Blågrønnalger, hvordan blir jeg kvitt dem? (side 2)

Jeg skjønte tabellen, sånn delvis ihvertfall. Men jeg skjønte ikke tallsettingen i tabellen, og det med upper og lower limit. Noen som kan forklare det for meg?
Upper og lover limit betyr jo rett oversatt øvre og nedre grense. Det må jo bety at når verdien er mellom disse to grensene vil blågrønnalger ikke blomstre opp, mens det vil være BGA når tallet er utenfor denne grensen. Nå ble jeg fryktelig usikker her... Blir det helt motsatt?????
Kikket på tabellen igjen: Når ratioen er under 10 blir det forhold for blågrønnalger, er det over 22 vil det være lett å få mye grønne alger, ideell verdi er altså å holde verdien mellom 11 og 21 for å unngå mest mulig algevekst.

Digresjon: De fleste av oss vil vel oppleve at det i perioder vil være en del alger i et hvert akvarium, men det løser jeg i alle fall med å ha Ancistrus og/eller andre algespisende fisk i akvariet. Det kan være SAE eller Otto for eksempel.
Når jeg tenker meg om er jeg kanskje i fåtall når jeg har utrolig dårlige rutiner på vannbytter, særlig fordi jeg aldri tester vannet? Så da er kanskje dere andre ute med vannbytter straks dere ser litt nitritt i akvariet? Det skal sies at jeg stort sett holder meg til relativt hardføre og billige arter, da jeg vet at akvariestellet til tider er svært dårlig fordi jeg er i dårlig form. Dette er jo ikke noen god unnskyldning for å stelle fisken dårlig, og mange vil kanskje si at jeg ikke burde hatt akvarier når jeg ikke steller dem ofte nok, men faktum er at om en har mye planter, og som jeg også glemmer å fore hver dag pga. sykdom, blir det ikke så ille at fiskene dør an mass. Det har aldri skjedd meg i alle fall.
Men jeg har jo av og til prøvd meg på fisk som er litt mer tander, f.eks Sommerfuglciklider, og de overlevr ikke hos meg, det skal innrømmes. Fisk er utrolig tilpasningsdyktige når forandringene skjer gradvis, og så lenge pumpe og planter gjør sin del av jobben, går det stort sett greit.

Det skal sies at jeg i øyeblikket er inne i en stom av arbeid med dette, da jeg har veldig arbeidslyst for tida, så jeg har både satt opp et kar som har stått tomt, byttet ut ca 75l vann i min 375l og fyllt på ca 60l vann på 240l akvariet mitt. Så innimellom tar arbeidslysten heldigvis overhånd.
Slik jeg forstår tabellen, måler man de to vannverdiene fosfat og nitrat i sitt akvarievann. Begge deler finnes det dråpetester for. Så sjekker man resultatene man får opp mot tabellen her.

Hvis den ene eller begge verdiene man fikk på sine dråpetester er innefor de blå feltene på denne tabellen, så vet man årsaken og kan justere dem ved å tilsette de nødvendige stoffene. Mange plantegjødninger inneholder både fosfat og nitrat. Men fosfat er ikke særlig populært å tilsette fra produsentenes side, for det gir alger i mange tilfeller hos akvarister. Men jeg tror iallefall TropicaMasterGrow inneholder enten en eller begge deler (les på flaska, de som har den). Fosfat tilsettes gjerne spesielt av planteakvarister som har mer planter enn fisk i karet.

Hvis man for eksempel bytter veldig mye vann, vil nivået av nitrat synke og bli veldig lavt. Forholdet mellom mengdene av fosfat og nitrat blir da skjevt, og BGA kan oppstå.

Her fant jeg forresten en kalkulator der man taster inn de fosfat og nitratverdiene man har målt seg frem til. Enklere Dessverre er hele siden på nederlandsk....


[External Image]


Dette tipset kom på the Puffer Forum ang. å bli kvitt BGA:

Raise the nitrate. A temporary increase won't harm your puffer. Only long term high nitrates will.

Interessant, i lys av det som har blitt sagt i denne tråden
Ja, da går man jo ut i fra at man har for mye fosfat i karet og en økning av nitrogen/nitrat vil derfor funke. Har man for mye nitrat i utgangspunktet, går man på en smell. Jeg vil nok absolutt anbefale å teste først, før man tilsetter det ene eller det andre.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap