Leifs verden, del 2 (side 157)

Apistogramma gruppen jeg startet for kort tid siden på Facebook rundet i kveld 225 medlemmer. Helt utrolig, men sant =)

Tok noen bilder av de grønne sverddragerne i dag, og ut fra bildene må nok damene settes på en slanke kur?

Vannbytter, oppstart av nytt kar, pH testing og flytting av fisk er noen av gjøremålene som er unnagjort i dag.

Har byttet vann på 22 kar i dag og et par av karene er det allerede tegn til egglegging. Har flyttet inn barlowiene som var i oppvekstkar, inn i 160L som det kun var igjen en enslig barlowi hanne. 6 stk er igjen etter at jeg stoppet utlevering av disse ungfiskene.

Iallefall 4, kanskje 5 av disse 6 er huer og jeg overlever =) Hannen ble glad for besøket og begynte å vise seg ovenfor et par av huene etter bare få minutter. Ristet og reiste dust, hehe

Stikk prøver og pH testing av tre kar i dag, etter vannbyttene. Testet 3 kar samt kranvannet. 2x ca 5 og det siste karet lå mellom 5 og 5,5. Kranvannet lå rett under 6 og jeg er veldig fornøyd. Sist brønnvannet ble testet lå dette på 6,3.

Har gjort klart et kar til i den nye reolen til de siste jeg har igjen av macmasteri. Er kun 4 stk igjen og tror faktisk det er to av hvert kjønn. Unge og flotte. Trenger litt varmere vann så det blir stående til i morgen for flytting
Plussmedlem
Sånt vann som det er jo til å drømme om. Her er vannet 7 eller 7,2 eller noe. Kunne gjerne vært litt lavere, ja...

Kjekt med brønnvann
Ved å teste vann en gang i blant ser jeg at pH kan variere litt fra årstid til årstid. Er ingen biolog så aner ikke hvorfor. Har vel kanskje noe med tilsig å gjøre.

I forhold til det jeg holder av fisk er det ideelt, men skulle jeg f.ek hatt malawi ville jeg nok slitt litt =)
Oppdatering på arter 100313

Apistogramma elizabethae F1
Apistogramma "Xingu" F1 ( Vielfleck Assurini)
Apistogramma panduro. Tamshiyacu
Apistogramma cf. huascar F1. Rio Galves, Remuyacu
Apistogramma agassizii netz, alenquer F1
Apistogramma bitaeniata Rio Tigre F1
Apistogramma hongsloi WC
Apistogramma cf luelingi F1
Apistogramma barlowi F2
Apistogramma macmasteri
Apistogramma sp schwarzkehl F1.
Apistogramma alacrina F1
Apistogramma cacatuoides WC
Apistogramma sp «Abacaxis»
Apistogramma atahualpa F2
Apistogramma rositae F2
Apistogramma borellii. Uruguay
Apistogramma trifasciata

Grønn sverddrager
Nannacara anomala
Torsdag denne uken holder jeg mitt aller første apistogramma foredrag i Drammen akvarie klubb. Om sannheten skal frem, gruer jeg meg litt. Fler henvendelser om apistogramma foredrag har kommet, men får se hvordan det går først i Drammen før jeg fortsetter fremover med foredrag. Mange er nok født til å være akvarister, men ikke foredragsholdere. En ting er å ha litt kunnskap om noe, noe annet er å videre formidle det. Det er greit å begynne i klubben en selv er medlem i, da jeg nok vil føle meg LITT tryggere enn om jeg skulle gjort det blant mange helt ukjente akvarister i en annen klubb. Jeg får være meg selv, formidle det jeg kan og håpe folket liker det dem får. Ja og ikke minst at flere får lyst å starte opp med apistogramma =)
Plussmedlem
Ønsker deg masse lykke til! Men jeg er helt sikker på at det går veldig bra. Vær deg selv, pust rolig ut...
Takk gutter

Skal passe på å ikke hyper ventilere. Skal jo kun snakke litt om det jeg har erfaring med. Det jeg ikke kan sier jeg enkelt og greit i fra om at jeg ikke kan eller har erfaring med.

Første gangen er nok litt sånn prøv og feil, hvor en tar med seg erfaring og kanskje litt oppdateringer i det hele. Foredraget vil nok bli oppdatert etter som jeg får mer erfaring med foredrag, mer erfaring med apisto og mer kunnskap.

Dette må en ta etter første foredraget =)
Jeg vet at jeg holder på det rette slaget fisk. Alle opplevelsene og gledene dette gir meg, kan ikke ta feil. Oppdaget i dag nyklekkede apistogramma alacrina yngler, nye egg hos ei annen apistogramma bitaeniata hue og til forfjamselse noe jeg sjeldent ser i mine apistogramma kar.

Disse to apistogramma cf huascar huene som har yngler har nok hatt seg en omgang bak min rygg..... Den ene hua er nå uten yngler og den andre har en hel bataljon etter seg. Hun har stjålet/adoptert ynglene den andre hadde.... Kun en gang tidligere har jeg sett dette skje i mine apistokar, dette i 2011 når jeg hadde en gruppe borellii, samme som jeg har et par av nå. Hun holder ynglene sine over halvparten av karet på høyre siden og jager vekk det som er av fisk som nermer seg. Kun hannen får komme inn på hennes territorie og hjelpe til å holde flokken samlet, noe dem ikke klarer, hehe. Gud så spennende dette er. Smilet går helt rundt og kjenner gleden sprer seg med nupper og frysninger på ryggen. Jeg er nok på rette arter ja =)
Og jeg som trodde vi hadde frelst en ny Corydoras-mann her en periode...! Hehe!

Men sånn kan det gå. Moro å se likevel at du føler du har funnet "din nisje" når det gjelder fisk. Det er det som er viktig. Da føles alt bare så riktig. Sånn føler jeg det for Corydoras - jeg kunne ikke tenkt meg noe annet. Det er selvfølgelig mye annen fin fisk også, men.... eh...likevel, det kan ikke sammenlignes. Det er Corydoras som får hobbyen til å føles virkelig meningsfull og givende for meg
Regner med at det er sånn du føler det for Apistogramma
Utrulig morsomt at du hopper ut i foredrags-vannet Leif! Vi snakker jo om selveste verdenspremieren til Leif's verden del 2 (i 3D) he he he. De aller fleste har jo et forhold til deg og dine diamantiske Apistogramma, så her snakker vi om greatest hits alle elsker. Jeg gir deg terningkast 6! Nå slipper du å tenke på det hvordan det går, så da er det bare å kose seg! Må desverre vente til den kommer på blue-ray sjæl 8)

Og det rette slaget fisk... var så opptatt av begrepet "litersyken", at jeg ikke visste hva jeg egentlig hadde men som Sigmund beskrev så godt - artssyken! Om vi driver med det ene eller andre, synes jeg det alltid er utrolig morsomt med de som driver med sin greie - være seg corydoras, guppy, kampfisker, sverddragere, discus eller maller. Bare synd at denne sykdommen er smittsom... via luft? Ja, best jeg venter til du kommer på blue-ray Leif. Så jeg ikke skulle finne på å få lyst på flere arter. Jeg skal jo bare ha en 3-5 arter til. Hvis da ikke... kanskje... muligens... LYKKE TIL!!!

S










Det er jo best med fisk som klarer å klekke sine egne egg da Mona Jeg mener, det foregår jo noe i hodet på Apistogramma, de forbereder eggleggingsstedet sitt, vokter eggene (spiser dem ikke med andre ord) og vokter yngel med livet som innsats.

Morsom å se A. agazissihunnen her. Hennes siste kull er nå 12 - 13 mm og hun har passet dem inntil i går. I dag så jeg to tre stykker på tur utenfor mammas rekkevidde, uten at hun ble forstyrret av den grunn.

Tror det skjer noe hos mine A. alacrinaer også Leif. Hunnen er liten. ungfisk egentlig, men hun har knappet inn på huleinngangen så hun må legge seg på siden for å komme inn. Kommer en av de andre nær åpningen, kommer hun ut og kjeppjager dem. Det ligge litt javamose i veien for meg, så jeg kan ikke, som vanlig, se hva som finnes der inne, bortsett fra hunnen når hun står med hodet mot åpningen.

Det er alltid spennende å holde foredrag for første gang, og når man ikke har gjort det på mange år. Jeg holdt foredrag i MAK om innkjøring med salmiakkmetoden for noen måneder siden og det ble ikke bra. Det overrasket meg litt, for jeg holdt mange foredrag om energimarkedet da jeg jobbet som markedssjef i Østfold Energi og i Fortum, også noen på tysk i Tyskland.

Du kan jo masser av det du skal snakke om, og du har jo heller ikke vanskelig for å uttrykke deg, så dette kommer til å gå helt flott. Ta et par dype åndedrag før du sier det første ordet, det opplever jeg som beroligende. Dessuten har du fine bilder og det trigger alltid slik at du har noe å si om det ikke er ordrett det du har forberedt. Det er jo ingen som vet hva du har tenkt å si, så om du sier noe annet, er det helt ok.

Lykke til. Skulle gjerne vært der, men ser ut til at det blir styremøte i MAK istedenfor.
Takk alle sammen. Nisjen er nok funnet Mona, men skal ha en corygruppe etter hvert. Må titte litt på hva som er å få tak i og forholdet til pH her hos meg når tiden er inne.

Vet du også har vært innom apistogramma, og antar du også har gode minner fra dette

Tror hverken foredraget mitt kommer på cd eller blue ray, Simen. Greatest hits kan en kanskje kalle et foredrag. Blir jo der en tar frem det beste en har, både av galskapen, glede, lidenskap, bilder og kunnskap (les erfaring). Håper en del av de som møter på torsdag får en opplevelse som kanskje fører til at de vil prøve seg med apistogramma. Hva ville vel glede en opptreden mer enn det....

Skulle du ha et behov for et par alacrina huer Sigmund, må du skrike ut. Jeg har alt for mange av dem, og kan iallefall avse to huer om ikke tre =) Ei alacrina hue i leksdrakt er et meget vakkert syn med sitt mønster. Gulfargen deres er også veldig spesiell og skiller seg ut.... etter min mening fra alle andre apisto huer jeg har og har hatt. Har kun et kar inne i huset, og det står her på røykerommet. Det er det nettopp alacrina yngler i, 3 forskjellige str. Disse alacrinaene er veldig enkle å drette i allefall her i mitt Amazonas vann... Det er kun en han i gruppen min, men skal si han står på.

Skal tenke på deg på torsdag Sigmund og ta et par gode magadrag med luft før jeg begynner.

Fikk klubb avisen i posten i dag og bladde opp på oversikten og agenda for møte; punkt 2: Apistoforedrag med Leif. Må vel si angsten kom enda nermere med det. Men jeg har en ny tanke som roer meg noe ned: ingen kan så mye som meg i klubben om apistogramma og jeg har "makta" =) Skal se dette går veldig bra Sigmund.

Som du nevner Sigmund har jeg ikke problemer med å uttrykke meg, men gjennom årenes løp har ikke det alltid falt i pluss, hehe.

Skal se dette går bra og at dette første foredraget, ikke blir det siste......
Lykke til med foredraget om apistogramma i morgen Loffa.
Du skulle filmet seansen og lagt ut på youtube slik at vi andre kunne få sett også

Takk for det. Har byttet/oppdatert et par bilder og har vært igjennom foredraget elleveognitti ganger i kveld =) En aldri så liten tanke shaky.

Skulle ha et vedlegg i hånda hvor jeg skulle ha en oversikt samt en del tilleggs info. Men skriveren skrev bare annen hver linje plutselig.... Sendte en i klubben en mail med dette som vedlegg og skulle få det i morgen. Hadde litt høy puls her en stund.

En ny art med egg i dag, og en av de aller siste jeg fikk inn. Atahualpa. Dette er trioens første legging og karet er kun en 85L. Så langt har det gått veldig bra, men spørs om det blir litt trangt når det nå kommer yngler eventuelt.

Er vel ikke mange arter jeg ikke har hatt egg eller yngel på her nå. Sp "Abacaxis" er en av dem iallefall, men muligens litt unge enda. En annen en er cf luelingi, selv om jeg har sett et par huer gule ved anledninger. Ja også cacatuidesene fra siste innhoppet her da. Ellers er det ikke veldig mange andre.

Med litt skrekk, gleder jeg meg også til i morgen. Få dele kunnskap, erfaringer og lidenskap. Jippi, dette blir moro......
Aner ikke hva som var i vannet ved vannbyttene på søndag.
Mandag, tirsdag, onsdag og i dag har det kommet nye egg hos forskjellige arter. Alacrina, bitaeniata, atahualpa og i dag rositae. Får nok bremse litt på viagraen litt fremover. Har noen ledige kar, men det finnes grenser =)

Ser også litt graving hos cf luelingi og sp "Xingu".
LOFFA
Med litt skrekk, gleder jeg meg også til i morgen. Få dele kunnskap, erfaringer og lidenskap. Jippi, dette blir moro......

Hvordan gikk det? Bedre enn forventet kanskje?

REDIGERT:
Ah, glem det. Ser at det var i går du postet det, og foredraget er vel ikke før i kveld. Vel, du får holde oss oppdatert!
mona o
[QUOTE=LOFFA]Med litt skrekk, gleder jeg meg også til i morgen. Få dele kunnskap, erfaringer og lidenskap. Jippi, dette blir moro......

Hvordan gikk det? Bedre enn forventet kanskje?

REDIGERT:
Ah, glem det. Ser at det var i går du postet det, og foredraget er vel ikke før i kveld. Vel, du får holde oss oppdatert!


Skal gjøre det Mona =)
Skjønner ikke hvorfor jeg var så skrekkslagen når jeg var på vei til Drammen for å holde apistoforedrag i kveld. Ute, når jeg (vi) tok en røyk før foredraget var det en som spurte om jeg var nervøs. Svarte som sant at det er vel ikke helt rolig i magen min....

Husk en ting sa han, med stor sannsynlighet kan du og vet du mer om apistogramma enn alle oss andre som er samlet her i kveld. Da følte jeg meg plutselig ovenpå og gikk opp og gjennomførte et foredrag jeg er stolt av, til første gang å være.

Skulle forklare hvordan apistogramma sp "Matses" hadde fått sitt navn og det kom litt ut slik at folk begynte å le. Var liksom noen indianere på grensen mellom Peru og Brasil jeg skulle snakke om, men kom vel litt rart ut.

Fant fort ut at å komme med litt historier om hvordan jeg fikk fiskene og litt rundt det falt i god smak og latter er ingen dårlig tegn. Som når jeg skulle møte Tom for å hente bitaeniata paret og jeg møtte opp langt over en time før avtalt tid. Forteller vel bare hvor stor apisto galing jeg er.

Apistogramma er ingen stor gruppe i klubben vår, så synes det var både gøy og inspirerende å fortelle om denne noe glemte gruppen fisk. Jeg skal la denne kvelden synke litt og ta opp foredraget mitt om noen dager igjen. Kanskje se om det er noe jeg kan justere på, legge til, fjerne eller om det er noe som gjør det litt bedre.

Er iallefall fornøyd med kvelden =)
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap