- Hjem
- Forum
- Personlige akvarieblogger
- Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 156)
Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 156)
Anders KIdèer kan fort utvikle seg :p
Det er det som er det skumle...! Men jeg har egentlig litt lyst på det. Jeg får ta en titt og se hva som finnes av armaturer, nå som Woha ikke lenger selges hos Aquaristikshop er det jo ikke så lett... Har man funnet sin favoritt, så har man!
Hvordan går det med den 3 x 98 liters reolen du kjøpte av meg i din tid? Den med 3 svarte Woha T8 armaturer? (jeg har T5 nå). Lurer faktisk på om jeg skal be deg kontakte meg om du skal selge den ) Kanskje jeg kjøper den tilbake. Det er verdt kjøreturen, for å få den kar-størrelsen og de armaturene. Hehe
Anders KSelv kunne jeg tenke meg å ha C121-gruppa mi i et sånt akvarium - den dagen jeg klarer å få fram flere. *Sikle*
Jeg har også lyst på en storgruppe med C121. Derfor jeg ikke har klart å avtale noe salg av ungfiskene jeg har nå. Det er "bare" 15-16 stk, og det hadde vært fint å spe på min egen gruppe med de. Men på den annen side, det er mulig det blir litt fullt i en 98 liter...? 15 + 10 = 25. Nei, det kan gå fint det? Har vel hatt det antallet Corydoras før i disse 98 literne.
Postet 21.11.13 kl 22:46
mona onå som Woha ikke lenger selges hos Aquaristikshop er det jo ikke så lett...
Er det ikke mulig å få tak i dem lenger, er det det du mener? Jeg er helt enig med deg i at de armaturene er veldig fine i utseende Men var ikke du til og med i kontakt med Woha via mail, og konkluderte med at de var mulig å få tak i fortsatt? Fant det som ser ut som hjemmesiden til Woha her... kanskje mulig å bestille herfra? Men de er altså helt borte fra Aquaristikshop?
mona oHvordan går det med den 3 x 98 liters reolen du kjøpte av meg i din tid? Den med 3 svarte Woha T8 armaturer? (jeg har T5 nå). Lurer faktisk på om jeg skal be deg kontakte meg om du skal selge den ;)) Kanskje jeg kjøper den tilbake. Det er verdt kjøreturen, for å få den kar-størrelsen og de armaturene. Hehe :)
Morsomt at du spør akkurat nå... :p Du har kanskje fått det med deg, at det er nettopp denne reolen jeg har rigget ned og satt bort inntil videre? Yndlingsreolen min, det der... og det var KUN av praktiske årsaker jeg satt den bort. Ville ikke legge ned så mange som seks akvarier (den doble reolen med 85 litere), selv om jeg likte 98 literene mine bedre... og det var litt andre praktiske ting også som gjorde det.
Uansett, til det du egentlig lurte på PLANEN min har jo vært å sette den bort til jeg får inspirasjonen litt tilbake, og har lyst og "behov" for å sette den opp igjen. Spørsmålet er jo når det blir... og jeg vil jo ikke at den reolen står og "støver ned" i kjelleren her i laaang tid heller. Det er jeg for glad i den til
Hadde en liten plan om å kjøpe en større reol med kar i samme størrelse, og da hadde jeg nok solgt denne reolen (selv om jeg hadde tenkt til å beholde armaturene) :p Men kanskje får jeg ikke bruk for de likevel. Planen var jo å bruke de tre lystoppene i ny reol, pluss å kjøpe nye av samme type. Men det går jo ikke om de ikke lenger selges...
La meg si det sånn; jeg skal si ifra, og love at du har forkjøpsrett OM jeg skulle bestemme meg for å selge den reolen Tviler vel på at det blir med det første, men jeg skal vurdere saken og se på mulighetene for en større reol etterhvert. Og da må denne gamle, gode vennen min selges.
Om du ikke bestemmer deg for å spøke her om natta da. Skal revurdere om jeg hører en hvesende stemme som sier "I want... my rack... baaaack!"
Postet 22.11.13 kl 14:48
Anders KEr det ikke mulig å få tak i dem lenger, er det det du mener? Jeg er helt enig med deg i at de armaturene er veldig fine i utseende :) Men var ikke du til og med i kontakt med Woha via mail, og konkluderte med at de var mulig å få tak i fortsatt? Fant det som ser ut som [URLBLOCK1] her... kanskje mulig å bestille herfra? Men de er altså helt borte fra Aquaristikshop?
Stemmer det - de fører ikke lenger Woha. Aquaristikshop har sluttet å føre det merket. De hevdet (feilaktig) at Woha har opphørt, men det er jo bare tull. De eksisterer i beste velgående, fabrikken og firmaet har bare endret navn. Skjønner ikke hvorfor det skulle føre til at noen slutter å selge det merket. Det må ha skjedd en form for avtaleendring eller noe som Aq.shop var misfornøyde med?
Det nye firmanavnet er Semro-Woha.
Uansett, Aq.shop har bare noen svært få Woha igjen i nettbutikken, som er kun rester, i enten merkelige mål, uinteressante mål (for meg) eller uinteressant farge. Det er ingenting å hente derfra lenger.
Det stemmer at jeg var i kontakt med firmaet eller fabrikken, og de sa at det var fullt mulig å bestille fra dem direkte. Men de krevde forhåndsoppgjør i kontanter overført til bankkonto, siden de faktisk ikke driver nettbutikk men produksjon, og det liker jeg ikke gjøre over nettet til utlandet....! Jeg vil betale med kredittkort, da det er mye sikrere hvis noe skulle gå galt. Man har klagerett og kan nekte å betale dersom noe skjer, hvis det er betalt med kredittkort. F.eks hvis varen ankommer sterkt skadet og selger nekter å refundere noe... eller hvis selger ikke sender riktig vare, eller ikke sender noen vare overhodet! Mye som kan skje, altså, og jeg vil ha sikkerheten det innebærer å betale med kredittkort. Ikke overføre kontanter til en utenlandsk bankkonto, som jeg aldri vil se igjen hvis noe går galt..!
Derfor er jeg mer enn bare litt skeptisk.... Men det er kanskje verdt å ta risikoen, jeg vet ikke? Jeg ser jo nå at det kanskje må bli sånn, at jeg betaler via bankkonto-overførsel, hvis jeg skal få tak i Woha armaturer igjen. Har ikke googlet i det siste, men det gjorde jeg før og fant ingen vanlige nettbutikker som sender til Norge og som selger de armaturene.
Vi får se hva jeg gjør om det blir aktuellt.
Postet 22.11.13 kl 15:39
Endret: 22.11.13 kl 15:42
Jeg har som nevnt i innlegg litt lenger oppe, mistet to av mine C. adolfoi. Det var med ganske langt mellomrom, så jeg så ingen direkte forbindelse. Det skjedde over flere mnd. Men det plager meg likevel.
For dette ser jeg egentlig ingen konkret grunn til skulle skje, friske fisk skal ikke daue sånn uten videre, og mistanken min har derfor lenge dvelt med mistanken om at en "usynlig" sykdom driver og lurer. Men uten noe mer konkret å dømme etter, ville jeg ikke bare sette i gang og medisinere i vilden sky. Må i det minste få en mistanke om det er parasitter eller bakterier det er snakk om, så jeg vet ca hvilken kategori medisiner jeg skal begynne i.
Men, så for noen uker siden dukket det plutselig opp BGA (blågrønne alger) i karet til Adolfoi'ene. Skittent vann, garantert, og vannslangene til filteret var litt småtette, så reduksjon av sirkulasjon i tillegg førte til utbrudd av denne elendige alge/bakterien.
Jeg har ikke foretatt meg noe med det, slo bare av lyset et par dager, da forsvant det - midlertidig. Men mørkeperioden var selvfølgelig for kort, så den poppet bare frem igjen nesten med en gang. Den BGA'en vokser fort altså - skremmende fort! Man kan nesten sitte og SE den vokse. Det er helt klart en levende organisme hjulpet av hurtigvoksende bakterier..!
På omtrent samme tid la jeg merke til noe fælt: de fleste (unntatt en eller to) i gruppen med Adolfoi har veldig korte barter, akkurat som de er slitt vekk av noe, eller bare "krympet". I tillegg synes jeg flere av de ser litt "grå" ut der de opprinnelig skal være svarte langs ryggraden. Er fargen dårlig pga manglende vannbytter? Er de syke? Vanskelig å si hvilken sykdom, men jeg tror det er noe sånt som plager dem.
Hvorfor har de mistet bartene sine, lurer jeg på. Det er selvsagt sand i akvariet, vanlig Biltemasand som i de andre akvariene, og ingen har problemer med bartene der. Kan det være at de har reagert f.eks. på høyt nitrat-nivå i akvariet de ukene jeg ikke byttet vann? Lekte tørketid i seks uker eller noe slikt... det lengste jeg noengang har latt det gå uten vannbytter!
Så skiftet jeg vann for et par uker siden, og meningen var å skifte igjen et par ganger til i tiden som fulgte rett etterpå. Men jeg soset med andre ting, og så var det plutselig gått to uker. Så skiftet jeg vann igjen i dag da. Hele 50%. Planen var å ta et så stort vannbytte fordi jeg bestemte meg for å se om antibakteriell medisin har noen effekt på hva det nå enn er som plager Adolfoi gruppen. Særlig bartene deres bekymrer meg - veldig! Jeg ser at de ligger mer i ro enn de burde, de barter ikke rundt som de vanligvis skal gjøre. Roter ikke rundt i bunnlaget hele tiden, liksom. De ligger stort sett under rota.
Så nå etter vannbyttet i dag, så har jeg medisinert med en mild medisin; Esha 2000. Så får vi se om det nytter, da. Hvis ikke, blir det vannbytter og så en antiparasittisk vri. Kryss fingrene for at Esha-2000 gjør susen! Kanskje det kverker BGA'en også...?
Forresten er det et sikkert tegn på høst, når jeg må ta frem varmekolbene Jeg la merke til at "ungdommene" i 63 literen (altså C121 yngelen) liksom hutlet seg litt sammen i en krok, ja de så rett ut slett ut som de frøys litt. De var ikke så aktive heller. Så jeg satte på plass termometeret, som jeg hadde tatt ut og brukt til å måle i vanntønnen med og så glemt å sette tilbake, og det stemte at det var litt kaldt der; bare 24°C. Satte inn en varmekolbe og noen timer senere ser jeg gjengen vrimle fornøyde rundt i hele karet i deilige 26°C
For dette ser jeg egentlig ingen konkret grunn til skulle skje, friske fisk skal ikke daue sånn uten videre, og mistanken min har derfor lenge dvelt med mistanken om at en "usynlig" sykdom driver og lurer. Men uten noe mer konkret å dømme etter, ville jeg ikke bare sette i gang og medisinere i vilden sky. Må i det minste få en mistanke om det er parasitter eller bakterier det er snakk om, så jeg vet ca hvilken kategori medisiner jeg skal begynne i.
Men, så for noen uker siden dukket det plutselig opp BGA (blågrønne alger) i karet til Adolfoi'ene. Skittent vann, garantert, og vannslangene til filteret var litt småtette, så reduksjon av sirkulasjon i tillegg førte til utbrudd av denne elendige alge/bakterien.
Jeg har ikke foretatt meg noe med det, slo bare av lyset et par dager, da forsvant det - midlertidig. Men mørkeperioden var selvfølgelig for kort, så den poppet bare frem igjen nesten med en gang. Den BGA'en vokser fort altså - skremmende fort! Man kan nesten sitte og SE den vokse. Det er helt klart en levende organisme hjulpet av hurtigvoksende bakterier..!
På omtrent samme tid la jeg merke til noe fælt: de fleste (unntatt en eller to) i gruppen med Adolfoi har veldig korte barter, akkurat som de er slitt vekk av noe, eller bare "krympet". I tillegg synes jeg flere av de ser litt "grå" ut der de opprinnelig skal være svarte langs ryggraden. Er fargen dårlig pga manglende vannbytter? Er de syke? Vanskelig å si hvilken sykdom, men jeg tror det er noe sånt som plager dem.
Hvorfor har de mistet bartene sine, lurer jeg på. Det er selvsagt sand i akvariet, vanlig Biltemasand som i de andre akvariene, og ingen har problemer med bartene der. Kan det være at de har reagert f.eks. på høyt nitrat-nivå i akvariet de ukene jeg ikke byttet vann? Lekte tørketid i seks uker eller noe slikt... det lengste jeg noengang har latt det gå uten vannbytter!
Så skiftet jeg vann for et par uker siden, og meningen var å skifte igjen et par ganger til i tiden som fulgte rett etterpå. Men jeg soset med andre ting, og så var det plutselig gått to uker. Så skiftet jeg vann igjen i dag da. Hele 50%. Planen var å ta et så stort vannbytte fordi jeg bestemte meg for å se om antibakteriell medisin har noen effekt på hva det nå enn er som plager Adolfoi gruppen. Særlig bartene deres bekymrer meg - veldig! Jeg ser at de ligger mer i ro enn de burde, de barter ikke rundt som de vanligvis skal gjøre. Roter ikke rundt i bunnlaget hele tiden, liksom. De ligger stort sett under rota.
Så nå etter vannbyttet i dag, så har jeg medisinert med en mild medisin; Esha 2000. Så får vi se om det nytter, da. Hvis ikke, blir det vannbytter og så en antiparasittisk vri. Kryss fingrene for at Esha-2000 gjør susen! Kanskje det kverker BGA'en også...?
Forresten er det et sikkert tegn på høst, når jeg må ta frem varmekolbene Jeg la merke til at "ungdommene" i 63 literen (altså C121 yngelen) liksom hutlet seg litt sammen i en krok, ja de så rett ut slett ut som de frøys litt. De var ikke så aktive heller. Så jeg satte på plass termometeret, som jeg hadde tatt ut og brukt til å måle i vanntønnen med og så glemt å sette tilbake, og det stemte at det var litt kaldt der; bare 24°C. Satte inn en varmekolbe og noen timer senere ser jeg gjengen vrimle fornøyde rundt i hele karet i deilige 26°C
Postet 23.11.13 kl 00:16
Endret: 23.11.13 kl 00:21
Det der med adolfoiene dine må jeg bare kommentere - for det minner meg om noe jeg har hatt her (og forsåvidt ser fortsatt).
Her gjelder det tragisk nok C121. Jeg så, ikke lenge etter at de kom hit, at den ene manglet barter og så litt pjusk ut. Jeg antok at det kanskje kunne være grunnet stress eller noe, reising, flytting flere ganger osv.
Men, så skjer det jo med flere... etterhvert er det flere barteløse individer! Men det skumle var, at først den ène, begynte å bli tynnere, roligere... og ja, den så rett og slett litt "apatisk" ut, og det bekymret meg. Etterhvert strøk denne dessverre med.
Prøvde medisin (kjørte vel en kur med eSHa 2000), men vet ikke om det hjalp særlig. De fikk hele veien normalt jevnlige vannbytter, men jammen var det etterhvert en til som ble syk på akkurat samme viset! Etterhvert roligere og tynnere, og bartene nedslitte. Denne døde også...
Dette er en stund siden nå. Nå har jeg seks igjen, men fortsatt mangler èn barter etter dette Men bare èn, resten ser veldig friske ut, og det har ikke skjedd noe negativt på lenge. Den som er barteløs, ser ikke syk ut som de andre som døde, men det som bekymrer meg er at bartene ser ut til å ikke vokse ut igjen... hva dette kan være er det jeg lurer på...
Flyttet disse fiskene til et annet akvarium etter at de to var døde, hadde en teori om at bunnlaget (selv om det egentlig var nytt) kunne inneholde bakterier som var farlige. Ikke vet jeg, men det er veldig mystisk.
Nå høres det ikke ut som om dine adolfoier har helt de samme symptomene som mine, her var det liksom bare noen få det gjaldt og ikke alle på en gang, men det likner jo på et vis, med bartene og inaktivitet.
Håper du får bukt med problemet! Sykdom er det absolutt VERSTE i akvariehobbyen...
Her gjelder det tragisk nok C121. Jeg så, ikke lenge etter at de kom hit, at den ene manglet barter og så litt pjusk ut. Jeg antok at det kanskje kunne være grunnet stress eller noe, reising, flytting flere ganger osv.
Men, så skjer det jo med flere... etterhvert er det flere barteløse individer! Men det skumle var, at først den ène, begynte å bli tynnere, roligere... og ja, den så rett og slett litt "apatisk" ut, og det bekymret meg. Etterhvert strøk denne dessverre med.
Prøvde medisin (kjørte vel en kur med eSHa 2000), men vet ikke om det hjalp særlig. De fikk hele veien normalt jevnlige vannbytter, men jammen var det etterhvert en til som ble syk på akkurat samme viset! Etterhvert roligere og tynnere, og bartene nedslitte. Denne døde også...
Dette er en stund siden nå. Nå har jeg seks igjen, men fortsatt mangler èn barter etter dette Men bare èn, resten ser veldig friske ut, og det har ikke skjedd noe negativt på lenge. Den som er barteløs, ser ikke syk ut som de andre som døde, men det som bekymrer meg er at bartene ser ut til å ikke vokse ut igjen... hva dette kan være er det jeg lurer på...
Flyttet disse fiskene til et annet akvarium etter at de to var døde, hadde en teori om at bunnlaget (selv om det egentlig var nytt) kunne inneholde bakterier som var farlige. Ikke vet jeg, men det er veldig mystisk.
Nå høres det ikke ut som om dine adolfoier har helt de samme symptomene som mine, her var det liksom bare noen få det gjaldt og ikke alle på en gang, men det likner jo på et vis, med bartene og inaktivitet.
Håper du får bukt med problemet! Sykdom er det absolutt VERSTE i akvariehobbyen...
Postet 23.11.13 kl 01:45
Det må være en eller annen snikende Corydød ute og går! For akkurat det samme har skjedd her. Marita har hatt C142-gruppa i pleie et år nå fordi jeg ikke hadde anledning til sykepleie midt i kaoset, de har langsomt blitt redusert fra 12 til 5. Mistet alle C pygmaeus, halve C venezuelanusgruppa, halvparten av C virginiaegjengen, C caudimaculatus var redusert fra 18 til 5, de eneste som muligens har sluppet i alle fall billig unna er pandabanden, men de har jo gått i fred og forøkt seg jevnt og trutt, så sikker er jeg ikke.
Skyldte på meg selv jeg også, men Marita har jo ikke slurvet, og har hun det er det under helt andre forhold enn her tross alt. Alt har vært på stell en stund nå, men en lang periode mistet jeg en og en, noen med utvekster ala de du har på Inger Annes, bartemangel til tross for ren sand og ikke antydning til BGA eller annet tull. Marita beskrev hva det enn var som tok knekken på C142 som "bespist fisk". Vi har forsøkt alt, føler selv at Maritas kombo av Wormer+ og FlukeSolve hjalp, KajaB har også stoppet frafallet med medisinrestene mine. Hennes fisk gikk i selskapskar, og hverken hos henne eller meg har noen annen fiskeart vist antydning til sykdom...
Skyldte på meg selv jeg også, men Marita har jo ikke slurvet, og har hun det er det under helt andre forhold enn her tross alt. Alt har vært på stell en stund nå, men en lang periode mistet jeg en og en, noen med utvekster ala de du har på Inger Annes, bartemangel til tross for ren sand og ikke antydning til BGA eller annet tull. Marita beskrev hva det enn var som tok knekken på C142 som "bespist fisk". Vi har forsøkt alt, føler selv at Maritas kombo av Wormer+ og FlukeSolve hjalp, KajaB har også stoppet frafallet med medisinrestene mine. Hennes fisk gikk i selskapskar, og hverken hos henne eller meg har noen annen fiskeart vist antydning til sykdom...
Postet 23.11.13 kl 23:11
Ser ikke ut til at det funker å sitere deg i dag, Linda Har prøvd flere ganger nå, men systemet bare henger seg opp og så ender jeg med feilmelding.
Uansett, takker for svaret ditt Det er noe med det gode, gamle ordtaket ; "Felles skjebne gir felles trøst". At andre har lignende problemer burde jo ikke være positivt, så det er ikke det jeg mener altså men at det skjer "hvem som helst og hvor som helst", uansett hvor godt stell man gir Corydorasene.
Takk for innlegget ditt, det var veldig hyggelig å se deg innom tråden her
Jepp - medisinen gjorde det! Kikket nettopp inn i akvariet og mosen ser nå ut til å være helt fri for BGA. Bra! (håper den holder seg borte etter at medisineringen er ferdig også!)
To dager med Esha-2000 tilbakelagt (andre dose i går kveld), og tredje dosen skal tilsettes i kveld. Har ikke sett så mye til fiskene, de liker åpenbart ikke medisiner for de har hutlet seg sammen under rota siden de første Esha-dråpene kom i karet.
Jeg er usikker på hvor mange dager jeg skal medisinere. Det står i bruksanvisningen at det er helt greit å legge til noen dager hvis man ikke synes det hjelper med en gang.
Har selvsagt husket å doble dosen med dråper, siden jeg har mykt vann med gh under 5. Det står i bruksanv. at ved mykt vann må man doble dosen, men det står jo på tysk, så det er ikke sikkert alle får med seg det, og istedet bare ser dosering/dråpeantallet som står rett ovenfor på arket.
Kan ikke huske om jeg har gh-økende pulver i hus noe sted, og orket ikke lete gjennom alt heller, så jeg bare tok dobbel dose av medisinen denne gangen. Før i tiden pleide jeg istedet å øke gh, sånn at jeg sparte på den dyrere medisinen og kunne bruke den lavere dosen for hardt vann. Men før, når akvarierommet var på sitt største, hadde jeg jo liggende utstyr, ting & tang og medikamenter nok til å være en passelig stor akvariebutikk
Jeg håper at det som nå måtte plage Corydoras adolfoi gruppen min, viser seg å ta kvelden etter en runde Esha-2000. Jeg krysser fingrene for det, for jeg vet ikke hva annet jeg kan prøve. Kvier meg for å pepre løs med medisiner uten å ha noe egentlige symptomer å gå på, unntatt bartene da, og litt "gråhet".
C. adolfoi gjengen er helt klart ikke i fin form, for de har enda ikke lagt egg på denne siden av St. Hans, og det burde de normalt ha gjort. Når, og hvis, de gjør det senere, skal jeg beholde en del av yngelen selv, siden min egen gruppe nå er krympet til bare 6. Jeg vil ha minst det dobbelte, kanskje 20. Evt kan jeg kjøpe noen vf, for å spe på med helt friskt blod i gruppen og unngå litt innavl. Det dumme med å gå ut og kjøpe nytt, er at jeg først må sette opp et karantene-kar, og det vet jeg ikke hvor jeg skal finne plass til! Jeg tør rett og slett ikke å dumpe en gjeng helt nye Corydoras oppi et av karene mine sammen med de jeg har fra før. Det er for stor risk, nærmest å be om trøbbel...
Uansett, takker for svaret ditt Det er noe med det gode, gamle ordtaket ; "Felles skjebne gir felles trøst". At andre har lignende problemer burde jo ikke være positivt, så det er ikke det jeg mener altså men at det skjer "hvem som helst og hvor som helst", uansett hvor godt stell man gir Corydorasene.
Takk for innlegget ditt, det var veldig hyggelig å se deg innom tråden her
mona oKryss fingrene for at Esha-2000 gjør susen! Kanskje det kverker BGA'en også...? :)
Jepp - medisinen gjorde det! Kikket nettopp inn i akvariet og mosen ser nå ut til å være helt fri for BGA. Bra! (håper den holder seg borte etter at medisineringen er ferdig også!)
To dager med Esha-2000 tilbakelagt (andre dose i går kveld), og tredje dosen skal tilsettes i kveld. Har ikke sett så mye til fiskene, de liker åpenbart ikke medisiner for de har hutlet seg sammen under rota siden de første Esha-dråpene kom i karet.
Jeg er usikker på hvor mange dager jeg skal medisinere. Det står i bruksanvisningen at det er helt greit å legge til noen dager hvis man ikke synes det hjelper med en gang.
Har selvsagt husket å doble dosen med dråper, siden jeg har mykt vann med gh under 5. Det står i bruksanv. at ved mykt vann må man doble dosen, men det står jo på tysk, så det er ikke sikkert alle får med seg det, og istedet bare ser dosering/dråpeantallet som står rett ovenfor på arket.
Kan ikke huske om jeg har gh-økende pulver i hus noe sted, og orket ikke lete gjennom alt heller, så jeg bare tok dobbel dose av medisinen denne gangen. Før i tiden pleide jeg istedet å øke gh, sånn at jeg sparte på den dyrere medisinen og kunne bruke den lavere dosen for hardt vann. Men før, når akvarierommet var på sitt største, hadde jeg jo liggende utstyr, ting & tang og medikamenter nok til å være en passelig stor akvariebutikk
Jeg håper at det som nå måtte plage Corydoras adolfoi gruppen min, viser seg å ta kvelden etter en runde Esha-2000. Jeg krysser fingrene for det, for jeg vet ikke hva annet jeg kan prøve. Kvier meg for å pepre løs med medisiner uten å ha noe egentlige symptomer å gå på, unntatt bartene da, og litt "gråhet".
C. adolfoi gjengen er helt klart ikke i fin form, for de har enda ikke lagt egg på denne siden av St. Hans, og det burde de normalt ha gjort. Når, og hvis, de gjør det senere, skal jeg beholde en del av yngelen selv, siden min egen gruppe nå er krympet til bare 6. Jeg vil ha minst det dobbelte, kanskje 20. Evt kan jeg kjøpe noen vf, for å spe på med helt friskt blod i gruppen og unngå litt innavl. Det dumme med å gå ut og kjøpe nytt, er at jeg først må sette opp et karantene-kar, og det vet jeg ikke hvor jeg skal finne plass til! Jeg tør rett og slett ikke å dumpe en gjeng helt nye Corydoras oppi et av karene mine sammen med de jeg har fra før. Det er for stor risk, nærmest å be om trøbbel...
Postet 24.11.13 kl 15:31
Endret: 24.11.13 kl 15:33
Postet 26.11.13 kl 07:47
Endret: 26.11.13 kl 07:48
I dag så jeg noe i "yngel"-akvariet (63 liters) som fikk opp øynene mine litt Leks-atferd!
Jeg sjekket litt bakover i tråden, og ser at nå i slutten av november er C121 yngelen 8½ mnd gamle. De klekket i midten av mars.
Det er litt ungt til å drive leksatferd allerede synes jeg, iallefall fra en sånn art som dette. C. adolfoi f.eks, pleier å være 12-13 mnd før det skjer noe alvorlig. Det er bare C. panda jeg har sett leke i så tidlig alder som 8 mnd før. Og kanskje C. aeneus da. Men, det er jo ofte jeg ser Corydoras drive tørrtrening i en måned eller to FØR det faktisk skjer for alvor, så det kan nok være det jeg så nå nettopp.
Alle tegnene var der; en ung hanne som ivrig bartet på hodet til en hunn (hun vimset rundt og lot som hun var travelt opptatt med å barte på en plante) og så forsøkte hannen deretter å komme seg foran nesen/bartene på andre, og på typisk Corydoras-vis så sto han der og "dirret" for å lokke dem med på lek.
Dette er jo spennende! Det er vel tvilsomt at det blir noe alvor, dvs egg, ut av dette, men det er jo artig at de har begynt å vise atferden!
Jeg sjekket litt bakover i tråden, og ser at nå i slutten av november er C121 yngelen 8½ mnd gamle. De klekket i midten av mars.
Det er litt ungt til å drive leksatferd allerede synes jeg, iallefall fra en sånn art som dette. C. adolfoi f.eks, pleier å være 12-13 mnd før det skjer noe alvorlig. Det er bare C. panda jeg har sett leke i så tidlig alder som 8 mnd før. Og kanskje C. aeneus da. Men, det er jo ofte jeg ser Corydoras drive tørrtrening i en måned eller to FØR det faktisk skjer for alvor, så det kan nok være det jeg så nå nettopp.
Alle tegnene var der; en ung hanne som ivrig bartet på hodet til en hunn (hun vimset rundt og lot som hun var travelt opptatt med å barte på en plante) og så forsøkte hannen deretter å komme seg foran nesen/bartene på andre, og på typisk Corydoras-vis så sto han der og "dirret" for å lokke dem med på lek.
Dette er jo spennende! Det er vel tvilsomt at det blir noe alvor, dvs egg, ut av dette, men det er jo artig at de har begynt å vise atferden!
Postet 28.11.13 kl 15:37
Inger annes gruppe c121 :)
C121-gjengen til Inger Anne jeg har på langtidsopphold her i nederste kar, ser ut til å ha kommet i leksform for sesongen
I går oppdaget jeg ET enkelt, single egg i et hjørne (foran) av akvariet. Dessverre har de lekt uten at jeg har fått det med meg dagen før der igjen. Og dessverre ser ikke egg ut til å tåle og bli hengende i det vannet jeg har å tilby (som alltid..), for det var en stor og solid hvit flekk midt i egget. I dag er egget blitt helt kritthvitt, og vi vet jo hvordan det går med de...
Er plaget med litt alger i det akvariet, lange trådaktige alger, men ikke de trådalgene jeg er vant til. Vanligvis er trådalger glatte og sleipe og ta i. Men disse føles helt tørre og stive nesten. De ER ikke stive, men de føles nesten som hestehår å ta i. Jeg byttet vann på akvariet i går, og da tok jeg og "nøstet ut" så mye som mulig av de algene. Pleier å gjøre det, men det kommer selvsagt bare tilbake. Aner ikke hva som fremmer vekst av akkurat de algene. T5 lysrørene kanskje...?
Men hvis dette betyr at de nå er i gang og skal gjøre dette på fast basis fremover, skal jeg se om jeg får samlet litt spesielt vann; enten regnvann, eller smeltet snø (om det kommer nok) eller... alternativ 3: at jeg tar vann fra luftavfukterens kondenstank (eller vannoppsamlings-tank). Det vannet er jo surt som regnvann, da det er fordampet vann som er i den. Kanskje den lave ledningsevnen og det sure vannet da blir brukbart for eggene?
Jeg tok og satte tilside et par liter av det kondensvannet for litt siden, da jeg trodde de var i gang med lek og egglegging for sesongen (i september eller noe tror jeg det var) men så stoppet det opp og de lekte ikke mer. Vannet jeg hadde satt til side fordampet nesten helt i påvente av mer egg, så jeg helte ut siste skvetten til slutt
Blir spennende å se om den typen vann funker og er det som skal til for at jeg endelig skal knekke koden for å klekke eggene til disse viltfangede.
I går oppdaget jeg ET enkelt, single egg i et hjørne (foran) av akvariet. Dessverre har de lekt uten at jeg har fått det med meg dagen før der igjen. Og dessverre ser ikke egg ut til å tåle og bli hengende i det vannet jeg har å tilby (som alltid..), for det var en stor og solid hvit flekk midt i egget. I dag er egget blitt helt kritthvitt, og vi vet jo hvordan det går med de...
Er plaget med litt alger i det akvariet, lange trådaktige alger, men ikke de trådalgene jeg er vant til. Vanligvis er trådalger glatte og sleipe og ta i. Men disse føles helt tørre og stive nesten. De ER ikke stive, men de føles nesten som hestehår å ta i. Jeg byttet vann på akvariet i går, og da tok jeg og "nøstet ut" så mye som mulig av de algene. Pleier å gjøre det, men det kommer selvsagt bare tilbake. Aner ikke hva som fremmer vekst av akkurat de algene. T5 lysrørene kanskje...?
Men hvis dette betyr at de nå er i gang og skal gjøre dette på fast basis fremover, skal jeg se om jeg får samlet litt spesielt vann; enten regnvann, eller smeltet snø (om det kommer nok) eller... alternativ 3: at jeg tar vann fra luftavfukterens kondenstank (eller vannoppsamlings-tank). Det vannet er jo surt som regnvann, da det er fordampet vann som er i den. Kanskje den lave ledningsevnen og det sure vannet da blir brukbart for eggene?
Jeg tok og satte tilside et par liter av det kondensvannet for litt siden, da jeg trodde de var i gang med lek og egglegging for sesongen (i september eller noe tror jeg det var) men så stoppet det opp og de lekte ikke mer. Vannet jeg hadde satt til side fordampet nesten helt i påvente av mer egg, så jeg helte ut siste skvetten til slutt
Blir spennende å se om den typen vann funker og er det som skal til for at jeg endelig skal knekke koden for å klekke eggene til disse viltfangede.
Postet 30.11.13 kl 16:27
Kuren med Esha-2000 som jeg startet med for noen dager siden hos C. adolfoi, har helt klart hatt noe virkning. Plutselig har fisken fått matlyst, og plutselig er de fremme og svinser rundt på dagtid. Det virker som noe har "tynget dem" før, og nå blitt lettere. Jeg ser at av de 6 jeg har, er det nå 5 med svart ryggbånd, mens èn fremdeles er litt gråaktig der. Denne ser ut til å være en hunn, men hun er nå like livlig som de andre brått har blitt.
Jeg doserte Esha2000 i fem dager, et par dager lengre enn bruksanvisningens startdosering tilsa. Det sto at man kunne forlenge perioden ved behov. Etter de fem dagene, da jeg daglig tilsatte mer medisin, ventet jeg et par dager og så tok jeg et vannbytte i dag, ca 40-45 % av vannvolumet (98 liters karet rommer ca 75 liter vann, og jeg tappet ut rundt 34-35 liter).
Samtidig oppdaget jeg "klumper" i sanden. Dette var nytt. Har tidligere bare sett en enkelt, bitteliten flekk av BGA på sandbunnen, det meste var i mosen (det i mosen ble borte under Esha medisineringen). Men nå var det et svakt, svakt slør av blågrønt over sandbunnen foran i karet. Det klumpet seg også når jeg sugde det opp, et helt klart tegn på at det faktisk var BGA der som nå bare ventet på å blusse opp. Det hjelper vanligvis ikke en dritt å fjerne den manuelt, det bare blusser opp igjen i løpet av kort tid. Noen ganger så raskt at det bare går en dag!
Hvis ikke denne BGA greia forsvinner snart, blir jeg sprø. Det er nesten så jeg tror det kan ha noe med å gjøre de nedslitte bartene hos Coryene! Det dukket jo opp omtrent samtidig. Er BGA veldig usunt for Coryenes ømtålige barter? Kanskje det!
Jeg vet ikke hva det er med dette bunnlaget som er feil og som gjør at BGA nå brått trives i et av mine kar, for alt er jo likt som jeg har hatt det i drøssevis av kar; normalt tykt lag med Biltemasand på bunnen. Rot, planter. Samme vann.
Får ty til salt om nødvendig, hvis det blir belegg av BGA på bunnen. Salt dreper BGA ganske så effektivt. Ian Fuller har sagt at Corydoras "tåler salt overraskende godt", hvis det er snakk om korte "kurer" og slikt i behandlingsøyemed. Da tenkte jeg å slå av filteret og så ta en klype salt i mellom tommel og pekefinger, senke hånden rolig ned til bunnen og drysse saltkornene over BGA'en. Gjenta med flere klyper om nødvendig og flekken er stor, så det kreves flere saltkorn for å overstrø alt. Vent en stund og la det virke. BGA'en blir rød når den dør og salt dreper den på få minutter (5-10).
Håper ikke flekken blir for stor...
Jeg doserte Esha2000 i fem dager, et par dager lengre enn bruksanvisningens startdosering tilsa. Det sto at man kunne forlenge perioden ved behov. Etter de fem dagene, da jeg daglig tilsatte mer medisin, ventet jeg et par dager og så tok jeg et vannbytte i dag, ca 40-45 % av vannvolumet (98 liters karet rommer ca 75 liter vann, og jeg tappet ut rundt 34-35 liter).
Samtidig oppdaget jeg "klumper" i sanden. Dette var nytt. Har tidligere bare sett en enkelt, bitteliten flekk av BGA på sandbunnen, det meste var i mosen (det i mosen ble borte under Esha medisineringen). Men nå var det et svakt, svakt slør av blågrønt over sandbunnen foran i karet. Det klumpet seg også når jeg sugde det opp, et helt klart tegn på at det faktisk var BGA der som nå bare ventet på å blusse opp. Det hjelper vanligvis ikke en dritt å fjerne den manuelt, det bare blusser opp igjen i løpet av kort tid. Noen ganger så raskt at det bare går en dag!
Hvis ikke denne BGA greia forsvinner snart, blir jeg sprø. Det er nesten så jeg tror det kan ha noe med å gjøre de nedslitte bartene hos Coryene! Det dukket jo opp omtrent samtidig. Er BGA veldig usunt for Coryenes ømtålige barter? Kanskje det!
Jeg vet ikke hva det er med dette bunnlaget som er feil og som gjør at BGA nå brått trives i et av mine kar, for alt er jo likt som jeg har hatt det i drøssevis av kar; normalt tykt lag med Biltemasand på bunnen. Rot, planter. Samme vann.
Får ty til salt om nødvendig, hvis det blir belegg av BGA på bunnen. Salt dreper BGA ganske så effektivt. Ian Fuller har sagt at Corydoras "tåler salt overraskende godt", hvis det er snakk om korte "kurer" og slikt i behandlingsøyemed. Da tenkte jeg å slå av filteret og så ta en klype salt i mellom tommel og pekefinger, senke hånden rolig ned til bunnen og drysse saltkornene over BGA'en. Gjenta med flere klyper om nødvendig og flekken er stor, så det kreves flere saltkorn for å overstrø alt. Vent en stund og la det virke. BGA'en blir rød når den dør og salt dreper den på få minutter (5-10).
Håper ikke flekken blir for stor...
Postet 30.11.13 kl 17:29
Endret: 30.11.13 kl 17:42
[QUOTE=mona o]alternativ 3: at jeg tar vann fra luftavfukterens kondenstank (eller vannoppsamlings-tank). Det vannet er jo surt som regnvann, da det er fordampet vann som er i den. Kanskje den lave ledningsevnen og det sure vannet da blir brukbart for eggene?QUOTE]
Dette var nytt for meg, kan man virkelig bruke det vannet oppi karene igjen?
Det er jo veldig praktisk da
Takk for tipset, dette skal prøves, jeg tømmer jo den dunken ett par ganger i døgnet når den står på max, og det er fint å kunne bruke dette vannet til noe
Dette var nytt for meg, kan man virkelig bruke det vannet oppi karene igjen?
Det er jo veldig praktisk da
Takk for tipset, dette skal prøves, jeg tømmer jo den dunken ett par ganger i døgnet når den står på max, og det er fint å kunne bruke dette vannet til noe
Postet 30.11.13 kl 21:25
Marita EkdahlDette var nytt for meg, kan man virkelig bruke det vannet oppi karene igjen? Det er jo veldig praktisk da :) Takk for tipset, dette skal prøves, jeg tømmer jo den dunken ett par ganger i døgnet når den står på max, og det er fint å kunne bruke dette vannet til noe :)
Det skulle jeg tro, og det ville jeg gjort, men husk å måle ph først og evt spe det ut, før du dumper det i et kar. Ph'en i fordampet vann er veldig lav...! Surt vann altså.
Jeg sjekket ph på det en gang for veldig lenge siden, og det var surt. Men jeg husker ikke hvor langt ned på skalaen, det var enten på 4-tallet eller 5-tallet. Eller blander jeg sammen med regnvannmåling...? (begynner å bli en stund siden.)
Postet 01.12.13 kl 01:15
Endret: 01.12.13 kl 01:15
Blåste støvet av det gamle speilreflekskameraet og prøvde å ta noen bilder til denne tråden for en gangs skyld. Ikke blitt så mye av det den seneste tiden :p Men jeg vet ikke hva det er men jeg får det nesten ikke til lenger. For mye blitz, for blekte bilder pga for mye lys osv. Er vel noen kamerainnstillinger jeg har fiklet med som jeg ikke husker, og så vet jeg ikke hvordan jeg skal få dem bedre igjen. Ønskelisten min inneholder minst et godt objektiv for nærbilder og med høy lysfølsomhet (så man kan ta bilder i litt dårligere lys uten å måtte bruke blitz), men det blir nok værende på ønskelisten en god stund... siste objektivet jeg sjekket som jeg kunne tenkt meg kostet litt over 10.000 kr! Oj...
Dette er 2 av 18 bilder, de eneste to som overlevde slette-knappen. De er ikke av de beste bildene jeg har tatt akkurat, men de duger til å vise dere glimt av C121 yngelen iallefall. De har ikke akkurat blitt vist frem for ofte her De er 8½ mnd nå. Håper på leks-aktivitet om et par-tre mnd....tipper de vil være kjønnsmodne et sted mellom 11 og 13 mnd gamle.
Jeg må med skam melde at disse kunne vært større pr i dag i forhold til alder, men de har levd på latskap fra min side, dvs tørrfôr. Etter de første ukene i plastkar der de fikk levende artemia, ble de så overført til 63 literen og etter det ble det slutt på levendefôret med dertilhørende dårligere vekst. Men det har begynt å komme seg nå, prøver å variere. De vil forresten fremdeles ikke ha røde mygglarver. En snodig gruppe, det er jo meget uvanlig Har prøvd å gi dem det mange ganger, men ender med at jeg må slamsuge det opp igjen. De gjør ikke annet enn å skyfle rundt i mygglarvene med nesene sine, og det er det. Lukten interesserer dem tydeligvis nok til det, men spise det? Nei.
De får hovedsaklig tre ting nå; avskallede frysetørkede artemiaegg (mye næring!), brine shrimp flakes (britisk fôr, husker ikke hvor jeg kjøpte det men det var utenlandsk nettbutikk) og Tetra diskusbits. Og jo, de får i blant Tetra tabletter også (Tabimin) men ikke så ofte. De støver sånn.
Dette er 2 av 18 bilder, de eneste to som overlevde slette-knappen. De er ikke av de beste bildene jeg har tatt akkurat, men de duger til å vise dere glimt av C121 yngelen iallefall. De har ikke akkurat blitt vist frem for ofte her De er 8½ mnd nå. Håper på leks-aktivitet om et par-tre mnd....tipper de vil være kjønnsmodne et sted mellom 11 og 13 mnd gamle.
Jeg må med skam melde at disse kunne vært større pr i dag i forhold til alder, men de har levd på latskap fra min side, dvs tørrfôr. Etter de første ukene i plastkar der de fikk levende artemia, ble de så overført til 63 literen og etter det ble det slutt på levendefôret med dertilhørende dårligere vekst. Men det har begynt å komme seg nå, prøver å variere. De vil forresten fremdeles ikke ha røde mygglarver. En snodig gruppe, det er jo meget uvanlig Har prøvd å gi dem det mange ganger, men ender med at jeg må slamsuge det opp igjen. De gjør ikke annet enn å skyfle rundt i mygglarvene med nesene sine, og det er det. Lukten interesserer dem tydeligvis nok til det, men spise det? Nei.
De får hovedsaklig tre ting nå; avskallede frysetørkede artemiaegg (mye næring!), brine shrimp flakes (britisk fôr, husker ikke hvor jeg kjøpte det men det var utenlandsk nettbutikk) og Tetra diskusbits. Og jo, de får i blant Tetra tabletter også (Tabimin) men ikke så ofte. De støver sånn.
Postet 01.12.13 kl 01:20
Endret: 01.12.13 kl 01:26
Postet 01.12.13 kl 01:25
Postet 01.12.13 kl 02:25
Postet 01.12.13 kl 10:35
Postet 01.12.13 kl 15:07
mona oØnskelisten min inneholder minst et godt objektiv for nærbilder og med høy lysfølsomhet (så man kan ta bilder i litt dårligere lys uten å måtte bruke blitz), men det blir nok værende på ønskelisten en god stund... siste objektivet jeg sjekket som jeg kunne tenkt meg kostet litt over 10.000 kr! Oj... :)
Har ikke du samme macrolinse som meg? Jeg tror nok kanskje det er kameraet ditt som er problemet, de gamle kameraene har ikke høy nok ISO til å ta akvariebilder uten blitz. Jeg bruker ett EOS 7D og der kan jeg velge ISO helt opp til 6400 (bruker mest fra 1000-2500 ved fiskefotografering).
Postet 01.12.13 kl 15:45
Jeg har mistenkt kameraet lenge nå, ja, for å være for dårlig ifht dagens standarder. Det begynner jo å bli ganske så gammelt. Nevnte det for gubben i går, da vi så annonse for noen nyere speilreflekskameraer. Jeg har 400 D og gubben har 350 D (!) Han kalte det museumsgjenstand...
Alderen på kameraet i seg selv gjør at jeg ikke helt ser vitsen med "å kaste perler for svin" som det heter, dvs kjøpe en ny og dyr linse som jeg uansett ikke får brukt det fulle potensialet til pga gammelt kamera. Men kameraet er jo forsåvidt ikke dårlig, det er et supert kamera sett ifht mange kompaktkameraer...?
Husker ikke helt når jeg kjøpte kameraet mitt jeg....2007? Eller noe?
Hvis både gubben og jeg skulle selge kameraene våre, hva kan man selge to så gamle og brukte speilreflekser for? Det er jo fine kameraer og et hakk opp, for personer som har vanlige og billige digitalkameraer?
Tenkte kanskje vi kunne selge begge to av de kameraene vi har, og så kjøpe oss et nytt sammen. TRENGER ikke to speilreflekskameraer i hus. Han bruker jo aldri kamera nesten uansett.
Alderen på kameraet i seg selv gjør at jeg ikke helt ser vitsen med "å kaste perler for svin" som det heter, dvs kjøpe en ny og dyr linse som jeg uansett ikke får brukt det fulle potensialet til pga gammelt kamera. Men kameraet er jo forsåvidt ikke dårlig, det er et supert kamera sett ifht mange kompaktkameraer...?
Husker ikke helt når jeg kjøpte kameraet mitt jeg....2007? Eller noe?
Hvis både gubben og jeg skulle selge kameraene våre, hva kan man selge to så gamle og brukte speilreflekser for? Det er jo fine kameraer og et hakk opp, for personer som har vanlige og billige digitalkameraer?
Tenkte kanskje vi kunne selge begge to av de kameraene vi har, og så kjøpe oss et nytt sammen. TRENGER ikke to speilreflekskameraer i hus. Han bruker jo aldri kamera nesten uansett.
Postet 04.12.13 kl 10:38
Endret: 04.12.13 kl 10:44