Ørret og harr i akvarie, samt eget akvarie med elve insekter (side 2)


Mort og gullbust er utrolig enkle og holde. De er veldig varmekjære og tåler varmere og mer bakterieholdig vann enn laksefiskene. Du kan faktisk ha dem uten kjøling, selv om det nok ikke er sunt for dem over tid. Optimale forhold for karpefisk er langt varmere sommervann enn det som er i Gudbrandsdalen. Det er helt i yttergrensen for deres utbredelse. De spiser også vanlig flakfor for akvariefisk. Disse relativt små karpefiskene er av de artene det kan være håp om å få til å gyte i akvarium. En annen art som trolig vil kunne gyte er steinsmett. Ni- og trepigget stingsild gyter uten problemer. Men disse små artene er vel ikke så veldig gøy for en sportsfisker. Men steinsmetten er veldig fascinerende. Du skal se den teknikken den har med vårfluerlarver. Glefser tak rundt nakken på dem og rykker dem ut av skallet ved å gjøre et kraftig kast med hodet.

Det kan vel være et håp om å få harr til å gyte, men det er nok for viderekomne. Tipper du må ha et skikkelig stort akvarium da, for at voksne fisk skal kunne svømme fritt rundt og være helt stressfrie.
Høres veldig facinerende ut dette med steinsmetten. De har jeg god tilgang på.
Kult dette med teknikker de bruker.Dette er det nok få som vet,takk for info.
Har du observert noe kult som harren driver med da?

Ja det er nok riktig det att temperaturen i G.lågen er på grensen.
Derfor er disse varme evjene den lever i store deler av sommeren hovedårsaken til att de finnes her.
Ja det og få dem til og gyte er nok for viderekomne ja, og stor plass vil kreves.
Ikke noe jeg med det første vil gå for.
Men og ha småharr,steinsmett og Mort/Gullbust høres bra ut.
Noen få av hver bare.


Fikk ikke observert harren så veldig mye da jeg kun hadde harr en relativt kort periode siste året. Men inntrykket var at den var typisk laksefisk, veldig lik ørret i oppførsel, rask og skvetten og relativt plasskrevende i forhold til karpefiskene. Typisk elvefisk som alltid holder kjappe bevegelser og står og vrikker på seg hele tiden. Strøm og kaldt vann er nok bra for trivselen. Frosne røde mygglarver var bankers for. Den bruker mye energi hele tiden, men når for kommer drivende med strømmen er det få som slår den i hurtighet. Klarer du å gjenskape en skikkelig elv i karet så kommer nok den fisken virkelig til sin rett. Beste måten å lage elvestrøm på er å få vannet til å bevege seg rundt, f.eks med en kraftig propellpumpe som blåser langs ene langsiden og lar vannet komme tilbake langs andre langsiden.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap