Mona's lille akvarierom DEL 1 :-) (side 34)

Hahaha... Men det sies å skje hver gang de har stor mattilgang... Men det stemmer vel kanskje ikke hver eneste gang... ;D
Torill87
Har du noen Adolfoi i lek nå? Har 3 stk selv..å kunne tenkt meg å få de i lek.. men vet ikke helt hvordan jeg skal gå frem.. hvordan ser jeg forskjell på kjønnene?? Hunnen er fyldigere var det sånn?


Mine leker ved ph rundt 6.7, og temperatur 26 C. Har lagt merke til at de stopper opp om ph er feil, eller temperaturen er for lav.
Min gruppe består av fem voksne viltfangede eksemplarer. Jeg startet med 8, men mistet 3 stk i fjor på noen få uker. Uviss grunn. Men disse fem er 3 hunner og to hanner, og de produserer egg hver uke.

Denne gruppen leker og legger egg opptil to ganger pr uke, som oftest en gang pr uke, senest i går kveld. I et eget yngelkar har jeg 50 stk ungfisk som er oppdrett fra disse. Nylig solgte jeg en gruppe på 18 unge voksne (ca ett år gamle) som også er avkom etter disse viltfangede.

Det som er viktig, etter hva jeg har erfart, er at Coryene får et eget kar. De trenger ro, fred og trygghet for å leke. Å ha masse andre fisk rundt seg ser ut til å dempe lekslysten Mine går i et eget artskar, en 63 liter, alene. Hos seg har de forøvrig ca 10 stk yngel, avkom fra dem som har klekket og vokst opp sammen med dem, uten noen form for spesialbehandling fra min side.
Fòringen er også viktig. Mye godt og saftig, næringsrikt fòr er viktig for å få dem i gang. Når de først har begynt å leke, fortsetter de gjerne på egenhånd senere. Det er det å trigge i gang leken første gang som kan være litt kinkig.

Av fòr anbefaler jeg rikelig med frosne røde mygglarver, frossen artemia og frysetørket tubifex i terninger. Terningene klemmes fast på glasset helt nede ved bunnen, slik at Coryene får tak i det. Med fòring av slikt to ganger pr dag, og gjerne to vannbytter i uka (et stort og et lite), så burde fiskene være i fin kondisjon etter et par-tre uker.

Når du ser at hunnen(-e) er blitt gode og runde, kan du ta et stort vannbytte på 50%. Vannet skal være kjølig, slik at temperaturen i akvariet synker med 3-4 C. Så kan du pøse oppi masse mygglarver, og sette inn litt ekstra sirkulasjon eller lufting i akvariet. Jeg bruker å heve og snu på filterutblåset, slik at det plasker skikkelig i overflaten og vannspruten står rett i frontglasset. Dette liker de Ganske raskt begynner de å svømme ivrig og febrilsk opp og ned i vannstrømmen. Dette kan være første tegn på at noe er i gjære.
Om du gjør det slik, hender det ofte at de legger egg neste dag (et døgn ca etter vannbyttet).
Noen ungfisk:-)
3 bilder, av en lang rekke ulike bilder som jeg knipset i kveld.
Flere bilder kommer senere i kveld når jeg har fått redigert dem.







Øverste bilde:
Her er et bilde av den svært unge nybakte "far", Apistogramma macmasteri-hannen som i mine øyne ikke ser ut til å være stort annet enn et yngel selv De er sannelig små når de setter i gang, disse Apisto'ene Jeg husker ikke hvor gammel denne er, men den klekket vel en gang "tidlig høst" i fjor, tror jeg?
[External Image]


Midten og nederste bilde:
Så har vi et par bilder fra yngeltanken med 15 stk Corydoras panda. De er perfekte små kopier av de voksne, og jeg kan bare si en ting:
Er du trist og lei en dag, gå og se på en skokk små Corydoras panda som "leker heis" og spretter rundt som pingpong-baller i boblestrømmen i karet
Da er du bare nødt til å dra på smilebåndet! De er virkelig noen sjarmerende småtroll, denne arten her. Og enda søtere er de selvsagt i miniatyr!

Bildene ble litt grå, men jeg har som vanlig glemt å skure glasset både på utsiden og innsiden før bildetagning

[External Image]

[External Image]
Røde krystallreker (yngel)
Jeg har forsøkt meg på litt rekefotografering igjen, men jeg greier ikke å ta gode bilder av de bittesmå rekene. Snodig, for jeg har greid å ta bilder av ørsmå Corydoras-yngel, men rekene ligger aldri i ro og man må knipse dem i farten. Corydoras ligger jo ofte og glor i lang tid uten å bevege seg.

De tre første bildene er rekeyngel fra 19 literen med Røde krystallreker. OM jeg ikke tar helt feil nå, så har en hunn nettopp sluppet et kull til. For nå synes jeg faktisk det er 3 ulike størrelser på rekeyngelen der...
Den minste yngelen er så liten at man knapt ser den. Til sammenligning, se på bildet der den sitter på et mosestrå... reka er like tynn som mosestrået De andre bildene viser yngel fra de to andre kullene.

Hvis jeg så riktig, er det altså 3 kull i ulike aldere her. Det er enda en hunn som ikke har sluppet yngelen hun bærer på enda, ser jeg, så det kommer nok fler snart.

Bittelite yngel av Rød Krystallreke:
[External Image]

Rød krystallreke yngel, fra det eldste kullet jeg har i karet:
[External Image]

Mer yngel
[External Image]

Rekehunn som bærer på mørkerøde egg under buken:
[External Image]
Røde krystallreker
Og dette er hunnen med egg under buken.
Jeg vet ikke om det er alderen eller kostholdet eller hva, men det ser ut til at de hvite stripene blir tynnere og mindre synlig med tiden. De hadde mye bredere striper i hvitt da jeg kjøpte dem.
Corydoras cf burgessi C-121
Dette er en av mine aller kjæreste favoritter blant Corydorasene jeg har:
Corydoras cf. burgessi, eller C-121.

De er bare vakre, og de blir bare penere og penere jo mer jeg ser på dem og jo lenger jeg har dem. Fargesterke og i godt hold, kan man si De spiser med en iver få viser maken til! De gjør noe jeg ikke har sett hos noen andre Corydoras før; når jeg kommer med fòrings-pinsetten med mygglarver, vet de det med èn gang og samler seg i det høyre fremre hjørnet.
Og så gjør de noe rart; så fort pinsetten bryter overflaten, så svømmer de ivrigste rett opp og møter pinsetten på veien ned for å få seg en jafs først !
Ikke verst, nesten håndmating av Corydoras ved overflaten

Det øverste bildet er en av de bedre jeg har greid å ta noen gang av dem. Det er tatt med mannen min sitt Canon EOS kamera (digitalt speilrefleks).
Og som man ser, det er en fet og fin, rognstinn hunn
[External Image]

[External Image]

[External Image]
Det var en solid dame, ja! Mine c-121 er også ivrige i matfatet, selv om de ikke har vært her lenge nok til å forstå at jeg betyr mat. Men vakre? Ja, der er vi veldig enige!

PS! De krystallrekene var vanvittig små! Jeg hadde heller ikke ventet at de skulle ha så perfekt mønster allerede fra starten.
Bare noen guppy:-)
Dette er noen guppy-yngel som holder Corydoras metae-gruppen med selskap.
Vet ikke riktig hvor mange de er, men..tja, 10 stk kanskje.

Guppy er egentlig ganske flinke til å beite alger. Disse svømmer rundt og plukker konstant på planter o.l. Man ser at de liksom tar tak i noe og "lugger" det løs (små algetråder, tenker jeg). Akvariet er iallefall veldig fint og algefritt etter at denne gjengen med guppy i oppveksten kom dit
Dette er i grunnen et rart kull. Mange "avvikere" denne gang. Det første kullet jeg har fått med så mange yngel som ikke er blå. Her var litt gult og litt rødt her og der også. De har jeg nå luket bort *host*.

Det øverste og midterste bildet viser et guppy-yngel (hann)som ser fin og lovende helblå ut De holder på å farge ut ordentlig nå, men er ikke ferdig utviklede enda.

Det nederste bildet er tatt ovenifra og ned mot vannflaten, og viser to hunn guppy-yngel som går og beiter alger på sverdplantebladene.
[External Image]

[External Image]

[External Image]
Corydoras weitzmani
Her har jeg surret litt med Neat Image i bildebehandlingen, i et forsøk på å fjerne støy i bildet. Det ble ikke så mye bedre av det.

Det er lenge siden jeg har kunnet ta noen særlig bilder av min gruppe på 15 stk C. weitzmani, rett og slett fordi akvariet deres har vært for mørkt. Et tjukt og enormt lag med flyteplanter dekket hele overflaten i akvaret. Det var helt mørkt på bunnen!
Aner ikke hvorfor jeg lot det bli sånn, men til slutt ble jeg lei av å måtte grave et hull i plantene hver dag ved fòringstid for å få fòret ned til bunnen, så dermed rev jeg ut alt sammen. To bøtter planter (fulle av pestsnegler) ble kastet tidligere i uka, og så plantet jeg noen stilkplanter som jeg tok fra plantekaret her istedet. Det ble noen Alternanthera reinecki "rosefolia", som forhåpentligvis vil få nok lys her nå (ettersom alle flyteplantene er borte). Hadde vært flott om den rødrosa planten hadde trives her og grodde skikkelig til.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Ohhh..... enda mer sikling! Skulle bare visst hvor mye jeg har sitti og sikla i denne tråden du Mona! *flire*
De weitzmanniene... *sukk*. De har fortsatt igjen to stk. på den lokale sjappa, men jeg har nå klart å besinne meg så langt... Unnskyldningen nå er selvsagt "To corydoras er ingen gruppe". Da er det i alle fall flott at du legger inn bilder i denne tråden, Mona O, så jeg har noe å kikke på!

Ellers kikka jeg litt ekstra på bildene av RC rekene - og skjønner ut fra bildene at jeg neppe har annet enn hanner... for noen slike mørkerøde egg har jeg definitivt ikke sett. Da er det kanskje ikke så rart at de ikke blir flere heller... Må vel ut og skaffe meg en "avlsdame" eller noe

Fortsett å pøse på med bilder, Mona! Dette er inspirerende!
Min aller første kampfisk! :-)
Jeg har i dag kjøpt meg min aller første labyrintfisk; en kampfisk!

Jeg har lenge gått rundt med lyst til å skaffe meg en kampfisk. Men det skulle ikke være en hvilken som helst, det måtte være enten en svart, en englehvit, eller en rosa....
Og i dag sto den der, rosa og fin, i zoobutikken jeg var innom for å handle mer røde mygglarver. Rosa kampfisk! Jeg besluttet øyeblikkelig at den må jeg ha, nå gjør jeg det, nå tar jeg steget inn i labyrintfiskenes verden og blir eier av en
En kjapp kalkulering i hodet og jeg fant ut hvilket kar den skal bo i hjemme hos meg. Jeg flytter "pasienten", altså Apistogramma panduro-hunnen. Hun kjeder vettet av seg nå i den lille 28 literen, så hun kan få flytte over i 98 literen med C-140. Dermed var 28 literen ledig for en kampfisk-herre.

Da jeg kom hjem, håvet jeg Apistoen over, slamsugde litt og byttet halvparten av vannet (med luftet og mellomlagret vann). Rent og pent til kampfisken.

Jeg synes den var absolutt nydelig! Den er temmelig kamerasky, så dette bildet var det eneste brukbare jeg fikk til i serien jeg tok. Skal prøve igjen når han blir litt mer husvarm.

Han skal hete Benoni.
For hvis jeg bestemmer meg for å skaffe han en kone en vakker dag, skal hun også være rosa. Og da må hun jo selvsagt hete nettopp det;"Rosa". Da jo han hete "Benoni" (for de som ikke vet hvorfor, så henger disse to navnene uløselig sammen pga Knut Hamsuns klassiker-bok om Rosa og Benoni )

[External Image]
Temperatur til kampfisk?
Min nyinnkjøpte kampfisk Benoni har 25 C i vannet sitt. Jeg leser i fiskebasen at kampfisk bør ha mellom 24 og 30 C. Liker de best at vannet er i den varmere enden av tjuetallet? Jeg har et par slike mini-varmekolber, som er fabrikkinnstilt til å holde temperaturen permanent på 26 C (ikke justerbar). Er det best om han får en slik i karet sitt?
Nå har han ingen varmekolbe, så temperaturen kan svinge litt mellom dag og natt. Sjekket karet hans nå nettopp, det er ikke slått på lys der enda, og da er tempen 25 C etter en natts mørke. Når lyset kommer på, stiger vel tempen en grad eller to i løpet av dagen (går over mange timer, ingen brå endringer altså). Han har selvsagt tettsluttende dekkglass på karet, så det holder godt på varmen og han får fuktig, varm luft å suge inn når han tar seg en tur til overflaten. Han har et lite filter (innkjørt) der også, som er vridd slik at utblåset går inn i ene sideglasset. Vannet er derfor ganske stillestående ellers i karet, så han får ro og fred slik en kampfisk skal ha.

Trenger han egentlig varmekolbe da?
Vi har ikke varmekolbe til vår kampfisk, og den trives bra. Lager skumrede også. Vet at du har greie på dine saker, men når det gjelder damer bør han ha flere "Rosa" Det anbefales tre damer pr. hann. Det går veldig bra her.
Kampfisk og temperatur
Jeg har ikke noe greie på labyrintfisk og kampfisk, derfor må jeg spørre
Har aldri hatt kampfisk før.
Rommet han står i er ganske varmt, så jeg trenger kanskje ikke varmekolbe til han da.
Takk for svar
ILLA
Vi har ikke varmekolbe til vår kampfisk, og den trives bra. Lager skumrede også. Vet at du har greie på dine saker, men når det gjelder damer bør han ha flere "Rosa" ;-) Det anbefales tre damer pr. hann. Det går veldig bra her.
Gratulerer med slik en flott kampfisk! Her står det masse nyttig om dem og bl.a at kampfisken trivest best i tempratur 27. Lykke til med Benoni
Den nye reolen er kommet:-)
Min nye doble reol for 6 x 85 litere er kommet Yippi !

Jeg er syk (igjen), så jeg lå og sov. Det var mannen min som tok i mot og bar inn da det hele ble levert i dag. Akvarier, reol, lysrør, lysarmaturer, varmekolber, noen Eheim-filtere... masse greier. Nesten hele akvarierommets gulvareal er fyllt opp med kasser nå. Selve porsarør-reolen tar ingen plass i det hele tatt, rørene er jo ikke montert. De ligger flatpakket i plastfolie, og tar minst plass av alt foreløbig.

Når jeg føler meg litt bedre, er det tid for å ta fatt på alt. Mannen min monterer sammen porsarør-reolen, hjelper meg å løfte de tomme akvariene opp og på plass i reolen.... og resten er opp til meg

Dette blir fint! Men bortsett fra et nytt akvarium til stuen, vil det ikke bli kjøpt inn flere nye akvarier her med det første (dette bør jo holde...) Det er bare gått et halvt år siden jeg startet akvarierommet, men jeg har brukt mere penger på det enn jeg trodde jeg skulle gjøre på to år Det er ikke lett å vente når man er så ivrig
Den nye doble reolen er kommet:-)
Noen flere bilder av kaoset etter leveransen i dag
Gratulerer, du får poste mange bilder av monteringen også!

God bedring!
ElinGH
Gratulerer, du får poste mange bilder av monteringen også! God bedring!

Det skal jeg gjøre. Og takk
WOW! Det der må jo ha kosta skjorta og mere til! Det var ikke akkurat noen liten leveranse! Gratulerer!
mona o
Det er bare gått et halvt år siden jeg startet akvarierommet, men jeg har brukt mere penger på det enn jeg trodde jeg skulle gjøre på to år:-) Det er ikke lett å vente når man er så ivrig:)

Jeg vet hvordan det er Jeg har også brukt avskyelig mange penger det siste halvåret. Det er bare ikke lett å stoppe når man er så alvorlig rammet av litersyken som vi er Selv har jeg nå fått beskjed om at jeg nå vil få 325-literen min om ikke så altfor lenge. Han jeg skal kjøpe av, får sitt nye akvarium rett over påske, så da nærmer det seg fort Det måtte selvfølgelig komme i en måned jeg kommer til å ha dårlig råd, men, men... Det blir forhåpentligvis det siste akvariekjøpet mitt på veldig, veldig lenge. Det neste på ønskelista blir å få fullført reolen som står i gangen. Og så få tak i reol, slik at jeg kan få satt 120-literne mine i høyden i stedet for i bredden Da blir livet litt mer levelig her Akkurat i tiden mellom at 325-literen kommer i hus og at jeg får fullført reolen i gangen kommer det til å være veldig trangt her. Rett og slett fordi de 3 85-literne som skal dit, nå står på gulvet i gangen, akkurat der 325-literen må stå. Jeg tror forresten jeg skal vente med å starte 325-literen til etter at foreldrene mine har vært på besøk i begynnelsen av mai. Det får da være måte på å gi dem sjokk også. Sist de var på besøk, hadde jeg kun 2 akvarier... Men, ooops, nå kupper jeg visst tråden din litt her.
Jeg vil bare si at jeg unner deg gleden med å sette opp nytt framover. Det fortjener du! God bedring, Mona! Jeg krysser fingrene for at du snart får sykdommen ut av kroppen.

PS: Jeg synes jeg husker at du nevnte at du ikke fortalte mannen din med en gang at du hadde bestilt dette. Jeg håper han visste det før denne leveransen kom. *Glise*.
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap