3-4 år har vi bestemt å kjøpe en ny med en gang. Lysrør blinker, så dette måtte vi også kjøpe.

Vi har lest mye om utstyr, hovedsakelig her på Akvaforum. Disse utstyr er de vi endte opp med å kjøpe (Legger også ved linker):

Det nødvendige:
- Filter (Innvendig Fluval U2 400L/T)
- Varmekolbe (Juwel, 50W)
- Lysrør (Juwel Day Lite 15W)
- Termometer (Aqua Nova)
- Sand (Biltemasand 0,2-1mm, 17-5425)

Annet:
- Substrat (Tropica plantesubstrat 2,5L)
- Vannverditester (Jbl Pro Scan)
- Luftgardin (fra Petworld)

Fór (Alt fra Petworld):
- Tetra Pro Color Crisps
- Tetra Tabimin tabletter
- Tetramin Holiday
- Tetra Weekend
FASE 1 - PLANLEGGING_FISK
Selv om fisk kommer vi ikke til å kjøpe før en gang i høst, har vi undersøkt ulike alternativer for å se hva er deres behov. Vi skal nok starte med noen hardføre fisk og fisk som ikke krever alt for mye. Legger ved en tabell vi laget for fisk vi vurderer å ha. De er sortert etter plassering i akvariet - sjikt. Tabellen kan dere også se i det tidligere nevnte biblioteket vi holder på med å lage for oss. Tykk her for å se den.

Spennende tråd, jeg gjorde noe tilsvarende for noen år siden med et akvarium med guppy, ancistrus og kirsebærreker. På toppen lagde jeg et stativ for perforert dyrkekasse, så nederste delen alltid stod i akvarievannet. Etter noen måneder med vanvittig vekst, urskoglignende tilstander og basilikum som ble over metern sitter jeg igjen med følgende erfaring:
Bruk mer lys enn dere tror dere trenger. Vindusposisjon var ikke nok, og jeg burde hatt vekstlys over i tillegg. Akvarievann er tydeligvis næringsrikt og gir blomstene god vekst i høyden, men for lite lys ift næring gjør at bladverket ikke får utviklet seg tilstrekkelig og det blir mest lange stengler med stor avstand mellom bladene.
Så færre frø enn dere tror dere trenger. Det blir fort alt for mye når veksten skyter fart.
Oppdater med bilder og lykke til med prosjektet!
Når det gjelder fiskene på det bildet ville jeg styrt unna siamesisk algeeter og dvergkulefisk. Siamesisk algeeter vokser fort og da blir 54liter for lite. Dvergkulefisk bør gå i et artskar da de har en tendens til å nappe på finnene til alt annet.
Tusen takk for gode råd! Vi tar de med oss videre når vi skal kjøpe plantelys og generelt bygge hagen på toppen. Vi fokuserer på selve akvarie først. Vi ønsker at Aquaponic skal se fint ut, og må finne ut hvordan bygger vi denne kassen.

Når det gjelder fisk - takk for tips. Siamesisk algeeter har jeg hatt før, men i 200L akvarie. Husker ikke hvor stor de ble, men skal holde oss unna de, takk. Og dverkskulefisk har vi ikke lest så mye om, bare noterte for å undersøke mer, så takk for tips her og.

Bilder kommer etterhvert. Foreløpig har vi ingenting å vise, kun utstyr. Venter til vi får tak i Biltema-sand. D n var vist populær ??
Sånt ser akvariet vårt foreløpig. All utstyr er
kjøpt inn, mangler bare sand for å sette i gang.
Fase 1 - PLANLEGGING_VANN_&_SAND
I dag har vi testet vannet fra springen (se bildet). Vi kommer til å teste det igjen senere etter å ha lagt til sand og annet smått, og se om verdiene endrer seg. Foreløpig så er hardheten (GH), mengden bikarbonat (KH) og CO2 for lave.

Vi har også kjøpt sand. Etter flere uker har vi blitt lei av å vente på Biltema-sand, så vi går for Rådasand
Fase 1 - planlegging_steiner
I dag har vi plukket noen steiner ute. Disse skal renses og gjøres klar for å kunne sette de i akvariet. Men først har vi lekt med komposisjonen, både i vannet sammen med sanden vi har kjøpt, og på benken. Utrolig hvor mye fargen kan endre seg når steinene er våte, og hvor viktig er det å leke med komposisjonen for å finne ut hvilke steiner som ser best sammen ut.

Vi har også begynt å skylle sanden som skal legges i akvariet. Neste uke håper vi å få inn planter og starte filteret.
FASE 2 - INNREDNING
Nå har den morsomste delen begynt - innredning. Forrige uke undersøkte vi ulike muligheter, og tok noen bilder. Det vi likte mest brukte vi som inspirasjon (se 1. bildet)

Først la vi nærings-substrat, hvor vi har tenkt å ha planter (se 2. bildet). Så la vi ca 4 cm med rådasand. På toppen har vi plassert de store steinene, og bakerst i akvariet har vi gravd ned en luftgardin.

Vi har fylt akvariet med ca 1/3 av vann (se 3. bildet). Resten fyller vi inn etter at vi har satt inn planter.

FASE 2 - INNREDNING_PLANTER
Vi har valgt å vente og se hvilke planter har dyrebutikken her i Lillestrøm, før vi bestemmer hvilke skal vi ha. Det vi endte opp med kan dere se på bilde. Vi ønsket å ha variasjon av høye og lave planter.

Her kan dere se et dokument vi har laget med oversikt over det meste rundt akvariet. Jeg har delt det tidligere, men gjør det igjen. Kanskje noen vil finne det nyttig

Jeg har glemt å nevne at vi har valgt å ha svart bakgrunn på akvariet. Det er for at farger til planter, stein og fisk skal poppe opp.
FASE 2 - INNREDNING_PLANTER
På bildet kan dere se planter vi har kjøpt. Det tok litt tid å plassere alle de i akvariet. Spesielt lilaeopsis. Håper de vil trives.
FASE 3 - INNKJØRING
Rett etter at vi satt inn planter og fylt akvariet på med vann, har innkjøringsfasen begynt.

Metoden vi brukte var å få "filterguffe" fra dyrebutikk. Det vi fikk fra butikken, gnidde vi ut på filtermediet. Vi har "matet" bakterier litt med fiskemat, og skal fortsette med det frem til vi kjøper de første fisker (tenker å gjøre det i starten av neste uke).

På bildet ser dere hvordan akvariet så ut rett etter at vi startet filteret og alt annet. Vi ble veldig overrasket over at vannet var så klar, nesten ikke grumsete. Vi har jo skylt grus mange ganger og vasket alle stein, så det var nok det som hjalp.
Hvordan tenker dere å kombinere plantekar med aquaponic? Dekke toppen med halparten lysarmatur og halvparten urtehage?
Hei,

Vi skal ha en beholder over akvariet, altså oppå lokket. Så røtter til urter kommer ikke til å stikke ned i akvariet, men kun i denne beholderen. Urtene skal også ha sitt eget lys. Legger ved et eksempel bildet, håper det var svar på spørsmålet ??
Kult med aquaponics for å forsvare økte utgifter med et akvarium med et lite kutt i matbudsjettet. Jeg er også student og driver litt med hydroponi, men ikke aquaponi da jeg har saltvannsakvarie for tiden. For å spare penger på innkjøp handler jeg fra akvaristikshop.com (tysk side) om de er mye billigere enn den lokale akvariebutikken. Det er de som oftest, men ikke alltid.

Hvilket medie skal dere dyrke plantene i? Perlite/LECA/annen stein eller deep water culture? Steiner med porer som leca og perlite vil fungere som et biofilter (det sier egentlig bildet ditt også). Har lest at noen andre på forumet har hatt problemer med at LECA påvirker pH, men har ikke testet dette selv.

Jeg vet ikke helt hva dere tenkte ang. fiskene dere laget oversikt over. Det er store forskjeller i hva de krever av hardt og bløtt vann. Siden dere har bløtt vann vil jeg anbefale dere å gå for fisker som trives i bløtt vann. Det sparer dere for arbeid og tid.

Ellers lurt å tenke nisjer. Anbefaler snegler i tillegg til reker, da slipper du å kjøpe algeskrape. De skraper glasset rent med tungen sin
Hei,

Takk for melding. Vi skal sjekke denne tyske siden - takk for tips.

Ang medie - vi har allerede kjøpt inn Lecakuler. De veier nesten ingenting, noe som er bra mtp at plantekassa skal sannsynligvis stå på akvariet. Har egt ikke vurdert noen andre alternativer. Vi har undersøkt det ang pH, men ikke funnet noe. Husker du om Leca øker eller senker pH verdien?

Denne oversikten over fisk var ment mest for å undersøke muligheter, før vi visste hva vannkvaliteten kommer til å bli. Vi har nå startet med Kardinaltetra (et innlegg kommer snart). Også blir pansermaller de neste (de har veldig like krav til vannverdier som tetra). Maller kan kanskje dra ut plantene våre, som ikke har rukket å etablere seg. Spesielt bekymret for Lilaeopsis. Så her må vi nok undersøke mer. Har også sett litt på Otto.

Når det kommer til snegler - vi har foreløpig ikke undersøkt de. Er det noen du kan anbefale som ikke formerer seg altfor fort?
Mener de kommenterte at pH sank, men jeg husker ikke. Når det er sagt så ville jeg også gått for LECA, det er ihvertfall det beste for vanngjennomstrømmingen til planterøttene. Men sikkert lurt å følge litt med på pH. Ser at dere skyller ting godt, dere kommer sikkert langt med det også. Hold meg gjerne oppdatert, da jeg er veldig nysgjerrig på akkurat dette.

Høres ut som en god blanding fisk

Tenker kanskje eplesnegler er det rette da. Min erfaring er at de ikke formerer seg så fort pga. størrelsen, men noen andre har kanskje en annen formening.
Plussmedlem
Artig tråd å lese!

Vil bare skyte inn noe ang Otocinclus. De er ofte skjøre i starten da de er nesten utelukkende viltfanget, og har få reserver å tære på når de ankommer sine nye hjem.
Jeg vil anbefale å vente med å sette inn Ottoer til det har gått noen måneder slik at man er sikker på at alt er stabilt og det finnes en rik biofilm for dem å ete, i tillegg til at de må fores ganske hardt i starten.

Men - har de først overlevd de første 4-5 ukene og dere ser at magene er runde og fine, så lever de lenge og er bra hardføre.
Tilfeldig bekjentskap
© Long Nguyen
Reklame for plussmedlemskap