Malawi (side 3)

Det blir nok bra!
Trenger nok ikke å koke sanden, jeg fylte en 10liters bøtte halvfull med sand og dusjet sanden mens jeg rørte rundt med hånden for å få bort noen små biter som lignet kull.
Kullet "fløt" på toppen av sanden, og det var bare å helle vannet ut forsiktig av bøtten så kom kullet etter.
Saltvanns dyr, organismer og sykdommer overlever ikke i ferskvann, så det er ingen fare for det i hvert fall.
Bare pass deg for børstemark hvis du graver dypt
Børstemark mmmmmmmm, det er knall mat for vår venn sjøørreten

Nå har jeg vært å henta over 100kg sand med hodelykt hehe..blir jeg først ivrig så kan det ikke vente.
Tenkte koke for å få løst alt det biologiske avfallet, så det ikke ligger å råtner i karet. Men dette er kanskje overdrevent.. avfall får man jo i sanda etterhvert uansett, og der hører det jo hjemme, i en viss grad.
Må bare finne noe passe å sile med. Tenkte sile alt på maks 1mm, og så siler jeg en liten del av resten på 2 eller 3mm og legger med littegrann av denne størrelsen i "1mm-sanda". Bare så jeg får noen litt større korn på toppen av sanda i karet, så størrelsen ikke ser helt monoton ut..tenker det er lurt for å "kamuflere" matrester og møkk som ligger på sanda før det havner i filteret..at det ikke skiller seg sååå lett ut fra sanda.
Første rovfisk "i hus"
Dahls hadde 4 små tyrannochromis nigriventer, akkurat den jeg var ute etter av tyranno artene, så de ble med meg hjem, eller rettere sagt jobben ettersom det er der jeg har karantenekaret..hakke plass hjemme, heldigvis god plass på jobb :p De er bare 4-5cm, blir spennende å se hvor fort de vokser..matet med artemia, pellets og reker hittill, de har veldig bra apetitt..helt fra første dag. Formen var helt passe i butikken synes jeg.
Og så hadde de 1 par av aristochromis på 8-9cm, så tok med det også. Ikke helt uvanlig å få tak i, men spennede fisk som i sjøen ikke er så veldig vanlig å se.

Har gått gjennom alt av rovfisk arter (det siste halvåret..) og funnet fram til de artene jeg mener vil passe i mitt kar, og som jeg har lyst på. Disse står nok aller øverst:
Buccochromis Heterotaenia
Exochochromis Anagenys
Rhamphochromis Woodi
Stigmatochromis Modestus (jepp)


Ja det sies så, har du en smakebit??

Nå er jeg snart ferdig med å sile 250kg sjøsand, sittet i sola siden i formiddag. Bruker 2mm sil. Da sitter jeg vel igjen med 90kg. Tror det er en praktisk fordel å ikke ha veldig finkornet sand..både for nedbrytning, at skit ikke synes så lett, og at innsug kan stå nærmere bunnen. Så tror ikke jeg siler den noe finere enn det.
Sanda blir knallfin til bakgrunnen, var verdt å lete litt
Spiste Rhamphochromis i Malawi for to år siden.

Du får legge ut noen bilder.
Flere rovfisk er på plass i midlertidige kar:
Nimbochromis Linni
Exochochromis Anagenys
Champsochromis Caeruleus
Stigmatochromis Modestus (kun 1 stk foreløbig..)

Hele karet skal være fjellovergang med lys for rundt 20-25 meters dyp. Alle fiskene skal ha dette som naturlig biotop. Champsochromisen hadde jeg i utgangspunktet ikke tenkt å ha siden den sies å leve mest mellom 5 og 15, men i mitt fysiske møte med en stor han klarte jeg ikke si nei, utrolig fargerik og veldige finner til rovfisk å være..så har ett par.
Nå gjenstår å få tak i Rhamphochromis Esox, og Buccochromis Heterotaenia. Siste her lever fra 25 meter og nedover, særlig leksklare hanner er veldig dypt..ned mot 80 meter.. så sånn dybdemessig er den på grensen, særlig i samme kar som Champsochromisen, men det får gå.. bare MÅ ha en Buccochromis art og denne passer best.

Ellers har jeg endelig fått bestilt kar og bygging. Aqualine i Danmark + Akvariekjellern i Porsgrunn kommer å bygger. De var ikke billigste alternativet, men virket mest proffe etter å ha sjekket mange alternativer som tok lang tid.

For å gjøre det tungvindt for meg selv har jeg hentet sand selv. Har brukt 25 timer på vaske denne og har nå bare 5 timer igjen. Det var en syk jobb. Men den hadde korn i størrelse og farge som jeg ville ha. Silte en liten porsjon ved stedet for å se resultatet og da skjønte jeg at slik måtte det bli. Den er nå silt til 0.2-2mm.

Bakgrunnen har jeg fått for en god stund siden. Tegnet av meg og lagd av aquedekor. Blir et kammer midt på bakgrunnen for blåsvamp og 6-8k l/t strøm, for å få sugd inn dritt som ligger på sanda..blir en 20cm bred spalte nederst mot sanda som innsug. Biotopmessig skal jeg ikke ha alt alt for mye strøm, men må jo ha ordentlig god sirkulasjon også...blir grisete fôr og store fisker. Biologisk har jeg to 2080, tror det holder.
kan skaffe deg denne i str ca 12-14cm Buchochromis Rhodesie.
Neste uke blir det bygging av karret, ENDELIG. Bruker ' Siljan ' her inne som skal være med på det.

Har skaffet et par arter til, og om noen uker har jeg fisk fra Carsten Gissel som har hentet i Malawi. Så nå er alt av fisk i boks. Han fikk 1/1 R. Esox! Skulle helst hatt noen til, men bare veldig glad for å få et par i det hele tatt. Og Mylochromis Gracilis fra Nkhomo reef er sjeldent man finner, de blir nok smaragdene i rovfiskkaret

For salg har jeg 1 stk Stigmatochromis Modestus hann EASTERN (meget sjelden sort variant modestus) og 3 stk Tyrannochromis Nigriventer sydlig type ca 6cm alle hanner ser det ut til. (hadde én til, men den svelgte exochochromis hannen min gitt..)

Ferdig!
VEL, da var det hele ferdig! Tok sin tid. Har snekra, malt osv selv. Endelig størrelse på karet ble 308 x 68 x 75 (høyde), knappe 1600 liter. Har vært i drift noen måneder nå og bakgrunnen har fått litt alger og naturlig utseende. Ligger noen bilder under profilen min. Kan ta for meg litt del for del her kanskje..

Glasset
Det ble Akvariekjellern i Porsgrunn som stod for byggingen. De hooka opp Peter fra Aqudim i Danmark, som tok danskebåten og lå på hotell i Asker under limingen som tok to dager. Det ble 15mm glass, 19mm bunnglass i fire deler, og diamantglass på fronten (kortsidene er ikke synlige).
Glassene kom på trailer og ble bært oppover trappene i blokka av meg og noen kompiser..krøkete nok med 3 meter lange glass på 120kg i smale trapper.. Karret ble bygd på gulvet, herdet i to uker, og så løftet opp på benken med sugerkopper fra Asker Glassmester.

Innredning
Sanda er fra Oslofjorden med litt hardhetsdannende stoffer, skjellrester osv.. gratis, men mye jobb å rense. Bakgrunnen har jeg tegnet og Aquadecor lagd i isopor. Den er modulbasert. Har filterkammer bak bakgrunnen samt en stor hule for fisk å gjemme seg (brukes dog lite heh..).

Lys
Satt til ca 25 meters dyp ettersom det er rundt denne dybden jeg har samlet fisk fra. Har testet en del lysrør og har endt opp med (foreløpig hvertfall) 4stk 54w t5 aquamedic, derav 2stk 10k reef white og 2 stk reef blue med reflektor. Hadde jeg hatt masse spenn hadde jeg kanskje gått for led av samme type jeg bruker i et dypvanns tanganyika.. freshe lys altså, lysstoffrør blir ikke det samme, men men.. kanskje det byttes en gang.

Filtrering
Bruker 2stk 2080, 1 eheim compact 3000 og 1 aquabee 7000. Med mye rovfisker blir det mye grisete mat så man kan nesten ikke få nok filtrering. Når det gjelder gjennomstrømningen har jeg jo ikke lyst at det skal bli en elv i en ”dypvanns”biotopen heller, så litt balanse må det bli. Jeg kan ikke ha mindre enn jeg har i dag, vurderer faktisk om jeg skal øke enda litt når fiskene har vokst ut..selv om jeg nå på papiret har 13.000 liter i timen, altså karet går 8 ganger i timen. Dette tallet må dog nedjusteres når man bruker slanger på sirk pumpene, tipper jeg har ca 10-11k. Vannet blir fort 27-28 grader om sommeren, viktig med oksygenopptak når det er mye fisk..karret er jo også høyere enn det er dypt.
Har et UV filter av høy kvalitet; HW 2000. Har også en overflateskimmer som går nattestid.

Fiskene
Karet er ganske artsrikt og alle har ikke samme lokasjon, fant jo ut av det ble mer eller mindre umulig å ha et artsrikt kar med samme lokasjon av rovfisker, de er ikke så lett å få tak i. Så jeg har heller konsentrert meg om at ting skal være riktig med tanke på lys og oppsett. Fisker som stor sett lever grunt kan jeg ikke ha. Synes Fossorochromis Rostratus er en helt fantastisk fisk, men den lever dessverre for grunt for min lyssetting.
Må særlig takke Tom Brekka og Carsten Gissel, samt Kent på Nols, for hjelp med fisk.
Skal få lagt ut mer info om fiskene etter hvert, litt art for art med bilder kanskje, men nå ser jeg kvelden går mot natt her.. Jeg har jo en god del villfisk jeg håper jeg får yngel på. Foreløpig er det bare A. Christyi som er på gang. Jeg har nok det karet i Norge med mest rov malawi, så hadde vært kult å fått fisk ut til interesserte. Sannsynlig er jeg også den eneste i verden som har Mylochromis Gracilis fra Nkhomo reef, har ett par..Carsten sendte to hunner fra Malawi, men den ene var meget tynn og svak og døde etter et par uker, den andre hunnen var også tynn, og det har tatt lang tid å få henne opp. Nå forsvarer hun seg skikkelig og virker sterk og fin, men enda har hun litt å gå på før hun når hannens kondisjon.
Har et par arter til også som jeg håper kommer før jul. Rhamphochromis Esox går foreløpig ikke i dette karet siden de er for små, har 5stk. Buccochromis Rhoadesii kom egentlig med som en bi-fangst, hadde ikke tenkt å ha de siden de er mest mellom 5 og 15m dyp..har 5stk av de, mulig jeg beholder ett par etter hvert og selger de andre.
Har bestilt 1 2080 pumpe til som skal gå kun med blåmatte og biohome plus. Også skal jeg bytte tunze pumpa med en ecotech vortech 40 pumpe som kan blåse 12k liter i timen på maks i stedet for den jeg har nå på 4.5k Med mye grådig fisk og 28 grader trengs det bra filtrering og sirkulasjon, det er helt klart. I sirk har jeg da på maks 26k i timen, hele karet hvert fjerde minutt, DET må hvertfall holde. Men jeg er overrasket over hvor mye sirkulasjon man kan ha uten at det blir for sterk strøm egentlig..jeg har liksom økt og økt, blir ikke for mye.. ser nå at jeg i andre kar egentlig kunne hatt mye mer.
Spennende, blir nok kjempe bra til slutt
Jeg selger noen av mine rovfisk/carnivore, sjeldent å kommer over disse:

http://akvaforum.no/rubrikk.cfm?id=78845
Tilfeldig bekjentskap
© T.K.
Reklame for plussmedlemskap