- Hjem
- Forum
- Vannverdier
- Jeg gir snart opp !!! nitritt (side 2)
Jeg gir snart opp !!! nitritt (side 2)
Postet 27.10.10 kl 20:09
Endret: 28.10.10 kl 09:18
Lær selv før du snakker for høyt.
Den skal være på 0. Helt i 0. Dette fordi bakteriene vil gjøre om til nitrat så raskt at du ikke har nitritt tilstede i målbare mengder. Nitritt er giftig, selv i små mengder. Svært lave nivåer av nitritt dreper ikke fisken direket der og da, men er ikke sunt og gir dårlig helse, gjør fisken utsatt for sykdommer og de vokser dårlig.
har du stadig små mengder nitritt i innkjørte kar så forer du enten alt for mye eller har for lite filterkapasitet sammenlignet med mengden fisk og avfallet de lager.
Den skal være på 0. Helt i 0. Dette fordi bakteriene vil gjøre om til nitrat så raskt at du ikke har nitritt tilstede i målbare mengder. Nitritt er giftig, selv i små mengder. Svært lave nivåer av nitritt dreper ikke fisken direket der og da, men er ikke sunt og gir dårlig helse, gjør fisken utsatt for sykdommer og de vokser dårlig.
har du stadig små mengder nitritt i innkjørte kar så forer du enten alt for mye eller har for lite filterkapasitet sammenlignet med mengden fisk og avfallet de lager.
Postet 27.10.10 kl 20:11
Endret: 28.10.10 kl 09:18
Postet 27.10.10 kl 20:15
Endret: 28.10.10 kl 09:19
elwaroDet skal IKKE være 0 nitrit. Kan det være så vanskelig å få med seg? Hvordan skal da syklusen fungere? prøv å tenk litt-hva skal til for å oppnå den nødvendige NO3?
Har du tenkt over hvordan du skal kunne balansere nitrittmendgen på 0,01 til 0,1 mg pr liter? Det lar seg trolig ikke gjøre, i et hvert fall ikke uten et helt voldsomt regime med foring - måling - foring - måling osv. in absurdum.
De bakteriene som bryter ned nitritt til nitrat, vil formere seg, langsomt dessverre, inntil de har nådd en mengde som tilsvarer næringstilgangen. Blir det for lite næring, dør noen bakterier. Om du da enten setter inn mer fisk eller av andre grunner brått øker næringstilgangen, vil du kunne måle noe nitritt inntil bakteriemengden er kommet ajour igjen. Det er naturlige svigninger, men det er ikke en ønsket svigning. Altså, målet for nitritt er NULL!
Postet 27.10.10 kl 21:32
Postet 27.10.10 kl 21:39
Endret: 28.10.10 kl 09:20
elwarohttp://www.koi.no/helse/nitrogensirkel.html
Er det dette du forsøker å fortelle fra koi.no?:
Nitrit (NO2)
Nitrit er mindre giftig enn ammoniakk. Måleverdien skal ikkje overstige 0.1mg/l. og er farleg ved 2mg/l og oppover. Høge nivå av nitrit fører til at fisken ikkje kan ta opp oksygen og den dør. Nitrit er mindre giftig ved høg pH, hardt vatn og høgt saltnivå. Tiltak ved for stor konsentrasjon av nitrit i vatnet. Vannbytte og tilsett 0,3% salt. Hvis det er zeolitt i vatnet må ein fjerne dette før ein har i saltet.
Det står måleverdien skal ikke overstige 0.1 mg/l, det står ikke at måleverdien skal være 0,1 mg/l!
I JBLs test for NO2 er verdier inntil 0,025mg/l farget grønt for ok, fra 0,05 er man i gul advarselssone og fra 0.1 er man i overgang fra gul til orange, altså definitivt pass opp. Fra 0,2 går man over i rød sone og 1,0 er ildrød og lenger går ikke JBLs skala.
Om du fikk med deg noen på å tro at man skulle tilstrebe en nitritmengde på 0,1 mg/l, ville de alle har fisk svømmende rundt i vann som JBL anser som farlig for fisk. Ettersom jeg anser det som umulig å holde et nitritnivå på 0,1 konstant, vil det åpenbart i perioder være et betraktelig høyere nivå, til stor skade for fisk og til nytte for absolutt ingenting.
Jeg har sett din diskusjonsiver tidligere, og har ingen forhåpning om å få deg til å akseptere noe annet enn din egen oppfatning, men det kan være greit å forsøke å hindre andre i å gjøre den samme feilen.
Til trådstarter,
beklager at tråden din etterhvert er kuppet til diskusjon om noe som burde være unødvendig å bruke mange innlegg på å diskutere.
Postet 27.10.10 kl 22:58
Beklager til trådstarter, men jeg føler det blir for gælig å la noen sitte og spre direkte desinformasjon uten en gang å kunen gi et ordentlig grunnlag for sine påstander. Forhåpentligvis kan vi få en administrator til å skille ut dette som en egen tråd.
Har du tenkt over hvordan du skal kunne balansere nitrittmendgen på 0,01 til 0,1 mg pr liter? Det lar seg trolig ikke gjøre, i et hvert fall ikke uten et helt voldsomt regime med foring - måling - foring - måling osv. in absurdum.
De bakteriene som bryter ned nitritt til nitrat, vil formere seg, langsomt dessverre, inntil de har nådd en mengde som tilsvarer næringstilgangen. Blir det for lite næring, dør noen bakterier. Om du da enten setter inn mer fisk eller av andre grunner brått øker næringstilgangen, vil du kunne måle noe nitritt inntil bakteriemengden er kommet ajour igjen. Det er naturlige svigninger, men det er ikke en ønsket svigning. Altså, målet for nitritt er NULL!
http://www.koi.no/helse/nitrogensirkel.html
Nitrogensyklusen har jeg sannsynligvis noe nærmere 15 studiepoeng om hvis vi slår sammen alle forelesningene i forskjellige fag innenfor mikrobiologi fysiologi, molekylær biologi. Deriblant ligger mye lesing av adskillig mye mer presise bøker om emnet, mange fagartikler og en bedre forståelse av bakterier enn de fleste rett og slett fordi det er det jeg studerer.
Så noen punkter om lenken over:
Amoniakk er ikke mest giftig av amoniakk og nitritt, nitritt er farligst i seg selv. Et enkelt eksempel på det er at de fleste som starter et akvarie uten å vite noe om filtere og bakterier ikke opplever dødsfall hod fisken før det blir en opphopning av nitritt, dagene med store mengder amoniakk overlever de fleste (hardføre) fiskene.
Problemet med amoniakk ligger et helt annet sted, nemmlig ved høy pH, hvor amoniakk opptrer som amonium, som er sædeles giftig, og underveis i denne prossessen mister du også lett kontrollen på pH.
Du vil ikke ha målbare mengder nitritt i et akvarie. Det er giftig, derfor vil vi ikke ha det.
Ved en jevn belastning av bakteriekulturen(e) vil de ta til seg det som er av tilgjengelig amoniakk og nitritt like fort som det oppstår, og du vil ha tilnærmet 0. Nitrat, endeproduktet, vil hope seg opp, siden det i liten grad benyttes av bakterier og planter i akvariet (plantene bruker faktisk mer nitritt og amoniakk enn de bruker nitrat om ikke jeg husker veldig gælig, jeg er lei av å slå opp ting, så det får du ta med en klype salt). Har du et filter med liten kapasitet, dårlig sirkulasjon, ujevn, men tidvis høy belastning av filteret så vil ikke bakteriekolonien din være av riktig størrelse i forhold til næringstilgangen (den dør ut i periodene med lite næring, evt. for lite av næringen (amoniakk og nitritt) er tilgjengelig for bakteriekulturen pga. dårlig sirkulasjon), og du får målbare mengder av amoniakk og nitritt.
En siste ting: i linken din sies det at bakteriene som deltar i denne prossessen er Nitrosomonas og Nitrobacter, uten videre kilder til dette. I de siste årene har det kommet mange fagartikler om dette hvor det trekkes i tvil om det er utelukkende disse to som er aktive i akvarier, siden det flere plasser har blitt funnet Nitrosococcus (oksiderer amoniakk) og Nitrospina, Nitrospira samt Nitrococcus (oksiderer nitritt). Disse er vanskeligere å kultivere i tester, siden de krever litt andre vekstforhold, noe som gjør det vanskeligere når man skal påvise dem fra en kultur.
Før du blir alt for påståelig om ting du tydeligvis ikke har mye faglig bakgrunn om burde du kanskje lese noen ordentlige artikler med kilder som er skrevet av fagpersoner, ikke bare sluke alt som er skrevet hist og pist av halverfarne folk som ikke vil vise til sine kilder.
(for the record, mine kilder:
"Biologi of the microorganisms", Brook, 11th edition, Pearson Education inc. 2006
"Animal physiology, Adaptation and environment", Knut Schmidt-Nielsen, 5th ed., Cambrigde University Press, 1997
"Comparative analysis of nitrifying bacteria associated with freshwater and marine aquaria." (1996), Hovanec, T. A., DeLong, E. F., University of California, USA
"Nitrospira-like bacteria associated with nitrite oxidation in freshwater aquaria" (1998), Hovanec, T.A., Taylor, L.T., Blakis, A., Delong, E.F., University of California, USA
"Identification of bacteria responsible for ammonia oxidation in freshwater aquaria" (2001), Burrell, P.C., Phalen, C.M., Hovanec, T.A., Aquatic Research Laboratory, The Aquaria Group, USA.
Samt en rekke flere som du finner med noen enkle søk inne på PubMed)
elwaro[QUOTE=530][QUOTE=elwaro] Det skal IKKE være 0 nitrit. Kan det være så vanskelig å få med seg? Hvordan skal da syklusen fungere? prøv å tenk litt-hva skal til for å oppnå den nødvendige NO3?
Har du tenkt over hvordan du skal kunne balansere nitrittmendgen på 0,01 til 0,1 mg pr liter? Det lar seg trolig ikke gjøre, i et hvert fall ikke uten et helt voldsomt regime med foring - måling - foring - måling osv. in absurdum.
De bakteriene som bryter ned nitritt til nitrat, vil formere seg, langsomt dessverre, inntil de har nådd en mengde som tilsvarer næringstilgangen. Blir det for lite næring, dør noen bakterier. Om du da enten setter inn mer fisk eller av andre grunner brått øker næringstilgangen, vil du kunne måle noe nitritt inntil bakteriemengden er kommet ajour igjen. Det er naturlige svigninger, men det er ikke en ønsket svigning. Altså, målet for nitritt er NULL!
http://www.koi.no/helse/nitrogensirkel.html
Nitrogensyklusen har jeg sannsynligvis noe nærmere 15 studiepoeng om hvis vi slår sammen alle forelesningene i forskjellige fag innenfor mikrobiologi fysiologi, molekylær biologi. Deriblant ligger mye lesing av adskillig mye mer presise bøker om emnet, mange fagartikler og en bedre forståelse av bakterier enn de fleste rett og slett fordi det er det jeg studerer.
Så noen punkter om lenken over:
Amoniakk er ikke mest giftig av amoniakk og nitritt, nitritt er farligst i seg selv. Et enkelt eksempel på det er at de fleste som starter et akvarie uten å vite noe om filtere og bakterier ikke opplever dødsfall hod fisken før det blir en opphopning av nitritt, dagene med store mengder amoniakk overlever de fleste (hardføre) fiskene.
Problemet med amoniakk ligger et helt annet sted, nemmlig ved høy pH, hvor amoniakk opptrer som amonium, som er sædeles giftig, og underveis i denne prossessen mister du også lett kontrollen på pH.
Du vil ikke ha målbare mengder nitritt i et akvarie. Det er giftig, derfor vil vi ikke ha det.
Ved en jevn belastning av bakteriekulturen(e) vil de ta til seg det som er av tilgjengelig amoniakk og nitritt like fort som det oppstår, og du vil ha tilnærmet 0. Nitrat, endeproduktet, vil hope seg opp, siden det i liten grad benyttes av bakterier og planter i akvariet (plantene bruker faktisk mer nitritt og amoniakk enn de bruker nitrat om ikke jeg husker veldig gælig, jeg er lei av å slå opp ting, så det får du ta med en klype salt). Har du et filter med liten kapasitet, dårlig sirkulasjon, ujevn, men tidvis høy belastning av filteret så vil ikke bakteriekolonien din være av riktig størrelse i forhold til næringstilgangen (den dør ut i periodene med lite næring, evt. for lite av næringen (amoniakk og nitritt) er tilgjengelig for bakteriekulturen pga. dårlig sirkulasjon), og du får målbare mengder av amoniakk og nitritt.
En siste ting: i linken din sies det at bakteriene som deltar i denne prossessen er Nitrosomonas og Nitrobacter, uten videre kilder til dette. I de siste årene har det kommet mange fagartikler om dette hvor det trekkes i tvil om det er utelukkende disse to som er aktive i akvarier, siden det flere plasser har blitt funnet Nitrosococcus (oksiderer amoniakk) og Nitrospina, Nitrospira samt Nitrococcus (oksiderer nitritt). Disse er vanskeligere å kultivere i tester, siden de krever litt andre vekstforhold, noe som gjør det vanskeligere når man skal påvise dem fra en kultur.
Før du blir alt for påståelig om ting du tydeligvis ikke har mye faglig bakgrunn om burde du kanskje lese noen ordentlige artikler med kilder som er skrevet av fagpersoner, ikke bare sluke alt som er skrevet hist og pist av halverfarne folk som ikke vil vise til sine kilder.
(for the record, mine kilder:
"Biologi of the microorganisms", Brook, 11th edition, Pearson Education inc. 2006
"Animal physiology, Adaptation and environment", Knut Schmidt-Nielsen, 5th ed., Cambrigde University Press, 1997
"Comparative analysis of nitrifying bacteria associated with freshwater and marine aquaria." (1996), Hovanec, T. A., DeLong, E. F., University of California, USA
"Nitrospira-like bacteria associated with nitrite oxidation in freshwater aquaria" (1998), Hovanec, T.A., Taylor, L.T., Blakis, A., Delong, E.F., University of California, USA
"Identification of bacteria responsible for ammonia oxidation in freshwater aquaria" (2001), Burrell, P.C., Phalen, C.M., Hovanec, T.A., Aquatic Research Laboratory, The Aquaria Group, USA.
Samt en rekke flere som du finner med noen enkle søk inne på PubMed)
Postet 27.10.10 kl 23:39
Endret: 27.10.10 kl 23:42
siandeProblemet med amoniakk ligger et helt annet sted, nemmlig ved høy pH, hvor amoniakk opptrer som amonium, som er sædeles giftig, og underveis i denne prossessen mister du også lett kontrollen på pH.
Og takk til 530 som pekte ut denne til meg, jeg roter ofte til ammoniakk og ammonium, i mitt hodet heter de NH3 og NH4+
Riktige versjonen er:
Høy pH = ammoniakk (NH3), giftig.
Lav pH = ammonium (NH4+)
En morsomm bi-ting: ved pH 7 forekommer det hovedsaklig NH4+, ved pH 9 er det like mye av hver av disse, og først ved pH 11 er det i all hovedsak NH3. Det sier vel sitt om hvor lite NH3 som skal til for at det er giftig.
Min mor sendte meg denne artikkelen nå nettopp når hun hørte jeg bantes over ammoniakk/ammonium igjen i akvariesammenheng, den er en veldig forklarende tekst om nettopp hvorfor NH3 er så giftig for fisk, uten bruk av store mengder fagspråk. Sikkert interessant lesing for de som er litt nysgjerrige på hva som faktisk skjer.
Postet 28.10.10 kl 15:03