Corydoras egg og oppdrett av yngel (side 15)

Det er nå akkurat 30 yngel igjen av de yngste. Kullet er altså redusert med mer enn halvparten (av de 62-63 eggene som ble lagt). Ikke noe god uttelling her. Det er en jeg tror kommer til å stryke med i løpet av dagen, men...

Jeg vet ikke helt hvorfor, men det kan hende det var litt for møkkete vann som var grunnen til at det kreperte to i natt.... På de andre kullene har jeg tatt et stort vannbytte på kvelden også, før fôringen med kveldsmat, for at de skal ha rent nok vann frem til neste morgen/formiddag når jeg bytter til ren tank. Det gjorde jeg ikke i går, rett og slett fordi jeg hadde glemt å sette vann i bøtte og jeg ville ikke bruke vann direkte fra krana.

Nåja, går det bra med de jeg har igjen, så har jeg fremdeles ca 60 ungfisk om et par måneder

Bildet viser tanken deres, akkurat byttet til ren og ny tank, og de ventet da på artemia

En liten aha-opplevelse i går.... Hang-on filter er ikke noe lurt å bruke til de minste. Det er bedre å skifte vann ofte, enn å bruke filter. For jeg fant to døde i filteret.... Trodde rillene i innsuget var for smale til å la noe yngel passere, men den gang ei. Og det har ingen hensikt å sette en bit svamp på det, for dette filteret er så lite og har så dårlig sugekraft fra før at en svamp ville nesten stoppet det helt.



<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23476&d=1144152529"/IMG>
I dag skulle jeg være borte hele dagen på sykehus, og oppdaget etter at jeg var ferdig i dusjen i dag morges at det sto "oppmøte en halvtime før oppsatt tid"... shit! Da var det bare å skyfle ungen i barnehagen i hui og hast, og løpe avgårde. Jeg rakk bussen akkurat, den sto allerede på holdeplassen da jeg kom heseblesende.

Jeg rakk altså ingenting med yngelen i dag, verken vannbytte, tankbytte eller fôring av noen yngel i det hele tatt. De minste bekymret meg mest, som bare er en uke gamle. På slutten av dagen satt jeg og trippet nærmest og verket etter å dra hjem, for jeg visste at noen små sultet...

Da jeg kom hjem lå det tre små døde yngel (de er bare en uke gamle), i tanken deres. Den så skitten ut, gammelt fôr fra i går fløt rundt i seige dotter. Stakkars små. De spiser ikke artemiaen da, kun når den spretter og er levende.

De eldre har klart seg fint, dette er et kull på vel...tja, tre uker? (de som er de mellomste), og så har vi de eldste på 2 til 2.5 mnd. De har gått over til kunstig fôr, og er i godt hold, så de klarte seg uten å få mat i morges. Begge disse kullene var altså i god behold, men de yngste tålte ikke vente så lenge på maten, eller det var forurensningen som tok kål på dem.

Huff!
Det går hardt utover yngel-bestanden å være syk....
De siste par dagene har jeg slurvet en del med f.eks. bytte av tank og vannbytter. Har ikke fått byttet så mye som jeg pleier, og i alle tre tankene var det nå merkbart...

I tanken til de yngste var det enda noen som var døde i morges. Såvidt jeg kunne telle, er det nå 21-22 stk igjen (av over 30). Det har vært stort frafall der. I tanken til de mellomste ynglene har det også dødd noen, stakkars. De tåler ikke så mye, og små vannbytter og manglende renhold av selve tanken (jeg har bare slamsugd matrester) har tatt livet av noen der også de siste dagene. Tror det er 14 stk igjen (av totalt 18 som klekket).

Hos de eldste sto det litt bedre til, alle C adolfoi'ene var i live, men de så merkelig bleke ut. Jeg fikk sjokk da jeg plutselig så en C. Sterbai ligge på siden og gispe der i dag morges. Hadde egentlig tenkt å krabbe under dyna med papirlommetørkler, men det ble ikke noe av. Jeg måtte bare rengjøre og bytte vann på alle tre, dette orket jeg ikke se på.

De to første fikk ny, renskurt tank og 100% vannbytte, så ble de fôret med nyklekt artemia. De eldste, der det lå en på siden og gispet, skiftet jeg 75% av vannet. De har hang-on filter, så det burde rekke. De har begynt å få frossentfôr de siste par dagene som er nytt for dem, kan hende det var en som hadde forspist seg eller noe. Fra ciklide-oppdrett husker jeg at det av en eller annen merkelig grunn nesten alltid er noen som stryker med i det man introduserer en ny fôrtype, i det man slutter med nyklekt artemia. Det skjedde med scalarene, hver eneste gang. Men jeg vet ikke hvorfor.

Den Sterbai'en som lå sidelengs og gispet, rettet seg opp og svømte avgårde da jeg byttet vann, men jeg regner med at den kanskje stryker med likevel. Har de først begynt å hangle, skal det et mirakel til for å redde dem. Får ta en kontroll i tanken der etterpå.

Dette var ille. Jeg føler meg som en mishandler, som har slurvet sånn de siste dagene. Men det har liksom krevd en umenneskelig anstrengelse å krabbe ut fra varmen under dyna, når man hakker tenner av feber og kroppen verker. Shit! Jaja, nå har de iallefall fått friske omgivelser alle sammen, og jeg håper dødsfallene stopper opp...

Trist!

Jeg lurer på om det kan være andre årsaker til at det har vært sånt frafall i det siste. Tenkte nøye gjennom hele prosessen, og alt utstyret jeg bruker. Kanskje jeg ikke har rengjort utstyret godt nok? Artemiasilen, klekkebeholderne til artemia? Bøttene jeg setter vann til vannbytte i? Kanskje de burde skures med varmt vann i blant? Jeg pleier bare å skylle dem raskt i varmt vann før jeg fyller dem opp igjen med kaldt vann til bruk neste dag.

Det kan være en av mange årsaker, men akkurat nå streiker hjernen og vil ikke helt tenke klart *host og nys*



Ja, god bedring! Leit å miste yngel, men man får passe på seg sjøl først og fremst!
Noen febernedsettende tabletter, nesespray og masse drikke for sår hals gjør det litt bedre

Jeg lå på sofaen med pute og pledd, da jeg så bort på Corydoras adolfoi-karet... og der var de i full gang med egglegging igjen. Denne gangen var det en av de litt større damene, og denne frua kjenner jeg igjen Hun er nemlig den eneste som avleverer to egg i slengen i blant. De andre legger alltid bare ett, men denne legger altså svært ofte to i slengen. Greit for oss som skal samle dem inn

Og hun er rask, m.a.o hun plasserer eggene rimelig kjapt etter paring, hun soser ikke rundt i tjue minutter før hun bestemmer seg for et sted å klistre fast egget/eggene som de andre gjør.

Det ble lagt noen i javamosen og innimellom plantene, men jeg anstrengte meg ikke for å få tak i dem, trenger ikke få tak i absolutt alle. Orket ikke det med denne forkjølelsen Men jeg tok de hun la på glasset og det ble ca 22 egg. De ligger nå i en 6 liters plasttank med en filterstrømpe med torv, for å forebygge sopp. Da jeg brukte methylenblått sist, endte det dårlig. 50 % av eggene gikk rett og slett i oppløsning! Tilfeldigheter kanskje, men jeg valgte den mer naturlige varianten denne gang.

Tok noen bilder i hui og hast, beklager dårlig bildekvalitet her.
Men det viser litt av leken, og hunnen som leter etter et sted å legge egget.

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23587&d=1144443737"/IMG>


<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23590&d=1144443936"/IMG>

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=23591&d=1144443936"/IMG>


Dette er første gang det skjer, men nå holder hunn nr to på med å legge egg...! Det har aldri vært mer enn èn hunn pr gang, og med flere dagers mellomrom tidligere. Men ikveld ser det altså ut til å to stykker følte seg kallet
Jeg oppdaget det da jeg gikk runden for å slå av akvarielysene. Midt på frontruta satt et hvitt egg - jeg visse det ikke var der istad, så det måtte være helt nytt. Og det stemte, fikk raskt øye på en hunn som suste avgårde med et egg i bukfinnepungen.

Men jeg tror ikke jeg orker å sitte oppe til denne frøkna er ferdig. For husker jeg rett, er det denne som er så utrolig treg og bruker så laaaang tid på å plassere hvert eneste enkelt egg.

Jeg får sjekke i morgen om noen har overlevd, og plukke dem da.
De voksne i karet har nettopp fått en terning tubifex, og er ikke utsultede akkurat. Kanskje de lar eggene være i fred, og sniffer seg frem etter rester av tubifex istedet.
Hmmm... dette var en liten vekker.
Dette er første døgnet det ikke har dødd noen Corydoras-yngel denne uken. Og forskjellen er at jeg nå har rengjort og skrubbet bøttene jeg oppbevarer vannet i!

Jeg har holdt alt annet såååå rent hos Corydoras-ynglene. Det eneste som ikke har vært skrubbet, er bøttene jeg oppbevarer vannet deres i. Jeg fyller dem med rent kranvann og justerer ph den ene dagen, lar det stå natten over og bruker det neste dag i yngeltankene.

De er kun skyllet veldig raskt i glovarmt vann mellom hver gang, og så fyllt opp på ny med kaldt vann (som skal brukes dagen etter). Og kanskje jeg også har glemt å skylle dem i blant i glovarmt vann mellom hver gang de er fyllt opp?

Men nå (for et par dager siden) har jeg rengjort bøttene skikkelig med skrubbing og glohett vann, og tørket godt med papir etterpå. Så ble det fyllt opp med kaldt vann som vanlig, til bruk dagen etter hos ynglene.

Og i dag var det første dagen på flere dager at det ikke var noen døde om morgenen når jeg sjekket tanken....! Jeg trodde det sannsynligvis var bakterieutvikling av noe slag som gjorde at det døde 2-3 stk i døgnet. Men jeg kunne ikke fatte hvor det kom fra.

Men nå vet jeg det sannsynligvis...Bøtter med stillestående vann må også rengjøres skikkelig.

Dersom det går bra nå de neste par dagene, og det viser seg at det ikke er tilfeldig at dette var det første døgnet denne uken uten dødsfall, så vet jeg ihvertfall at bøtter også må rengjøres NØYE.

*Noterer ned!*

Der lærte jeg noe nytt! Igjen.
Ante ikke at de drev på med oralsex.. *knis*

Men hvordan blir eggene befruktet? Spytter hun spermiene over eggene sine?

(Jada, sikkert dustespørsmål)
Nei, hun spytter det ikke, hun svelger det
Corydoras har et helt, helt spesiell innvollssystem, bl.a. tarmene. De kan som kjent gulpe luft fra overflaten, svelge det, og så blir oksygenet tatt opp gjennom disse spesielle tarmene. Du har sikkert sett at Corydorasen "promper" bobler ut på veien ned fra overflaten igjen? Det er brukt luft, som prompes ut når de har hentet ny, frisk luft i overflaten.

Dette spesielt utformede innvollssystemet deres, gjør også at Corydoras sjelden eller aldri er angrepet av innvollsmark.

De bruker det også til forplantning. Hunnen suger opp spermiene hannen sprøyter ut (han legger seg på siden, slik at hun dekker hele åpningen med munnen) og svelger det rett ned, lar det passere gjennom spesielle tarmene, og rett ut gjennom analåpningen. Utenfor analåpningen har hun et eller flere egg fastklemt i en finne "pung", som dannes ved at hun klemmer disse to finnene sammen. Når hun da sprøyter spermiene ut, går det "rett i fleisen" på egget som ligger klar i pungen.

Etter at dette er gjort, ligger både hunnen og hannen helt paralyserte noen sekunder. Når de har fått samlet seg litt, drar hunnen avgårde for å finne et egnet sted å klistre fast egget. Hun kan bruke alt fra 30 sekunder til 20 minutter på å finne dette stedet.
Hannen, ivrig ventende på neste runde, følger henne gjerne hakk i hæl. Hun bryr seg null og niks om han så lenge hun har "a mission with an egg" I blant hender det han gir opp og lar henne være til egget er plassert.

Når egget er plassert, drar de gjerne tilbake til samme stedet som sist, der prosedyren med spermier og egg gjentas en gang til. Hunnen legger egget i det øyeblikket før hun sprøyter ut spermiene gjennom analåpningen. (Eller heter det kloakkåpningen på fisk?)

De har altså en meget interessant forplantningsmetode

I mitt lekskar har de svært ofte valgt et bestemt sted nesten hele tiden, det lille hjørnet, "Krypinnet", under den innvendige pumpen. Jeg er sikker på at de har valgt det stedet i minst 80% av tilfellene ved T-posisjonen.



MC Darup
Der lærte jeg noe nytt! Igjen. Ante ikke at de drev på med oralsex.. *knis* Men hvordan blir eggene befruktet? Spytter hun spermiene over eggene sine? (Jada, sikkert dustespørsmål)
Dette var noe av det mest fasinerende jeg noensinne har lest om forplantning mellom fisker. Helt fantastisk. Gjelder dette alle typer Corydoras, Mona?
Kunne ikke sagt det bedre selv. Hva skal vi med bøker om Coryer når vi har Mona?
Helt enig. Det DEN dama ikke vet om Corydoras, tror jeg nesten vi kan leve lykkelige uten.
KB
Dette var noe av det mest fasinerende jeg noensinne har lest om forplantning mellom fisker. Helt fantastisk. Gjelder dette alle typer Corydoras, Mona?


Ja, det gjør det

Det er utrolig fascinerende, ja, og det er en av mange grunner til at jeg blir bare mer og mer interessert i Corydoras. Jo mer jeg leser om dem, jo mer interessert og fascinert blir jeg

Vurderer nesten å selge noen av L-mallene mine for å fokusere bedre på og frigjøre plass til Corydoras
Har også fått sansen for disse fiskene. Mye av grunnen er denne tråden. Jeg har kjøpt meg nytt kar og dette skal være et selskapskar.
Har bestemt meg for at Corydoras skal være bunnfiskene her. Jeg har i dag en salig blanding av 1. stk. grønn pansermalle, 2 stk. adolfoi og 2 stk. elisae. (TROR i alle falle det er disse jeg har)
Hvilken type anbefaler du meg? Kan jeg ha flere typer eller heller mange av en?
Corydoras stortrives i store grupper med sin egen art, og det er litt av et syn å se dem i samlet tropp når det serveres god mat. Jeg ville satset på en eller to arter bare, og heller hatt flere/større stim av dem. Det er dritstilig når alle er like og av samme art!

Jeg har 19 og en halv Corydoras Sterbai i 160 literen. De er litt av et syn når de ligger der samlet og slapper av

"Den halve" er en liten tass som er født der Den er klekket av et egg jeg har misset ved plukking, og den har vokst opp alldeles på egen hånd. Så den lille tassen senest i dag da jeg byttet vann på karet. Og den var litt av en tjukkas, ser ikke ut som den lider noen nød over å ikke ha fått spesial-stell i yngelkar

Og ekstra morsomt er det at det er "en slik halv en" i Corydoras Adolfoi karet også! Det kan hende det er flere enn en, men jeg ser bare en om gangen da. Den har også greid seg helt på egenhånd, og ikke fått noe spesielt yngelfôr eller noe.

Nå prater jeg meg helt bort her. Det var ikke dette du spurte om
Sorry

PS!
Det kommer vel ikke som noen bombe om jeg visker høyt:
"Kjøp deg flere Corydoras Adolfoi - de er de aller vakreste!"
Sats på å bygge opp en stor stim av dem.

De er mine stor-favoritter
HELT ok at du "prater deg helt bort". Kjempeinteressant å lære om denne fisken av deg. Hadde ingen anelse om dette med vanntrykket, men det høres jo logisk ut at enkelte fiskeslag kan ha det slik.
Mitt kar er 80 cm høyt. Hvordan i verden skal jeg venne dem til dette?
KB
HELT ok at du "prater deg helt bort". Kjempeinteressant å lære om denne fisken av deg. Hadde ingen anelse om dette med vanntrykket, men det høres jo logisk ut at enkelte fiskeslag kan ha det slik. Mitt kar er 80 cm høyt. Hvordan i verden skal jeg venne dem til dette?


80 cm var veldig høyt, ja. Da vet jeg ærlig talt ikke. De to karene jeg har oppdaget yngel i, er hhv 40 og 35 cm. Men en annen jeg vet om, har et 50 cm kar der Corydoras yngel har dukket opp Men det er mye med 80, ja...

Dersom yngelen er klekket i den bestemte vanndybden, så klarer de seg vanligvis. Men 80 cm var veldig dypt da... Så der må jeg innrømme at jeg ikke vet.

Men med "vanlige vanndybder"i normaldype kar, går det altså bra så lenge eggene klekkes på den dybden og vokser opp der. Det er altså endringen som dreper (man tar dem fra en grunn liten yngeltank og hiver dem ut i et større kar med full vanndybde = endring i vanntrykket på kroppene deres, som igjen = katastrofe).

Jeg har, som du nå ser, fjernet avsnittet om vanndybden fra innlegget mitt ovenfor. Det ble så mye utenomsnakk, så jeg redigerte det vekk, det med vanndybden. Men jeg ser du fikk det med deg, så det var jo bra
Hvis vi i første omgang ser bort fra yngel. Men sier at jeg skal kjøpe meg en stim av Adolfoi (hvisker tilbake at disse er ynglingene mine også) Hvor store / gamle tror du de bør være før de tåler dette?
Hvis de for eksempel går i et vanlig salgskar i butikk (vet ikke hvor høye de er).
Vet jo heller ikke om jeg får tak i denne Adolfoi her oppe.
Jeg slapp en gjeng på ti små Corydoras Adolfoi ut i den 50 cm dype 250 literen min i fjor sommer. De var vel bare 2.5 cm, altså veldig små. Nesten for yngel å regne.

3 av dem døde dagen etter. Jeg tror det var dybden som gjorde det. I butikken gikk de i et kar som var ca 35 cm dypt. Hva de gikk i hos oppdretter vet jeg ikke. Men 50 cm ble sannsynligvis for stor overgang. Det samme skjedde med en gjeng Corydoras Panda, der døde det 4 stk rett etter at jeg slapp dem uti. De var heller ikke større enn 2.5 cm. Det er jo ofte den størrelsen du får tak i hos butikkene. Men viltfangete er ofte større, voksne eksemplarer. Kanskje det er noe slikt du bør satse på? Helt voksne Corydoras? De tåler mye, mye mer og er jo en hardfør fisk.

Jeg har sluppet uti større pansermaller, f.eks. 9 Brochis Splendens, voksne eksemplarer, og det har gått helt fint uten noe frafall.

Jeg tør egentlig ikke råde deg til noe bestemt her, fordi jeg har aldri vært borti 80 cm dype kar før. Si meg en ting forresten, hvor mange liter er egentlig denne giganten på?

Tilfeldig bekjentskap
© Linda Widente
Reklame for plussmedlemskap