Micha sine zwerggarnelen (side 12)

Har ønsket med ekstern blits lenge og i dag har eg fått transmitter og blits i huset. Bildene er tatt på 1,2,3 uten manuell dilldall som tidligare uten blits og bildekvaliteten er i en annen liga med en gang. Eg er imponert over teknologien! Eg har iallfall ikke gjort mye for å ta disse bilder :o
Å ta gode bilder er virkelig ingen hekseverk. Det åpner seg en hel ny verden nå
flotte bilder.
Ekstern blitz?
Hvilken snegle er det på det 3 bildet?

Espen
En ny og svært hektende verden Micha...
Ikke lenge siden vi fikk makro i hus her og det har blitt knipset mye mer enn vanlig.
Men gøy da og gratulerer med det nye utstyret og flotte bilder!
Plussmedlem
Flotte bilder av flotte reker....

Hva slags utstyr bruker du?
Sneglen på bildet nr. 3 er en voksen Tylomelania spec. "yellow". Eg har hatt den siden 7 år og da hadde han allerede halve størrelsen, nå er den 7cm + :o

Fotoutstyret er fra Canon. Som kamerahus bruker eg den gode gamle 400D med ett Makro EF-S 60mm. Blitsutstyret er en slave Canon Speedlite 430 EX II som er styrt av transmitteren ST-E2 på kamera. Utstyret er virkelig lett å bruke og kan anbefales.

Litt spennende er det korleis bildekvaliteten blir hvis eg bryr meg litt meir om innstillingane med åpningstid, blende og ASA.
Planter og reker i topp kvalitet er mottatt. Takk, Kameramann
Mottok en pakke fra deg idag. Det gikk raskere enn ventet, håper du sender meg betalingsinformasjon så jeg får gjort opp for meg.
Gleder meg til å prøve mineralene og maten.
Lenge siden du har oppdatert tråden din nå Michael
Enig... Hvor er du?? Opptatt med jobb,unger osv?

Savner bilder,oppdateringer og fine historier Michael!


Hadde en hyggelig samtale med Michael idag og ja han er veldig opptatt for tiden,
så alle vi som savner oppdateringer og bilder får nok smøre oss med tålmodighet.
Det er jo selvfølgelig vanskelig når en finner innleggene hans så interessante

Akvariets mikroflora
Takk, takk for hyggelige tilbakemeldinger og flott at eg blir savnet

Selvfølgelig er eg fortsatt opptatt med akvariene og rekene mine. Tiden for å skrive her har alltid vore begrenset og nå er det endå verre. Det er ikke alltid lett å være småbarnsfar og dette kreves tid, tålmodighet og mye av de egenskapene som eg hadde ellers til overs for å skrive innlegg om akvariehobbyen.
I tillegg måtte eg redusere salg av planter og reker her og annonsene mine har vore inaktive over lang tid. Nå har de blitt slettet av admin. som er litt dumt pga. mange fine annonsinnlegg. Men det er ikke noe krise for meg siden det vil ta en stund før eg kommer tilbake med salg for fullt.
Det er altså ikke kun familieforstørrelsen at eg har trukket meg tilbake. Siden noen veker har eg ett prosjekt i gang som skal fokusere på problemet med bierekene mine. Formeringen til disse har stanset i nesten alle akvariene over en lang tid og her og der døde de også. Problemet har eksistert meir eller mindre over en periode av meir enn 2 år. Det er fortvilendes at eg får ikke kontroll over bierekene. Har prøvd mye men fikk ikke det store gjennombruddet og var tom for ideer kva de evt. mangler. Men å gi opp er ikke helt mitt så nå ser eg håp med siste tiltaket, men før eg skriver meir om det må eg være sikker. Så det tar iallfall noen veker til.

Planen min var egentlig å ikke skrive innlegg i trådne min før eg hadde problemet med bierekene under kontroll. Men så var litt provosert de siste dagene slik at eg må minne meg sjølv på en ting:
Aldri glemm mikrofloraen (Aufwuchs) i akvariene dine!
Kva er det? Mikrofloraen er ett begrep som skal oppsummere alt levende i akvariet som vi kan knappt se med øyene våre. Altså både mikroorganismer (som for eksempel hoppekreps) og alger. Vi kan finne mikrofloraen som ett belegg eller slimhinne på alle overflater i akvariet, altså stein, røtter, bunnsubstrat, glassruter, filter, slangene osv.

Korfor er mikrofloraen viktig? Et stabilt og sunt miljø i akvariene våre er ofte definert med tilstanden "algefritt over en lang periode". Eg tror at mikrofloraen er "motoren" til ett sånt miljø. For eksempel har eg sett på to akvarier med samme oppsett på samme tid: Det ene akvariet fungerte uten alger og vannet var kristallklart og det andere var
plaget med ett sammelsurium av forskjellige algearter og vannet har virket diffust. Etter en "kur" hvor eg har tatt gørr fra det fungerende akvariet over i det "algeakvariet" gikk algene tilbake. Men for å oppnå det måtte eg gjenta gørroverføring 3 til 4 ganger over fleire veker. Dermed har mikrofloraen "forandret retning". Det vises at det er stortsett flaks hvis mikrofloraen utvikler seg rette hvis man bruker ikke noe hjelemiddel ved oppstart.

Korfor blir eg provosert? Når eg leser trådene er det en del som dreier seg om behandlinger mot alger, parasitter, sjukdommer osv. Eg vil også ikke utelukke at det finnes akvariethypokonder som innbilder seg problemer eller gjøre småting veldig stor. Og svarene kommer alltid og ikke sjelden er første svare den allersiste utvei å få kontroll over problemet. Før eg bruker malakittgrønt, trypavlavin, sneglemiddel, alg-exit, antibiotika, glutaraldehyd, klor og andere grusomme våpen må det virkelig være behov og eg vil ALDRI bruke disse ting før eg ikke har prøvd andere alternativer. Vi vet ikke korleis mikrofloraen handterer medisinangrepet og vi kan ta store skader på ett fungerende akvarieoppsett. Annerledes argumentert vil eg heller sende noen guppier i fiskehimmelen før eg bruker sterk medisinering. Det som eg er allermest redd for er å skade mikrofloraen og dermed ødelegge ett stabilt system. Og det kan være ille. Eksempel: Eg husker en behandling i akvariet mitt med kloramfenikol for mange år tilbake. Grunnen var en bakteriell infeksjon hos sommerfuglcichlidene hvorav eg hadde 4 stk. Kuren gikk greit og når eg tenkte eg hadde kontroll tilbake fikk alle fiskane (maller, tetraer, cichlider) en alvorlig sjukdom med resultatet at alle døde på rekordtid. Tragisk men ikke nok med det. Etter antibiotikakuren var hele akvariemiljøet nede og eg fikk en alvorlig algeplage kort tid etterpå. Ett akvariet som har egentlig fungert greit med fine planter var ødelagt på hele linje. Nyoppsett!!! Eg var ikke klar over korfor eg har mistet kontrollen på denne tiden. I dag er eg sikker på at eg har drept mikrofloraen og med dette var det en sjansen for algeoppblomstringen stoor.

Kva er rette pleien for mikrofloraen? Når ett akvariet fungerer stabilt vil det også tolerere større ingrep, feil med gjødsling eller vannskift. Men når feilen går over lengre tid er det fare at mikrofloraen vil også forandre seg. Generellt er det en del punkter som eg mener er viktig, for eksempel:
Ikke veldig store vannskift og filterreingjøring på samme tid.
-Balanse med næringsstoffene, omtenkt gjødsling
-Stabile vannverdier
-Regelmessig vannskift
-Moderat planteluking og ikke uttak av for høg plantemasse på en gang
-Regelmessig foring med samme mengder
Det er sikker fleire punkter som er viktig i den sammenheng. Akkurat punkten med foring ser ut som det er viktig. Rene planteakvarier uten foring virker hos meg svært ustabile. Evt. er absolute mengden med mikroorganismer ikke stor nok pga. energimangel. Derimot er akvariene med mye reker eller fisk ofte stabilere. Eg har også sett at det utvikler seg mye mikroliv ved bruk av løv, fersk eller tørket grønntfor som løvetann, brennesle eller valnøtteblad.
Godt å se det er liv i deg, og takk for nok et flott innlegg
Tror du er inne på noe her Michael, jeg har aldri brydd meg med å slamsuge dritten som ligger oppå sanden i karene ukentlig. Tenker at karene mine skal se "naturlige" ut, altså ikke helt sterile og rene. Forer veldig mye med levendefôr i alle størrelser og det resulterer i at det virkelig lever innimellom løv- og planterester. I disse karene hvor jeg bare lar det gå av seg selv uten for mye innblanding utenom fôring og vannbytte fra min side så vokser også yngel opp lettere…

Som jeg nevnte for deg nylig på mail så ser jeg jo en helt utrolig formering av Sakuraene jeg har sammen med C. hastatus hvor bunnlaget består av Dennerle rekesand og naturtorv i fri flyt… Noe går i filteret og resten samler seg her og der i stille områder, lyser man der når lyset er av ser man hvordan reker og corydoras jakter etter mikroorganismer… Greit at Sakura ikke er den vanskeligste arten, men dette karet har en mye bedre formeringsrate enn alle andre kar.

Sykdom har jeg så langt ikke vært plaget med i disse "skitne" karene, men så har jeg enn så enge sluppet billig unna på det området...
Innsiktsfullt som alltid. Bare å glede seg til foredraget ditt neste måned skjønner jeg.

Ha en topp uke videre.
Virkelig interresant dette her Micha og akk så sant...
Flott at du tar opp dette og forsker litt på det.
Det med å fore med tørket eller ferskt 'grøntfor' har jeg selv sett hva kan gjøre for stabilitet og oppvekst.
Har ett akvarie som det har vokst opp 4 slag grenmalle yngler og der fores det med dette siden det også bor reker der.
Akvariet ved siden av har akkurat samme forhold men der har det ikke vært foret i noen stor grad med dette og dermed har det vært liten oppvekst av yngler...
Her skal snart 14 kar byttes ut og jeg er litt bekymret for å ødelegge microfloraen selvom alt av filtermateriale,røtter, planter sand osv vil bli med i de nye akvariene.
Har over lengre tid samlet opp ekstra mye planter som jeg tror har med seg mye som kan hjelpe til å holde balansen i de nye akvariene sammen med levende for, eikeblader og tørket/ferskt grøntfor.

Hyggelig å ha deg tilbake))
Innleggene dine er jo rene foredragene og vel verdt å vente på.
Lærer masse av tråden din og skynder meg inn for å lese når jeg ser at det har kommet innlegg her.
Samme her. Stor interesse av innleggene til Michael Niesar. Hvor skal det kommende foredraget holdes ?
Han kommer til Lillestrøm og omegn akvarieklubb 3 desember. Så det er bare å dukke opp. Jeg gleder meg til foredraget
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap