Nok ett spørsmål..Gh denne gangen. (side 2)

Jøss, det er såpass skummelt ja.

Men hvordan kan hobbybutikker selge noe som er så skadelig?
Folk bruker jo gips til ulike formål, og ingen vet at det er (livs)farlig..
Fryktelig godt spørsmål, S.B.F Ut i fra HMS-databladene til panduros gipstyper er det ikke oppgitt noe om dette stoffet.
Kan sende deg disse om du er interessert.
Hei Frank,

Ja, det kunne vært interessant og sett på disse.
Har nå funnet noe interessant. I denne artikkelen om Isocyanater står det siat: "Eit produkt som inneheld isocyanat, skal dessutan merkast med teksten "Inneheld isocyanat. Sjå opplysningar frå produsent" på etiketten og på databladet".

I Hms-databladet for Alabastergipsen fra panduro, står det derimot ingenting om at produktet inneholder Isocyanater.
Om Hms-databladet er utarbeidet i henhold til lovverket SKAL DET ALTSÅ IKKE VÆRE ISOCYANATER I ALABASTERGIPSEN.

Men, om vi kan stole på lovverket er overholdt, gjenstår å se....
Jeg tok i dag en telefon til panduro hobby, med spørsmål om deres Alabastergips inneholder stoffet Isocyanat. De videresendte forespørsel til sin importør. Svaret jeg fikk var, Sitat:
”Produkterna har granskats av danska kemister och om det skulle finnas farliga ämnen eller ämnen som enligt lag måste rapporteras skulle detta finnas i vårt säkerhetsdatablad”.

Om man jf. ovennevnte med informasjon fra arbeidstilsynet(Se under), fremstår det som sannsynlig at alabastergipsen fra panduro-hobby, ikke inneholder Isocyanater.

Sitat Arbeidstilsynet: ”Det skal stå oppgitt i HMS-databladet for et stoff, hvorvidt det inneholder isocyanater. Den som bruker et produkt har ofte tilgang til denne informasjonen, mens den som bearbeider ferdig materiale sjelden har det. Be om informasjon fra produsenten.
Under punkt 2 i HMS-databladet skal det framgå om det finnes isocyanater i produktet. Det finnes alltid en risiko for at isocyanater kan avgis ved oppvarming. Dette skal leverandøren oppgi på databladet.
Et produkt som inneholder isocyanater, skal dessuten merkes med teksten "Inneholder isocyanater. Se opplysninger fra produsent" på etiketten og på databladet.
Det kan imidlertid hende at farlige mengder isocyanater avgis ved oppvarming, selv om det ikke er angitt på HMS-databladet. Det vil også være tilfeller der man ikke har HMS-databladet tilgjengelig. Det sikreste er derfor å ha som utgangspunkt at alt aktuelt materiale vil avgi isocyanater ved oppvarming”.

I følge varedeklarasjonen på pakningen er kalkstein for undulater eit reint naturprodukt tilsett 1% alginat (bindemiddel)?
Ein slik stein koster 15kr. og varer sikkert veldig lenge.
Hei Arne,

Har du målt om Gh-verdiene i vannet faktisk øker ved å legge ned en slik kalkstein. Eller mao. Avgir denne steinen nok kalk til vannet til at gh øker opp mot 10-15?

Har selv en god del faxekalk i mitt akvarium, men disse avgir ikke nok til at gh øker tilstrekkelig. Det er altså annerledes med denne kalksteinen for undulater?

Har faktisk noen sånne steiner liggende, da jeg har undulater selv. Kanskje jeg skal prøve ut dette....
Hei, tror det er verdt eit forsøk. Lot kalksteinen ligge i bøtta under fylling og gneid forsiktig. På dråpetesten måtte eg bruke ein dråpe ekstra for å få utslag i høve springvatnet. Men i karet er det ikkje utslag enda. Sidan eg er nybegynner går eg forsiktig fram.
Jeg trodde det eventuelt var kH, ikke gH, som vil øke som følge av kalkstein?
Ja, det stemmer Mona. Ble litt rot med begrepene her.

Uansett, med svaret jeg fikk fra panduro, vil jeg fortsette å bruke alabastergips for å øke gh, og natron/evt. bikarbonat for å øke kh og ph. (I et Malawi-kar).
S.B.F
Svaret jeg fikk var, Sitat: ”Produkterna har granskats av danska kemister och om det skulle finnas farliga ämnen eller [B]ämnen som [I]enligt lag [/I]måste rapporteras [/B]skulle detta finnas i vårt säkerhetsdatablad”.


Enligt lag = Iflg loven
Hvilket land sin lov har de sett på da?

Dette hadde jeg ikke stolt på. Teksten er svensk, produktet gransket av dansker, og det er lovverket i Norge som gjelder....? Her er det rom for mye kommunikasjonssvikt, som det så fint heter.
Hvordan vet disse danske og svenske personene hva som iflg HMS loven i Norge skal oppføres, tro? Et lite stoff i hobbygips er vel kanskje ikke det de legger aller mest arbeid i å finne ut lovverket rundt?
Jeg regner med at produkter som selges i Norge kun kan inneholde stoffer som er tillat i henhold til Norsk lov. Det må også merkes i henhold til Norsk lov.
Det er den svenske importøren av panduro alabastergips som har besvart mitt spørsmål.

Uansett har danskene gransket gipsen for Isocyanater, og Isocyanater blir vel ikke akkurat tilført gipsen på grensen da..
Men fikk du greie på om gipsen ennå er bassert på rene mineraler, eller om den er oppgradert til syntetisk gips?

Meget bra at den ikke inneholder kjemiske giftstoffer i alle fall! Vi kan vel nesten friskmelde denne fullstendig nå, takk og pris
Tror dette underbygger Danskenes og Svenskenes oppmerksomhet ovenfor Isocyanat.
Og når danskene da har gransket stoffet og funnet det "ufarlig", og det selges i Norge, som også har lov i forhold til dette, tror jeg man kan føle seg rimelig trygg.

Men for all del, hva folk velger å stole på, får bli deres sak.
Hei igjen Frank,

Jeg glemte desverre å spørre om den var mineralsk eller syntetisk.
Men jeg kan prøve å finne ut av det i morgen. Så meddeler jeg et evt. svar her.
Det høres ut som gipsen trygt kan øses i akvariene fremdeles
Ja, heldigvis. Hadde vært "kjiiipt" å måtte kjøpt overpriset Gh-Salt..
Kan man bruke dolomitt-kalk i stedet?
Dolomitt er noe som brukes mye av i landbruket, burde være lett å få tak i over hele landet, og er naturlig. Mulig at pH vil øke noe...
Det er også mye rimeligere enn å kjøpe magnesiusulfat og gips, men man må kjøpe større kvanta.
Kanskje flere kan gå sammen om å dele...?
Med små kunnskaper i kjemi og omtrentleg testutstyr vart følgende forsøk utført i natt, på høgtidleg empirisk vis:
1 stk Trixi mineralkalkstein ca 15g nedsenket i 2l lunka vatn i 12 timer.
Springvatn: Ph over 7, Gh 1, Kh 1.
Prøvevatn: Ph over 7, Gh 7, Kh 1.
Konklusjon er avgrensa til: Trixi Tonic Stone, auker Gh i vatn og er eit reinsleg produkt i høve holete gipsposer av ukjend samansetning.
Aggi
Dolomitt er noe som brukes mye av i landbruket, burde være lett å få tak i over hele landet, og er naturlig. Mulig at pH vil øke noe... Det er også mye rimeligere enn å kjøpe magnesiusulfat og gips, men man må kjøpe større kvanta. Kanskje flere kan gå sammen om å dele...?

Ut i fra min begrensede kunnskap om dolomitt (CaMg(CO3)2), er dette 50\50 kalsium og magnesium. Jeg er styggelig redd at det vil resultere i såpass kraftig overdossering av Mg at man sliter noe.
I tillegg vil det nok som du sier løfte Kh mer enn hva en liker

Edit; kunne ikke gi meg der :p Googlet litt videre, og i databladet til en av de mye brukte dolomitt-kalkene her nord, er det opplyst at denne har en hardhet på 3,5-4, og Ph på 9,4-10,2.... I tillegg inneholder denne dolomitten som er renget som meget ren, en rekke andre kjemiske forbindelser som sikkert plantene ville verdtsatt
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap