Spørsmål ang. hvitprikk (side 2)

Siden "Sjefens" død var så utrolig uventet har jeg grublet i hele dag og begynte å mistenke at kanskje varmen hadde utløst en eller annen kjemisk/biologisk reaksjon og gjorde derfor en full vanntest i kveld, men nei alle verdier var perfekte, som de har vært siden første dag med fisk.

Forstår ikke dette, paletthannen viste jo ingen symptomer på hvitprikk og var "feit og fin", riktignok litt slapp i varmen, men...

Sytråd-bæsjen på "Frøkna" er borte, men hun kom ikke frem fra gjemselet ved foring med artemia i kveld. Kan jeg ha flere sykdommer i karet?
Kjent offer nr.6 : Sommerfuglhannen, snart en massakre...
I dag fant vi sommerfuglhannen kavende rundt, på rygg og med utstående øyne. Også veldig blek. Å koke opp vann på induksjons-topp med booster tar heldigvis veldig kort tid. "Herr Madame Butterfly" slapp raskt å lide mer.

Paletthunnen ble såvidt observert ved foringstid. Står under rota og peser, tar ikke til seg mat, umulig å observere i detalj fordi hun gjemmer seg. Ønsker en "second opinion" før jeg lar henne vandre også, har åpnet denne tråden med spørsmål ang. bukvannsott, men ingen svar ennå, er tross alt midt i helga...

Begynner faktisk å miste motet nå.
I går tenkte jeg at her er det noe som ikke stemmer. I dag tenker jeg dette høyt.

Pesing, bulende øyne, skiting av sytråd etc, ja, sjangsen for at det er mer enn bare hvitprikk er høyst aktuell. Den høye varmen, vil nok trigge eventuelle andre sykdommer.

Hva har du liggende av medisiner, Harald? Om du har eSHa Exit og eSHa 2000, ville jeg avbrutt varmekuren asap, byttet ut 50% av vannet, og kjørt en full dose av begge disse samtidig i karet.
Du fortsetter da å kverke prikker, og vil forhåpentligvis også stanse de(n) sekundære infeksjonen jeg tror du har i karet.

Om du ikke har noen medisiner liggende; hvor raskt tror du at du greier å skaffe disse? Hvordan er status på prikker nå? Er det lite\ ingen prikker igjen, avbryt kuren nå (sikkert tidligere enn planlagt, trolig tidligere enn heldig, men bedre enn at fiskene vandrer en etter en). Se om dette endrer adferd på de som oppfører seg sjuke.

Når det gjelder avlivling av den dama som har det værst; jeg ville avventet. Dette kan være sykdomsrelatert, men kan også være som en skjelden konsekvens av varmen.
Jeg har syltynn erfaring med bukvannssott, kun èn fisk. Men det skjedde denne uka, så det står friskt i hukommelsen.

Det var Apistogramma panduro hannen min. Han begynte å pese, og fikk hvitaktige øyne i de siste to dagene før han este opp som en kongle og jeg fikk slått fast hva det var. Han bokstavelig talt peste med åpen munn. Han mistet også matlysten, ville heller ikke ha røde mygglarver som vanligvis er favoritten. Holdt seg litt bortgjemt bak trerota, virket slapp og sto der med konstant åpen munn og peste. Lurer nå på om dette er et forvarsel på bukvannssott....
I navnet på denne fæle sykdommen beskrives hva som skjer ved bukvannssott... i buken blir innvollene til fisken flytende. Bukvann.... De slutter altså å fungere, en etter en, etterhvert som de blir flytende. Stakkars fisk...

Siden han hadde munnen på vid vegg, kunne jeg lett se inn i gapet hans. Det som slo meg, var at han var rødspettete bakerst på tungen og videre nedover i svelget. Veldig rødt!

Hei, dette er kona til Harald som svarer. Vi har medisiner i huset og Harald er nå på vei hjem fra båtpuss for å gjøre som du har anbefalt. Vi synes det er veldig trist det som skjer i karet vårt, men håper det skal bli bra til slutt. Takk for hjelpen så langt.
eSHa 2000 og GH=3
Holder på med 50% vannskifte, kjører 28 grader på inn-vann for å ikke lage for brå overgang.

Leser at ved GH lavere enn 4 så skal eSHa 2000 dosen dobles.

Har GH=3 (sjekket på nytt nå for sikkerhets skyld).

Regner med 230 liter i mitt 240 liters kar (tar i litt) og da blir det 115 dråper første dag.

Stemmer det at jeg skal ta i så mye ?

Starter med dråpetelling på Exit først for å se om du/dere svarer før 2000 dryppes i.
Faktisk før vannbytte hadde paletthunnen blitt mer sosial, og vannbyttet ga enda mer liv. Har vært på flere turer rundt i det nå grønne karet, men ser desverre en sytråd...

Tok full dose 2000 (115 dråper).

Tempen en nå 29 grader og kolbene avslått. Lar dekslet stå åpent og lufter i leiligheta for å la vanntempen synke sakte til 25-26 grader.

Gir ny status i kveld

Nok en gang TAKK!
Foring under medisineringen?
Ett spørsmål til: Kan jeg fore som vanlig (dvs. sparsommelig) eller bør jeg avstå fra foring i noen dager?

Ser ut som "Frøkna" er på leting etter mat (godt tegn) med en sytråd hengende (dårlig tegn)...
Du må gjerne fôre som normalt under behandlingen med eSHa sine medisiner. Disse herper ikke bakteriekulturen noe, og dette kan derfor trygt gjøres.

Når det gjelder dossering; det er lettere å øke Gh litt, enn å kjøre dobbel dose. Billigere er det også
Når det gjelder volumet på karet, er det om jeg ikke husker feil, ett juwel akvarie. Disse er noen av få kar der oppgitt volum, samsvarer godt med fatisk volum. Antall dråper skulle derfor stemme.
Med mange andre kar, har jeg sett avvik, på opp mot 20%, i det faktiske antall liter vann, etter at karet er fylt med bunnlag, stein og røtter. Dette er noe en bør ta høyde for ved behanling.

Tips: å telle dråper er jæ... kjedelig. 20 dråper tilsvarer 1ml, og kan derfor enkelt brukes til å renge om hvor mange ml man heller skal dytte i karet.
Jeg har i alle fall for lengst sluttet å telle dråper, blir så trøtt av sånt :p
Foriktig optimist!
"Frøkna" er mye kvikkere, ja alle i karet er mye kvikkere.
Tilbake til paletthunnen: Hun er ikke på langt nær så sky lenger, har vært rundt hele karet, forsøkt så smått å hevde territorie ved yngelhula ved å "flashe" med finnene og gjøre små skinn-angrep (coryene bare overser dette ), MEN sytråden er der, så noe bakterielt angrepet er hun vel. Fordøyelsen fungerer (mat går igjennom), for hun spiser, riktignok ikke direkte av det jeg forer, det har hun sjeldent gjort, men hun spiser ved siling av sand, bunnslam og alger. Sytråden var en stund kun kortet ned til noen mm, nå er det 1,5-2 cm igjen.

Så bredspektret kjemisk krigføring som eSHa Exit+2000 så er jeg (forsiktig) optimistisk på at kjemikaliene skal ta knekken på fa**n-skapen og vi skal få beholde henne

Status på de andre artene:
Dverggurami (enkemann): Aldri vist tegn til angrep av noe, har vært livlig hele tiden og STOR matlyst.

Sommerfuglciklide (enke): Bedre farger og mer livlig etter senking av temp, har (kanskje) hatt en prikk. God matlyst.

Rødmunnstetra (20 stk): Stimer som aldri før etter senking av temp, STOR apetitt. Prikker på retur (kun 3-4 fisk).

Kardinaltetra (ca. 15 stk): Stimer bra, god apetitt, 5-6 fisk med prikker.

Otto (5 stk igjen): Livligere etter senking av temp. Aldri sett prikker.

Flagghale-cory (6 stk): Mye livligere etter temp-senk, god apetitt (støvsuger sand og grus), stimer igjen som før. Den minste har fått prikker, men synes ikke å være i dårligere form enn de andre.

Kjører fremdeles med ekstra sirkulasjon/pisking i vannflata og luftpumpe med brusestein. Ottoene, guramien og coryene bruker boblene som lekeapparat...

Har forresten observert at tetraene tror de hvite prikkene (skorpene) som faller av er mat. De spiser faktisk en god del av dem!
Har disse coryene hvitprikk eller er det en annen prikk-sykdom? (med bilder og video)
I det jeg skulle si god natt til mine kjære gjenlevende, la jeg merke til at en cory til så ut til å ha prikker. Iflg Mona O. kunne jeg regne med at coryene var de siste til å vise tegn på smitte, og det stemmer jo, bortsett fra at jeg ikke har sett noe på dvergguramien ellr ottoene (selv om jeg har funnet død otto).

Tok bilder med blits og pluteslig ser prikkene ut som sand som har festet seg på "huden". Alle 6 coryene freser jo rundt som støvsugere i sand og grus, men bare disse to har disse prikkene. De virker livlige ellers. Håper jo på at det bare er sandkorn, men tviler da de er så livlige (se video her) at sand burde være ristet av for lenge siden...

Legger også med et bilde av noen kardinaltetraer med prikker til sammenligning (dårlig kvalitet, autofokusen har problemer med så små raske fisk) .

Hvis dette er hvitprikk så er det merkelig at selve kroppen/hoderegionen ser ut til å være angrepet, men ikke finnene. På tetraene var det helt tydelig finnene som ble angrepet først, og dette stemmer med deg jeg har lest ellers om hvitprikk.

Paletthunnen som hadde så store problemer i går kveld hadde også prikker i hoderegionen, men ikke på finnene, i tillegg til sytråd-bæsj, noe hun har ennå.

Kan disse observasjonene gi noen spor på hva (utenom hvitprikk) som herjer i karet?

Vil fortsette medisineringen "etter oppskriften" og om nødvendig med "Forlenget behandling". Bestiller like godt ny ladning fra Tropefisk sammen med eSHa optima som vistnok skal være snack for rekonvalesenter...
Det ser ikke ut som Coryene har hvitprikk, til det er "prikkene" for ujevne i størrelse og for tett, og de har ikke det typiske utseendet til hvitprikkparasitten. Det ser mer ut som "støv". Coryene kan ha klødd seg, og fått gnidd inn rusk og rask i slimlaget på huden.

Men.... det finnes faktisk en sykdom som ser "støvete" ut, men jeg husker aldri sikkert hvordan den staves Men jeg tror det heter "Oodinium". NB! Jeg vet dessverre ikke sikkert om det er den sykdommen! (Er det den, så er den forårsaket parasitt flagellater.... )

Jeg tror jeg må overlate til de med mer ekspertise å svare på dette, etter å ha studert bildene og videoen din. Jeg tør ikke stille noen diagnoser, beklager
Kan kanskje ha vært støv ja, så ut som det var borte ved foring i morges.

Er redd for å rope ulv, men det har skjedd så mye rart i karet mitt at jeg kanskje er blitt litt for mye på tuppa..., må inrømme at det faktisk rant tårer av fortvilelse i går morges.

Så såvidt litt til "Frøkna" ved foring i morges. Veldig sjy ennnå.

Har gitt dag 2 dosen av begge medisiner.

Gir ny status i kveld.
Status etter 2 dager med eSHa Exit+2000: Fortsatt forsiktig optimist
Det er færre prikker enn i går på tetraene, ingen andre viser prikker. Alle fiskene, utenom paletthunnen, virker svært så spreke.

Paletthunnen er fremdeles sjy, har sytrådbæsj, men spiser alger, siler slam og sand. Sjyheten kan kanskje komme av at hun ikke lenger har noen hann å vise seg frem for ? Tolker det som positivt at hun faktisk prøver å jage bort coryene fra det området hun (bunn-)beiter på der og da.

Hvis hun fremdeles har denne sytråden etter 3 dagers medisinering, eller om all hvitprikk ikke er borte, bør jeg vel gå videre med "Forlenget behandlig" en 2-3 dager til (ingen fisker virker å har reagert negativt på behandlingen)?
Jeg er enig med Mona i at det så mer ut som Oodinium på coryene, i tillegg til noen få hvitprikker.

Oodinium er rett å slett lillebror til hvitprikken, og kureres på akkurat samme måte. Enkelt og greit.
Kan ikke si at jeg har lest det Mona sier om at dette er en flagelatt-paraistt, men har heller ikke lest alt her i verden (og blir ikke å gjøre det noen gang :p).

Hvordan er forresten status på fiskene i dag?
Frank Angell
Frank Angell
Kan ikke si at jeg har lest det Mona sier om at dette er en flagelatt-paraistt, men har heller ikke lest alt her i verden (og blir ikke å gjøre det noen gang :p).


Fant det på Webzoo... Er det feil tror du?
Jeg tok det fra [URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1317&HKatID=]JBL Oodinol[/URL]-preparatets omtale om dosering. Søk opp produktet, og under bildet av medisinen står det:
"Informasjon om symptomer og behandlings informasjon finner du her".
Linken fører da til denne teksten:

"Oodinol er et effektivt preparat til bekjempelse av parasitt flagellater av oodiumgruppen. (Piscinoodinium pillularis i ferskvann og Amyllodinum ocellatum i saltvann) hos akvariefisk. Ett fløyelsaktig, hvitt, gult eller brunaktig belegg på huden er tegn på angrep av disse parasittene. Ved store angrep i gjellene puster fisken fortere. Andre tegn på angrep er, at fisken gnikker seg mot gjenstander i akvariet og at fargene blir mørkere. "
Spørsmål
Hopper på med et spørsmål på denne tråden, håper det går greit siden det er samme tema. Oppdaget hvitprikk på noen av fiskene mine i går, og leste her på forumet om behandling av denne. Jeg bestemte meg for varmebehandlingsmetoden, og stakk sporenstreks bort på nærmeste Zoo og handlet meg en ekstra varmekolbe (da den standard kolben som fulgte med mitt Juwel 60L ikke klarer å varme karet mer enn 26-27grader).

Jeg ble anbefalt en Jäger kolbe på 50W, som skal passe på akvarier opp til 60L. Den skal kunne varme vannet opp til 35grader. Men etter å ha skrudd den opp litt og litt i hele går var vannet bare 30,2 grader i dag morges enda den stod på 33grader. Så da skrudde jeg den opp til 35(max) før jeg gikk på jobb, og når jeg kom hjem nå nettopp så står den på 32,2grader.

Spørsmålet mitt er: er 32,2grader nok? Han på Zoo'en mente det var akkurat på grensen til for lite, og at jeg gjerne måtte opp i 33-34grader. Mener dere at 32,2grader er nok, eller skal jeg bytte kolben i en større slik at jeg kan få temperaturen opp litt til?

På forhånd takk!
Til GoneFishin':

Jäger varmekolber må kalibreres før bruk. De er ikke forhåndskalibrert fra fabrikk. Det er det dumme med den kolben der... Den blå knappen på toppen av kolben er til dette. Les bruksanvisningen, der står det hvordan den kalibreres til korrekt varme. Ta det etter behandlingen, nå har du jo 32,2 C og det er helt riktig. Hold den der, og ta innstillingen av kolben senere.

Det er 32 C man skal holde. Ikke mindre, og helst ikke mer. Noen fiskearter sliter alvorlig i så varmt vann, andre tåler det godt. Det er 32 C som dreper parasitten som forårsaker hvitprikk, så det er ikke nødvendig med høyere. Da utsetter man bare fisken for mer enn de har godt av.

Det man huske på er å øke gjennomluftingen av vannet ved så høy temperatur. Varmt vann holder dårlig på oksygen, så god lufting i vannflaten er viktig. Still utblåset på pumpen slik at det virkelig pisker og plasker i overflaten. Det er via overflatevann i bevegelse at vann opptar det livsviktige oksygenet. Gjør man ikke det, vil man antagelig finne en del fisk hengende i overflaten og gispe etter luft, eller i verste fall dør de.
32,2 er nok, så lenge denne ikke faller nattetid.

Husk at Jager sine kolber trenger å kalibreres. Siden du har satt den på 35`C, og vannet er 32`C, er halve jobben gjort.
Trekk den blå pluggen på toppen av kolben ut ett hakk, skruv på stillehjulet (i mangel på bedre ord) til 32`C, dytt inn pluggen igje, og kolben er ferdig kalibrert.

Kontrollmål gjerne etter en stund

Mona: De vanligste typene Oodinium i dagens akvarier er O. Pillularis og O. Limneticum.
Dette er en klassisk ektoparasitt, av den enkeltcellede typen.
Fant det best å ta en titt i wikipedia (igjen), og der er det nå kommet en kort artikkel om Oodinium (som noen definerer som Piscinoodinium).
Her ser jeg faktisk at det her oppgis av dette er en "genus of microscopic parasitic dinoflagellates"

Det er altså ikke det vi vanligvis forbinder med flagelatter (tarmproblemer, hullsyke), men i alle fall i samme bås (samme bås har det vel vært hele tiden; noe dritt).

Så da lærte en jaggu noe nytt i dag også
Ang. Wikipedia som oppslagsverk... ikke pålitelig dessverre:-)
Frank Angell
Fant det best å ta en titt i wikipedia (igjen), og der er det nå kommet en kort artikkel om Oodinium (som noen definerer som Piscinoodinium).


NB! Du bør helst kontrollere det som står i Wikipedia med andre kilder Det er ikke en pålitelig kilde , man kan ikke alltid ta det for god fisk det som står der. Hvem som helst kan nemlig registrere seg og legge inn artikler og skriverier der.

Den yngste broren min sa jeg måtte ikke finne på å stole på Wikipedia. Som et eksempel på hva folk kan finne på å legge ut, sa han at om vår statsminister Stoltenberg stod det i Wikipedia:"tidligere dømt pedofil....." (!)
*urgh*

Man kan legge inn anmerkninger om man finner feil, eller be om at det endres. Men feil info og rene skjære tøvet blir stående faktisk, inntil noen tar seg bryet med å anmerke det eller rette det opp!
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap