Tankespinn fra en gammel akvarist :) (side 3)

Familien Ramirezi har små igjen. De passer meget ivrig på yngelen sin, får se hvor lenge de lever denne gang. Jeg hadde jo ikke planlagt noe oppdrett av disse presis og har for tiden ikke noe passende yngelfor. Ga de litt kokt eggeplomme i dag, det burde være smått nok til at de kan få det i seg. Men det begrenser seg jo hvor mye eggeplomme jeg kan ha i karet,,det er jo lite(75 l) og jeg ser for meg at det kan bli vel mye liv i karet met overforing med egg..

Får se om jeg flytter noen av fisken over i 250 literen etterhvert, når den er innkjørt, om jg får disse fiskene ut av karet uten å lage havoc, se det er en annen sak..

Ja, jeg ommøblerte jo og fant jammen plass til 250 literen! Den er nå satt opp, dekorert med røtter og beplantet, enn så lenge bare med overskudd fra de andre karene. Ekstra lys ( LED) er bestilt fra Einar Lende her inne, gleder meg til det er på plass, det vil nok plantene sette pris på.

Har også kjøpt ennå en 54 liter, fikk det jo så billig at jeg bare 'måtte' kjøpe det.. Finner sikkert plass til det også etterhvert, det gjelder bare å være kreativ..

Litersyka grep om seg , da den våknet til liv igjen.. Det gikk raskt fra ett kar til syv oppsatte, så langt..

Ja her skjer det saker.. Nanokaret, 60 literen og 75 literen har flyttet tilbake i garasjen. Det samme fjorde 54 literen som aldri rakk å bli oppsatt. De ble byttet ut med et 240 liters Juwelkar det er bare å innse..størrelsen HAR betydning, i alle fall når det kommer til kar..

Det er mye artigere å innrede og beplante et større kar og fiskene utfolder seg på en helt annen måte i større kar enn små.

Så nå er det bare tre kar på stua, 240 l, 250 l og guppykaret på 54 liter.

På kjøkkenet befinner seg en 200 liter og en 100 liter. Sant og si syns jeg egentlig at alt u der 200 liter er mindre interessant.

I illegg har vi satt igang med en større opprydning innomhus, det er altså helt utrolig hva man får plass til i et hus av 'skrammel og skrot'.. For øyeblikket minner boligen mest om en innbarka skrotnisses ønskedrøm.. Tanken på å gjøre det enkelt å leie en container og således gjøre kort prosess med mye av krimskramset har absolutt vært tilstede.. Dog irriterer det meg at man først har betalt for sakene og så skal man betale for å kvitte seg med det..

Har endelig funnet en fin plass med mye mygglarver, noen ganske få sveip og jeg fikk rikelig med både svarte og hvite mygglarver. Full fest i karene!

Har fått en ny yndlingsart blandt de svømmende..nemlig pygmegurami. Utrolig trivelige små krabater og jammen er det mye lyd i de små fiskene når de viser seg for hverandre. Man hører de på flere meters avstand. Nydelige farger når de farger ut, virkelig en liten perle .

Legger ved et par bilder av 240 literen. Nå er det ganske trangt på begge sider av karet, så det var vanskelig å få tatt en skikkelig frontbilde, det ble litt på skjeve , både foran og bak. Det er bare to dager siden karet ble ferdig satt opp/beplantet, så plantene set ennå litt 'skakke og skjeve ut.

Akvariets fulle lengde kommer altså ikke med på bildene men det gir vel et visst inntrykk.
Frodig og fint kar med flotte røtter. Kva tenkjer du å ha av fisk der?
Liv Skamsar
Frodig og fint kar med flotte røtter. Kva tenkjer du å ha av fisk der?


Takk,,det var hyggelig å høre Fisk ja..det er spørsmålet.. Jeg jar jo lyst på både det ene og det andre men dette skal ikke bli noe 'suppekar', så jeg skal ha relativt få arter her. Det jeg skal ha er rødmunnstetra ( H.bleheri) tenker å bestille en 15 stk og muligens noen dvergcichlider, har dog ikke bestemt meg for art. Vingler mellom vanlige sommerfuglciclider og A. cacatuoides.

Jeg er svak for kuhliiåler, selv om de ikke skkurat kommer fra Sør-Amerika, så er jeg fristet til å sette inn en liten gruppe.

Noen kirsebærreker kunne også fått plass, med relativt tett beplantning og mange gjemmesteder, så burde de ha muligheter for å klare seg og muligens mangfoldiggjøre seg.

Jeg tenker at en gruppe otto'er også burde få plass men med en slik tenkt besetning, så er det allerede nok fisk/ dyr i karet. Bare sånn muligens så kunne det bli plass til noen øksefisk på toppen..

For meg er plantene halve karet og vel så det ( rent visuellt) og det må heller ikke være for mange arter ( eller fisk) i karene, det oppleves bare rotete og urolig for meg.

Hvordan går det med Eventyret da Liv?
Eventyret har hatt fiskepassar i ei veke, medan eg var på ferietur med familien. Og det ser nesten ut som om fiskane er enda flottare no som eg har holdt meg unna. Mulig eg dillar litt for mykje med karet?!
Det første eg gjorde ved ehimkomst var sjølvsagt å vaske og skifte 50% vatn, samt rense filtermattene. Og ved påfylling av vatn i karet vart eg distrahert av besøk på tunet-gløymte heilt kva eg dreiv med. resultat: over 50 liter vatn flommande på golvet. Godt det er belegg som går 5 cm opp på veggen, men innmari jobb å tørke opp igjen. Litt tidlig å få alzheimers-men avogtil kan ein lure....

På turen vart det innkjøpt ein 60 l, sandsnegler, ein ancistrushanne og ...gullfisk?! impulskjøp er dumt-I know! Men dei var jo så fine der dei svinsa fram og tilbake. mulig eg kjem til å angre på dette?!
Inntil vidare bur nykommerane i karantenekaret.

Så det er nok spennande tider framover i eventyret....Vurderer sterkt å donere vekk dei minste keisertetra-yngelen og neontetraene mine. Har ei veninne som har eit kar som absolutt treng fleire neontetra ..og kanskje eit par keisarar?
Liv Skamsar
Eventyret har hatt fiskepassar i ei veke, medan eg var på ferietur med familien. Og det ser nesten ut som om fiskane er enda flottare no som eg har holdt meg unna. Mulig eg dillar litt for mykje med karet?! Det første eg gjorde ved ehimkomst var sjølvsagt å vaske og skifte 50% vatn, samt rense filtermattene. Og ved påfylling av vatn i karet vart eg distrahert av besøk på tunet-gløymte heilt kva eg dreiv med. resultat: over 50 liter vatn flommande på golvet. Godt det er belegg som går 5 cm opp på veggen, men innmari jobb å tørke opp igjen. Litt tidlig å få alzheimers-men avogtil kan ein lure.... På turen vart det innkjøpt ein 60 l, sandsnegler, ein ancistrushanne og ...gullfisk?! impulskjøp er dumt-I know! Men dei var jo så fine der dei svinsa fram og tilbake. mulig eg kjem til å angre på dette?! Inntil vidare bur nykommerane i karantenekaret. Så det er nok spennande tider framover i eventyret....Vurderer sterkt å donere vekk dei minste keisertetra-yngelen og neontetraene mine. Har ei veninne som har eit kar som absolutt treng fleire neontetra ..og kanskje eit par keisarar? ;)


Hver må jo finne sin måte å gjøre tingene på men jeg piller minst mulig med karene etter oppsett, forutenom noen vannbytter da.
Hvorfor skiftet du 50% av vannet, var det noe som tilsa så stort bytte av vann? Jeg skifter mellom 20 og 30 % av vannet når jeg bytter vann. Filtrene gjør jeg bare rene når jeg ser at vannstrømmen avtar påtagelig, ikke ellers. Hva mener du med å vaske karet?

Gratulerer med nytt kar, selv om gullfisk muligens ikke var det beste valg, som du selv er inne på.. De krever egentlig mye større plass og forurenser mye, pluss at det pleier å gå hardt ut over eventuelle planter i karet. Kanskje på tide å lage en dam ute?

Oj..50 liter vann er mye det, når det kommer på gulvet..Godt du har 'høyt' gulvbelegg!

Sånn ellers.. Det er jo spennende å være akvarist, på så mange måter.. F.eks når man skal fange levendefor til fiskene...

Jeg fant på å ta en liten fangstur nå på kveldinga, så fiskene skulle få levende hvite og svarte mygglarver til kvelds. Som tenkt så gjort. Utstyrt med hov og en høy plastboks, dro jeg til fangstplassen. Jeg kan ikke klage på fangsten , det ble rikelig men som kjent så vil mye ha mer o.s.v, så jeg skulle bare ta ett par ekstra sveip med håven på et mer utilgjengelig sted, der jeg måtte balansere på en rot. Plastboksen holdt jeg i et godt grep og håven i den andre hånden.
Alt gikk bra til jeg skulle tilbake på land igjen.. Med bare en hånd ledig ble jeg noe ustødig, og vipps så ramlet jeg så lang jeg var nedi dammen som absolutt ikke er av drikkevannskvalitet, så langt derifra.. Jeg var fadt bestemt på å redde fangsten, så jeg ga ikke slipp på boksen , med det resultat at vannet selvfølgelig skvalpet over og over hode, nakke og bryst på meg..en ikke ubetydelig del rant ned i ansiktet og munnen på meg..

Blæh..i det øyeblikk beklaget jeg sterkt at det var helt tomt for 'hjemmebakst' hjemme av det flytende slaget, en smule desinfisering med sterkt fluidum, hadde nok hjulpet på, i alle fall sånn rent psykisk.. :P

Vel, vi får se om inntak av mygglarver har samme effekt på meg som på fiskene, mao rn sterk trang til å videreføre genene.. Rapport vil følge..

På plusssiden kom jeg likevel hjem med rikelig fangst og fiskene åt til de var omtrent sprekkeferdige.

Sommerfuglciklidene har allerede reagert på et par dagers mygglarveforing, så de hadde lagt egg igjen, denne gang på et catappaløv.

Nå er det tid for sengen her, god natt til AF 's lesere
Hahaha! Tykkjer eg ser deg sprelle i gjørmedammen. Men eg trur ikkje du skal bekymre deg for eventuelle effektar som følgje av mygglarveinntak. Mulig det er ein afrodisiak for deg, men eg mistenker at berre tanken på å ete mygglarver har motsatt effekt på hokjønn av arten homo sapiens.

50 % vatnbytte var eit resultat av ein veldig generøs fiskepassar. Dei hadde iallefall ikkje gått svoltne, og filteret hadde ikkje fått tilsyn på litt for lenge-det trengte ein rens! Med vask meiner eg vasking av glasa på innsida og utsida, fjerning av planterusk og slamsuging.

Dam ute er kanskje ikkje så enkelt med det klimaet me har i dalen. Men enda eit kar med litt størrelse her inne hadde jo ikkje vore dumt-må berre få overbevist Mannen først

Ja, jeg tviler ikke på at det ville vært et morsomt syn for eventuelle tilskuere.. Heldigvis ligger dammen slik til, at det er lite innsyn. Jeg lovte jo en rapport etter mitt noe ufrivillige inntak av svarte mygglarver mm. Dessverre merket jeg ingen positiv effekt av inntaket, mulig det var altfor lite eller så har jeg blitt for gammal :p

Synd, for jeg så jo så smått for meg en kjekk liten bi-inntekt her, menn er jo kjent for å innta alt mulig rart for å få 'kompassnåla ' til å peke i riktig retning men det er mulig at utviklingen av de 'små blå' uansett har ført til mindre interesse for inntak av diverse annet mer eller mindre apetittelig? For neshornenes del er det kanskje allerede forsent dessverre, her burde produktutviklerne vært sitt ansvar bevisst og utviklet disse små pillene tidligere.

Denne dammen er en helårsdam men på grunn av lite nedbør og sterk varme i år, så har den krympet betraktelig og det er jo synd, for den har gitt ganske rikelig fangst så langt.

Fiskene fikk svarte og hvite mygg til frokost i dag, var igjen en tur i går og fanget for. Ingen tvil om at de svarte er mest populære men de hvite går også ned på høykant, at de svømmer ganske effektivt og raskt unna fare, trigger jaktlysten til fiskene og endel, særdeles kardinalneone, ser rimelig sprekkeferdige ut etter foring.

Det går nå 2 par M.ramirezi i 240 literen , nydelige små fisker dette. Disse er normalfargede, ikke av disse gyselige oppdrettsvariantene. Sitter i nærheten av karet nå og jeg ser at det ene paret driver og renser et mulig gytested, hunnen har fått riktig kraftige farver og rund buk. Øvrig besetning er mer eller mindre klar, det skal bestilles rødmunnstetra, noen otto'er og noen marmorerte øksefisk.

I 250 literen tror jeg pygmeene har lagt egg, i en tett flyteplantevase har det vært heftig aktivitet og en av de største hannene forsvarer området med stor iver og intensitet. Det knurres titt og ofte fra karet og jeg må igjen si at jg er imponert over hvor mye lyd det kan komme fra så små fisker.



Det har vært rimelig varmt her noen dager og temperaturen i karene har ligget på nærmere 30 grader..Fiskene har tålt det greit men jeg satte inn luftesteiner i de to største karene, som også er de som er ferskest oppsatt. Det dannet seg en algehinne på overflata ( mye flyteplanter og derav mindre overflatenevegelse) men den forsvant ved lufting eller rettere sagt mer bevegelse i overflata.

Sitter og ser på ramireziparet i 240 literen. Ser ut til at de har tenkt å gyte i en grop i sanden, de styrer begge på og hannen lemper sand og grus ut av gropa med munnen. Det er eller rikelig med røtter i karet, så hvorfor de har valgt å lage gytegrop skal være usagt. Når jeg ser på hvor vakre disse er, altså de naturfargede, så forstår jeg ikke hvorfor disse langt fra så pene avlsvariantene er så populære? De kan jo ikke måle seg i skjønnhet med de opprinnelige. Men..på den annen side..folk kjøper jo groteskt misdannede hunderaser i fleng, som knapt kan puste , så det er åpenbart at sansen for det naturlige og funksjonelle mangler hos mange :/

Apropos de svarte mygglarvenes eventuelle positive effekt på Homo sapiens 'lekelyst'. Jeg lekte litt med tanken på å teste det ut på yngre medlemmer i familien men jeg slo tanken fra meg av to grunner; Først, jeg tipper det måtte anseelige mengder til mtp mye større vekt hos H.sapiens og dette ville jo medføre kjedelig matlaging for å kamuflere tilsetningen av hm..protein. For det andre; skulle det vise seg at det ikke hadde noen interessant effekt, så ville jo store mengder mygglarver være bortkastet. Ideen er dog fri til benyttelse, hvis noen skulle føle for å teste den ut :p
Veldig varmt her og. Men heldigvis held karet seg på ca. 25 grader. Står i ein gang med god gjennomtrekk, luftestein og opne luker. Uheldigvis fann eg den nye pene ancistrusen min uttørka på golvet ein morgon. Om den har teke seg ein utflukt på eigenhand eller fått hjelp av dei firføta pelsdottane er uvisst. Sånn kan det diverre gå når ein gløymer å lata att lukene før ein legg seg.
Her får dei raude (frosne) mygglarver innimellom. Det er så langt eg går mtp "ferskfor". Og så må eg jo innrømme at eg takkar meg lukkelig for å ikkje ete mat hjå deg. Mat med mygg-blærgh! Trur nok ikkje eg kjem til å teste ut noko effekt av mygglarver i nærmaste framtid.
Liv Skamsar
Veldig varmt her og. Men heldigvis held karet seg på ca. 25 grader. Står i ein gang med god gjennomtrekk, luftestein og opne luker. Uheldigvis fann eg den nye pene ancistrusen min uttørka på golvet ein morgon. Om den har teke seg ein utflukt på eigenhand eller fått hjelp av dei firføta pelsdottane er uvisst. Sånn kan det diverre gå når ein gløymer å lata att lukene før ein legg seg. Her får dei raude (frosne) mygglarver innimellom. Det er så langt eg går mtp "ferskfor". Og så må eg jo innrømme at eg takkar meg lukkelig for å ikkje ete mat hjå deg. ;) Mat med mygg-blærgh! Trur nok ikkje eg kjem til å teste ut noko effekt av mygglarver i nærmaste framtid.


Ja dessverre så hender det at en eller flere fisker mer eller mindre ufrivillig frister tilværelsen utenfor karene. Fant en flott cobra gupoyhann tørket oppå et dekkglass her i levendefødende karet. Dekkglasset mngler en bit og det har han nok benyttet seg av med fatalt resultat for ham.


Haha! Så det sier du? Du ville ikke spist hjemme hos meg? Pfft..man må være åpen for nye erfaringer vettu.. Kan jo hende du hadde likt effekten..

Det dominerende sommerfuglparet ( M.ramirezi) i Juwelkaret har lagt egg på et catappaløv. Hannen er dog som mange mannfolk litt vinglete av seg og lar seg friste av den andre hunnens rødlilla buk. Han veksler mellom å jage det andre paret vekk og flørte med dn fristende damen. Mygglarveforingen har åpenbart satt sving på hormonene og lekelysten.


Som nevnt i annen tråd..her sitter jeg og prokrastinerer, istedenfor å hive meg igang med vannbyttingen i karene.. Kan ikke annet enn å føle en dyp beundring for bl.a @bjørnik som driver med vannbyttinger i en HELT annen skala..

I Juwel karet har det flyttet inn 15 rødmunnstetra og 6 C.sterbai. Så nå begynner det egentlig å bli fullt der. Der bor det jo fire M.ramirezi fra før og de absolutt triveligste karene er det heller lite enn mye fisk i. Mye fisk gir et rotete og urolig inntrykk syns jeg, minner mest om overfylte salgskar i butikker.

Har satt opp et 30 liters nanokar igjen, der skal det etterhvert bo Neocaridina reker. Synd man ikke kan blande de ulike Neo*ene uten at man ender opp med utvaskede mixfarger, får kanskje satse på å tilsette noen Caridina senere.

Plussmedlem
Er enig i alt du skriver.
Kan godt være mange fisk i et kar, men da bør det være mål og mening i det - altså at det er stimfisk av en art, eller noe sånt.

Har også lyst på sterbai. Meget vakre fisk! Ligger an til at det kommer det i det ene karet i reolen. Lurer på om jeg får til å kombinere dem med noen killifisk.
Viktor
Er enig i alt du skriver. Kan godt være mange fisk i et kar, men da bør det være mål og mening i det - altså at det er stimfisk av en art, eller noe sånt. Har også lyst på sterbai. Meget vakre fisk! Ligger an til at det kommer det i det ene karet i reolen. Lurer på om jeg får til å kombinere dem med noen killifisk.


Ja, skal innrømme at jeg egentlig likte karet ennå bedre, da det var bare 4 sommerfugler der.. jeg liker å må se etter fiskene i karet, ikke at det svømmer i kaos rett foran øynene på meg. Hadde jeg hatt ubegrenset med plass/gulv , så hadde jeg gått for mange flere kar og adskillig færre fisk i hvert kar. For meg er innredningen og ikke minst plantene vel så viktig, plantene er halve karet pleier jeg å si.

Men..nå skal jeg ikke sette meg på min høye hest.. Da jeg kjøpte Juwelkaret måtte jeg tømme to andre kar for å få plass til det. Så da måtte fiskene som overhodet ikke var tenkt i samme kar, flytte inn i 250 literen. Det er pr.dags dato vel det karet jeg er minst fornøyd med. To av den og tre av den sorten, er ikke noe jeg syns om, i det hele tatt. Attpåtil er de ikke fra samme kontinent og det plager meg vel så mye..

Sterbai*ene er fine ja, mye fint i Corydoras og med med plass/flere kar, så hadde jeg nok gått for flere arter. Pr.dags dato har jeg bare sterbai og pygmaeus, sistnevnte går i *rotekaret*

Killi av ett eller flere slag har jeg vurdert flere ganger men da i artskar.
Plussmedlem
Jo, jeg er også enig i at de fleste killi bør være i artskar, men jeg tenkte ikke legge meg på noe vanskeligere enn klovnekilli eller lyrehalekilli, og med sterbai i bunnen. Om det blir kræsj, så har vi da back up-løsninger.
Viktor
Jo, jeg er også enig i at de fleste killi bør være i artskar, men jeg tenkte ikke legge meg på noe vanskeligere enn klovnekilli eller lyrehalekilli, og med sterbai i bunnen. :) Om det blir kræsj, så har vi da back up-løsninger. ;)


Klovnekilli har jeg aldri hatt men jeg har likevel et spesielt forhold til arten. Det var en av de første artene jeg lærte det latinske navnet på som barn/fersk akvarist. Uvisst av hvilken grunn at det var denne, mulig at utseendet tiltrakk meg.

Hm..man burde kanskje satt opp et lite kar til arten..?
Tilfeldig bekjentskap
© amr
Reklame for plussmedlemskap