Corydoras egg og oppdrett av yngel (side 20)

Dette føles som juks!!
Corydoras eggene har alt begynt å klekke! Oj... og jeg rakk ikke skifte vann!
Enda så kjølig de sto, så klekker de allerede nå!

De sto i en plast-tank på gulvet uten oppvarming eller lys, og vinduet i rommet er åpent om natten til og med. Kald luft synker, så jeg kan tenke meg at de eggene har hatt det ganske kjølig. Og derfor er det JUKS at de klekker alt nå, før jeg rakk å skifte vann. De skulle ikke klekke enda....:p

Målte ph-verdien og var forberedt på sure greier pga torven. Forbløffende nok har den ikke gjort noe som helst med ph!? Tanken rommer bare 8 liter vann, og en neve torv hadde ikke rørt ph engang på fem dager. Ph var den samme som i foreldrenes kar (der vannet er tatt fra) nemlig 6.7. Vel, desto enklere å vedlikeholde samme ph hos yngelen.

Nå, hurtig tenking må til. Hvordan skal jeg få sett yngelen i alt det bøsset, og finne alle de tomme eggeskallene (må fjernes, de råtner).
Må vel ta et micro hang-on filter og trøkke på en svampbit på innsugsrøret så ikke yngelen følger med. Den får forhåpentligvis filtrert bort en del partikler i vannet.
Nå ligger det masse løst bøss og rusk fra torven i vannet, så det er egentlig umulig å se hvor mange som har klekket og hvor de er. Jeg så ved en tilfeldighet at noe bittelite suste rundt i mudderet der da jeg gikk forbi nettopp, og det var slik jeg oppdaget at de har klekket.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26711&d=1155633826"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26710&d=1155633826"/img>
Takk for en fantastisk tråd Mona. Nå har jeg brukt deler av formiddagen til å få lest gjennom hele og blir litt misunnelig og veldig smittet.. : ) Artikkelen er printet ut og skal leses etter jobb (tør ikke ta mer av arb.tiden nå ).

Jeg har seks stk sterbai sammen med div levendefødende og får lyst til å ta dem over i et annet kar og prøve selv. Får disse og hvite ringer rundt øynene ved lek?

Hvor stort (lite) kar kan jeg ha dem i hvis det blir kun disse i et eget? Tror ikke jeg får ja til å ta så veldig stort inn i hus...
Annette
Jeg har seks stk sterbai sammen med div levendefødende og får lyst til å ta dem over i et annet kar og prøve selv. Får disse og hvite ringer rundt øynene ved lek? Hvor stort (lite) kar kan jeg ha dem i hvis det blir kun disse i et eget? Tror ikke jeg får ja til å ta så veldig stort inn i hus...


C. Sterbai har en sølvfarget ring rundt pupillen hele tiden, de Bare se på dette bildet i fiskebasen.
Siden de ikke har den sorte banditt-masken over øynene som C. adolfoi, så har ikke Sterbai'ene helsvarte øyne som dem.

Mine C. sterbai har lagt egg tre ganger, men det har skjedd i mørket hver gang. Jeg har ikke fått noe "forvarsel" heller, om at lek var planlagt. Eggene har bare sittet der på innsiden av glasset når jeg har slått på lyset.

Det ble gjort et større vannbytte i Sterbai'enes tank i går, og i dag ser jeg en del surring rundt, opp og ned langs glasset... Om det blir noe av det, gjenstår å se
Siden det ser ut som de kanskje har noe på gang, og tidligere har gjort det i mørket, så har jeg ikke slått på lyset hos dem i dag (i fall jeg da avbryter noe) Men vi får se. De har ikke akkurat vært de flittigste eggleggerne, de der.
Jeg ville droppet filtreringen i yngelkaret og heller tatt en god del forsiktige vannbytter til yngelen har vokst seg store nok til at du ser dem tydelig (3mm) og kan fiske dem ut med et sugerør. Har gjort det på denne måten selv i hvertfall, ved å bruke et helt gjennomsiktig litermål, ta vann fra overflaten i yngelkaret og nistirre i bunnen av litermålet før jeg tømmer ut vannet... :op
Jeg har kommet frem til det samme. Det nytter ikke med filtrering når de er så små og lite svømmedyktige. Setter jeg luftesteinen for langt ned, så virvler de jo rundt, stakkars Så mudderet får bare være der, og så tar jeg forsiktige vannbytter fremover.
Men når de skal begynne å spise artemia blir det verre....

De ser ut til å søke ly i torv-mudderet også. Skadelig kan det jo ikke være, det er garantert mer enn nok mudder i deres naturlige habitater.
Disse bildene er av siste kull med Cory-yngel, de er blitt 2 til 3 dager gamle nå, og bildene er knipset i kveld.

De klekker sjelden på likt, så et par stykker har faktisk fremdeles litt av plommesekken i behold. Men de andre ser ut til å ha brukt den opp nå, så i dag har jeg gitt dem 100% vannbytte og ny, ren tank, og så en dose nyklekt artemia.

Etter at de eggene som ikke var befruktet var fjernet, var det et par stykker av de gjenværende som aldri klekket. Vanskelig å se noe om årsaken, ettersom de var helt mørkebrune av torven. Det var 8 yngel som klekket, og det er de 8 som nå skal innta sitt første måltid

Jeg kommer nok ikke til å ha like hyppig fotografering og oppfølgning på disse som tidligere. Denne tråden er over et halvt år gammel nå og lang nok fra før

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17augustcadolfoiyngel3dagergamle1.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17augustcadolfoiyngel3dagergamle3.jpg"/img>
De siste ynglene er nå 9 dager gamle, og til tross for ph-trøbbel har jeg 6 av 8 igjen.

Den ene døde av seg selv, den andre daua pga meg... glemte å sjekke tempen på nytt vann, og det var 2 C varmere enn det gamle. Førstemann jeg hev oppi det nye vannet reagerte øyeblikkelig. Da krøllet den seg sammen i kramper og slo kollbøtte noen ganger før den landet på ryggen og daua. Hm.

De 6 som er igjen, spiser iallefall godt og har vokst litt
De går i veldig høy ph, fordi jeg får den ikke ned. Det virker som artemia-fôringen øker ph. Ph i karet deres er 7.7, noe som er en hel grad høyere enn normalen på 6.7.
Jeg har hengt litt torv i en strømpe over kanten på yngelkaret deres, den henger der konstant, men likevel stiger ph til 7.7 eller til og med litt høyere i løpet av kort tid. Så nå har jeg gitt opp, jeg lar den heller være der, så yngelen slipper slik jojo-effekt.

Yngelen har fått et eikeløv i karet sitt, som de søker dekning under.

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23augustcadolfoiyngel3.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23augustcadolfoiyngel6.jpg"/img>

Jeg synes det har vært litt stusselig å bare stelle for 6 små Corydoras-yngel, så i dag tenkte jeg at jeg ville prøve og få antallet opp litt Jeg hentet bøtter for å bytte vann i de voksne C. adolfoi'enes akvarium, og tenkte et vannbytte og litt røde mygglarver ville kicke dem i gang.

Stappet slangen oppi og begynte å tappe ut vann, feide vekk noen stilkplanter så de ikke skulle bli sugd opp av slangen. Og de plantene... oj! Det satt masse egg på dem Aha! De hadde lagt egg allerede, ikke noe vannbytte nødvendig engang. He-he!
Antagelig ble de lagt i går, det så slik ut på eggene.

Så jeg begynte å plukke, fikle løs egg fra planter og javamose.

Jeg endte opp med 26-28 egg i en plasttank (jeg kommer til forskjellig antall hver gang jeg teller, noen ganger 26, andre ganger 28...)

Eggene har fått litt torv i en strømpe og en luftestein oppi der også. Så nå er det bare å vente på klekking
Når de er store nok til å spise og har kommet i gang med det, skal jeg slå sammen de to kullene og ha dem i en tank.

Dette passet jo bra! Akkurat når jeg sto og tenkte at noen flere yngel å skifte vann og slamsuge for hadde vært fint, så lå eggene klare og ventet på meg oppi der

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/24augustCorydorasadolfoiegg.jpg"/img>
Har du bilde av hele yngelkaret?
Bettina
Har du bilde av hele yngelkaret?


Det er ingenting å ta bilde av Det er rett og slett en gjennomsiktig, firkantet plastkasse, den rommer 8 liter vann. Og med 6 små yngel på bunnen som man knapt ser, er det ingenting å ta bilde av som "hele yngelkaret".

Alle yngelkarene mine er uinnredet de første ukene, slik at det er lettere å holde det så rent som de må ha det.
ok... mulig du kanskje har skrevet det før....men jeg tror dette er en av de lengste trådene, hadde ikke så god i stad til å lese gjennom 39 sider, men synes du gjør en utrolig bra jobb.

Hvor mange coydas arter tror du jeg kan ha i 325 l?
Nye bilder:egenoppdrettede 7 mnd gamle Corydoras adolfoi:-)
På min ti-på-topp-liste over favoritt-Corydoras'er, er denne arten en soleklar ener! Det er mange flotte arter som krangler om de øvrige listeplasseringene, men nr en er og blir Corydoras adolfoi På nummer to tenker jeg Corydoras metae kommer, og den håper jeg også å få til oppdrett på en vakker dag

Dette er helt nye bilder av min eldste gjeng Corydoras adolfoi (knipset i dag), fra egg som klekket rundt 21 januar. Se så store de har blitt!
De er sju måneder gamle nå, og mine aller kjæreste fisker

Det er 12 av dem i dette karet bildene er fra, og 6 i et annet kar. Snart skal de slåes sammen og flyttes i et større kar samlet.

De er noen fantastiske krabater og en flott gjeng
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/cadolfoi7mndaugust2006LITEBILDE2.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/cadolfoi7mndaugust2006LITEBILDE1.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/cadolfoi7mndaugust2006LITEBILDE3.jpg"/img>
kjempe flotte har de blitt hvor lange er de nå?
De er ikke så store som de ser ut til på bilder
Corydoras vokser veldig sakte, veldig, etter at de har nådd en størrelse på mellom 2 og 2.5 cm. Da kan de bruke et par år på å nå voksen størrelse.

Disse 7 mnd gamle krabatene, målt utenpå glasset og inkl halefinnen, måler et sted mellom 2.5 til 3 cm. Det er litt variasjoner i gruppen. Men alle er nok minst 2.5 cm, men ingen mer enn 3.

Bildet nedenfor:
En liten, og langt yngre, utgave av arten Barte-pryden er i orden allerede som man ser
Denne krabaten er en av 6 som klekket 15. august og er altså 10 dager gammel på bildet (tatt i dag). Artig utseende på dem i den alderen

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/cadolfoiyngel25august2.jpg"/img>

Det ble spurt etter bilde av hele yngelkaret ovenfor. Selv om det ikke er stort å se på, så kan jeg jo legge det ut her. Det består bare av en naken plasttank med et par eikeløv og en filterstrømpe med torv, samt brusesteinen og belysning (denne typen Arcadia-belysning er omtalt i denne tråden). Og 6 små yngel selvsagt, som ligger under eikeløvet

Og by the way; eikeløvet og torven er ny for denne omgangen med Cory-oppdrett. Brukte det ikke tidligere, men jeg tror jamen det har en veldig god forebyggende effekt på dannelsen av bakterie-slimbelegget innvendig i karet, hovedsaklig på bunnen (som lett kverker Cory-yngel).
Jeg bytter ikke tank daglig nå, for det er rett og slett ikke nødvendig. Jeg slamsuger godt, men tanken byttes for rengjøring/vasking annenhver eller hver tredje dag bare nå. Veldig positivt overrasket over denne effekten, men på den annen side; både torv og eikeløv virker mildt antiseptisk og hemmende på bakteriedannelse. Så det er jo kjempebra
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/corydorasyngeltank25august.jpg"/img>
Eksprimentering med ulike typer torv
Etter å ha eksprimentert en del frem og tilbake med mange ulike typer torv, har jeg etterhvert funnet frem et par favoritter.

Eksprimenteringen har pågått i klekke-kar med Corydoras-egg for å forhindre sopp og mugg på eggene, eller i sortvannskar med fisk som skal ha lav ph.

Disse to jeg omtaler nedenfor, er de jeg har endt opp med som mine personlige favoritter

Det er store forskjeller ute og går med hensyn til hvor "sterk" torven er. Det er helt klart. Så kjøper du en ny type, test den ut i en bøtte vann først! Da finner du ut hvor sterk eller mild den er. Det kan være at den er mye sterkere enn du tror.

En mild type, som jeg bruker der jeg ikke ønsker for kraftig ph-senkning, er en type fra Hagen som kommer i ferdigpressede tørre plater, kjøpt hos Tropefisk. Jeg knekker av en passende bit, putter den i en filterstrømpe, knyter igjen og henger den i klekkekaret til egg. Den er lettere å holde kontroll på ph med, ingen dramatiske, store fall i ph.
(Bildet fra yngeltanken i innlegget rett ovenfor dette, viser en filterstrømpe med en slik bit av torvplate i.)
<img src="http://tropefisk.no/images/torveplader_3_stk.jpg"/img>



En annen fra et annet merke, som jeg må ta betraktelig mindre "dose"av,
er [URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=1275&HKatID=]Fluval som jeg kjøper i pakker fra Webzoo[/URL]. Jeg bruker den med tørre torvfiber, men de har en i granulatform også. Denne med torvfiber er sterk!! Kruttsterk. Men effektiv! Ingen egg mugner med denne i vannet... så dette er en av mine favoritter. Kjøpte nylig inn 10 pakker av denne

Når jeg skal ta en dose torv, vrenger jeg filterstrømpen over hånden, stikker den ned i posen med torv og tar en håndfull. Så vrenger jeg strømpen tilbake over torvklumpen og knyter igjen.

Eksempel fra en klekketank med 6-7 liter vann:
En håndfull av Fluval sine torvfiber
senket ph fra 6.7 til 3.9......(her var helt klart den vanlige nevestore dosen for mye!)

<img src="http://www.webzoo.net/db/bilder/x717200621221.jpg"/img>

PS!
Jeg vet at man kan kjøpe sekker på plantesentere, men min oppbevaringsplass er begrenset... Derfor foretrekker jeg små pakker jeg kan dytte inn i hyller og akvarieskap.
Eggene jeg samlet inn den 24. august har begynt å klekke i løpet av natta!
Fant 8-9 nyklekte yngel i tanken i morges.

Jeg tror klekkeprosenten er veldig lav, men det er så vanskelig å si om resten av eggene er "gode" eller "dårlige". Torv-vannet farger skallet på dem ganske mye, så det er veldig vanskelig å se skikkelig. Har prøvd å gjennomlyse dem med lommelykt men det er vanskelig likevel. Men jeg synes jeg har sett helt fra starten av (siden jeg samlet dem inn) at en del av eggene ikke helt så ut som de skulle.

Men, men, nå piler det i alle fall noen nesten helt gjennomsiktige hvite små "sytråder med plommesekk på" rundt i karet Så fargeløse er de, at de er nesten usynlige der de ligger.

Om den dårlige klekkeprosenten skyldes Corydoras-leksparet (noen ganger bommer de mye...) eller meg, er uvisst. Men jeg dyttet iallefall litt for mye torv i klekketanken deres, så ph sank ned til 3-tallet... jeg rettet på det, men kan hende eggene ikke utvikles så bra eller riktig i så lav ph? Vanskelig å si, men... C. adolfoi og C. duplicareus kommer jo opprinnelig fra sortvannsområder rundt Rio Negro i Amazonas der vannet kan bli utrolig surt til tider. Jeg skulle derfor ikke tro eggene tok noen skade av det.
Eggene som klekket i grålysningen i går, er det blitt 9 eller 10 små yngel av (neimen ikke lett å telle små halvt gjennomsiktige raketter!!).
En god andel klekket aldri (10 klekte av 26 egg). Sånt skjer.
Heldigvis hindrer torven de uklekte eggene i å mugne, så de bare ligger der uten å ødelegge noe vannkvalitet e.l.

Jeg tok ut noen av de uklekte eggene i går ettermiddag og la i et halvlitersmål med vann for å se hva som skjedde uten torv. Det tok faktisk bare noen timer (!) før de begynte å se lett dunete ut av begynnende mugg! Jeg er imponert over at et så enkelt tiltak som en klump naturlig torv kan hjelpe så mye ved klekking av egg

Og i dag er de eldste 6 ynglene to uker gamle
De ser svært spreke og fine ut, ordentlig fart og spenst i dem

Sånn ser de ut nå:
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/29august2ukergmlcadolfoi1.jpg"/img>
Heisann.... Gleder meg som bare det til jeg får min første gjeng med corydoras. Inspirerende tråd dette mona, ceep up the good work..

Om de blir mange corydoras hos deg etterhvert vil jeg mer enn gjerne kjøpe noen.
Tilfeldig bekjentskap
© Katrine Moe
Reklame for plussmedlemskap