Corydoras egg og oppdrett av yngel (side 14)

Ser at du virkelig har peil på corydpras (blandt annet)
Har nylig fått noen oppi nykaret mitt. Relativt voksne eksemplarer.
Jeg har aldri hatt silke før. Hva anbefaler du / dere at jeg forer dem med? Jeg har prøvd med algetabeletter, men det virker ikke som at de er vant til de.
røde myggiser og sinking wafers
Algetabletter er nok ikke riktig føde for Corydoras maller, ettersom de ikke er algeetere Det er ikke noe rart de ikke ville spise det.

Som F.S foreslår, kan du fôre med f.eks. "Sinking Wafers" (merket er Hikari) og røde mygglarver. I tillegg spiser de mer enn gjerne synkepellets som rekepellets (merket Wardley har noen som er svært populære blant mine fisk), Vicachips (fra merket Sera) og frossen artemia. Alt frossentfôr med litt "kjøtt" i er kjempepopulært, og et ypperlig fôr dersom man vil kondisjonere pansermaller til lek.

En annen ting som gjør mine pansermaller helt "kokos", er når jeg serverer frysetørket Tubifex i terninger Det er det aller, aller beste de vet, de nesten slåss og stabler hverandre i etasjer for å komme til.
Tubifex kommer i terninger når den er frysetørket. Den flyter derfor. Du må da ta og trykke den hardt fast i glasset, helt nede ved grusen, slik at de bunnlevende fiskene får spist det. Trykk terningen hardt, så hardt at den klemmes nærmest flat. Da tyter det luftbobler ut av den, og den blir sittende fast på glasset uten å flyte opp.

Tubifex er høyprotein-fôr, så det bør egentlig ikke være hverdagskost, for det er direkte fetende. Fisker får store fettdannelser innvendig i buken, og som for oss er det ikke sunt for dem med for store fettdannelser. Men det er perfekt mat å kondisjonere hunnene på før lek, de får masse egg av dette fôret
Takk for kjempebra svar. Stakkars fiskene mine som skulle tvangskonverteres til vegetarianere.
For de som leser denne tråden og holder til på haugalandet kan det nevnes at Oasen Zoo nå har Corydoras similis, sterbai, pygmeatus og punctatus(?) inne, de ser veldig bra ut. Sterbai kunne jeg godt tenkt meg selv men har ikke plass, virkelig flotte med de brystfinnene.
Eggleggingslysten smitter visst tvers igjennom stua

I går kveld la C. Adolfoi'ene egg igjen i 63 literen, men jeg lot dem sitte i karet (har mange fra før til klekking).

I dag ser jeg at det er liv i 160 literen (mallekaret) også, dit jeg flyttet C. Sterbai-gruppen etter fire måneders passiv holdning i 63 literen (jeg flyttet dem dit for å forsøke å drette dem, men det gikk aldri). Fra før var det 12 unge C. Sterbai i mallekaret, og da den voksne, eldre gruppen kom oppi, er det totalt 19 C. Sterbai der.

Akkurat nå er det 7-8 egg på glasset i mallekaret, og jeg ser at de store hunnene (som nektet plent å legge egg i 63 literen) nå er i full gang med et kobbel av overivrige, unge hanner etter seg

Forskjellen fra tidligere er kanskje bare at jeg glemte å dra ned persiennene idag, så solen skinte på skrå inn i malle-karet i dag. Det skinte sånn i glasset at jeg ikke så eggene eller hva som foregikk før jeg dro ned persiennene. Pussig. Kanskje de liker sollys? Tidligere har de vært i akvarier som står i nord-enden av stua, der er det aldri sol.

Jeg kommer til å la disse Sterbai-eggene henge der de er. De får være i fred, stort sett, siden det ikke er noen frittsvømmende fisk i øvre vannlag her som kan spise dem. Kun maller på bunnen. Det har overlevd egg og yngel her før, det spretter et par småtasser rundt der fra før som er et resultat av egg jeg har mistet eller oversett under tidligere innsanking av egg.

Har et bittelite håp om at det har skjedd noe med egg jeg ikke har sett.

Tror du otocinclus aeffinus spiser malle egg/yngel?
Ikke lett å ta bilder av et akvarium når solen skinner inn i et rom (gjennom glipene i persiennene), men her er hva jeg fikk til.
Et par av Sterbai-eggene som henger på bakglasset i akvariet

Mine egg var aldri gule/oransje, de var blanke når de ble lagt så ble de hvite etter 2-4 dager....
Klekkingen av det største Corydoras Adolfoi kullet begynte i kveld, akkurat som forventet De er redusert fra ca 60 egg til 36 underveis i klekkeprosessen(såvidt jeg klarer å telle, de ligger litt klynget sammen), og muligens var noe uflaks og noe ubefruktede egg.

Nesten halvparten har klekket i kveld, jeg kunne telle 17 stk som spant rundt nettopp. Resten av eggene klekker utover natten.
Tok frem pipette og sugde opp alle tomme eggeskall, så de ikke skal mugne og begynne å ødelegge vannkvaliteten. Sent lørdag kveld eller søndags morgen er disse klare for sitt første måltid med artemia

Jeg kommer ikke riktig over dette... en Corydoras-art jeg egentlig kjøpte kun for pynt fordi de er de vakreste Coryene jeg vet om... men siden de ble regnet som vanskelige OG var viltfanget attpåtil, regnet jeg med å ha dem kun som dekor i akvariet resten av deres liv. At akkurat disse skulle bli de flittige, små eggleggingsmaskinene her, det hadde jeg aldri i mine villeste drømmer trodd






Denne krabaten er kun et par timer gammel, og kom ut av egget i kveld

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23319&d=1143763581"/IMG>

Så morsomt-har du noen cory....yngel tilsalgs ?
Ikke ennå
Jeg har lest at de vokser raskt og fint frem til en størrelse på rundt 2 - 2.5 cm. Men så kommer veksten til en holdt, og fra der av vokser de laaaangsomt. Nesten som de står stille i lang tid. Typisk maller egentlig. De vokser veldig sakte, de fleste maller.
Det er derfor vanskelig å si når jeg evt har noen yngel/ungfisk til salgs.

Jeg kjøpte selv noen unge Corydoras av en privat oppdretter i høst, den gruppen på 12 Corydoras Sterbai jeg har i mallekaret. De var 3 cm, noen av dem og noen var litt til. Oppdretteren visste ikke hvor gamle de var, for han dretter dem i hopetall i stort akvarie. Der er det blanding av alle slags størrelser. Han dretter kun Corydoras Sterbai, og alle er avkom etter hans gruppe på 8 viltfangede. De jeg kjøpte av han,er altså F1 (første generasjon født i fangenskap etter viltfangede foreldre). Han selger dem for 45 kr pr stk.

De C. Sterbai ynglene jeg har, er altså F2.
Men alle mine C. Adolfoi er F1.

Jeg har lurt litt på dette med salg av dem en gang i fremtiden. Lurer på hva de egentlig skal selges for? Jeg ga 45 kr stykket for F1 Sterbai. Det blir vel noe lignende for mine F1 Adolfoi, men da må de nå en viss størrelse først.

Hadde ikke vært en helt hårreisende pris, det?
Synes ikke den prisen var av skrekkende nei-du burde få det. Hadde med glede betalt det jeg, fiskene man kjøper privar er ofte i langt bedre "kondisjon" en vettskremmte butikk fisk.
Forresten så så jeg ancistrus yngelene mine igår, "søte" knall lik dem voksene men i miniatyr utgave. Maller vokser stort sett sakte, bortsett fra noen da(ancistrus, gibb, osv) men ellers så ser det nesten ikke ut til at de vokser.
Må være morsomt når du får fram så fine yngel, eller sagt på en annen måte-gøy åfå yngel på noe annet en det vanlige-(guppy, platy osv)
Venter som en unge på de L134 og L270 som jeg har bestilt. Skal prøve å sette opp en leks gruppe av L134 i 212 literen. Spenende.
Ah! Endelig har jeg funnet et fôr på boks som Adolfoi-yngelen spiser!
Heeelt sikkert! Jeg kan se dem stanse og tygge

Corydoras Sterbai yngelen har vært enklere, de har i grunnen rotet borti det meste av tørrfôr jeg har sluppet oppi. Men Adolfoi'ene er mer eller mindre uinteresserte, og ligger sta, urørlige og glor ut i luften for det meste ved fôringstid. Sterbai'ene kan fornøyd rote og "muffle" rundt i fôret, men ikke Adolfoi'ene...

Helt tilfeldig at jeg prøvde dette fôret som jeg nå ser de bokstavelig talt mumser i seg, for corydoras-maller er ikke det første jeg tenker på når jeg ser den boksen. Den er opprinnelig kjøpt inn som litt ekstra næringsrikt fôr til scalarene mine, og merket er "Tropical" og fôret heter "Discus gran" (for granulat, antar jeg, fôret er i granulatform, ikke pellets eller flak altså). Svært populært blant alle fiskene i scalarekaret. Men det var ikke før jeg la merke til at Corydorasene på bunnen i scalarekaret også jafset i seg av det som datt ned til dem av dette. De virket... veldig ivrige, kan man si


Tilpasning til små yngel:
Jeg strør noen korn i lokket på boksen og pulveriserer det med en teskje. Så bløter jeg det litt med noen dråper vann og suger det opp med pipette, og sprøyter det så ned ved sanden i yngelkaret.
Plastpipetter får man kjøpt på apoteket for den nette sum av en krone og femti øre (de kaller det engangspipetter, men jeg bruker mine i mange uker før de ryker i skjøten)
Nå er alle i det siste kullet også klekket, det tok sin tid. Det startet torsdag kveld (sent) og de siste frigjorde seg (med litt hjelp) fra skallet i dag. De fikk litt nyklekt artemia før jeg reiste bort i formiddag, for de første som klekket har jo brukt opp plommesekken sin. De siste har den fremdeles i behold, ser jeg, men det ser ut til å gå bra med dem. Noen vil vel falle fra, det er normalt, men jeg håper og krysser fingrene for at jeg får beholde brorparten her


En liten opptelling? *svetter* La meg se:

Glasstank på 19 liter: 12 stk, hvorav 9 stk er to mnd gamle, 3 stk er et par uker yngre enn det.

10 liters plast-tank ved siden av: 16 stk, et par uker gamle. Det var 18, men en knertet jeg, og en ble sittende fast i filteret.

8 liters plast-tank: 30+ nyklekte (33-35 stk tror jeg) et par dager gamle, samt 6 egg
(de 6 eggene plukket jeg opp fra foreldrenes kar for et par dager siden, jeg vet ikke hvilken egglegging de er fra - det har vært mange

Om jeg er kjempeforsiktig og får alle de som er klekket til å leve opp, vil det bli
ca 60 egenoppdrettede Corydoras Adolfoi !

Her er noen bilder fra de eldste sin tank. De er nå passert to måneder, og er vel mer for ungfisk å regne enn yngel snart. De ser iallefall ut som tro kopier av sine foreldre nå, en tøff liten gjeng

Legger ved et bilde av de nyklekte sin tank, og et uskarpt bilde av et par Corydoras Sterbai. Det går 9 stk av dem i samme tank som de eldste C. Adolfoi, men glemmes litt bort egentlig De greier seg selv i langt større grad enn Adolfoi synes jeg, de spiser det de blir tilbudt og er langtifra så vriene i matveien som Adolfoi er. De sistnevnte ligger sta og glor rett ut i luften når nytt fôr introduseres, og nekter å smake. De oppfører seg som om det ikke var mat engang. Men Sterbai'ene roter lykkelig i vei med snyteskaftene dypt ned i sanden og spiser det som tilbys.

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23385&d=1144007416"/IMG>
De siste to dagene har jeg sittet krokbøyd over tastaturet og skrevet ferdig artikkelen om Corydoras Adolfoi oppdrett. Det var litt av en jobb! Jeg føler at fingrene er krokete som klør etter å ha vært krummet over bokstavene på tastaturet så lenge *he-he*!

Så var det å få sendt den inn da....

I dag har jeg byttet tank på de eldste Corydorasene, de er nok ikke lenger å regne som "yngel" De eldste av dem er nå 2.5 måneder gamle, så de er blitt for "ungfisk" å regne, er de ikke?
Det er en uke siden sist jeg byttet tank på dem nå, storrengjøringer foretas ikke så ofte lenger. Og det går fint, det er ingen som har strøket med, selv om de er vant til å få ren tank mye oftere. Vannbytter gjøres fortsatt hver dag, mellom 50-80 %.

Denne vesle fyren er altså 2 og en halv mnd. Kjekk kar, ikke sant?

Bildet i miniatyrvedlegg er tatt i kveld, og viser tanken pr i dag.

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23440&d=1144096680"/IMG>
Er veldig spent på den artikkelen Mona, siden så vidt jeg har fått med meg så har du ikke bevisst trigga lek sjøl, fiskene har bare satt i gang av seg selv? Er ikke trigginga den vanskeligste delen av hele oppdrettet?
Sitat:
"siden så vidt jeg har fått med meg så har du ikke bevisst trigga lek sjøl"....
Hm, her høres det ut som du forventer noe magisk hokus-pokus
Det vil det ikke være. Alt jeg har gjort, er å stelle dem ekstra godt.

Å få dem til å leke første gangen er det vanskeligste, ja, siden de er viltfanget.

Det var ikke lek jeg prøvde å få dem til da, det var maksimal trivsel
Jeg ga dem rent vann nesten hver dag, og mye variert fôr siden de var så tynne og skrale. De trengte å fetes opp etter mange uker i transport fra hjemlandet, så til grossist og så til dyrebutikken.
Det viste seg altså at dette gode stellet var nok til å få dem til å føle seg trygge nok så de begynte å yngle.

At jeg fikk det til i det hele tatt, er jo litt utrolig. Jeg fortalte det til dyrebutikken i Moss der jeg kjøpte dem, og han svarte "Det er jo helt rått! Andre prøver kanskje i ett år!" (jeg fikk egg på dem etter tre-fire uker bare).

Etter at "isen er brutt", så skal det imidlertid ikke mye til før de leker. Nok rent vann i det daglige og god mat, that's it. Godt stell og trivsel, med andre ord.

Men når det er sagt, så tror jeg sesongen snart er over. De leker i vintermånedene, under regntiden der de kommer fra. Jeg tror det ligger "innebygget" i dem, og at de vil ta pause når våren kommer. Jeg vet jo ikke sikkert, men det skulle ikke forundre meg.

Det var ikke ment som noen kritikk, men mer en kommentar på at jeg var spent på redegjørelsen. Du har gjort en fantastisk bra jobb med coryene dine, det må jeg si.
Terapitanktenker
Det var ikke ment som noen kritikk, men mer en kommentar på at jeg var spent på redegjørelsen. Du har gjort en fantastisk bra jobb med coryene dine, det må jeg si. :)


Ja, jeg tok det ikke som det, da
Det artikkelen beskriver, er egentlig bare hva jeg har gjort for å kondisjonere de voksne, få dem til å trives, og hva jeg har gjort for å klekke eggene og få yngelen til å vokse opp. Det som fungerer for den ene, fungerer ikke nødvendigvis for den andre mht hva som setter de voksne i lek. Noe slikt var det jeg mente. Det er ikke sikkert at andre vil oppleve det samme selv om de følger fremgangsmåten min slavisk.
Var litt redd du skulle bli skuffet over at det ikke finnes noe hokus-pokus i artikkelen
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap