Fiskedød av gruppe med Corydoras Davidsandsi (side 2)

Ja, dette som Sondre tar opp, satt jeg og lurte på også når jeg leste tråden her.

Det hadde vel blitt en fæl pris på de om de skulle vært pakket og sendt 1 og 1 til butikk, så jeg lurte på om det var noe spesiellt de har i vannet for å unngå denne forgiftningen.
Høres litt merkelig ut for meg det der. Men noen coryer kan såklart være mer sensitive enn andre, ellers så er det mulig at de ikke var tipp topp når de ble solgt også.

Jeg fikk selv levert 2 coryer i en pose og 3 i en annen, uten problemer, veldig godt pakka. De hadde en minst 5 timers tur med hurtigbåten i en boks før de var hjemme hos meg sammen med 20 rødmunnstetra som var pakka 10 og 10.

Men hva er dette giftstoffet, eneste plassen jeg har sett noe om dette er her inne. Alle fisker skiller jo ut "giftstoff", avfallet, hva er det som skal være spesielt med coryene?
Cory død

Min erfaring er at det ikke har vært noen problemer med flere coryer i en pose. Har fått opptil ti stk. sammen uten problemer. Her skal være nevnt at noen coryer er meget vanskelig og transpotere med flere en en pr. pose. Den vanskeligste er C-121, den tåler nesten ikke å bli flyttet fra ett kar til ett annet.
Hmmmm er det bare her på forum at det med giftstoffer har blitt nevnt?
Har tatt det for god fisk jeg, og regnet med at det var veldokumentert info......
Har vel lært, etter noen måneder her inne, at det er ikke alltid info stemmer selv om det blir lagt frem som en påstand, så jeg har begynt å dobbelt-sjekke på andre fora og infosider. Dette med giftstoffer hørte jeg i løpet av den første måneden her, og har vel ikke sjekket akkurat det med andre kilder.
Nå får jeg kikke litt rundt på corysidene mine, og se om det er beskrevet noe om det der.
Mona: tror det var av deg jeg hørte om dette fenomenet (dette er ikke kritikk til deg, forsøker bare å nøste litt tråder her) har du en kilde/side hvor vi kan lese litt om dette? regner med at du har flere linker enn det jeg har foreløbig.
Jeg har ihvertfall ikke sett noe om det på andre sider. Det med at coryer skal ha mer vann i posen enn andre fisker (ca 25%) har jeg derimot sett, men om det er pga. måten de puster, giftstoffer eller hvor sensitive til transport og nitritt de er vet jeg ikke. Interessant å få det "dokumentert" om mulig.
Dette har jeg lest mange plasser på internett, og det er et par år siden første gang jeg leste det.
Første gang jeg selv opplevde dette, var en pose med Corydoras arcuatus. En tur til Oslo sentrum for å hente dem av en privat selger, og rett hjem. En time senere fløt halvparten av Coryene i posen med buken opp, og det skummet langs vannkanten i posevannet. Dette var min første, men ikke siste, opplevelse med dette fenomenet.


Et eksempel på snakk om dette i utenlandske fora:

Og "Coryman" er altså Ian Fuller, Corydoras-eksperten fra Storbritannia.

Siterer:
"Originally Posted by Coryman
There are many cory species that will release toxins when stressed. The best way to overcome this, especially if you have a long journey to make, it to ask the store person to catch the fish you want leave the bag floating for five minutes or so and then have the fish re-bagged in fresh water from the tank they were in.

C. trilineatus and C. metae are also prone to this, but I always treat all Corys the same, that way there are no problems.

Ian"
Var en tur innom plantcatfish.com . Der var det også nevnt denne selvforsvarsmekanismen ved stressing. Men også her er det diskusjon om folk som har hørt fra noen.

Så om det finnes noe vitenskapelige artikler om det hadde det jo vært interessant å lese
Hvis jeg må bevise vitenskaplig alt jeg noengang har lest, lært eller erfart om Corydoras, så tror jeg det er like greit at jeg slutter å svare på tråder om det.

"Don't shoot the messenger"
Ja, det er det jeg også finner; diskusjoner på bakgrunn av hva folk har hørt. Får kanskje maile Mr. Fuller å be om en dokumentert undersøkelse på dette? ;0)
Gry
Ja, det er det jeg også finner; diskusjoner på bakgrunn av hva folk har hørt. Får kanskje maile Mr. Fuller å be om en dokumentert undersøkelse på dette? ;0)


Dokumentert undersøkelse? Han har nesten 40 års erfaring med Corydoras, og ikke fornærm ham med å be om dokumentasjon.



mona o
Hvis jeg må [I]bevise[/I] vitenskaplig alt jeg noengang har lest, lært eller erfart om Corydoras, så tror jeg det er like greit at jeg slutter å svare på tråder om det. "Don't shoot the messenger" :-)


Er ikke meningen at du må "bevise" noe som helst. Men det er nok flere enn meg som liker å gå grundig inn i hva og hvorfor på det vi driver med. Da jeg selv er student, og driver endel med forskning og slik blir det lett til at jeg helst vi ha dokumentasjon for å bedre forstå sammenhenger og årsaker. Jeg tviler ikke på at det er coryarter som er ekstra sensible for denne giften, men har altså bare lyst til å gå litt grundigere inn i dette temaet.
Erfaringer er vel så bra som det man leser (noen ganger bedre), men vi må også være åpne for at vi kan tolke erfaringer galt dersom vi ikke har nok kunnskap om et spesifikt tema.
Tviler vel ikke på den infoen, og hadde ikke tenkt å skyte noen jeg ihvertfall mona o

Men det er da tydeligvis noen cory typer som gjør dette, men ikke alle, hvis man skal tolke det rett. Kunne vel helt klart spart noen cory liv om folk visste dette uansett. Men det er jo så utrolig mange måter de kan dø på at en skulle ikke tro dette var et stort problem generelt. Var det skummet resultat av forsvarsmekanismen da?
mona o
[QUOTE=Gry]Ja, det er det jeg også finner; diskusjoner på bakgrunn av hva folk har hørt. Får kanskje maile Mr. Fuller å be om en dokumentert undersøkelse på dette? ;0)


Dokumentert undersøkelse? Han har nesten 40 års erfaring med Corydoras, og ikke fornærm ham med å be om dokumentasjon.




Jeg har da aldri satt spørsmålstegn ved Ian Fuller!? Jeg henviser jo til menneskers diskusjoner på diverse forum, og avslutter med å vise til at jeg ønsker å kontakte Fuller netopp pga hans kunnskaper, og jeg regner med at dersom noen har svar og dukomentasjon på dette er det netopp han.
Vel, utifra det jeg har lest, så kan man unngå denne forgiftningen ved å følge Ian Fullers råd:

Når du fanger inn Corydoras og putter dem i pose, ikke lukk posen og dra avgårde med dem med en gang. La posen flyte litt noen minutter, og så skifter du ut alt vannet i posen med nytt vann (fra akvariet). Først da lukker du posen. (og ikke tøm vannet fra posen tilbake i akvariet... tøm det i en bøtte)

Dette er åpenbart fordi Coryene gir fra seg denne stressgiften de første minuttene etter innfanging, når stresset er på det høyeste. Etter fem minutter i posen, har de tydeligvis roet seg ned. Skifter man vannet da, vil man kvitte seg med den høye konsentrasjonen av gift og Coryene vil tåle transporten bedre. Lukker man posen med en gang, er det risiko for forgiftning ved at de transporteres i det vannet som har høy konsentrasjon.

Dette er selvfølgelig ikke farlig i et akvarium pga vannmengden. Det er i den innestengte posen med så lite vannvolum i at konsentrasjonen av stressgiften blir farlig høy for fiskene.

PS!
Jeg har selv kjøpt Corydoras av selveste Ian Fuller, som var transportert helt fra England til Norge. Og de var i toppform til tross for lang reise
De svømmer lykkelige rundt i et av akvariene mine nå.

En liten beklagelse fra meg til de andre ovenfor i tråden...
Ikke meningen å bite hodet av noen. Jeg er syk, og lei av det, og har derfor litt for kort lunte og bet hodet av de første jeg så i dag
Sorry. Kanskje jeg skulle logge meg av og krype under dyna istedet
Jeg må bare bidra med å si at jeg også hørte om denne stressreaksjonen utenfor AF. Jeg har ei venninne med coryer, og det var hun som bidro med sin kunnskap. Jeg antar at hun har fått sin kunnskap gjennom Oslo Akvavrieklubb, som hun er medlem av.

Dessverre er det også egenerfart. Før Jul kjøpte jeg 6 C. Sterbai. Med denne stressreaksjonen i bakhodet, spurte jeg spesifikt om de ville tåle en times kjøretur til Askim. "Ja, det skal ikke være noe problem. Vi bare pakker 3 i hver pose". Da jeg kom hjem, stod det dårlig til med innbyggerne i den ene posen. En var død, en døende, og en i live. Utrolig nok greide jeg å berge den som var oppegående, og den padler rundt i akvariet mitt den dag i dag. Den døende fisken, greide seg selvfølgelig ikke. Det jeg la merke til med coryene da de kom hit, var at de hadde noe hvitt slim på utsiden av huden. Det hadde de definitivt ikke da de dro fra butikken, og det har de ikke hatt siden. Det var helt tydelig at dette var stressgiften som de skilte ut. Jeg la merke til det samme med de 2 coryene jeg fikk i bytte dagen etter. Men disse var pakket hver for seg, så da gikk det bra.
Makan til idiotisk stressreaksjon...Argh!
Idioti på høyt nivå ja *ler* men nå vet vi ihvertfall om det, og da er det bare å spre kunnskapen videre.
Å benytte seg av Fullers "oppskrift" på å pakke coryer vil nok være til stor hjelp. Regner med at vi vil møte motvilje på dette i diverse butikker, men da er det jo bare å kutte handelen der, eller si at vi kan ta jobben med å pakke dem selv.


Hilsen meg, som selv har sykdom som gir kroniske smerter, og som også er innehaver av dårlige dager og kort lunte ;0)


mona o
Hvis jeg må [I]bevise[/I] vitenskaplig alt jeg noengang har lest, lært eller erfart om Corydoras, så tror jeg det er like greit at jeg slutter å svare på tråder om det. "Don't shoot the messenger" :-)

Det var i ikke min mening å komme med noen som helst kritikk fra min side i hvertfall. Jeg er bare nysgjerrig og liker å vite mest mulig .

Føler i hvertfall selv at det nå har kommet mer informasjon, og jeg har nå en litt bedre forståelse av hva dette handler om.

Heldigvis oppdaget ikke jeg noe sånn på mine C.Sterbai når jeg fikk dem. De ble alle pakket i samme pose (10 stykker) med ganske lite vann, hadde jeg lest denne tråden før så hadde jeg krevd at de ble pakket mer separat med vann. Men heldigvis gikk alt bra. Hadde ikke lange reiseveien heller så det hjalp vel kanskje det.
All medfølelse med dere som er syke! God bedring, Mona! Gry, vet ikke om god bedring hjelper hos deg, men jeg sier det likevel: god bedring!
Ian Fuller skriver om Corydoras stressgift
Enkelte spurte etter dokumentasjon. Og jeg antar at episoden som nevnes her i artikkelen nedenfor, er "as good as it gets". Der ble denne stressgiften synlig og observert av mange veteran-akvarister på et show.
Men vanligvis er det ikke noe man SER, man bare merker effekten av det på fiskene...

Siden Corydorasworld.com er en betalende-medlems-side, vil det kanskje ikke gå og linke direkte til artikkelen på den siden. Men artikkelen finnes her, og jeg siterer her det han skriver på Corydorasworld ang. transport av Corydoras:

"Transporting Corys
Ian Fuller
Monday 16 October 2006

Avoiding self poisoning

Many people often encounter problems when transporting Corydoras, the number one of these and to a degree the one that is to be expected is that of bag puncturing. If you think about it we are dealing with fish that are equipped with very sharp pointed pectoral and or dorsal fin spines. To help avoid this type of problem it is always best to use strong bags and double them up, which is something that most retailers do automatically However when bagging your own fish for transporting there are a couple of things that can be done to help alleviate the risk of your Corys puncturing their bag. The first of these is to tape the corners of the bag back with adhesive strips, effectively rounding off the base of the bag and removing the pointed corners. It is the corners of where Corys dart into as soon as they are put into a bag, usually getting themselves well and truly stuck when they lock their fins, usually puncturing the bag in the process.
An alternative to bags and definitely a hundred percent safer are small plastic buckets or food containers with good fitting lids. They are strong enough to resist the Corys sharp fin spines and make the ideal Cory carrier.

Possibly the biggest problem encountered and the hardest one to explain is where Corys effectively self-poison themselves. What appears to happen is when a Cory is stressed it releases a fluid from either the base of the pectoral fin spine or the gills, at this moment in time the exact place where the fluid is excreted is not clear and as far as I am aware it has only been observed once.

Although several people witnessed the event at the time and fortunately it took place while the fish were being exhibited in a show tank at the Catfish Study Groups Open Show in 2004 and where something could be done immediately to save the fish. It was spotted by one of the stewards and given a complete water change, after which the fish in question, a female C. sterbai recovered fully. At the time it looked like the fluid was being excreted from the base of the gills, but the prime concern was to save the fish rather than determine the source of the fluid.

What we do know is that in the confines of a small plastic bag, or in this case a show tank, this fluid release can be fatal. It appears to affect some species more than others and is brought on by stress. The first sign that there is a problem will be a small amount of foaming on the surface of the water in the bag and the fish will need re-bagging in fresh water immediately.

One of the easiest ways to avoid the problem when bagging your own fish is to firstly take a jug of water from the tank the Corys are housed in, then take some more water and put it into a suitably large enough container to temporarily house the Corys you are intending catching. Catch the said Corys and put them into the container, they should be sufficiently stressed from being chassed and caught to release the toxic fluid. After a few minutes if the fish are going to release any toxins there will be signs of some foaming on the surface of the water in the container. Now is the time to re-catch the Corys putting them into a bag or transportation container with the clean toxin free water from the jug, making sure not to transfer any of the contaminated water.

When buying Corys from stores it may not be that easy to convince the assistant that there could be a problem, but if you are in any doubt or you can see any foam forming on the surface of the water in the bag, ask for the fish to be re-bagged in fresh water. I am sure most store keepers will oblige as having customers arriving home with dead fish would not be the type of publicity they would be very keen on."

Mer info og dokumentasjon om Corydoras stressgift
Dette er info direkte sitert fra Ian Fuller på hans side Corydorasworld, fra forumet under kategori "Scientific":

"Cory poison

These are two recently released articles on venomous glands in Corydoras.

Greven, H., Flasbeck, T., Passia, D. 2006.
Axillary glands in the armoured catfish Corydoras aeneus (Callichthyidae, Siluriformes)
Verhandlungen der Gesellschaft für Ichthyologie Band 5 pp. 65-69

Kiehl, E., Rieger, C., Greven, H. 2006
Axillary gland secretions contribute to the stress-induced discharge of a bactericidal substance in Corydoras sterbai (Callichthyidae, Silurifomes)
Verhandlungen der Gesellschaft für Ichthyologie Band 5 pp. 111-115

(IHarro Hieronimus)
"
Sitat slutt.

Det er mest snakk om Corydoras sterbai, men siden mange av oss akvarister har opplevd det samme med andre arter er det ikke noen fast regel på dette. Jeg har opplevd dette med bl.a. Corydoras arcuatus og Corydoras davidsandsi.

Det er altså to måter å forsøke og unngå stress-selvforgiftning på. Som Ian Fuller skriver, bytte vann før posen lukkes og dermed tynne ut den sterkeste konsentrasjonen. Eller pakke dem en og en, for å unngå at mange fisk skiller ut giften i samme pose (med enda høyere dødelighet som resultat).

Med dette håper jeg at de som skriver at de aldri har hørt om det før, føler seg betrygget på at jeg ikke har skrønt når jeg skriver dette?

Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap