Corydoras egg og oppdrett av yngel

Fant 5 - 6 egg klistret til ruten i Corydoras-karet på 63 liter.
Det var så uventet, fordi jeg har gått og ventet så lenge på egg fra Corydorasene men ikke fått noe, så hadde jeg gitt opp nå. Så da eggene dukket opp, trodde jeg først det var snegler
Det er ingen andre fisk i karet enn Corydorasene.

Gikk og glodde på dem i et par dager, før jeg bråbestemte meg for å prøve og redde dem. Det var bare fem som ble reddet, det siste mistet jeg selvsagt ned i grusen og der forsvant det.

Det spennende nå er ikke bare om jeg klarer å få noen til å leve opp, det er også å få se hvem som egentlig la disse eggene
Karet inneholder
7 Corydoras Sterbai
og
8 VF Corydoras Adolfoi

Sistnevnte har jeg hatt i en måneds tid. Hvem av de to artene som la eggene er et mysterium, selv om jeg misenker Adolfoiene. Grunnen til det er deres aktive og stimete væremåte den seneste tiden, frem og tilbake og opp og ned over frontglasset.


I huj og hast ble en tung glass-skål fra Kosta Boda omgjort til barnehage for eggene, og en luftpumpe satt i gang. Utrolig hvilken nytte man kan få av en uventet julegave

Så, nå er det bare å vente....
Her er utviklingen av Corydoras-eggene :-)
Et par dager senere er det begynt å skje noe
I kveld så jeg at ett av de fem eggene hadde fått hale!
Åh, jeg er så spent, jeg lurer så veldig på om jeg klarer å få i det minste en av dem til å overleve! Jeg vil så gjerne ha svar på
hvem av Cory'ene som la disse eggene

Hvis jeg har råflaks og det er Corydoras adolfoi, så er jo det helt utrolig. Jeg har bare hatt dem en måned, og de er viltfanget (VF).
Dersom noen av disse ynglene lever opp, hva heter de da? F1?
Er det det de heter når begge foreldrene er (antatt) ubeslektet og viltfanget?

Her er bilde av det første rompetrollet som fikk hale i kveld

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/cory_yngel_med_hale_1.JPG"/IMG>
Spennende Er det avkom etter VF så kalles det F1 (førstegenerasjon etter VF).
Gratulerer Mona. Utrolig hvor fasinert en kan bli av alt dette. For 10 år siden ville jeg ristet oppgitt på hodet.

Ikke for å kuppe tråden, men så lenge foreldrene er ubeslektet som Mona nevnte, er ikke yngelen F1 ? Det kan da umulig hete f2 om man fikk en oppdrettsfar fra Ole og en oppdrettsmor fra Doffen ? Ok at begge foreldrene i utgangspunktet er minst f1 men i denne forbindelsen må de vel være P0 (parent generation) og ungene dermed f1 ?? Eller er lille meg helt på bærtur ?
Kanskje noen kan oppklare F1 og F2 forvirringen? :-) Hjelp anyone?
Slett ingen "kupping", Jan Erik, jeg penset inn på temaet selv

Har også alltid lurt på dette med F1 og greier, og sikker blir jeg visst aldri! For jeg trodde jeg hadde funnet det ut. Men så skrev Kai Hansen (diskus-guruen) noe på et ...æh..annet forum som fikk alt til å gå i surr for meg igjen.

Han snakket om at det var hva besteforeldrene til fisken var som er viktig??

Men det er nok mange som tror som jeg, vedr F1:
F1 = første generasjon født i fangenskap etter to viltfangede foreldre
F2= neste generasjon av de ovenfornevnte fangenskapfødte????


Trodde det var slik det er? Det har jeg alltid trodd...
Men det ser ut til at F1 har med slektskapet eller ikke å gjøre, uansett om foreldrene er fra akvarier eller naturens store fiskedam. Men iflg. tråden jeg nevner, er visstnok F1 avkom etter ubeslektede fisk!??? Uansett hvor de kommer fra, så lenge de ikke er i slekt, er det visst F1??

Ja, forvirringen er total. Jeg har ikke skjønt det enda
Men for meg er F1 det samme som første generasjon født i fangenskap etter VF foreldre *gliz*


PS! Link til tråden jeg hvisket om ovenfor...
Mer forvirring :-) Corydoras Adolfoi eller Corydoras Duplicareus?
Skal man dømme etter bildene på PlanetCatFish, så begynner jeg å tvile litt på om det virkelig er C. Adolfoi jeg har...!?

De ble kjøpt som C.A. i en seriøs butikk, der de har peiling på fisk.

Her er et bilde av en Corydoras Duplicareus på planetcatfish

Her er et bilde fra samme nettsted, med C. D og C. A med begge fiskene plassert ved siden av hverandre. Her ser jo C.A ut som et blekt spøkelse i forhold... Og det ligner ikke mine på!

Og her er et bilde av en av mine såkalte Corydoras Adolfoi:

<IMG SRC="http://akvaforum.no/images/aquarium/11069_060111120904.jpg"/IMG>


Jeg har alltid trodd det samme som deg Mona, ang F1.


Det pågikk en meget hard diskusjon i 2003 om hvorvidt F1 utelukkende kunne benyttes om VF fisk. Svein A. la frem denne definisjonen og fiskene involvert er ikke nødvenndigvis VF.



"Filial generation (F1) Denotes the different generations involved in breeding experiments. F1 is the first filial or filial-one generation i.e. the progeny after mating or genetically crossing two types of parents with different genotypes or phenotypes (the parents are known as the P generation); F2 is the second filial or filial-two generation, i.e. the progeny of self-fertile or intercrossing F1 individuals and so on. Members of this generation are two generations remote from the original parent generation. "
Adolfi og duplicareus forskjellene blir for liten til at jeg tørr si noe sikkert.

I den andre diskusjonen sier nå jeg at:
VF er viltfanget, derom ingen tvil.
Deres barn er f1, heller ingen tvil
Men barn av din F1 og min F1 gir også f1
Først når dine f1 får barn med hverandre, så blir det f2.

Så når mine f1 får barn med en ny VF fisk, så blir dette også f1

Superkult !
Det ser ut til at mine fem små ikke har så høy overlevelsesprosent


Kikket ned i skålen deres i dag, og de tre siste eggene var mugne.
Av de to som klekket, var ett av de to rompetrollene avgått ved døden, og lå med hodet i de mugne eggene. Mugnet den også.

Men det var en som var i live, kvikk og rask pilte den rundt. Det ser ut til at når halen kommer til syne, så har de fremdeles skallet sitt rundt seg. Det er bare halen som kommer ut av det gule harde skallet. Så derfor ligger de så veldig i ro først. Den eneste overlevende har nå mistet det gule skallet, jeg kunne nemlig se de to, tomme gule halvdelene ligge i skålen. Og da var rompetrollet fri til å svømme fort

Sugde opp alt det dårlige med en pipette, og passet på å ikke få med sistemann som sprellet rundt der.

Vi får se da, hvordan det går med denne vesle tassen...
Skal rengjøre skålen skikkelig med en vask, Lilletass får bo i et glass så lenge Så kanskje noen korn med avskallet artemia kunne smake senere i dag? Håper den tar til seg næring. Det ser ut til at plommesekken er borte nå, så da er det på tide med mat.
Nei det er enklere med L maller. Synes du gjør en hederlig innsats. Likte valget ditt av kar !
Artemia er sikkert det beste, jeg har knust endel tetra tabimin de siste ukene som ble bløtet, før jeg heldte det nedi. Nå må du holde liv i rakkeren, så du finner ut hvor hun/han stammer fra.
Ja, hadde vært spennende å vite hva det er for slags tass.... Synd de andre ikke klarte seg, men det kommer vel alltids flere etter hvert, får man håpe!
Nå er det flere Corydoras-egg på akvarieglasset:-)
Og jeg kan nok konstatere hvem som la de forrige eggene også

Da jeg slo på lyset hos Corydorasene i dag, begynte flokken med C. adolfoi å stime sammen med det samme. Opp og ned og frem og tilbake over frontglasset. "Leks-adferd!" tenkte jeg, og la meg på sofaen og studerte det hele. Bekreftelsen kom da jeg så at et par hanner ivrig forsøkte å innta T-posisjonen foran snuten på en hunn

Det ble lenge og vente, så jeg sovnet, dessverre. Men da jeg våknet, kunne jeg telle 7 søte, nye egg på glasset

Dette er helt i tråd med det som står i denne artikkelen om oppdrett på C. Duplicareus/Adolfoi på Shanes World, der artikkelforfatteren skriver:

"Jeg begynte å legge merke til egg klistret fast til akvariumsglasset, vanligvis nær overflaten ved strømmen fra filteret. Det var aldri mange egg om gangen, men fiskene så ut til å legge egg mer eller mindre konstant, virket det som, og i løpet av et par uker samlet jeg inn 30 egg fra glasset"


Og dette ser ut til å stemme hos meg

Det er nå 9 eller 10 egg på glasset, lagt i løpet av dagen i dag !


Flittige fisk det der. Du kommer til å bli en kløpper på oppdrett
Dette er tydeligvis fredag den 13..... møkkadag.
I dag var dagen for innsamling av Corydoras-egg....tenkte jeg.

Jeg slo ikke på lyset før klokken fem i ettermiddag hos Corydorasene. På forhånd hadde jeg tatt frem ting å samle egg i, et håndkle til å tørke mine våte armer med etter ferdig jobb, og brettet så opp ermene for å begynne... Men da lyset kom på, fikk jeg trill runde, store øyne. Tror sannelig haken min datt ned på brystet også...

Tror du ikke de rakkerne har spist rubb og stubb!??? Borte vekk!

Etter nitidig gransking så jeg to ynkelige egg igjen, klebet godt fast inne i hornblad-buskaset, og fiklet noe innmari for å få dem løs. Og så glapp jeg dem! Rett ned i grusen med de. Grusen har en flott farge for corydorasegg å gjemme seg i, både kornstørrelsen og fargen på grusen er helt lik et egg...! Så det var håpløst å finne dem igjen.

Grrr!

Jeg har med vilje ventet med eggsankingen, fordi jeg har snakket med en corydoras-oppdretter som sier man må vente til neste dag før man tar i eggene. Dette fordi de må få tid til å hardne i skallet først, sånn at de ikke blir ødelagt ved håndtering. De er visst litt mindre "sticky" også da.

Dette er den Corydorasen som klekket den 10. januar
Dette ble tatt igår, altså tre dager gammel.
I dag synes jeg å skimte noen ørsmå, grå kamuflasje prikker på den

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/corydoras_yngel.JPG"/IMG>
Den enslige Corydorasyngelen lever enda:-)
Nå er det femte dagen etter klekking, og jeg blir like overrasket hver dag når jeg titter ned i bollen dens og ser at den piler rundt

Gjorde akkurat klar en ren, nyvasket bolle til å flytte den over i, og den piler rundt der enda. Nå er plommesekken helt borte, og har vært det i to dager. De neste to dagene vil vise om den faktisk spiser de avskallede artemiaeggene jeg forsiktig fôrer med. Tar den ikke til seg mat, dør slike småyngel gjerne i løpet av ett døgn eller to etter at plommesekken er brukt opp.

Jeg er mildt sagt overrasket over at den har klart seg så lenge.
Håper at den spiser og at mitt nitidige renholdsarbeid i omgivelsene dens gir økt overlevelsessjanse ; friskt vann (100% av vannet byttes) og nyvasket ren bolle to ganger i døgnet. Jeg rengjør til og med brusesteinen
Siste innlegg i denne tråden, dessverre....
....fordi jeg, mitt dumme-dumme nek, greide å begå en sånn megatabbe at yngelen døde!

IKKE SPØR!

Det er for dumt, nemlig, jeg skjønner ikke at jeg kunne få det til engang. Jeg kverket egenhendig det stakkars yngelet....
Jeg spør ikke,
jeg sender kun over trøst og en stor plate sjokolade.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap