Corydoras egg og oppdrett av yngel (side 19)

Denne, og de seks andre jeg har oppdrettet av Corydoras Sterbai, skal snart flytte hjem til sin nye "mamma", fru Darup

Tenkte de kanskje ville vinke og la Darup få se hvor fete og fine de har blitt De er nå 4 mnd gamle, tenk det! (hvis jeg ikke husker helt feil)

De har i dag flyttet inn i sin nye bolig, en 28 liter. Etter en relativt kort periode her, skal de videre over i en 54 liter, og deretter....
hjem til fru Darup
De har gått trangt i lang tid nå, en 19 liter.
De har vokst opp sammen, dette kullet med Sterbai og Adolfoi.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25393&d=1150902131"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25395&d=1150902179"/img>


<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25402&d=1150902333"/img>




Men disse småtrollene, de skal ingen steder De blir hos meg!
Jeg har 12 slike i dette karet, og 7 + 5 små til i et annet.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25394&d=1150902131"/Img>
Ååååå, de er vakre, både dine egne og fru Darups smårollinger!!
- Runde og fine, akkurat sånn ryktet sier fru Darup liker sine venner!
Som omtalt i denne tråden, har jeg mistet to av de voksne i leksgruppen min med
C adolfoi.

Og jeg frykter at en til står for tur... den har hatt et slags oppskrapt "sår" på hodet ganske lenge nå. Det klør tydeligvis litt, for den gnir hodet mot ting stadig vekk. Den sturer litt også. Såret har ikke på noe tidspunkt vært blodig, det ser egentlig mest ut som et kraftig skrapemerke som går på skrå over hodet, rett ovenfor øyet. Det er bare hvitt, som om kroppsfargen er skrapet av og man er kommet rett under overflaten, og ses som en lett fordypning i hodet. Jeg har byttet mye vann for å unngå infeksjon og sopp i såret, og det har gått bra. Det har ikke blitt noe sopp, og det ser ikke infektert ut.

I dag så jeg at det hvite skrape-såret hadde spredd seg... ned på øyet. Øyet var helt hvitt. Stakkars Jeg fikk helt vondt av den, og tenkte at "nå lider den". Jeg bestemte meg for å avlive den, og gikk for å koke opp vann (jeg avliver med kokende vann, det er raskest synes jeg).

Så gikk jeg tilbake til karet, og bestemte meg for å ta en ryddesjau mens jeg ventet på kokevannet. Hornblad og vasspest grodde vilt og hadde viklet seg inn i kladden med javamose på trerota, så det var en eneste svær sammenfiltret bunt i senter av karet. Så jeg begynte å rive alt fra hverandre, plantet vasspest og sorterte ut hornblad. Javamosen løsnet litt av dette, så jeg tok tak i den for å vikle den ut litt og så skvise den på plass igjen i sprekkene i trerota.

Ojsann....! Masse egg! Mosen var full av egg. Jeg stappet den litt mere forsiktig på plass igjen, og tok en ny kikk i karet. Og der fant jeg flere egg ved siden av filterpumpen Men jeg lot dem være i karet. Sommerferie, vet du... vil ikke drette noen nye småtasser eller kull denne sommeren.

Så kom turen til den uheldige, lidende stakkaren med skrapesåret på hodet...

Da jeg kikket på den rett i forveien, så jeg kun den dårlige siden av hodet og det dårlige øyet. Nå når jeg kom med håven, snudde den seg og plutselig så jeg det andre friske øyet.... den var i lek! Den hadde det jeg kaller "leks-øyne" Hvor mye kan den lide når den faktisk leker og legger egg? Som beskrevet i dette innlegget med bilder (innlegg nr 348), så får disse corydorasene en lys ring rundt pupillen i øyet når de er i lek. Og denne hadde det nå Det var nok den som hadde lagt eggene, antagelig nå i morgentimene (eggene så helt ferske ut).

Jeg lot den være.... jeg orket ikke avlive den likevel. Den får være til jeg ser den virkelig sturer, og ikke vil spise mer. Selv om såret ser stort og "brutalt" ut, så spiser den og leker.

Så det kan vel ikke være så fryktelig ille stelt da? (*håpefull*)
Nei, det virker jo ikke som den lider da... Det er jo bra, bare den ikke blir verre! Håper det ikke rammer flere. Du har ikke fått sjekket den tassen du la i fryseren hos noen ennå, har du?
Grete (ang. fisken i fryseren):
Nei, dessverre, jeg har bare ikke orket å bruke en halv dag på å reise tur/retur Oslo for å få det sjekket. Lurte faktisk på å ringe en lokal veterinær istedet, og spørre om han/hun muligens kunne undersøke under mikroskop. De vet jo sånn omtrent hva de skal se etter, mht innvollsparasitter o.l.?

Nåja, fisken ligger i fryseren og bevares godt der inntil jeg får tatt meg av det.

ANG. BILDENE HER:

Her ser man den grusomme sannheten om den med hodeskade.... Skikkelig skrubbsår. Den begynte med å skrubbeklø seg selv etter den dagen jeg skiftet vann og blandet vann fra varmtvannskranen i. Det har jeg aldri brukt før, og jeg vet ikke om det var tilfeldig at den begynte akkurat da.

Det så virkelig ille ut nå. Synes nesten den er verre enn i morges. Det ser ut til at den faktisk har gnidd øyet mot noe, slik at det har kommet et slags slimhinne over øyet. Men det ser ut til å være helt løst, det belegget over øyet... en skade som er i ferd med å gro, kanskje? Når jeg tok dette bildet, lå den nemlig og "skrudde på øya" slik Corydoras gjør når de titter på noe. Den lå og fulgte kameraet med blikket, selv når jeg fotograferte på den "dårlige siden". Det betyr jo at den har synet i behold.

Jeg blir rimelig frustrert av dette.... avlive eller ikke? Men jeg ser det an litt.... venter til siste øyeblikk. Så egoistisk er jeg, for jeg har så lyst å beholde så mange som mulig av denne gruppen Cory

*sukk*
Jeg slapp å ta valget....
I dag fant jeg Coryen med hodeskaden død, flytende på overflaten .

Sånt skjer... men jeg blir nå litt deppa likevel

Men jeg har lest, lest og lest, haugevis av bøker og artikler på internett om Corydoras det siste halvåret. Og en ting jeg har lagt merke til, er at alle oppdrettsartiklene gjerne nevner det samme og det er at de også har mistet Coryer, de har bare dødd. Til og med drevne oppdrettere gjennom mange år (som jo er proffer ifht meg), skriver at de "kom over og kjøpte en gruppe på så og så mange, men mistet så og så mange de neste månedene eller året". Iblant sitter man igjen med bare et par stykker. I en artikkel skjedde det, men heldigvis var de to gjenværende en hann og en hunn så han fikk drettet videre på dem.

Jeg sliter litt med dette tapet av 3 flotte Adolfoi på litt over en måned. Nå har jeg fem igjen. Det er begge kjønn representert. De største hunnene er der fremdeles, de flinkeste eggleggerne En liten trøst.

Jeg prøver å si til meg selv at jeg ikke har gjort noe som kan ha brakt dette til tanken deres, for disse fiskene har fått best stell av alle. Mye god mat, rent vann, fred og ro og ingen andre stressfaktorer (ingen andre fisker f.eks. som pøbler med dem). Jeg har iallefall gjort mitt beste.

Men....Jeg så noe som gjorde meg en smule redd her, rett etter at jeg hadde fisket ut den døde i dag. Den ene av de fem gjenværende svømte normalt bortover, og plutselig gjorde den et sprett og klødde hodet sitt mot grusen..... ! Det var noe den døde i dag gjorde hele tiden..!
Håret reiste seg i nakken på meg da jeg så det.

Noe må gjøres. Dette er ikke normalt. Ikke for disse, de gjorde aldri det før.
Jeg vurderer å flytte alle sammen til et nytt kar. Et nakent kar, og hadde jeg bare visst hva jeg skulle medisinere mot hadde jeg gjort det....
*pip om hjelp*
I dag legges det egg igjen i Corydoras adolfoi karet
Jeg har iallefall både hunner og hanner igjen, til tross for at jeg har mistet tre stk på kort tid.

Jeg har helt kommet ut av tellingen hvor mange egglegginger de har hatt.
Bare denne måneden (juni) er det... mange.
I tillegg til dagens ferske egg som legges i dette øyeblikk, ligger det masse egg som er noen dager gamle i javamosen. De er i ferd med å klekkes i dag. Jeg så et par tomme og nyklekte eggeskall som satt igjen på glasset, som varsler at noen allerede er hoppet ut av skallet

De er en merkelig gjeng, disse voksne Adolfoi'ene. Noen ganger spiser de rubb og stubb av egg, andre ganger er det masse igjen. Umulig å forutsi hva de vil finne på neste gang, liksom.

Da jeg tittet tidligere i kveld så jeg allerede sju-åtte egg, men nå har de begynt å gjemme dem mer i plantene så det er ikke så lett å si noe antall. Jeg har satt inn en del mere planter, både vasspest og 3-4 Anubias.
De liker Anubias, helt klart. De klistrer ofte eggene på undersiden av bladene på de plantene, så der sitter de i klynger. Anubias var en hit å sette inn til Coryene, ja Det og javamose er favorittene.

PSST! Nå har jeg fått meg bildekonto på Photobucket, så nå kan jeg bare fråtse i bilder! )) Trenger ikke sparer på plassen lenger, nå har jeg masse disponibel plass å laste opp bilder på.

Disse bildene er tatt i dag.
Det første bildet viser hannen av det paret som er i lek i dag. Man ser den lyse ringen rundt pupillen i øyet hans tydelig. Leksmodus! Den lyse ringen gjør at jeg vet at de vil legge egg flere timer før et eneste egg er lagt, den øye-ringen dukker bare opp ved lek.


<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27junivoksnecadolfoi2.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27junivoksnecadolfoi1.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27junicadolfoiakvariet.jpg"/img>



Det har gått nesten fire uker siden jeg skrev i denne tråden sist Sommer og greier, vet du

Det ser ut til å ha roet seg ned mht den kløingen, jeg har jeg ikke sett noe som helst til det på en lang stund nå. De fem voksne som er igjen, har helt sluttet med den "sprette-kløingen" og alt virker helt normalt og fint.

De legger fremdeles egg for harde livet, hver uke dukker det opp egg klistret overalt i karet. Senest i går så jeg ferske egg i javamosen og på glasset. De voksne Coryene ser ikke ut til å spise særlig mye av eggene lenger, merkelig nok.

Det er alltid egg igjen ihvertfall, som henger på planter og glass til de klekker. Det er imidlertid svært få yngel som overlever i karet, om man ser på antall egg som er lagt. Men det er noen få, jeg så et par bittesmå grå streker fyke rundt blant steinene der i går

Sannsynligvis er det matmangel som gjør at ikke flere vokser opp, for jeg fôrer bare de voksne på vanlig vis. Og jeg har jo lest at Corydoras adolfoi yngel kan være veldig vanskelige å få til å spise "preparert fôr", altså tørrfôr eller dødt fôr. Hadde jeg matet daglig med nyklekt levende artemia, er jeg sikker på at det hadde krydd av yngel oppi der. Men det orker jeg ikke styre med nå i sommervarmen...

Når høsten kommer, skal jeg sette i gang oppdrett igjen; ta ut egg og fôre opp yngelen spesielt i egne kar. Tenkte faktisk senest i går at jeg snart skal sette et skumpatronfilter (slikt som er drevet av en luftpumpe) til innkjøring i et kar og la det stå og gå minst en måneds tid. Da er det ferdig innkjørt med nyttige bakterier når jeg skal begynne og drette opp yngel igjen.
Tidligere har jeg ikke hatt filtrering i yngelkarene de første ukene, men byttet vann til den store gullmedaljen istedet.

Jeg har 18-20 Corydoras adolfoi yngel i to ulike yngelkar.
Faktisk, i dag er det jo 21. juli.... det eldste kullet er akkurat et halvt år i dag
Nå tenkte jeg at jeg skulle begynne oppdrett av Corydoras adolfoi igjen. Og som bestilt; gjengen med adolfoi satte i gang å leke og legge egg i kveld

Har samlet inn ca 25 egg hittil, men de holder på enda
Eggene jeg samlet inn i innlegget ovenfor ble ikke noe av. Jeg klistret dem nemlig i karet der jeg har noen eldre 6-8 C. adolfoi yngel gående (noen mnd gamle), men jaggumeg så spiste de småtassene opp alle eggene... de har blitt store nok til det, tydeligvis.

Men i dag...
Corydoras adolfoi gjengen, som er redusert fra opprinnelige 8 til 5, leker fremdeles jevnt og trutt hver uke. De la egg sist torsdag eller fredag forrige uke, og i dag er de i gang igjen En produktiv gruppe, med andre ord.

Lurte på om jeg i dag skulle ta ut eggene og klekke dem nå i egen klekkebeholder (en plast-tank på 6 eller 8 liter). Høsten er i anmarsj, og det hadde vært moro å starte med et nytt kull nå som den verste sommerheten er over.

De har ikke lagt noen egg enda, men de startet "forberedelsene" straks etter at jeg slo på lyset der i to-tiden. Opphisset svømming, og det sikreste "tell tale sign":
lys ring rundt pupillen i øyet på de to som skal leke og legge eggene

Tok noen bilder i full fart, beklager dårlig kvalitet. Men det måtte skje fort, for de lå ikke stille lenge om gangen. De svinser rundt og er veldig opphisset akkurat nå

Kanskje det blir noen egg å samle inn her etterpå. Får bare håpe de ikke dytter den javamose kladden full igjen... det er et mareritt å pelle egg ut av en slik. Lettere å plukke egg fra glasset

Det første bildet er en hunn, det siste er hannen.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26580&d=1155044739"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26579&d=1155044739"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26581&d=1155044755"/img>
Ooops...!
Jeg gikk inn på akvarierommet for å se om leken var i gang, men plutselig fikk jeg istedet øye på noe....Noe som beveget seg inne i filterboksen... et yngel!*iik*

En av de små ynglene som har klekket og vokst opp på egenhånd i foreldrenes akvarium, en skikkelig overlever altså, hadde forvillet seg inn i filteret. Den bittelille yngelen satt innestengt der. Jeg måtte av med armaturet og alt for å få ut filteret og slippe den ut. Den var helt, helt blek stakkars... gudene vet hvor lenge den har vært der inne!

Den stakk i dekning straks jeg hadde sluppet den ut. Håper ikke påkjenningen ble for stor slik at den dør, det var trangt inni der... Men nå er den i alle fall ute igjen, heldigvis.

Jeg bråkte fælt med dette, muligens avbrøt jeg "forspillet" til de som muligens kunne lekt og lagt egg i dag. Vi får se om de roer seg ned i kveld. Alle ble skremte og stakk i dekning nå i alle fall.
I dag lekte Corydoras adolfoi-gruppen igjen

Og brått bestemte jeg meg for å plukke ut eggene, og klekke dem i separat klekketank på måten jeg har gjort først i tråden.

Vet ikke hvor lenge de har holdt på å leke i dag, og evt hvor mange egg som er blitt slukt alt.
Men etter nøye leting fant jeg og plukket iallefall ut 15 egg

De ble lagt i et halvlitersmål med akvarievann og en luftslange i foreløbig. Skal flytte dem til en 8 liters tank i plast etterpå, med en torv-pose i, vil bare vente litt for å sjekke en gang til om leksparet er ferdige eller om de holder på enda (de har åpenbart en pause iallefall akkurat for øyeblikket).

Saumfarte karet med blikket flere ganger, og det er utrolig hvilke finurlige steder hunnen kan finne på å legge fra seg et egg! Noen er nesten helt nede ved bunnen, andre høyt oppe og nesten ved overflaten. Noen er i midten... så alle nivåer i karet må granskes, noe som ikke er helt enkelt siden det er leeenge siden siste planteluking...

Nåja, 15 egg har jeg ihvertfall plukket ut
De får stå på kjøkkenbenken, i nærheten av en vask, slik at det blir enklere å rengjøre tanken og å holde skikkelig øye med dem.

Dagens fangst:

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26624&d=1155304213"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26623&d=1155304213"/imG>
Det er 19 egg som er samlet inn nå
Det ser ikke ut til at de er heeelt ferdige, men... er ikke sikker. De surrer rundt, hannen er helt i hundre og er over og under hunnen hele tiden. Men hunnen har ikke lagt noen egg på en stund nå, og virker litt mindre interessert nå.

Vi får se om det blir flere
Her er noen bilder av de Corydoras adolfoi ynglene hele tråden startet med

Det har i perioder vært litt tvil hvorvidt leksgruppen med voksne jeg har, virkelig er Corydoras adolfoi, eller om de kan være Corydoras duplicareus.
Men når jeg ser gjengen med avkommet deres, så er all tvil feid tilside;
det er Corydoras adolfoi - for alle ungene ser nemlig helt klart ut som det

I "den originale gjengen", som klekket i slutten av januar, er det 9 stykker. De er et halvt år gamle. I tillegg har jeg like mange som er litt yngre, en måned yngre eller noe slikt, men de er like i størrelsen alle sammen. Altså 18 tilsammen

Det er et par knøttsmå og enda grå kamuflasjefargede yngel i tillegg, resultatet av egg jeg har plukket i foreldrenes tank og hevet oppi til disse for å se hva som skjedde. Dårlig overlevelsesprosent av det, men et par stykker har overlevd, ser det ut til.



<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/corydorasadolfoiungfisk13august1.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/corydorasadolfoiungfisk13august3.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/corydorasadolfoiungfisk13august2.jpg"/img>
Det ser ut til å gå veldig bra med Cory-eggene som ligger til klekking.
Det fungerer utrolig bra med torv i vannet!

En filterstrømpe med en neve torv i sørger for at de ikke mugner eller blir angrepet av sopp. Jeg har ikke testet ph i dette klekkevannet... det er nok skikkelig surt Jeg skifter vann dagen før forventet klekking slik at yngelen kommer ut i litt mer normale vannverdier.

Det blir masse brunt rusk i vannet av torven, for en del torvfiber går gjennom maskene på filterstrømpen uansett hvor finmasket den er. Men det er uten betydning, det gjør ingen skade eller noe.

Eggene ligger i en plast-tank på 8 liter, som er fyllt helt opp med vann. Så lenge yngelen klekker i den dybden, så går det bra.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26665&d=1155486336"/img>
Av de 19 eggene som ligger til klekking i torv-vann, så jeg i dag at 7 var ubefruktede. Selv gjennom et godt støvlag med torvfiber så jeg at de var hvite. Torven hindrer dem i å mugne, men jeg sugde dem opp og kastet dem. De var helt hvite.

Dårlig befruktningsrate denne gangen, altså.
Oj.... litt skjelven i buksene her nå. *svett*
I dag har jeg meldt meg inn som medlem på et av de internasjonale, engelskspråklige forumene. Der så jeg en som spurte om erfaringer og tips om oppdrett på Corydoras adolfoi.... så jeg svarte. Det ble en litt lang tekst, og på engelsk til og med, men jeg tror jeg gjorde meg forstått. Jeg leser engelsk daglig så noe har jeg vel klart å få med meg (forhåpentligvis)

Og så skjedde det noe.... Jeg fikk en pm av en moderator der bare noen timer etterpå. Han synes det var så godt skrevet og forklart, og lurte på om jeg ville gi tillatelse til en artikkel med denne infoen min. Han spurte samtidig om jeg hadde noen bilder å legge til.
Jeg svarte at jeg har haugevis av bilder, og "hvor mange vil du ha?"

Det rare er at jeg nå sitter igjen med en skrekkslagen følelse av at noen tar helt feil her... de må jo ikke tro jeg er noen ekspert, tenker jeg! Det er bare 7 mnd siden jeg startet med Cory-oppdrett, jeg er en rykende fersk amatør enda, føler jeg. Så mye igjen å lære... og så vil de lage artikkel av det, som kan leses av folk fra hele verden! *rødme* Håper bare ikke jeg skuffer noen... Dette er tross alt et internasjonalt forum med brukere fra hele verden. Noe helt annet enn en norsk artikkel på AF i lille Norge....
*gulp* Det ble litt overveldende ja.

"No vart æ skræmt, ja!"
Gratulerer.

Ikkje bli nervøs. Bli heller stolt
Du er jo grundig i arbeidet ditt så dette blir bra.

Stå på.
Noen medlemmer i den flinke egglegger-gruppen min
Bilder jeg tok i går.

Den vakreste Corydorasen

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/15augustcorydorasadolfoi6.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/15augustcorydorasadolfoi10.jpg"/img>
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap