Leifs verden, del 2 (side 159)

Plussmedlem
Bra at det gikk bra med foredraget ditt! Håper jeg kan få anledning til å få med meg et av dine fremtidige foredrag

Flotte bilder av flotte fisk, også (som vanlig).
Kanskje vi får lurt deg til Moss en tur da Anders, for en eller annen gang skal vi få lurt Leif hit
Jeg er ikke vanskelig å "lure", iallefall ikke til noe jeg synes er gøy, Linda

Fikk gjort resten i karene som jeg ikke rakk i går. Har også byttet bort to ancistrus huer og fått to hanner tilbake. Da skal det være 3 trior i disse 9 jeg har.

Tok noen bilder i kjelleren i dag også, og det er en art jeg bare blir mer og mer forelsket i, apistogramma rositae. De er jo bare så inn i h..... flotte. Hva angår oppførsel, utseende og måten dem er ovenfor hverandre. Bare se bildene av min han og dere skjønner. Veldig fargerike er dem også =)
og til slutt....

Yngelen på det ene bildet er en alacrina som er sammen med trioen med sp "Oregon". Hvordan den har klart seg sammen med dem siden jeg byttet om, er jaggu ikke godt å si. Også i det andre alacrina karet fant jeg noen yngler. Trodde det karet var tomt, men jaggu var det noen yngler igjen der.

Disse må være veldig hardføre, for ikke har jeg hatt pumpe i karet, ikke varmekolbe eller annet. Kun vann, lys etter timer tid, sand og noen plantetuster som var igjen der.

Så dette er noen tøffinger.

Når jeg snakker om alacrina tenker jeg alltid på Lars dvs Lachris. Har ikke hørt noe fra han på en stund nå.......
Apistogramma cacatuoides viltform

[External Image]
Apistogramma kjennere

Samme kvelden jeg holdt mitt første apistogramma foredrag, kunne jeg lese et svar fra en godt kjent "fiskefanger" på nettet hvor han svarte på hvor lenge apistogramma levde-

Svaret som fulgte var som følger

I naturen ca 1 år
I akvarie 2-3 år, sjeldent lengre
Lengst registrerte levende apistogramma ca 5 år

Så ser jeg etter litt bilder av Apistogramma iniridae, da jeg kunne tenke meg denne arten. Så finner jeg denne siden: hvor det står at denne arten lever 5-8 år!!!

Hva er egentlig riktig? Det er forståelig at det vil variere litt på art, str på kar den lever i, pH i karet og litt andre ting, men en gjennomsnittelig levetid..... Noen som vet ???
Det står vel levetid 3 - 5 år?

Det varierer med andre ord kraftig, eventuelt er det et uttrykk for usikkerhet?
Beklager Sigmund, du har rett. Det var en annen side jeg siktet til enn denne. Ja det beviser vel egentlig at det er stor usikkerhet. Varierer så mye på info at en blir usikker.

Var ikke et spørsmål jeg fikk under mitt foredrag, men fikk se svaret til ......samme kveld på nett og tenkte at dette kunne være greit å ha med.

Usikkerheten gjør det slik at jeg lar det utebli i foredraget. Blir for dumt å si: alt fra ett til 5-8 år =)
Det er vel ikke dumt? Klart at levealder varierer veldig! Det er jo som med oss mennesker det, ingen kan si hvor lenge vi lever. Vi dauer en gang mellom 70 og 100 år, stort sett, men gjennomsnittlig har vi vel fått "vedtatt" en alder på noen-og-åtti.

Det blir nok noe sånt med Apistogramma også. Det kan variere fra art til art, men gjennomsnittlig levealder blir vel en plass mellom det laveste og det høyeste du har funnet oppgitt. Det blir ikke feil etter min mening, å si at levealder ved riktig stell og hold av fisken er "fra - til" så og så mange år. Det synes jeg godt du kan si i et foredrag. Du kan jo legge til at "derom strides de lærde" først

Dersom du ikke allerede har gjort det, burde du kanskje få notert anskaffelsesdato på alle artene dine? Og/eller fødselsdato om du har (det har man bare på oppdrettsfisk da så klart). Så får du gå ut fra anskaffelsesdato når du etterhvert skal anslå hvor gammel en fiskeart ble i ditt eie. Gjør du dette hver gang, vil du etterhvert ha ganske mye materiale å regne ut gjennomsnitt av.
Har vel vært inne på din lure ide mange ganger Mona, men når man får fisk fra andre, som f ek Tom er det vanskelig å vite dato. Er stort sett VF og F1 som er derifra.

Anskaffelses dato er en ting, når fiskene er "født" noe annet.

Når jeg dretter selv og igjen dretter videre på avkom, slik som med mine apistogramma bitaeniata kan jeg registrere dette. Men som regel selges/gis bort fisken før den er klar for "breeding".

Mistet hua i bitaeniata paret fra Tom, så det er grunnen til at jeg beholdt disse. Har vel to par som begge legger egg. Den første hua klarte det ikke, men også den andre hua har nå yngler i hovedkaret. En meget vakker art som jeg håper å bli oldefar til =)
LOFFA
Anskaffelses dato er en ting, når fiskene er "født" noe annet.


Ja, det er det, men anskaffelsesdato gir deg i alle fall en "MINST så gammel" dato. Det er bedre enn å ikke vite noe om alderen på fiskene du liker så godt Sånn tenkte jeg. Jeg gjør det med mine egne fisk. Er de voksne når jeg kjøper dem, så sier jeg + 1 år (det er ofte mer, men for å ha et tall å starte med så...)

Kjøper du en voksen fisk i 2012 og den dør i 2014, vet du at den ble MINST to år, sannsynligvis 2½-3 år fordi den var voksen da du fikk den. Det er bedre å vite det, enn ingenting, tenkte jeg. Det hjelper deg et stykke på vei. Og hvis du er flink å notere (skaff en egen notisbok?), så vet du når ditt eget oppdrett er født og kan forsyne nye kjøpere med den opplysningen. Og hvis du ber kjøperne om det, så kan kanskje noen av dem gi deg tilbakemelding når fisken fra deg dør (hvis du er veldig interessert i å legge litt arbeid over tid i dette, da så klart).

Det er måter å finne ut mer egen erfart informasjon på iallefall, enn det du vet pr idag Og det er vel bra?

Dessuten så sa jo Tom C(?) at i naturen så blir ikke Apistoene mer enn ca 1 år. Så da kan du kanskje gå ut fra at de er ett år da, når du anskaffer deg vf Apistogramma? Regn +ett år + den tiden du har hatt dem til de dør = alder.
Det var ikke Tom jeg så skrev om alderen på apistoene Mona. Jeg får se hva jeg legger i alderen på dette.

Hadde planer om et registrerings system, men det gikk i vasken for lenge siden. Er liksom kun notert i tråden her samt en del på FB. Såååå viktig med alder er det egentlig ikke at jeg skal bruke mye tid på det.

Antar Tom C har svar på en god del av artene om jeg spør han
Jeg synes nå det er en artig tanke med Apistogramma&alder, og kommer til å notere ned dette når jeg har unnagjort noen andre prosjekter først. Strengt tatt tar det jo ikke mye tid he he he. Vi må sette Apisto-rekorder Leif, så vi har diamant-fiskene våre lengre

S
S i m e n
Jeg synes nå det er en artig tanke med Apistogramma&alder, og kommer til å notere ned dette når jeg har unnagjort noen andre prosjekter først. Strengt tatt tar det jo ikke mye tid he he he. Vi må sette Apisto-rekorder Leif, så vi har diamant-fiskene våre lengre :) S



Med Amazonas vann og viagra har jeg kommet et stykke på vei til evigheten Simen =)
Har vel glemt å nevne at det har blitt noen nye bilder i basen. Iallefall elizabethae og rositae. Hua i paret med bitaeniata som jeg satte i 100L ligger ikke på latsiden. Hun er gul som sola og virkelig på flørtern. Om det er egg på ny hos henne i løpet av et par dager, vil det ikke forundre meg

Må nesten ta med et tøft bilde fra elizabethae karet også. Hannen ser ut som en S der han svinser og svanser og gjør seg til for frøkna. Artig bilde

To av barlowi frøknene var virkelig i tottene på hverandre i dag, og det så ut som det var grunnet ei hule! Hvorfor skal dem ha samme hule når det finnes flere å ta av? Har alltid sett på barlowi som en stille, rolig og høffelig apisto. Men NÅ VET jeg atdem også har temperamang =)

Bilde 3 er av alacrina hua som slapp ynglene i går, og det er en del av dem i forhold til det det pleier å være. ikke vant med at disse legger enorme mengder egg, men kommer vel etterhvert. Forøvrig er det to nye huler med egg i karet. Rositae hua har også sluppet ynglene og i går skulle jeg se etter dem. Fant hverken henne eller ynglene og begynte febrilsk t o m og lete på gulvet etter henne. Svett i pæra satte jeg meg ned forran karet og etter ca 20min kom hun svømmende ut fra bak ei rot i karet. Hun fikk litt kjeft, men bare ristet litt på halen. Men ynglene ville hun ikke vise meg. Litt usikker på antallet

Så 5 Xingu yngler på en gang i dag, så gledelig er det at det er noen få igjen. Har jo en ny hule med egg av denne arten. Har flyttet hannen inn til karet med to huer, slik at jeg også forhåpenligvis får egg der også.

I neste innlegg skal jeg legge ut dagens spørsmål. Sammen med sp "Schwarzkehl" fulgte det med ei hue, men nekter å tro at dette er av den arten. Med to hanner har hun ikke vist antydning til lek overhode, så trenger litt hjelp.... der
Håper noen av dere apistoianere kan hjelpe meg med ID av denne apisto hua

Håper bildene er gode nok. Panduro hua går å jager litt på henne så vet ikke om dette er litt utenom de vanlige fargene/tegningene hennes

[External Image]
Til tider leser jeg og søker jeg på mye rart hva angår apistogramma og lokasjoner. Dukket plutselig opp værmelding for Rio Xingu når jeg søkte på Xingu. Til dels kraftig regn i dag og regn videre i dagene som kommer. Kan tyde på at det er regntid der nå.

Noen som vet om det er "fastsatte" regntider i Amazonas? Altså visse tider på året det er mye regn... Fant også et par av mine bilder på søket og synes det var gøy.

"satsen" min med infusorier skal testes ut i dag. Skal bli gøy å se om det har skjedd noe i 100L med bitaeniata i dag. Ettersom jeg kun har to par hadde det vært gøy å fått opp noen flere. Hver gang jeg tenker på bitaeniata går tankene tilbake til den dagen jeg møtte Tom og fikk disse av han. Jeg var jo helt i hundre og møtte opp over en time før avtalt tid, hehe. Virkelig en vakker art

Håper snart å se ynglene til cacatuoidesene komme ut av hula. Spent på om det er mange av dem. Har tenkt å bytte ut det sorte substratet i det karet. Mener selv at fiskenes farge blir mørkere jo mørkere substratet er. Mulig bare en innbildning, men synes det likevel, etter å ha flyttet dem fra 100L som hadde biltemasand. Husker ikke om jeg la ut bilder fra i går, men tar iallefall noen med her

1. Apistogramma alacrina med yngler. Veldig lett art å drette
2. Sp "Xingu"
3. Luelingi. Litt problemer med grått vann i dette karet, men bytter litt hver dag for å bedre dette. Her er den ene hua veldig klar for lek, og har gravd noe. Kanskje det skjer litt her også snart?

Amazonas har kun to årstider, sies det. Regntiden og tørketiden.

Regntiden er under det som vi kaller vinter. Regntiden begynner vel i november og varer til utpå vårparten en gang. Så mars-måned er regntid der ja, det er derfor helt naturlig at du leser om regn der nå. Det heter "regnskog" av en grunn også da

PS! Amazon er stort så noe variasjoner er det sikkert. Ser at det er oppgitt at regntiden begynner i desember, ikke november som jeg skrev først.

Fant f.eks dette:

"Peru’s rainy season runs from December through May"

og om Brasil :

"The Amazon has two seasons, rainy and dry. The rainy season runs from December to June, with temperatures ranging from 23°C (73°F) to 30°C (86°F) and frequent, even daily, rains in April and May. The dry season lasts from July to November, with temperatures from 26°C (78°F) to 40°C (104°F), with less rain, though showers are still possible. As with any area as large as the Amazon, regional differences can be stark.

Read more: http://www.lonelyplanet.com/brazil/the-amazon/weather#ixzz2O4VO1Ywi
"
Takk for svar Mona. Er faktisk ikke skrå sikker på at det heter regnskog forde at det regner der halve året men det er en annen skål =)

Skulle egentlig bare en kjapp tur ned i kjelleren for å se at alt sto bra til og om det var noen nye yngler ut av hulene sine. Fikk meg MANGE hyggelige overraskelser og kan nevne i kortform

*Bitaeniata paret i 100L leiker og koser seg så der skjer det ting

*Borelli YNGLER og faktisk uten plommesekk så disse har gjemt seg godt uten at jeg har sett så mye. Riktig nok har jeg sett det har vært gravd litt der. Må få ordnet en hule med mindre åpning til disse

*Ene Nannacara hua har lagt egg. Ikke inne i hula som sist, men strødd så herlig utover i et tett flott mønster på UTSIDEN. Et kar må settes opp til hannen og de to huene som må ut. Hua er truende nok til å drepe i tiden hun har egg og yngler har jeg lest

*Jaggu er det også cf luelingi egg. Har ikke før nevnt det så ligger det dere allerede faktisk.

*Huascar hua med yngler som er alene i en 128L klarer seg veldig bra med ynglene. Vanskelig å telle disse villstyringene, men kanskje 30, mulig mer blant planter og eikeløv

*Elizabethae paret er også i lek igjen. Gulfargen har så vidt kommet og hannen rister på hodet, smatter og slår med halen. Lo så takbjelkene dirra når jeg fikk se han

*Så ennå ikke bitaeniata ynglene til paret i 160L, men er nok veldig nære til å kunne se dem snart

*Sp "Xingu" hua vokter eggene sine og dem er det ikke akkurat få av. Et ordentlig godt dekket område med egg.

*Så heller ingen cacatuoides yngler ute enda, kun ei flott gul hue som romsterte inne i hula, men der kommer det vel også småttinger ut snart

Så ja det skjer ting i akvarie rommene i kjelleren =)
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap