Dagens blomst (side 18)

Jeg har ikke så mye å fotografere i rosebedene enda, men årets sommerblomster er jo innkjøpt så det blir blomster her alikvel

I en stor, hvit trekasse ved inngangspartiet har jeg plantet en stor hortensia. Og for en gangs skyld valgte jeg ikke rosa eller hvit. Årets hortensia er blå, og er derfor plantet i surjord (for å holde seg blå). Den har massevis av knopper.
For å matche den flotte blå hortensia-busken, har jeg kjøpt noen blå stemorsblomster som skal plantes i en krukke og stå på gulvet foran den hvite trekassen. Må matche vet du! Hehe

Det ble veldig fint med blå blomster så nær huset, faktisk, for huset er grått og da passet det veldig fint med blå blomster.

[External Image]


[External Image]

Fuchsia
Dagens blomst er en sommerblomst jeg bare ha hvert år:
Fuksia. Eller tåre, som den også kalles på norsk. Fuchsia på engelsk.

Det finnes hundrevis, ja tusenvis, av fremavlede sorter, og fuchsia (engelsk) er et samleobjekt og en hobby for mange. Egne plantebøker om fuchsia finnes.
De som har muligheter for vinteroppbevaring lyst og kaldt, men frostfritt, kan bevare fuchsia-samlingen sin fra år til år. Det har dessverre ikke jeg, så jeg behandler dem som mange andre; ettårige sommerblomster.

Jeg har kjøpt to fuchsia i år, og dette er den ene, den henger i ampel. Betjeningen i plantesenteret sa den ville vokse opprett (jeg spurte spesifikt), men det gjør den ikke :p Men det er vel ikke noe nytt, er det vel? Ikke for oss akvarister, at ekstrahjelp-betjeningen "gjetter" når de skal svare men later som de vet

Nåvel, jeg hadde heldigvis ampel, så den ble plantet der istedenfor i krukke som først tenkt.

En nydelig farge på denne, herlig! Lilla "skjørt!

[External Image]

Amorphophallus konjac
Må bare vise dere det ungene hjemme kaller "Den uanstendige planta".
Det er en plante jeg kom over som en liten "palmeformet" plante på en Danmarkstur for noen år siden. Fant etterhvert ut at det er en [URL=http://images.google.com/images?hl=en&q=Amorphophallus+konjac&btnG=Search+Images&gbv=2&aq=f&oq=]Amorphophallus konjac[/URL].
Den visner ned hver høst og overvintrer som en knoll. De første årene ble det bare ett stort blad fra den ene knollen, men i fjor kom det blader fra flere knoller og den opprinnelige knollen hadde vokst til ca 5 cm i diameter.
I år kom det en stengel tidligere enn vanlig fra den opprinnelige knollen og det viste seg at det er en blomst. Den har nok ikke slått ut i full blomst ennå, men jeg synes den er så stilig at jeg må vise den til dere.

Slenger også med et bilde av kaktusbedet mitt. Her står diverse kaktus og yucca ute hele året og noen Opuntia-arter blomstrer jevnlig. Skal ta flere bilder når de blomstrer.
FEW:
Jeg vet at Fredrikstad har et veldig mildt klima, men vet du hva herdighetssonen er der? 1 eller 2?

Hmmm.... kanskje vi må flytte til Fredrikstad! Det ville åpnet helt nye muligheter for meg som hage-entusiast! Hehe

Over til noe annet:
Jeg var innom et av de lokale Plantasjen hagesenterne tidlig i formiddag, og kunne ikke finne det middelet som brukes til BLÅ hortensia, for å holde dem blå. Jeg vet jeg har sett det der tidligere. Da jeg spurte, fikk jeg vite var ute av sortimentet deres, av en eller annen dum grunn. De hadde det iallefall ikke.

Er det noen som kjenner til dette produktet og kan tipse meg om hvor det er å få kjøpt? Husker ikke det eksakte navnet på det, men det er noe i stil med:
"Gjør-Meg-Blå" eller "Vann-meg-blå".

Noen som vet hva jeg mener?
Hei Mona
Jeg tror ikke Fredrikstad ligger så langt unna Langhus-Ski sånn klimamessig, men vi har litt kjøligere vår og varmere høst pga nærheten til sjøen.
Du behøver ikke flytte fra Sik, du kan jo lage deg et mikroklima som ligger en sone eller to over den som egentlig er hos deg, f.eks. ved å sette opp en le-vegg, bygge et lite tak el.l.
Kaktusbedet mitt har jeg anlagt under et karnapp på en østvegg. Det betyr at jeg styrer fuktigheten (ikke været) og at det ligger i ly for den sydvest-vinden som ofte blåser her i Fredrikstad.

Har du lyst til å prøve Opuntia-kaktus kan du bare si ifra. De vokser fort og mye og er lette å formere; bare å skjære av "et Mikke-Mus-øre" og sende i posten. La snittflaten tørke litt og så legge det i kontakt med jord. Slår røtter på kort tid. Har bla. Opuntia humifusa som kommer fra New Jersey der det både er relativt vått klima og kaldt om vinteren. Disse blomstrer med store, vakre gule blomster utpå sommeren.
Ellers har jeg O.polyacantha, O.imbricata, O.macroriza o.a. som har klart seg ute i flere år.

Når det gjelder Hortensia så kan du påvirke fargen ved å trixse med pH'en (noe du jo er vant til ....). Nøytral eller svakt sur jord gir rosa, hvite eller røde blomster. I surere jord blir blomstene mer blåfargede. Det er visst aluminium som gir den blå fargen og dette skilles lettere ut i sur jord. For å få en klar blåfarge kan du tilsette alun (fås på apoteket) til vannet du vanner med (spør meg ikke om blandingsforholdet ). Rosarøde planter er visstnok de letteste å få blå.
Inaktiv bruker
mona o
Er det noen som kjenner til dette produktet og kan tipse meg om hvor det er å få kjøpt? Husker ikke det eksakte navnet på det, men det er noe i stil med: "Gjør-Meg-Blå" eller "Vann-meg-blå". Noen som vet hva jeg mener?


Ja, "Farg meg blå" fra Bayer. Vet ikke om dette selges lenger. Ellers kan du bruke aluminiums- sulfat som fås kjøpt på apoteket. Det skal oppløses i vanningsvannet (3 - 5 gram pr. plante iflg. en gartner jeg snakket med).

Et kjerringråd er å blande granbarnåler i jorden rundt planta og stikke ned mange rustne spiker. Har ikke prøvd dette selv altså...


Her er en god lenke for de som vil forsøke kaktus på friland.

En av mine andre hobbyer, ved siden av akvarier, er, som dere skjønner, eksotiske planter. Spesielt de jeg har sådd som frø eller satt som avleggere funnet på ferieturer til Hellas, Frankrike eller Italia.

Ute på friland har jeg ved siden av kaktus og Yucca f.eks.
et Fikentre (Ficus carica), avlegger fra hellas (fikk litt hard medfart i vinter, men kommer nå med knopper),
vanlig Kiwi (Actinidia deliciosa) (spirer lett fra frø fra kiwi kjøpt på Rema),
Syria-hibisk (Hibiscus syriacus) som blomstrer med små "Hawairose-blomster", sådd fra frø fra Hellas.
Judastre (Cercis siliquastrum), har ikke blomstret ennå (etter 3 år), sådd fra frø fra Hellas
Silketre (Albizia julibrissin) sådd fra frø fra Hellas (fikk litt hard medfart i vinter, men kommer nå med knopper).
Bambus (antakelig Phyllostachys aurea) fikk også litt hard medfart i vinter men kommer fint)
Flere sorter Druer.

Jeg tror flere kan bli forbauset over hvilke arter som kan overleve hos oss. Det er bare å prøve, men jeg ville gjort det så billig som mulig da du må regne med skuffelser (jeg kaller det egentlig erfaringer, ikke skuffelser ...)

Ellers myldrer det med potter overalt ute her om sommeren med Agaver, Oleandere som blomstrer i forskjellige farger, Mimosatrær (Acacia deabata), Palmer (Trachycarpus fortunei og Chamaerops humilis) etc. som overvintrer i kjelleren.
Bilde 1: Et Bonsai-tre (??) jeg fikk til bursdagen min i dag
Bilde 2: En korallfarget rose
Dere har mye fint i hagen deres, det er helt klart.
Spirer og gror voldsomt her og nå.
Den gule på bilde er jo Ballblom, men er det noen som vet hva den hvite heter?
Måtte ta et bilde av Orientvalmuen min og. Synes den er flott med blomster som er 16-17 cm store
Jeg har fått vite av svigermor at aluminiumsulfatet jeg trenger (?) til min blå hortensia er å få på apoteket. Så jeg sendte mannen min dit, men da hadde de det selvfølgelig ikke inne :p Men det er ingen hast - den ser blå ut enda! Og jeg er da godt vant med å senke ph i vann, jeg! Hehe Så den blå hortensiaen (som forresten ER plantet i ren rhododendron-jord) har fått skikkelig surt vann, senket med eikebarkekstrakt

Jeg har en hortensia fra i fjor også, men gudbedre så trege de er - man må ha drivhus og starte fremdrivingen av dem rett etter nyttår skal det bli noe blomster og fart i den før Halloween! Det er bare små grønne skudd på den enda, litt blad her og der, men ikke store greiene. Den rekker neppe å blomstre i år... og i år klippet jeg den ikke, for jeg fikk vite at de blomstrer på fjorårsved.

____________________


Ellers har jeg svidd av nok en liten formue på hageplanter. Jeg er uhelbredelig. Hvert år i mai bærer det avgårde til hagesenterne i distriktet - en tur, to turer og tre turer... Jeg har kommet hjem med litt av hvert av blomster. Blomster gjør meg glad! Så det er vel investerte penger, kan man si.

I dag vil jeg vise frem akeleier. For jeg har kjøpt akeleier, endelig! Det har jeg ønsket meg sååå lenge, men jeg har ikke tålmodighet til å så dem fra frø selv. De blomstrer jo ikke før året etter. Så nå har jeg (i tillegg til en haug andre blomster) kjøpt 5 nydelige små Akeleier - med blomster! Det er en staude, så de kommer igjen år etter år, og ofte frø-sår de seg selv. Så hvis man ikke er for ivrig med lukinga, så kan man finne nye små-Akeleier rundt om i bedene og hagen etterhvert. Og da gjerne i helt andre og nye farge- og sortsvarianter, for akeleier krysser seg vilt med hverandre

Det sto navneskilt for sortene på hver potte, tror det var 3 forskjellige, men erfaringsmessig så er disse sorts-navneskiltene på planter fra hagesenter omtrent verdiløse. Folk drar dem opp og stikker dem ned litt tilfeldig i feil potter her og der, noen ramler ut og så stikkes de tilbake på feil sted av en ansatt eller noe.

Det er ikke så viktig hva de heter, akeleier er nydelige uansett. Små, vakre, skjøre og grasiøse

[External Image]

[External Image]

[External Image]


Petter Hagen
Den gule på bilde er jo Ballblom, men er det noen som vet hva den hvite heter?

De der heter Duppsoleie, en gammel staude i Norge. Jeg skal plante den i en sansehage for demente om ikke så lenge (barndomsminne).
[URL=http://www.stauder.net/bildearkiv/Ranunculus%20aconitifolius%20'Fl.jpg]Ranunculus aconitifolius[/URL].

Nydelige akeleier Mona O. Jeg har fått sansen for "mini-akeleier". De tåler vinden her ute bedre, og har massevis av store blomster.

Tenkte å legge inn litt bilder fra hagen min også.
Først en ferskenfarget Rododendron (ukjent navn). Jeg fikk den som avskjedsgave da jeg skulle flytte i 2004, og har flyttet den flere ganger senere, men den har aldri blomstret i løpet av disse årene. Men i år! O STORE LYKKE Den har fått to blomsterklaser så nå får jeg endelig se hvordan den ser ut.
Bladene viser at den lider av næringsmangel så jeg har kjøpt rododendron-gjødsel til den i dag.

[External Image]

Valmuesøster (Meconopsis). Nok en vakker, blå blomst, og den er en surjordsplante:
[External Image]

Gullhumle (Humulus lupulus 'Aureus') er en humletype med skinnende, gulgrønne blader. Lyser veldig opp på mørke vegger. Fin kontrastplante. Blir ikke så stor som vanlig humle:
[External Image]
Jeg elsker disse vakre blomstene!
Shiramor: Takk for svar. Interessant og se "historien" om denne.
Shiramor
Tenkte å legge inn litt bilder fra hagen min også. Først en ferskenfarget [B]Rododendron[/B] (ukjent navn). Jeg fikk den som avskjedsgave da jeg skulle flytte i 2004, og har flyttet den flere ganger senere, men den har aldri blomstret i løpet av disse årene. Men i år! O STORE LYKKE :-D Den har fått to blomsterklaser så nå får jeg endelig se hvordan den ser ut. Bladene viser at den lider av næringsmangel så jeg har kjøpt rododendron-gjødsel til den i dag.


Flott rhododendron! Jeg er på jakt etter en med den fargen jeg også! Den er nydelig! Men jeg vil helst ha en sort som ikke blir for stor.

Når det gjelder næring, kan det være lurt å være raus med den nå utover. Husk at rhododendron setter blomsteranleggene sine året før, på sensommer og høst. Da er det fint om den har mye næring å ta av, og riktig sur og god jord som gjør at den greier å ta opp næringen sin De har grunt rotsystem, så vær forsiktig med å evt krafse og grave for mye rundt planten. Du kan legge ut et lag torvblandet surjord under planten, kanskje blandet med barnåler og lignende (gjør jorda sur), så vannes næringen fra jorda ned i bakken rundt der den har røttene sine. Kanskje du rett og slett kan blande inn rhododendron-næringen du har kjøpt i dette jordlaget?
Takk for nyttige tips Mona
Vi har tidligere tatt ned noen grantrær i hagen og latt kvistene ligge i en dunge. Året etter var bar-nålene ramlet av så det var lett å sope sammen en del som ble lagt under rododendronen. Det har jeg gjort flere ganger, men allikevel får den lyse blader.
Men sol får den desverre ikke der den står. Får se åssen det går med spesialgjødsel i tillegg. Kan være jernmangel den lider av.

Sender med litt stemorbilder med det samme. Stemor er en utrolig takknemlig plante som kan brukes over alt, og den finnes i utallige varianter.
I tillegg blomstrer den helt til høsten hvis man er snar med å plukke av blomster som er nesten ferdige, og gir den litt gjødsel i løpet av sommeren.
Tåler litt frost gjør den også.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Jeg fikk lyst å bidra med en dagens blomst jeg også
Jeg har en klematis (klatreplante) som står ved en levegg, sammen med tre ulike sorter roser. Klematis-sorten heter 'Miss Bateman'.

Klematisen åpnet sine første blomster siste dagen i mai, og allerede et par dager senere kunne jeg telle nesten 20 åpne blomster. Det er mange knopper fremdeles

Da jeg plantet i dette bedet, var planen at klematisen blomstrer først, og når den er ferdig er det vil rosene begynne å blomstre. Jeg gleder meg spesielt til klatrerosen blomstrer i år, for den var ny i fjor og blomstret ikke da. Så det blir første gang i år at jeg får se 'Alchymist' i blomst


[External Image]

[External Image]


Dagens blomst blir ikke èn blomst, men et helt bed
Det er dessverre ingen blomstrende roser eller peoner på bildet enda, de står fremdeles fulle av knopper. Men når de slår ut skal jeg legge ut et nytt bilde tatt fra samme vinkel, så kan man sammenligne

Dette er det første bedet (av 5) jeg har laget, og det man først ser når man kommer til hagen. Og siden jeg bokstavelig talt er drittlei av at alle nabolagets katter graver store kratere og bæsjer ned bedene mine, så måtte jeg tenke ut en eller annen finurlig løsning for å hindre dem i å skite der. Så derfor gikk jeg til innkjøp av en mega-sekk med rullestein: 1000 kg
Med noe av all den steinen har jeg lagt rullestein over all bar jord i dette bedet. Det setter forhåpentligvis en stopper for at alle kattene anser mine rosebed som sine toaletter. Nå lukter det forhåpentligvis bare blomster igjen, ikke stinkende kattebæsj...

Jeg har flere bed som venter på stein, men jeg orker ikke den jobben nå, så det tas etterhvert.


[External Image]
Dagens blomst kjenner de fleste Det er petunia.
En takknemlig og riktblomstrende sommerblomst de fleste av oss en eller annen gang har hatt. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å ha noen petunia i år, for man blir jo litt lei av å drive og plukke av dusinvis av visne blomsterhoder hele tiden (noe som må til om den skal fortsette å blomstre sommeren gjennom). Men så hadde jeg en hengende, hvit metallkurv som jeg manglet blomster til, og den bare ropte etter en muntert farget petunia Så jeg kjøpte et par petunia med lilla sukkertøystriper på hvit bunn. Artig farge

[External Image]
Jeg trenger visst hjelp til og identifisere en til. Noen som vet hva denne krypplanten heter?
Tilfeldig bekjentskap
© Eirik S. Ekeberg
Reklame for plussmedlemskap