Elins lille hjørne (side 142)

ElinH
En annen ting som kan ha medvirket til død blant yngelene... mat kun en gang om dagen. jeg har jo ikke hatt noen småtroll på lenge nå, og plutselig innså jeg at kulturen med mikroorm nesten var død.

Tusen takk for den påminnelsen! Microormkulturen min var nesten fullstendig død også. Det var bare bittelitt liv igjen i et hjørne. Men nå har jeg fått satt i gang en ny en, etter denne påminnelsen.
Å herlighet. Hehe, jeg har sett det kuleste på lenge!

Jeg kjøpte jo en kultur med bananfluer for en stund siden. Tittet på den nå i kveld og fant ut at det sikkert var nok fluer der til at jeg kunne prøve å gi det til øksefiskene og se hvordan de reagerer.

Først av alt: Bananfluer er sånn ca 100 ganger så ekle som mikromark. Trodde jeg skulle få helt dilla når jeg sto der med en boks full av fluer (og larver!) i hånda og skulle finne ut hvordan jeg skulle få fluene fra boksen og ned i karet. Endte med at jeg fikk åpnet lokket på karet, åpnet lokket på kulturen så vidt det var (de har jo vinger! Selv om det sies at de ikke kan fly...), og knipset litt på kanten av kulturen. Og dermed falt det et ukjent antall fluer ned i vannet.

Etter et par sekunder lærte jeg noe nytt:

1. Luking! Nytter ikke med planter som delvis har kommet over vann, fluene klatrer opp på de, og blir der. Så måtte jeg sitte å knipse de ned i vannet igjen. Enklere å stusse planteblader, gitt!

2. Det ser veldig kult ut med fluer i vannet. De synker ikke på noe vis, men holder seg på overflata pga. overflatespenningen (eller hva jeg skal kalle det). Det eneste du ser fra undersiden er noen bittesmå bein som kaver rundt. Dermed ble jeg bekymret og tenkte at kanskje fiskene ikke ville se dem.

Hehe, gjett om jeg tok feil!

Det tok en liten stund før noe skjedde, siden øksefiskene rømmer ned mot bunn når jeg tar av lokket. Men når de først kom tilbake til overflaten: wow.

De låste blikket på en flue, fulgte etter den et par sekunder (jeg hadde ikke skrudd av filteret, det gjør jeg neste gang), før de kastet seg over den lille flua. De er så lynkjappe! Kan bare glemme å ta bilde av det, men jeg skal sitte med kameraet neste gang og se om jeg får tatt bilde av at de spiser flua. Den er nemlig såpass stor at de tygger en del før de klarer å svelge den.

Pennefiskene prøvde seg på fluene de også, men fluene var langt større enn munnen deres. Jeg så den største pennefisken ta en flue og spise den bit for bit, men de minste pennefiskene virket nesten redde for fluene (haha).

Men, dagens største overraskelse er Smil! Kampfisken camper sammen med øksefiskene (det går faktisk helt fint!), og han hadde jeg ikke ofret en tanke i forhold til fluene en gang.

Han sto sånn ca midt mellom topp og bunn i karet, og jeg kunne SE at øynene hans låse seg inn på noen sprellende flue-bein i overflaten. Han sto heeelt stille og fulgte flua med øynene, bare slik en kampfisk kan følge noe med øynene. Så skled han rolig oppover mot overflaten, stoppet like før, og *bang*! Flue var borte.

Gjett om Mr. Smil fant skjulte jaktinstinkter og fikk seg et godt måltid!

Så, konklusjon:
Bananfluer er fryktelig ekle, men så ubeskrivelig verdt det når en ser fiskene få utløp for så primære instinkter
Hehehe! Kampfisker tar det meste levende de får servert (som er lite nok, selvsagt - men de er ganske store i kjeften). Jeg tviler ikke et øyeblikk på at bananfluer er snacks for dem. Jeg kan også tenke meg at det hadde vært suksess hos killier. De har en type munn som tyder på at det kan være godt med fluer fra overflaten.
Hei Elin!
I ledige stunder tråler jeg Corytråder om dagen og nå har jeg trålet igjennom hele din tråd også! Flott tråd, med mange fine bilder, tips og råd for en fersking som meg

Lykke til videre
Anne Marie
Hehe, jeg fikk nesten litt lyst å skaffe meg en bananflue-kultur selv Men det får vente til noen kommer med et tips om hvordan få et passelig antall fluer fra boksen og ned i karet :p Jeg kan kjenne det gir gåsehud ved tanken på de kravlende krypene :p

Mine N. eques fikk en gang øye på en flue (en vanlig en) som kravlet rundt utenpå frontglasset. Makan til reaksjon! De prøvde gang på gang å hogge den i seg, jaktinstinktet kicket inn for fullt. Men selvsagt var det nyttesløst og til slutt så fløy jo flua sin kos. Det var imidlertid da jeg fikk idèen om at kanskje sånne ikke-flyvedyktige fluer kunne vært noe å tilby dem

Min mikroormkultur er dessverre stein dau. Jeg skal prøve en gang til å gi litt tørrgjær, men det ser håpløst ut. Tror de har hatt det litt for kaldt (vinduet står av og til åpent om natta).
Hei, Elin!

Hvordan går det hos deg nå? Noe spennede som har skjedd i det siste, som er verdt snakke om? Nå skal nå ikke jeg si noe på lite skriving heller, da... heheh..

Hvordan går det med Adolfoi yngelen? Tipper de har begynt å få litt størrelse nå, om du har fått de til å spise!
Anne Marie:

Oi, takk for det! Imponerende at du orket å tråle hele tråden med all rablingen min

Mona:

Du bør absolutt vurdere bananfluer!! Nå har jeg fôret med dem noen ganger og begynner å bli litt mer fortrolig med dem også. Like morsomt å se på fiskene hver gang. Det er overraskende enkelt å få fluene ned i vannet. Jeg åpner lokket på karet. Deretter knipser jeg et par ganger på lokket med bananfluer, slik at de faller ned og ikke sitter på lokket lengre. Åpner lokket litt jeg tar det ikke helt av), holder boksen sidelengs, og knipser lett på siden av boksen. Og dermed deiser fluene rett ned i vannet - maten er servert.

De har vinger, men jeg har nå funnet ut at de absolutt ikke kan fly. Så det er ingen fare for at det plutselig tar av en hel sky med bananfluer som sprer seg i hele huset

Mathias:

hehe, jeg har ikke akkurat vært i det skravlete hjørnet i det siste, nei... Vært mye å gjøre på jobb (og da er sofaen så god om kvelden). I tillegg har jeg vært borte med jobben, og begge jentene har akkurat hatt bursdag - med alt det fører med seg av rydding, vasking, huset fullt av folk, baking, innkjøp og.. ja. Masse jobb :p

Men jeg har absolutt ikke mistet interessen selv om jeg har vært litt stille!

Adolfoiene, ja... det første kullet har virkelig kommet seg. De har vokst mye, og spiser masse. Mistet jo en del yngel i begynnelsen, men nå har dødsfallene stoppet og alle ser virkelig bra ut.

Det er litt mer problematisk med de minste. Jeg flyttet de sammen med de større med en gang plommesekken deres var borte. Det har tatt fryktelig lang tid for dette kullet å komme i gang med spisingen. Jeg trodde at det å ha eldre søsken som var godt i gang ville hjelpe dem, men det ser nesten ut til å ha slått ut andre vegen. Bedre ble det ikke av at jeg var borte med jobben, og det derfor gikk nesten 2 døgn uten mat...

Jeg har ikke mistet fler enn de som døde rett etter klekking (årsak uviss), men mange av dem er skremmende tynne, og alle er veldig små. Heldigvis har det sett ut som om flesteparten har spist de to siste dagene, så jeg håper at det går bra

Foreldrene deres fortsetter med egglegging omtrent annenhver dag, men jeg har ikke plukket flere egg nå
Oi, du har jammen hatt det travelt den siste uka! Godt å høre at ungene vokser og lever pluss at foreldrene fortsatt legger egg

Du.. Jeg kjøpte nylig noen planter her på AF og det var mildt dagt mye mer i den billige pakka enn jeg trodde.. Lurte på om kanskje hadde hatt lyst på noen fine stilker med Hygrophila Polysperma?
Mathias Kippenbroeck
Godt å høre at ungene vokser og lever pluss at foreldrene fortsatt legger egg ;)

Jeg håper det er coryer du prater om nå...
Haha, beklager den der Ser at den kan misforstås... *panneklask*
Pokker...!

I går var det en trist dag her

Skulle skifte vann på adolfoiyngelen i går kveld, og oppdaget en katastrofe! Min lille akvastabil varmekolbe må ha klikket fullstendig, og vannet var VARMT! Hvor varmt aner jeg ikke, jeg så bare en hel masse døde yngel, og når jeg kjente på vannet var det kjempevarmt. Det må jo ha holdt langt langt over 30 grader, jeg syntes nesten det kjentes fingervarmt ut.

Det triste resultatet er at kun 10 yngel lever, og jeg hadde et sted mellom 40 og 50 stk. *grine*.

Varmekolben er selvsagt kastet, men jeg blir jammen nervøs av slikt... hvordan skal vi kunne gardere oss mot at elektrisk utstyr slutter å virke? Kolben var riktignok ikke helt ny, men hel og fin, ingen lekkasjer inn i selve koben, ingen hakk eller merker. Den så helt ny ut. Og likevel klikker den så totalt. Det blir selvsagt ikke bedre av at dette kun var en liten plastboks, og derfor har bare noen få liter vann. Da varmes det fort opp.

Jeg synes de 10 siste ser litt tufse ut også, så jeg vet ikke om alle de klarer seg heller. Jeg tok heller ikke tid til å akklimatisere.... panikken tok meg, og de gjenlevende havnet sporenstreks oppi den nye plastboksen med vann på 24 grader.

Blæh.
uff så leit får krysse fingrene og håpe på at de som er igjen overlever..
Huff, det der er ikke noe moro. Jeg krysser fingrene for de gjenværende små, selv om jeg må innrømme at jeg ikke er særlig optimistisk. Corybarn bruker ikke å være overbegeistret for temperaturendringer. Hvor gamle var/er de?
Uff, sånt er leit. De er så små, og det rammer så mange når en katastrofe inntreffer i et yngelkar. Opplevde noe lignende selv her om dagen, i karet
med C. Black (ikke varmekolben, men bakterier i maten)
De var fra to forskjellige kull, henholdsvis 3,5 og 4,5 uke gamle. Skulle vel tro at de var over den verste kneika, men hvem tåler vel å bli... kokt. Det måtte være langt over 30 grader i vannet. I panikken glemte jeg å ta vare på noe av det slik at jeg fikk målt tempen, men det kjentes faktisk fingervarmt ut.

Alle de yngste døde, så de 10 som er igjen er alle sammen fra det eldste kullet. Jeg vurderer faktisk å flytte de over til et kar med filtrering og sandbunn nå, for slippe den stadige skuringen av plastkasser. Spesielt nå når det bare er 10 stykk igjen.

Samtidig... de har enda ikke fått tørrfôr, kun artemia og mikroorm. Så jeg vil måtte fortsette med levendefôr selv etter at de får sandbunn, siden jeg ikke tør å sjanse på at de skjønner at tørrfôret er mat.
Nå har jeg endelig kommet meg gjennom tråden din. Lang var den, men veldig lærerik og spennende!

Synd med adolfoiene. Krysser fingrene for at resten klarer seg.
Takk for det, AinaO

Dessverre så døde de siste 10 sakte, men sikkert i dagene som fulgte varekolbe-katastrofen. Ble ganske nedtrykt en stund må jeg si. Om det ikke var så lenge, så hadde jeg jo vasket beholdere og klekket artemia en måneds tid, og plutselig var alle borte.

Det har vært mange egg siden da - de legger egg nærmest daglig. Men jeg har ikke plukket noen, siden jeg nå skal vente litt til jeg kanskje har et litt bedre oppsett med tanke på yngel.

Jeg har i dag tømt 110-literen som står her ved PC-en. Jeg skal nemlig omorganisere litt på dette rommet, og kanskje få et oppsett som fungerer bedre med yngel enn å ha plastbokser stående på spisestuebordet. Men, det betyr at jeg må tømme en hel bokhylle og sortere alt som står der, og flytte skrivebordet og alle tilhørende ledninger. Altså en del jobb, og jeg er i det ekstra late hjørnet om dagen :p Så det får ta den tiden det tar!

Sånn helt bortsett fra at adolfoiyngelene forsvant, går det riktig bra her. Fiskene trives og er friske. Jeg ser lekstendenser blant flere grupper, deriblant C140 og pulcher. Uten at jeg har gjort noe for å sparke dem i gang, siden jeg ikke er helt klar for yngel akkurat nå uansett.

Åh! En annen ting. Jeg kjøpte en slik på Aquamanias for en stund siden. En enkel T5 armatur for 24 watts lysrør. I går koblet jeg den til på karet nederst til høyre i reolen, der weitzmaniene går. Det ser så tullete ut! Skal ta et bilde av det i morgen. Lyset er så vannvittig mye bedre enn i de andre karene at det ser idiotisk ut.

Det er vel egentlig en midlertidig greie, siden lysrøret i dette karet sluttet å lyse (gammelt rør), og jeg ikke har 15 watts lysrør her akkurat nå. Men forskjellen er så slående at jeg må bare tenke at det er ikke rart plantene vil trives bedre med slikt lys.

blir bare å kjøpe nye rør til alle kar det vettu.
Utrolig synd på adolfoiene dine.
Lykke til videre.
Skål. Blir ut nå

Espen
Huff synd med yngelen! Bare så noe nytt - eller i allefall noe eg ikke har sett før! Hvis du noen skal møtte lure på hvor mange som har lest tråden din, så må jeg si det er fryktelig mange..

Min offisielle akvarietråd
Elins lille hjørne
2838 innlegg totalt
5491 unike brukere har sett tråden

Det er vanvittig mange, det!
Jeg fant faktisk en overlevende adolfoi-yngel! En tynn stakkar, siden jeg ikke trodde det var noen overlevende. Men - den lille tøffingen er der! Vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den, men gir litt avskallet artemia hver kveld, i håp om at den klarer seg til jeg finner ut hva jeg skal gjøre med den lille

Herlighet! takk, Mathias, jeg så dette tallet nå... Det der er rett og slett skremmende! Nesten 5500 forskjellige mennesker har vært innom den lille tråden min. Det er helt van(n)vittig!

Jeg ble litt skremt av det, tenk - så mange folk har vært innom tråden min! Men jeg må si - det var en utrolig morsom ting å legge til her på AF. artig at det kommer slikt som kanskje ikke betyr stort for hvordan forumet virker, men som gir en artig og interessant informasjon likevel. Jeg blir egentlig litt ydmyk av det, skal jeg være ærlig

Forøvrig - i akvarieverdenen. Jeg sliter med innredningen i noen av karene mine. Spesielt i de to 110-literne er jeg ikke fornøyd. Så jeg må tygge litt på om jeg kan klare å omrokkere litt på plantene og få det litt mer "rent". Akkurat nå er det bare et vilt buskas uten mål og mening.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap