Nitrat, no3 i kranvann

Hei! Jeg måler ca 12 mg/l nitrat i kranvannet. Er det normalt?
Ikke noe nitrit (NO2), Ph nesten 8, KH ca 2, og GH nesten 0. Sliter med alger og "belegg/film/støv" på overflaten, men det kan være andre grunner til det...
Film i overflaten
Denne kan fjernes med å legge noen lag tørkepapir i toppen. Det vil suge det til seg har jeg lest et sted her på nett.
Plussmedlem
Hei!
Ja, dette er ikke uvanlig.

Norsk kranvann er i de fleste tilfeller overflatevann. Kvaliteten på dette vannet er stort sett i verdensklasse, men siden det er overflatevann er det utsatt for avrenning fra landbruket og annen tilførsel av jordbunnede næringsstoffer. Spesielt i nedbørsperioder.  Derav nitraten. 
PH'en og KH'en indikerer at vannverket ditt nok kalker vannet før du mottar det. Dette fordi vannet fra kilden sannsynligvis er surt (lav pH) i utgangspunktet og vil tære på ledningsnettet hvis de ikke gjør dette. En forsterkende indikator på at dette er tilfelle er at GH'en din er lite målbar, og at du kun får utslag på karbonathardheten. PH'en din faller nok ganske så raskt når vannet kommer i akvariet, om du ikke har noe som bufrer pH.

Forhøyet nitrat i kranvannet vil kunne gi alger (og planter) dugelig tilgang på næringsstoffer, særlig når dette så kombineres med nitratene fra avføring, mat og andre nitrogenkilder i akvariet. Dette er nok medvirkende årsak til algeproblematikken. I et akvarie med planter anbefales det å ha et visst nivå av nitrater, men vanligvis ikke mer enn mellom 20-25 mg/l. I de fleste tilfeller vil vanlig fiskehold være nok til å oppnå dette.

Normalt sett vil flere vannbytter være en god løsning på å fjerne næringsstoffer fra akvariet, men i ditt tilfelle er det ikke like svarthvitt. For å få kontroll med algeveksten vil jeg derfor primært anbefale deg å sette inn flere planter. Flyteplanter eller stengelplanter meget fine til sånt. De fleste stengelplanter kan man bruke frittflytende, så selv om man ikke får tak i egentlige flytende planter, så finnes det fullgode alternativer for de fleste. Plantene blokkerer lys samtidig som de tar overskuddsnæringen når de brukes slik. 
Redusering av hvor lenge du har lyset på er også et vanlig tiltak. 

Belegget (proteinfilmen) du får i overflaten er nok ikke knyttet til nitratmålingene i kranvannet, men skyldes ofte fettstoffer i fiskematen og avføringen, dårlig bevegelse i vannoverflaten, død fisk m.m. Fettholdige aerosoler fra matlaging og fettstoffer på huden vår kan også gi dette. Er veldig vanlig i helt nye akvarier, men bruker da vanligvis å forsvinne av seg selv etter hvert som akvariet blir innkjørt. 
Vannbytter, bedre overflatesirkulasjon, tørkepapirtrikset til Inger Helen, prøve annen fiskemat, mindre mating, fjerne dødt materiale og overflateskimmer er vanlige løsninger.


 
Tilfeldig bekjentskap
© Geir Kristiansen
Reklame for plussmedlemskap