Corydoras egg og oppdrett av yngel (side 22)

Bare til info så er denne gamle tråden døpt om og har fått ny tittel

Synes spørsmålet i den gamle tittelen ble litt misvisende etter som tiden har gått
det prøver jeg.
får prøve det, har faktisk et 63liters stående
Det hjalp å slippe til litt dagslys Bildene ble mye skarpere med en gang.

Da jeg tok de andre bildene i morges, var det fremdeles ganske mørkt/skumring i rommet. Nå flommer dagslyset inn, og vips! Så ble bildene mye skarpere.

Disse ynglene er så fiiiiiiine Er det rart man blir fascinert?

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/P9129389.jpg"/img>


Tegningene begynner å tre frem. Den mørke ryggstripen har så smått begynt å vise seg.
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/P9129373.jpg"/img>
Jeg trodde ikke jeg skulle fortsette å oppdatere denne tråden så ofte, men.... Det er jo bare så utrolig gøy å holde på med Corydoras-oppdrett! Og halve moroa er jo å dele med andre Så jeg håper at ingen er lei av at disse innleggene fortsetter og fortsetter å poppe frem

Den eldste gjengen på 6 er en måned gamle nå
De andre er 10 dager yngre.
Det er en haug med egg til klekking, men så langt kan jeg ikke se noen som er klekket enda. Kikket over dem istad, men det er ikke så lett å se tydelig i alt torv-bøsset. Håper selvsagt på god klekkeprosent, men jeg ser at en del egg har en litt "mistenkelig" og lite lovende farge. Så det er bare å smøre seg med tålmodighet og vente og se hvor mange som klekker.

Som nevnt nylig slamsuger jeg karet til ynglene morgen og kveld, og bytter tank hver tredje dag. Da får de en gullende ren og nyvasket. I dag var en slik bytte-dag, og da jeg tok den gamle med ut på kjøkkenet for å spyle den kjente jeg at det var på høy tid å bytte. Den luktet faktisk vondt og stramt. Ville ikke ventet en dag til, nei.

Dette er morgenens bilder La et lysrør over tanken, så det ble
godt nok lys til å fotografere i.

Ikke mye som er mer sjarmerende enn små Corydoras!

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/14septembercoryyngelbilde3.jpg"/img>


<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/14septembercoryyngelbilde1.jpg"/img>



<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/14septembercoryyngelbilde4.jpg"/img>


<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/14septembercoryyngelbilde2.jpg"/img>
Håper virkelig jeg får noen av mine til, er jo det som er mest stas når en har fisk igrunn. Blir rett hjem og få gjort klar nytt kar og rent vann etter jobb.

Når du forer med Artemia, reagerer yngelen straks?
Karl Inge S
Når du forer med Artemia, reagerer yngelen straks?


Nei, ikke alltid.
Noen begynner å røre seg litt rastløst med det samme de får ferten av den, men ofte ligger de dønn stille og glaner en stund først. De er nok litt redde, fordi jeg alltid har ståket litt rett i forveien med vannbytte osv. Jeg fôrer alltid mine med fersk mat rett etter at jeg har rengjort og fyllt opp med nytt vann. Så de er blitt litt forstyrret rett i forkant.
Men Corydoras er også litt.... tja, "annerledes" enn andre yngel, de kaster seg liksom ikke hodestups over maten, men ligger ofte og spekulerer et øyeblikk eller fem først
Så ser man plutselig at de tar et lite "hode-dykk", kakker snuten ned i bunnen som en høne på jakt etter korn. Først ett prøve-dukk med hodet, og når de så får smakt, er det mange på rad og så er det travelt i vei for å spise

Jeg har forøvrig merket at de begynner å vokse til litt mer nå, for nå er tanken så godt som renspist hver morgen og hver kveld. De har fått større mager, og spiser mer
Mona hva har du i akvariet?
Hva har du av planter og røtter, sand og div? ser bildene dine, veldig flotte!! Men legger også merke til at det ikke er noe annet i dem, litt eike løv er fint men er det en fordel men minst mulig sp du legger merke til eggene med en gang? spiser foreldrene egg og yngel? nå har ikke jeg lest hele tråden så det er mulig du har skrevet noe om det før, men jeg takker for svar.

ordnet seg forresten med torva mi. ble noe gris når jeg holdt på med det, mem mann lærer jo hele tiden.
Mener du i yngeltankene, Alexander?

Jeg bruker alltid uinnredede yngelkar, uten noen ting, for det er mye lettere å holde rent og ha oversikten. Ingen matrester som får snike seg usett unna, og om noen yngel skulle stryke med ser man det med en gang og får fjernet dem.

Det eneste jeg bruker i yngeltanken, er et eikeløv som yngelen kan søke skjul under. De føler seg tryggere da, når de har noe å gjemme seg under, og det minsker stress.

Innredning kommer senere. Sist begynte jeg med sand da de var rundt seks uker, for da begynte de å spise annet fôr enn bare artemia. Artemia forurenser noe grassalt og mugner utrolig fort etter at den er død (den gis levende, men dør jo etterhvert i ferskvann). Det er ikke noe pent syn å rote i sanden i et kar der det er gitt artemia... det ser ut som en snøstorm når all den gamle, mugne artemiaen hvirvler opp! Dette så jeg en gang jeg holdt på med scalare-oppdrett, og det var en ubehagelig aha-opplevelse...! Etter det sverger jeg til det samme som mange andre oppdrettere; bar tank den første tiden i yngelkar.
MYE lettere renhold, for man ser hvert minste støvkorn
Eggene som ligger til klekking:

Usj, jeg tror det blir svært lav klekkingsprosent på disse... i begge egg-tankene. Det ser ut til å gå dårlig med en hel del. Det er noe usikkert, da det ikke er lett å se noe pga fargen eggene får i torv-vannet, men en hel del ser slett ikke bra ut...

Om en fjerdedel av eggene klekker (over 80 egg..!) så skal jeg si meg fornøyd:-/ Jeg tror jeg vet årsaken, og skal gjøre det annerledes neste gang.

Årsaken ligger muligens i at jeg pelte løs eggene fra stedet de satt, og slapp de oppi plast-tankene. Dette med å pelle dem løs fra stedet de har festet seg og hardnet skallet, kan ha skadet egghinnen slik at de ikke utvikler seg. Kan nesten se slik ut. Skal som sagt klistre dem direkte på veggene i klekketanken neste gang, med en gang, slik at de ikke behøver å flyttes senere.

De få eggene jeg klistret på veggen med det samme, ser ut til å være helt fine, nemlig. De dårlige eggene er hovedsaklig de som flyter rundt på bunnen, fordi de ble flyttet etter at de mistet klebrigheten sin. Eggene er jo bare klebrige første dagen.
(",)
Jeg skal prøve å få dem til å legge egg i plast tanken, visst det går så kan jeg bare flytte ut foreldrene, men det beste er vell å flytte på eggene fra hoved tanken. jeg får prøve meg frem. Har faktisk fått yngel i hoved tanken(paleatus) som jeg ikke la merke til før igår når jeg flyttet dem! Det var litt gøy! Bare tre stk, mistenker dem for å ha vokst opp i java mose klumpen der. umulig å se noe inn i det rotet. De var kanskje, 1-1.5cm. Skal prøve på julii nå, det er min favoritt.

Er det forskjell på hvor store artene blir? Sånn veldig mener jeg? Paleatusene er så store at det er helt VANNvittig skikkelig feite, mulig de er fulle av egg også som jeg ikke legger merke til når før de forsvinner
Den dårlige magefølelsen for de eggene som ble lagt forrige helg tror jeg vil vise seg å stemme. Og jeg er temmelig sikker på at det er min feil!
Jeg skulle aldri pelt dem løs og flyttet dem til større klekketank! Det skadet egghinnen, som hadde dannet et hardere skall ettersom dagene hadde gått. De satt i litersmålet i 3 dager eller noe slikt. Men når jeg løsnet dem, var ikke egget hardnet men bløtt på det kontaktpunktet som har sittet fast på innsiden av litermålet. Det ble skadet da jeg pillet dem løs fra stedet de satt....

I dag løftet jeg begge plasttankene med eggene i bort til vinduskarmen, og gransket dem nøye med lesebrillene mine på.
Som jeg tenkte... De eggene jeg har pelt løs (og det var mange...) ser ut som de er kappet av en tredjedel der de har sittet fast tidligere. Jeg tror de er ødelagte, rett og slett, for de aller fleste ser ikke bra ut i fargen heller.
Noen få har grei farge, så jeg lar det hele stå et par dager til. Så får vi se, kanskje noen er trege til å klekke. I den ene tanken så jeg èn enslig yngel som har klekket i dag... bare èn! Av ca 40 egg!
Den andre plasttankens innhold ser litt bedre ut, mulig noen vil klekke der, men det er en del egg med litt for kompakt farge der også.

Men...! Min trofaste, gamle leksgruppe med Corydoras adolfoi ga meg en ny sjanse i dag)

I formiddag begynte de å leke og legge egg igjen

Jeg stakk innom i ettermiddag for å samle inn eggene, og fant 29 stk. De hang på de vanlige stedene; i javamosen og på undersiden av Anubias-bladene. Noen få satt på glasset.
Så jeg har fått en ny mulighet Denne gangen skal de få bli hengende der jeg klistret dem fast etter innsankingen frem til de klekker; på innsiden av litermålet!
Det henger også en klump med torv i strømpe over kanten og en brusestein.

De 40 eggene jeg flyttet sist, så fine ut i flere dager med den metoden i litersmål... inntil jeg var så dum å pelle dem løs og flytte dem.

Men, det er fint man får flere sjanser
Og at man lærer av sine feil underveis.....
*himler med øya*
mona o
Bare til info så er denne gamle tråden døpt om og har fått ny tittel:-)


Psssst! Bindestrek mellom "Corydoras" og "egg"! =)
De 29 eggene jeg samlet inn i går, har fått følge av flere. Det ser ut til at Coryene ikke ble helt ferdige i går, for i dag oppdaget jeg en del egg hengende på ruta og i plantene. Mye i javamosen.

Noen var ferske, noen var en dag gamle. Jeg begynte å plukke dem ut, men de som hadde rukket å bli litt mørkere (fra i går) og satt hardt fast på glasset lot jeg være. Antagelig vil de bli ødelagt om jeg hadde pelt dem løs... så jeg nøyde meg med de som var i javamosen, og de som var helt nylagte, "frostet glass-hvite" og klebrige enda. De er så myke at det var lett å rulle dem av glasset uten å skade egghinnen.

Samlet alle i samme litersmål som de andre fra i går var i, men jeg har ikke noe antall. Kanskje 50 stk tilsammen?

Har studert eggene fra forrige helg, og jeg tror jeg bare kan kaste dem. Det ser dårlig ut i begge tankene. For lite torv også, tror jeg, for de har begynt å mugne.
Ergelig det der, at hver gang jeg har plukket et stort kull eller stort antall egg, så går det den veien høna sparker med dem. De gangene det er snakk om innsamlede 10-15 egg, så går det bra.

Jeg er veldig spent på disse i litermålet nå. De skal iallefall ikke flyttes, de får klekke der de er. Så får jeg heller ha lav vannstand på denne yngelen i starten, når de klekker og flyttes til plast-tank.
Nå har de eggene jeg samlet i litermålet begynt å klekke

Jeg oppdaget en bevegelse oppi der da jeg løftet på det for å kikke, og så et par yngel som suste rundt så eggene skvatt.
Skal bli veldig spennende å se hvor mange av disse eggene som klekker og resulterer i yngel...

For noen dager siden gjorde jeg nemlig en liten tabbe...
Jeg slang fra meg et håndkle på et benk på akvarierommet, og på hyllen under sto litermålet med eggene til klekking. Uten at jeg så det datt håndkleet ned og snippen på håndkleet havnet i vannet hos eggene.... ! Og der lå det og sugde opp vann som en veke. Da jeg oppdaget det, var en fjerdedel av vannet sugd opp og inn i håndkleet, og en haug egg hang i friluft! Grr!
Jeg vet ikke hvordan det går med eggene som havnet i friluft, men vi får se. Jeg fortet meg selvsagt å fylle opp igjen med vann, men om de eggene blir noe er vel tvilsomt. Vi får se.

Moralen er; heng opp håndklærne skikkelig etter deg !

Noen tips fra Ian Fuller vedr Corydoras oppdrett:-)
Kom over disse tipsene på en "sticker" på PlanetCatfish forumet, der selveste Ian Fuller er moderator.

Ians tips for å lykkes med egg og klekking, samt oppdrett av yngel:

"
1. Are the eggs fertile?
This can be determined with reasonable ease, a fertile egg is usually a very light tan in colour, whereas an infertile egg will very quickly show a white centre and will turn completely white within 12 hours of being laid.

2. How long before they hatch?
Depending on the species it can take between three and five days for eggs to hatch. (personlig notat fra meg: hos meg har det tatt opptil 8 dager...!)

3. How do I hatch them?
There are several ways to consolidate a spawning, but it is spawnings in community aquaria that initiate the most requests for help. The easiest only requires a small shallow, 1.5 litre plastic container, something like a sandwich box is ideal, and an air stone. The container is three quarters filled with water and floated on the surface of the main aquarium, the eggs can be removed from the aquarium sides with the aid of a clean razor blade and put into the container, where eggs have been placed on plant leaves the leaves can be cut from the plant and placed into the container. The air stone ensures that the water is both fully oxygenated continually moving, which helps to prevent damaging particles from settling on and contaminating the eggs. At this stage one or two drops of a propriety anti fungal preparation added to the water in the container can also help to prevent fungal spores from attacking the eggs. If medication were used then I would recommend that 50% water changes be made to the container each day for the first three days. Use replacement water from the main aquarium, this will dilute the medication in the container, so that by the time the fry hatch the water will be the same as the main aquarium

4. How do I raise the fry?
There is no need to feed the new fry for the first two or three days, as during this time they will draw nourishment from their yoke sac. When the yoke sac has been used up the fry are then classed as free swimming and will be actively looking for food. There are several foods that can be offered to give the fry a good start, the first of these that I use is Micro-worm followed by newly hatched brine shrimp and then after two days I start to introduce pre-soaked powdered flake food alternating between the two live foods. Once a feeding program has started it is very important to maintain good water conditions and to this end I would recommend daily 50% water changes, or even better twice daily, taking the new water from the main aquarium. The fry can be raised comfortably in this way for about a month when they should be large enough to fend for them selves in the main tank, of course this will depend on the size of the spawning and the number of fry hatched. Larger numbers of fry would be better raised in their own tank where they will have more space.

If fry are to be raised on their own in grow out tanks, these do not need to be very deep. Personally I use tanks that are 8 inches (20 cm) deep, it is the surface area that is the determining factor when it comes to the number of fish that a tank can accommodate. "

En artikkel om Corydoras oppdrett fra samme forfatter også.

PS!
Siden dette er en "sticker" på et offentlig forum for "hvem som helst", så regner jeg med at det er fullt lovlig å gjengi den her, siden linken er med til original-postingen også..?
Noen bilder av Corydoras yngelen i dag:-)
De vokser og blir bittelittegranne større for hver dag De første fire-fem ukene går det ganske fort.

I denne yngeltanken er det fremdeles 13 stk, har ikke mistet noen siden den første kristiske perioden på 7-10 dagers alder.
De er henholdsvis 5 1/2 uker og 4 uker gamle nå

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Nå klør jeg meg i hodet og undres.

Det er kun klekket 5 yngel av siste eggsamling, og det var sikkert 50 egg der. Fremdeles har jeg ikke gitt opp håpet om at fler skal klekke, men jeg begriper ikke hvorfor de 3 siste kullene har gitt så dårlig klekkeprosent. Det har vært store kull, og de har visst utrolig dårlig klekkeprosent ser det ut til.

De fem som har klekket på morgenen i dag er flyttet til egen tank, så avventer jeg et døgn til før jeg avskriver resten av eggene.

Dette må jeg gruble mer på. Men jeg kan ikke helt se at jeg har gjort noe annerledes nå enn før.
Du nevnte et uhell med et håndkle som sugde til seg så mye vann at en del egg lå tørre. Kanskje det kan være noe av årsaken? Alle eggene ble vel ikke gytt samme dag heller?
Tvil om arts-identitet endelig avklart! De ER Corydoras adolfoi:-)
Det har vært litt tvil rundt den riktige arten på mine Corydoras.
De kan ligne Corydoras duplicareus, men jeg har alltid ment at de er Corydoras adolfoi (som jeg kjøpte dem som).

For litt siden la jeg inn et spørsmål om dette på PlanetCatfish sitt forum, og jeg har fått svar fra Ian Fuller. Om noen vet, så er det han... det er ingen andre i hele verden jeg ville stolt mere på når det er snakk om Corydoras-spørsmål

Her er tråden på PlanetCatfish


Etter hans svar, har jeg studert mine Coryer med lupe og gransket dem nøye om og om igjen. Og det er Corydoras adolfoi de er
"Pectoral fins" er brystfinnene som sitter ved gjellelokkene, og på mine har de finnene en glatt, jevn kant. Ingen taggete kant.
Dermed skulle saken være avklart
C. adolfoi har glatt kant,
C. duplicareus har taggete kant
på pectoral finnene.

Yippi! Jeg føler endelig at jeg kan "rest assured"

Artikkelen min på Scotcat
Jeg husker ikke om jeg har lagt ut linken her før, men jeg tror jeg nevnte en gang at jeg skrev en artikkel om oppdrett av Corydoras adolfoi på engelsk...! *oops*

Det var Allan James på Scotcat som sendte meg en email og spurte meg om jeg ville skrive den, så da gjorde jeg det.

Jeg kunne vel vært bedre i engelsk grammatikk *kremt*, men staving er jeg ikke så verst på.
Men jeg ser at Allan har feilstavet et par ord i artikkelen som nå ligger på nett, ord som jeg skrev korrekt i mitt eksemplar av artikkelen (han har tydeligvis skrevet den av for hånd, ikke kopiert med "Copy + paste" det jeg skrev og sendt pr email til han).

Uansett, for de som har lyst å se, så ligger artikkelen
på Scotcat under Articles - Breeding:
Du finner den på engelsk her.

Det er selvsagt mine bilder i artikkelen, alle sammen.
For de som har fulgt med og sett bildene i denne tråden her på forumet, vil bildene være kjent fra før.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap