Corydoras egg og oppdrett av yngel (side 16)

Hei Mona. Jeg tror jeg var vel trøtt i går kveld. Jeg har bomma på det helv... tastaturet. Mente selvfølgelig 60cm.
Karet er på 900 liter. Det ble startet opp for knappe 2 mnd siden så jeg har lite fisk der. Driver å planlegger hvem som skal bo der. Adolfoi er en av de jeg har veldig lyst på.
222liter'n min er 40cm, så kanskje jeg kan gi dem en gradvis tilvenning ved å la dem gå her litt først? Må nok i såfall fjerne mine pakistanerbotia ellers tror jeg det går galt.
Kan jeg evt. kjøpe hos deg?
Hei KB
Mine er nok litt vel små enda, og laaangt unna 40 cm dybde.
De har vel ca 20 cm dybde nå, det er enda ikke full vanndybde i 19 literen de eldste Adolfoi-ynglene går i. Jeg prøvde å heve vannstanden med 2.5 cm i en smekk for en tid siden, og dagen etter fant jeg den første døde på mange, mange uker... jeg senket den derfor tilbake til det den var, og går langsomt frem. En cm pr gang, og mange dager mellom hver gang.

De må forresten flyttes snart, ser jeg, det begynner å bli behov for større plass og kraftigere filter. Jeg har kjøpt en 28 liter jeg tenkte de kunne bo i en stund. Etter at de har vokst ut av det karet, er jeg litt usikker på hvor de skal flytte hen. Men jeg tviler på at jeg vil ha noe salg av C. Adolfoi yngel på denne siden av St. Hans Foretrekker at de får en brukbar størrelse og er vant til normal vanndybde først. Jeg tror jeg ville blitt svært lei meg om jeg solgte noen og de døde med en gang i sitt nye hjem.. (hjertebarna mine dette, vet du)

De spiser ihvertfall nå normalt fôr, og har gjort det et par uker, de får ikke lenger nyklekte artemia. Et skritt i riktig retning
Ny egglegging på gang i lekskaret til C. Adolfoi
Fikk akkurat se at det var en viss økt aktivitet på gang der. Da jeg myste litt nærmere, så jeg en hunn med et egg i bukfinne-pungen, på jakt etter et sted å klistre det fast

Det er ikke mange dagene siden sist, jeg har en klekkebeholder med rundt 20 egg stående og putre. Nå må jeg vurdere om jeg har plass og energi til å ta meg av enda ett kull.... samle inn eggene i dag eller ikke?

Det er utrolig mye arbeid, for det er fort gjort å trå feil med disse skjøre små skapningene. Det har vært en del uforklarlige dødsfall i tanken til de yngste og mellomste den siste uken. Trodde det hadde stoppet opp, da jeg ikke fant noen døde i går. Men da jeg byttet vann i dag, så jeg at det var en som var halvdød. Da det nye vannet ble helt oppi, rullet den bare over på rygg og var død.*snufs*

Jeg lurer så fryktelig på hva som er årsaken. Jeg bytter vann to ganger om dagen nå, for å være sikker på at det ikke er skittent vann som er årsaken. Alt vannet skiftes om formiddagen, altså 100% vannbytte. Om kvelden slamsuger jeg opp alle dagens matrester, og da forsvinner vel 75% av vannet. Nytt vann tømmes oppi, og så får de ny artemia. Ingen matrester er altså eldre enn ca 12 timer, siden alt fjernes morgen og kveld.

Kan det være at jeg fôrer for mye pr gang? For mye artemia?
Kanskje jeg skal begrense mengden litt.

De begynte å dø for meg tidlig i forrige uke, da jeg ble syk og ikke fikk gitt dem riktig så nøye stell som vanlig. Det er mulig de ble svekket av det, og at det er senvirkninger av det jeg nå ser (enda).
Det er ordentlig trist å finne døde yngel, og enda verre er det når jeg ikke er sikker på årsaken. Hadde jeg bare visst det, kunne jeg rettet på det! Nå blir det skudd i blinde.

Jeg har også lurt på om det kan være noe galt med artemiaen, men jeg tror ikke det heller. Det rengjøres godt, det utstyret også, og jeg kaster artemia som er eldre enn ca ett døgn etter klekking. Ingen gammel artemia med potensielle bakterier i, altså. Og hadde det vært maten, så ville jeg garantert sett langt høyere dødsrate enn 1 eller 2 i døgnet....! Det er jeg sikker på.

*sukk*

Det er godt jeg har slike eggleggingsmaskiner i foreldre-karet.... nye sjanser hele tiden

Forslag og innspill på hva som kan være årsaken til at en eller to faller i fra pr døgn, mottas med takk
Jeg tror IKKE jeg skal prøve å komme med råd til deg vedr. yngelforfall på Corydoras.
Når det gjelder evt. kjøp av Adolfoi så skjønner jeg deg godt. Og er helt enig. Vil jo heller ikke at barnebarna dine skal komme til Bodø for å dø. De skal leve et langt og innholdsrikt liv hos meg. Vi kan jo evt. ta opp temaet igjen hvis du skal selge utpå høsten. jeg har det ikke travelt med å fylle opp karet. Til den tid er det sikkert kommet flere kar i huset her.
Blir spennende å følge denne føljetongen videre fremover. Lykke til.
Jeg fikk en sterk magefølelse og mistanke om hva årsaken til at Corydoras-ynglene har droppet i det siste... Løsningen er så såre enkel, og så idiotisk at jeg nesten skjemmes. Og ER det årsaken, så går jeg ut og henter en stein og kakker meg selv i hodet. For det er dumt!

Det er en akvariereglenes "ti bud" jeg i så fall har brutt her.

Men gi meg et par dager på å få det bekreftet. Så skal jeg skrive her og fortelle om det holder stikk, det jeg tror.

Jeg holder på å prøve ut om min teori stemmer, og satte det i verk sent i går kveld. Ingen har dødd i natt eller i dag, dvs ingen dødsfall det siste døgnet. Har en sterk magefølelse nå, på at jeg har rett. Når jeg først kom på det, så tittet jeg bare opp i taket og himlet med øya "Selvfølgelig!!" liksom...

Ingen døde yngel i dag morges
Jeg tror faktisk det er håp om å stoppe dødsfallene nå. Det er en økt aktivitet, og yngelen virker i det hele tatt piggere enn før. Jeg tror derfor jeg har funnet ut av det, og nå skal jeg ut og hente en stein *he-he*
Men jeg venter en dag eller to til med å gi meg selv et kakk i hodet med den steinen for å være så tankeløs med yngelen, så får jeg bekreftet at det stemmer først.

En annen ting som jeg bare MÅ fortelle
Jeg har kjøpt meg en stim på 12 Corydoras Caudimaculatus!

Har ønsket meg dem lenge. Jeg måtte avbestille en større bestilling jeg hadde inne hos en nettbutikk (pga tannlegeregning *ARGH*) der bl.a. Caudimaculatus var med, men bestemte meg for å kjøpe disse likevel lokalt.
De var rimelige hos Dahls Dyrerike i Moss, kr 59 pr stk. De er plassert i den ene 250 literen, sammen med de to tetra-stimene. Trengte en bunnfisk der, så da passet det utmerket med disse. De er relativt små, 3 cm kanskje, og en vakker dag skal jeg prøve å drette dem. Men først må de bli voksne Jeg tror de er litt for unge enda.

De ligner veldig mye på Corydoras Similis, men Caudimaculatus har helt svart haleflekk.
C. Similis, som også tilhører denne gruppen Corydoras som Ian Fuller kaller "Tail Spot Corydoras", har mørk grønnturkis haleflekk. Begge er flotte, og jeg kjøper vel Similis en vakker dag også

Bildene er tatt i går kveld, ikke så mange timene etter at de ble sluppet ut i karet. En times akklimatisering, forsiktig og rolig, først.
De ser derfor litt betuttet ut på bildet, men det er jo forståelig.



<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/P4114358.JPG"/IMG>

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/P4114354.JPG"/IMG>

Kort artikkel av Ian Fuller om de såkalte "Tail Spot Corydoras"
Her er en link til en versjon av denne artikkelen, som dreier seg om de 6 artene som hører til i denne gruppen.
Ingen dødsfall i løpet av denne natten heller
Det er imidlertid èn liten (av de yngste) som har vært skral i mange dager. Den kommer nok aldri til å hente seg inn igjen, og det er forbausende at den lever enda. Jeg går og venter på at den skal ta kvelden. Men som sagt; det er ingen av de andre som har dødd, og ingen ser ut til å være i dårlig form eller svekket heller. Jeg begynner nå å få tro på at jeg skal greie å redde resten. Dersom det ikke er noen som har dødd i morgen heller, så har jeg nok funnet årsaken til at så mange falt i fra i halvannen uke.

For at andre skal lære noe av samme feil som jeg har gjort , så skal jeg huske på å skrive det opp her i denne tråden

Og i dag har de begynt å klekke,
de par-og-tjue eggene jeg samlet inn den 7 april
Byttet vann og ren tank på eggene i formiddag, for jeg visste de straks ville begynne å klekke. Da er det greit at vannet og tanken er helt "ferskt" og rent Torvstrømpen tok jeg ut i går.
Jeg sugde opp alle eggene med pipette, og sprøytet de over i den nye tanken. I den nye plast-tanken satte jeg i en varmekolbe også, så yngelen får det varmere enn eggene har hatt i klekkeperioden. Jeg synes det funker best å klekke eggene i rom-temperatur, da mugner det færre egg. Som nevnt tidligere i tråden, så tar det kanskje en dag eller to ekstra før de klekker, men det er det verdt

Så vasket og tørket jeg den gamle plast-tanken, og satte den bort. Tok en ny titt på eggene før jeg skulle forlate rommet, og plutselig så jeg 4 yngel pile rundt som torpedoer ! Snakk om timing!

Det er ofte ikke mer som skal til enn en liten berøring på eggene når de er på nippet til å klekkes.
Og når det først har begynt, regner jeg med at de fleste klekker i dag, og resten klekker det neste døgnet (alltid noen etternølere som klekkes lenge etter de andre). Et par egg ser ut til å muligens ikke bli til noe, fargen er litt rar. Men jeg tror at det er gode sjanser for at 20 egg vil klekke. Det er kjempebra, og absolutt en bruktbart høy befruktnings- og klekkeprosent

Jeg tror jeg fra nå av aldri mer vil bruke Methylenblått på eggene...
Det funker så utrolig bra med [URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1275&HKatID=]torv [/URL]i filterpose, at jeg ser derfor ingen grunn til å bruke medisiner til å unngå sopp og mugg.
Kan man bruke noe naturlig, rent produkt, så gjør man jo det

Det største kullet mitt, det på over 60 egg, ble lagt i vann med en dråpe Methylenblått. Halvparten av eggene gikk i oppløsning...
Det KAN skyldes at de var ubefruktet, men det vet man jo ikke sikkert. Kan det ha vært methylenblått som er medvirkende? Jeg tviler, for det er så mange hundretusener av akvarister (spesielt i USA og England) som bruker dette på egg. Men det er likevel rart at jeg har opplevd det et par ganger ved bruk av Methylenblått.

Men iallefall og uansett; ingen egg har gått i oppløsning når jeg har brukt torv. Ikke mugner de eller får sopp heller, selv om de er ubefruktet. De ubefruktede ligger bare der, og ødelegger ikke vannkvaliteten eller sprer mugg på de friske eggene. Torven "holder det på en måte i sjakk", om jeg kan si det sånn.

Torv i strømpe er absolutt å anbefale til klekking av egg!
Høres rart ut at eggene gikk i oppløsning p.g.a. metylenblått. Hvordan doserte du? Som en test bruker jeg metylenblått på eggene nå. Sist brukte jeg strømpe/torv med meget godt resultat!
Etter noen dager med Metylenblått må jeg si meg enig. Flere av eggene ser ut til å være i ferd med å gå i oppløsning. Er mulig de ville mugnet uten metylenblått... Uansett syns det var mer klin med dette en med torv. + at torv er på en måte mer naturlig. Blir nok torv på eggene her i fremtiden.
Bristol
Høres rart ut at eggene gikk i oppløsning p.g.a. metylenblått. Hvordan doserte du?


Jeg pleier å bruke kun èn dråpe Methylenblått i en liter vann. Det står dessverre ingen styrke på min flaske eller pakning med MB, jeg har finlest alt. Jeg ser på fargen istedet, og èn dråpe er nok.

Utenpå pakningen (som inneholder en flaske med 100 ml) står det at flasken rekker til 900 liter vann, men da er det i "medisinsk sammenheng". Dvs for å kurere sopp på finner o.l.

Men jeg har kuttet ut MB, likeså godt. Med torv i en strømpe ser det ut til å bli bedre klekkeprosent, og ingen egg går i oppløsning heller.
Corydoras adolfoi - eldste kullet er 3 måneder gamle i dag:-)Hurra!
Jeg må si at dette kullet er det jeg har hatt mest hell og flaks med Av de 9 som klekket av 11 innsamlede egg, så har alle 9 vokst opp!
Det har jeg ikke greid med noen senere kull.

De er blitt riktig så flotte og har nydelige, voksne farger nå. Littegranne skarphet i kontrastene mangler enda, men de er absolutt små kopier av de voksne nå.

De står i ferd med å flytte til litt romsligere forhold nå, men jeg får ikke vasket sanden som trengs riktig enda (skulderne streiker). Men så fort det lar seg gjøre, skal de få flytte. Det samme med Corydoras Sterbai-ungdommene de har vokst opp sammen med, de blir med på flyttelasset.

Dette bildet tok jeg nå i formiddag. Visst ser den forskrekket ut?
De liker ikke å bli tatt bilde av, det er helt sikkert. De går helt bananas oppi der så fort kameraet begynner å fokusere. Det røde lyset gjør dem helt gale, så det er neimen ikke lett å få knipset noen som ligger stille et øyeblikk

Jeg er så glad, tenk at de er blitt 3 mnd gamle! De ble født midt på svarteste vinteren, og nå skinner sola ute og jeg satt i t-skjorte på verandaen istad
Selv om disse nå er ferdige med "baby-stadiet", så vil de bli nevnt flittig fremover i denne tråden likevel De er jo "originalene"! Disse ni skal jeg beholde, tror jeg. Hvordan kan man ha hjerte til å selge noe sånt?
Se bare på denne vesle, søte skapningen
Jeg tror den på bildet gjør trutmunn og gir meg et slengkyss, jeg
<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/20_april_3_mnd_gammel_adolfoi_LITE_BILDE.jpg"/IMG>
Ja, de er praktfulle!! Jeg ville heller ikke hatt hjerte til å selge de "førstefødte"! Du har gjort en kjempejobb, Mona!!
Håper du blir bedre i skuldrene snart!
I går fikk jeg mitt etterlengtede eksemplar av boken til Ian Fuller i posten Endelig! Boken om Corydoras-oppdrett er trykket i opplag igjen, og jeg bestilte den for en mnd siden. I går kom den altså.

Det første jeg gjorde, var å slå opp på Corydoras Adolfoi
Og til min store forundring sto det noe der vedr.yngelen som jeg fant veldig merkelig: Størrelse på yngelen ved 2 måneders alder: ca 13 mm!

Det var lite!

Jeg har et bilde av mine når de er drøye fem uker gamle, der et yngel ligger helt inntil ruta. Der har jeg lagt en tommestokk, og man ser da tydelig at de var ca 2 cm....!

Noe som ikke helt stemmer her. Men jeg får da tro det er boken, ikke mine egne øyne, det var noe feil ved

Tok dette bildet 27. februar, og yngelen klekket 20. januar, så de var altså drøye fem uker.

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/Cory_yngel_med_cm_m_l_27_februar5.JPG"/IMG>
Kanskje han ikke skjemmer bort de små slik du gjør
Her har vi noen bilder av en liten gjeng som liksom kommer litt i bakevjen, da Corydoras adolfoi'ene på en måte "stjeler alt rampelyset":

Corydoras Sterbai ynglene! (eller, de er vel ikke yngel lenger heller)

Egentlig er det veldig ufortjent, Corydoras Sterbai er flotte på sin egen måte, og har den typiske Cory-sjarmen for fullt

Her er noen bilder jeg tok av dem i dag, og de har blitt en riktig flott gjeng. Jeg er usikker på hvor mange det er, men jeg tror det er sju stk av dem.

De har vokst bra, fikk tegninger tidlig, så det var aldri noen virkelig tvil om hva slags Corydoras dette kunne være, synes jeg. De er snille og greie, spiser det de blir tilbudt og har i det hele tatt litt færre primadonna-nykker enn Adolfoi'ene En art å anbefale! De Corydoras Sterbai'ene som er foreldre til mine yngel, er F1. Det vil si at besteforeldrene til de du ser på bildet her, er viltfanget. Friskt og fint blod, med andre ord! Om en måneds tid eller så, lurer jeg på om disse må forlate barndomshjemmet sitt. *snufs*
Grunnen er at jeg har nesten tjue voksne C. Sterbai allerede, og har rett og slett ikke plass til alle disse unge, tror jeg Ikke vil jeg slippe dem løs med foreldrene heller, jeg ser helst at min F1-gruppe ikke blir utsatt for slik innavl (med sine egne unger).

Er de ikke søte, vel??

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24009&d=1145831624"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24007&d=1145831509"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24008&d=1145831524"/img>
Og dette er en av de C adolfoi-småtassene jeg forsøkte å redde fra yngeltanken i plast, der det dør en hvert døgn. Jeg plompet fire stk oppi 19 literen, en er død, men de 3 andre ser ut til å klare seg fint. Dette er en av dem

Jeg håper de overlever i denne tanken, for her har det ikke vært noen dødsfall på lang tid. Har kun mistet to stk C. Sterbai siden denne 19 literen ble tatt i bruk da de eldste var rundt 6 uker.


<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24011&d=1145832659"/img>
Antallet i plast-tanken til de mellomste bare synker og synker....
I dag fant jeg to døde til. Den ene bare hvelvet over på siden og døde da jeg "bråkte" litt og hang på et hang-on filter der. Renset opp vannet litt før fôring, tenkte jeg. Hang-on filteret henger der ikke hele tiden, for da forsvinner all maten for yngelen.

I går kveld fikk de ny tank, men jeg tok med 50% av det gamle vannet for å ikke gi dem "sjokk" ved å få 100% rent vann i en smekk. Skiftet ca 50 % av vannet i dag også, og tenkte å gjøre det samme i kveld.
Da jeg kom tilbake etter å ha tømt ut bøtten med det skitne vannet, var det en til som hadde hvelvet over på siden og lå der steindød...
Herregud, jeg skjønner ingenting! Det ser ut til at de dør av skrekk hver gang noen bare berører akvariet! Nå har jeg prøvd alt mulig, og de bare fortsetter å dø, en eller to pr døgn.

De tre jeg har flyttet herfra og over i 19 literen lever forresten i beste velgående enda... Jeg regner med at det reddet livet deres. Jeg skulle gjerne flyttet flere over dit, men jeg er litt redd det kan være noe bakteriellt, noe smittsomt, som dreper dem i plasttanken. Så derfor tør jeg ikke overføre flere riktig enda.


Bildet viser slik det så ut i tanken etter at jeg skiftet litt vann hos dem i formiddag. Da jeg kom tilbake etter å ha tømt ut skittenvannet, lå det en død til som nevnt ovenfor, og som vises på bildet...
Stakkars små.

Det merkelige er at de får det samme stellet som tanken ved siden av! Det er tanken til de yngste ynglene jeg har. Og der er det fremdeles 22 friske og raske yngel, jeg har ikke mistet en eneste en *bank i bordet* siden klekking. Det var 22 som klekket, og det er 22 enda.


<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24060&d=1146142699"/IMG>


Bildene nederst:
Her er bilder fra tanken til de yngste ynglene,tatt i formiddag rett etter rengjøring og 50% vannbytte. Tok bildet rett før jeg fôret dem med nyklekt artemia. Det er et plaster på såret at disse lever og spiser , når det går så ille med dem i tanken ved siden av.

Full futt hver dag

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24061&d=1146143000"/IMG>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=24062&d=1146143000"/img>

Fantatstisk tråd - har du funnet ut hva som er galt med de som dør?
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap