Biltemasand (side 2)

i hvilken farger får du den biltemasanden,som en kan bruke er det kun en farge.jeg har brukt rådasand i mange år den finnes i flere farger,men rett type biltemasand kunne jeg brukt hvis den fåes i flere farger.prisen er lav,men jeg får tak i rådasand nesten like billig,for jeg har mange venner som driver dyrebutikk.jeg er enig med at en bruker den sanden som passer til det formålet enn skal brukes til enten det er biltema eller rådasand.
Olivin og innhold
Kjemisk sammensetning på Olivin

MgO 47,00%
SiO2 42,00%
Fe2O3 7.00%
Al2O3 0,60%
CaO 0,20%
MnO 0,10%
TiO2 0,10%
Na2O

Olivin, er et silikat av magnesium og jern, (Mg, Fe)2SiO4,og dannes av varme og sterkt trykk i jordskorpa, derfor finner man ofte olivin i vulkanske områder,man kan også finne rein olivin i lavastein.Olivin er et gjennomsiktig til gjennomskinnelig mineral med glassglans og olivengrønn farge. Den kalles for smykkestein peridot el. krysolitt. Olivin brytes i vulkanske bergarter ved Åheim på Sunnmøre. Olivinsand brukes blant annet i jernstøperiene, glassverk og til smykkepynt.

Etter å ha lest dette vil jeg ikke anbefale å bruke det til akvarieforemål,har selv både grønn og rød olivin tatt på Lanzarote, men ikke i akvariet..
Inaktiv bruker
Ildhale
i hvilken farger får du den biltemasanden,som en kan bruke er det kun en farge.jeg har brukt rådasand i mange år den finnes i flere farger,men rett type biltemasand kunne jeg brukt hvis den fåes i flere farger.prisen er lav,men jeg får tak i rådasand nesten like billig,for jeg har mange venner som driver dyrebutikk.jeg er enig med at en bruker den sanden som passer til det formålet enn skal brukes til enten det er biltema eller rådasand.


Du får dens anden vi bruker kunn i "sand farge" men nå mener JEG at denne ser svært natur tro ut, er vell ikke mange steder i verden man finner ren sort sand, eller rød, eller rosa som jeg også har sett ett sted i en butikk?.
Olivin
Må si at jeg kjøpte olivinsand på biltema og har den i flere kar. var skeptisk men tok en sjangs. Har Cya. furcifer i et kar med olivin og de graver og siler gjellene som bare det, tilsynelatende uten problem. I et annet kar har eg blant annet en motoro rokke som graver seg litt ned i olivensanden. Eneste uvanlige som kan nevnes var det karet med olivinsand og 6 voksne malawier. De døde alle unntatt en fossochromis, men mistenker helt andre årsaker enn sanden for dette. De ble GALE og svømte rundt og rundt i ring i stor fart, åsså beint til de krasjet i veggen. Huden begynte også å flasse av. Dette var et HELT nytt ferskt kar som ikke var innkjørt i det hele tatt, men eg heiv skilpaddene oppi en times badetur (tabbe?) ei stund før dette skjedde (skillpaddebakterier?). Har pleidd å bruke dem til å hente ut død fisk i steinene (uten å måtte ta ut allt stein, for eg liker skikkelige steinrøyser), uten at dette har bydd på broblemer før. Kanskje karet var for fersk til at fisken skulle tåle bakteriefloraen til et dyr fra andre siden av verden?
Konkluderer med at dette iallefall ikke skyltes olivinsanden da eneste overlevende (fossochromis) har kommet seg HELT til hektene igjen i den samme sanden. Fossochromis roter jo konstant i bunnsanden etter mat...
Ovennevnte fisker har gått i olivinsand i ca en måned nå, og bortsett fra nevnte sykdomstilfelle (som ikke skyldes sanden??) så ser allt HELT greit ut. De leker og yngler og ser ut til å kose seg normalt.

har lest allt jeg har kommt over om olivinsand på forumene, og jeg syns det e vel mye synsing, og få som ramser opp ekte erfaringer. aluminium ER et giftstoff som man sluttet å lage gryter av, da partikler kom inn i systemet til folk og dette e kjent som årsak (eller en årsak) til senilitet hos eldre (eller var det framskyndet senilitet?). Men mennesker kan jo leve i hundre år, og dette (senilitet) var et problem som bygget seg opp over LANG tid (iallefall den der aluminium antas som medvirkende/hovedårsak). Nå kommer jeg med en antagelse, men jeg antar at fisk ikke lever lenge nok til at de vil kunne utvikle lidelser som det tar svært mange år å bygge opp. Dette er nok litt proporsjonalt med mengder, men så er til gjengjeld aluminiumsilikat ikke det samme som rein aluminium. En HELT annen molekylstruktur kan få helt nye kjemiske egenskaper (har ikke STUDERT kjemi, bare lest litt, så rett meg hvis eg tar feil), så eg kommer til å fortsette med olivin helt til eg ser en grunn til å la vær. Kan vær eg ommøblerer litt de billigste fisk i de kar med olivin, men det ser såpass bra ut foreløpig at eg lurer på om eg syns skepsisen til biltemas nye olivinsand bærer bittelitt preg av hysteri...

Kommer til å oppdatere dette hvis nye erfaringer tilsier det, og eg setter STOR pris på meninger basert på erfaringer. Så hvis noen har erfaringer med olivinsanden så e eg KJEMPEinteressert i kommentarer, og hvis f.eks. en utdannet kjemiker kan belyse litt forkjellen på kjemiske egenskaper mellom rein aluminium og silikatet er dette også gull verdt. Selv antar(!?!) jeg at alusilikat er mye tryggere å bruke enn rein aluminium, i alle sammenhenger...
eg tror det går bra , min søster har det men ingen av fiskene dør av den grunn .
Tilfeldig bekjentskap
© Rolf H Dahl 2014
Reklame for plussmedlemskap