Hvilken gjødning er best? (side 2)

Kjetil L
Interessant. Mye vannbytte i karet?.
30% 1 gang i uka. Så ikke noe voldsomt

Kan hende at du har rett i at planter kan bruke opp både ammoniakk og nitritt, dette er jo komponenter i plantenæring til stueplanter.
Men samtidig sier jo alle plansjer jeg har sett, at Nh4+ går over til No2, og deretter til No3. Ikke noe planter inne i bildet før No3-en dukker opp.

Bruker du ikke noe jern i tillegg til det som er i sporstoffene, Geir?

Vil også nevne at dersom en bruker Gh\Th+, inneholder dette såpass med magnesium, at man kan unnlate denne rett å plantenæringa.

Siden det diskuteres i det vide og brede om behovet for ekstra tilførsel av jern så har jeg valgt å la være. Har nå satt inn noen sverdplanter så får jeg se om jeg ikke må til med jerntilførsel. I alle tilfeller så blir dette holdt utenfor PMDD'en da sverplanter helst skal ha dette ved roten. Har noe granulert ferrogan som jeg tenkte å benytte.

Kan legge til at oppskriften jeg refererer til er standard Conlin and Sears.

Siden det er såpass lett å måle\ tilsette mere jern, er jeg forsåvidt enig med deg.

Selv har jeg blandet inn jern, måler ca 0,3 etter gjødning, og 0,0 neste morgen.
Har nå sittet å lest en del mer om PMDD, siden jeg ikke er 100% happy med veksten sett opp mot eventuellealger. Er litt forskjell, enkelte kar er det bare vellstand i, andre er det en del alger i (som igjen gjenspeiler hvor jeg har late algeetere og ikke).

Det jeg imidlertid ser, er at alle snakker om sporstoffer i som tørrvare. De vi handler fra Aquazoo er jo blaute så det holder. Vi derfor tro at denne er svakere enn "ren" sporstoffmix?
Noen som vet eksakt innhold i den Aquazoo selger?

Vurderer faktisk å bestille tørre sporstoffer fra UK, men siden jeg har tett på en liter flytende igjen, er det jo kjedelig å kaste disse (kaster neppe, de får duge til uteplantene om det skulle være ett problem)
Ang. gjødning av planter
Som tidligere nevnt hjelper planter til med å ta opp nitrat, etter at bakteriene har omdannet nitritten til nitrat i nitrifikasjonsprosessen. Dette er et faktum som har reddet livet på utrolig mange fisker her hos meg når jeg i perioder har vært for sløv med vannbyttene (pga. kronisk sykdom, ikke latskap...).

Jeg har etter bortimot 30 år som akvarist, først i de to-tre siste akvaria mine brukt bunngjødsel, i mitt tilfelle Tetra PlantaMin ved oppsetting av karene. Jeg er veldig godt fornøyd med effekten i min 63l, der mine Tonina fluivitalis, som i Tropicas plantekatalog blir betegnet som "meget vanskelig" og med middels veksthastighet, faktisk har vokst et par cm.i løpet av bare fem-seks uker. Har riktignok aldri hatt akkurat denne planten før, men har mistet en del andre jeg har prøvd meg på, av ulike grunner; lysmangel og mangel på bunnlagsnæring er antagelig de viktigste.

I min 240l som er nyinnkjøpt, har jeg et problem med at plantene strekker seg altfor mye etter lyset, slik at de blir veldig bare mellom bladkransene (Cabomba caroliniana eller Limnophila sessiliflora er litt usikker på hvilken av disse, og Hygrophila difformis) Siden akvariet er helt nytt, regner jeg jo med at lysrørene også er ubrukte, men jeg vet det jo ikke 100%.
Dette er det første karet jeg brukte bunnlagsnæring i. Det er et Rubin-kar, så lysrørene sitter relativt tett sammen på en lyslist midt i akvariet. Det ble satt opp i slutten av september. Har gjødslet med Ferrogan og TMG i tillegg, skjønt ikke hver uke, tre ganger på disse to mnd, tenker jeg. En stor Echinodorus rosè som ble flyttet dit fra et gammelt kar uten bunngjødsel, blir utrolig vakkert rød når jeg gjødsler med jern, men det forsvinner fort igjen. Andre planter skranter rett og slett, som mine Echinodorus uruguayensis, som knapt har vokst i det hele tatt. En type mørk grønn Hygrophila med rødbrun underside på bladene (Har ikke lappen her akkurat nå) sturer enormt. Bare mine Cryptocoryner og Anubias stortrives og vokser.

Noen som får noen gode ideer til hva som kan være problemet? Det er relativt hardt vann i karet, da jeg hovedsakelig har levendefødende tannkarper her.

I ulike kilder har jeg sett nevnt at tørket avføring fra marsvin og kaniner kan gjøre akkurat samme nytten som den kjøpte bunnlagsnæringen. I den anerkjente boken "Akvariet fra A til Ø" av Mary Bailey og Gina Sandford er avførig fra disse to gnager-artene nevnt som "utmerket gjødsel, som til og med er ferdig pelletert" Se s.72.
Har noen her prøvd dette? Å tørke og bruke disse i bunnlaget? Det høres jo unektelig litt skummelt/rart ut, men logisk også; det er klart at det vil være igjen næringsstoffer i perlene, og Sniff får jo både kaninpellets og friskt grønnfor, i tillegg til greiner å gnage på.... Er litt nervøs med tanken på det, men det hadde jo vært en grei kilde til gjødselkuler.

Noen som har synspunkter?

Tilsetting av jerngjødsel og TMG i tillegg så klart.
Har hatt mange kaniner, så akkurat på det feltet kan jeg svare deg. Har ikke prøvd kaningjødsel til akvarium selv, men det er et ypperlig gjødsel til blomsterbed o.l.

Tørr kaningjødsel vil flyte, så hvorfor tørke den? Mulig det har med smittestoffer å gjøre... Skjønt, jeg tror de eneste smittestoffene som muligens vil skade fisken er innvoldsparasitter, og jeg går ut fra at det da ikke hjelper med tørking.

Kan fisker få koksidiose? Dette er en parasitt som de fleste kaniner har i tarmen. Kaninene blir bare syke av koksidiose hvis de spiser mat som har lagt sammen med avføring over tid, eller hvis de spiser gress som er gjødslet med kaningjødsel.
Hvis man ser bort fra at kaninperlene kan inneholde parasitter, så er perlene fra kaniner ganske "reine". MEN (her må jeg skrive med store bokstaver, for det er et stort MEN): Dersom det ER mulig å bruke kaningjødsel, så vil jeg tro at man vil få problemer med overskudd av nitrogen og fosfor, iallefall i begynnelsen. For de som har lyst å eksprementere med dette, så vil jeg anbefale å prøve i et rent plantekar uten fisk. Helst et lite kar som inneholder avleggere, og ikke dine kjæreste akvarieplanter.
Hvis du synes dette fungerer, og vannmålingene er OK, så kan du prøve å tilsette et par fisker... Hvis du tør
Takk for utfyllende svar.
Tenkte å prøve i et mindre kar ja, og da naturligvis med avleggere. De er jo ment å legges som depotnæring nede i grusen, så at de flyter når de er tørre, er nok ikke så veldig stort problem. De trekker nok fort vann under grusen. Tror jeg legger dem i stekeovnen en stund, for å prøve å drepe evt. uhumskheter med varme. Hva tror du om det? Fryseren er kanskje også en mulighet, men da må de nok være i en lufttett boks, ellers vil de jo trekke fukt... Tørkingen er nok for å unngå at insekter legger egg i dem.... Og for at det ikke skal klumpe seg i boksen.
I stedet for å fryse/steike, så har jeg en idé.
Hva med å slå litt kokende vann over før du legger det i karet?
Bare sånn at det trekker såpass til seg, at du ikke får sånne små brune ubåter som stiger opp når du fyller vann i karet ;D
Pelletsen må tørkes for å tåle oppbevaring!
Dessuten for å drepe insektegg. Har funnet en metode som funker så langt; legger dem på toppen av en skvarielampe assom er temmelig varm. Etterpå, når jeg skal bruke dem, skal de jo graves ned i grus/sand.Da kan de sikkert være en ide å bløte dem, men neppe i varmt vann; de skal jo være depot-gjødsel.
Ja, hvis du skal oppbevare den, så må den tørkes... Men hvis du har tilgang på gjødsel hele tiden, hvorfor vil du da oppbevare den?
Da har jeg fått svar fra Aquazoo på innholdet i den flytende sporstoff-mixen.
1.61 % Jern
0,63% Mangan
0,25% Bor
0,31% Sink
0,13% Kobber
0,06% molybden.

Man bør altså bruke 3 ganger så mye av denne som av den tørre mixen, + litt jern i tillegg, etter mine kalkuleringer.
Så da må jeg (igjen) justere mixen min litt
Frank Angell
Vil også nevne at dersom en bruker Gh\Th+, inneholder dette såpass med magnesium, at man kan unnlate denne rett å plantenæringa.


hm... kan man unnlate plantenæring hvis man tilsetter Gh/Th+ ?
Var det det du mente tro ..
Janne S.Dahle
[QUOTE=Frank Angell] Vil også nevne at dersom en bruker Gh\Th+, inneholder dette såpass med magnesium, at man kan unnlate denne rett å plantenæringa.


hm... kan man unnlate plantenæring hvis man tilsetter Gh/Th+ ?
Var det det du mente tro ..

Nei, det Frank mente var at man kan sløyfe magnesium i makrodelen av PMDD.

Se innlegget mitt der jeg refererer til Colin og Sears PMDD:

2 Teskjeer (~14g) K2SO4 Kaliumsulfat
1 Teskjeer (~6g) KNO3 Nitrat
2.5 Teskjeer (~33g) MgSO4-7H2O Magnesiumsulfat, utelates hvis mikronæringen inneholder det.
1 Teskjeer (~9g) Chelated Trace Element Mix (7% Fe, 1.3% B, 2% Mn, 0.06% Mo, 0.4% Zn, 0.1% Cu, EDTA, DTPA)
300 ml destillert vann H2O

Hvis man benytter seg av Gh/Th+ så tilfører man nok magnesium, slik at man ikke har behov for å tilføre ekstra i form av PMDD.

Friske kaninpellets som bunnlagsnæring??? Nei det må bli feil!
Det sto veldig tydelig at de skal være tørkede i boka 'Akvariet fra A til Ø', uansett grunn, har jeg ikke tenkt å legge ferske pellets nedi, de vil vel løse seg opp altfor fort og gi nitritt-/evt. algeoppblomstingsproblemer.
Ok... Hva står det om dette i boka di, da? Men skulle tro våt gjødsel er våt gjødsel, enten det har vært tørket eller ikke... Men du har vel kanskje prøvd allerede, interessant å høre om erfaringene du får
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap