Tjernet (side 4)

Oi, denne nyheten var morsom (den er fra mai i år, men jeg så den nå): Forskere har funnet ut at en kloreke på Trinidad har oransje flekker som hjelper den med å få tak i hunn-guppyer. Hunnene blir nemlig tiltrukket av flekkene som ligner det oransje mønsteret på ville guppy-hanner.

De vet ikke om det er slik at guppy-hunnene tror de ser snurten av en hannfisk, eller om de tror det oransje på rekeklørne er noe spiselig. Forskere har lenge spekulert i at hann-guppyenes opprinnelig kan ha utviklet sine oransje lokke-flekker fordi hunnene interesserte seg for oransje frukt eller andre spiselige ting med oransje farge.


Siste nytt her i gården er at hannene fra det første sverddrager-kullet begynner å få antydning til sverd. Dette er villform av vanlig sverddrager (X. helleri) fra Oaxaca i Mexico.

Platyene (X. maculatus villform, fra Tabasco i Mexico) yngler og vokser også fint.

Dette var morsom lesning om guppy-forskning: http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.10864382

I akvariene mine går det fint men skjer lite nytt. Ungene fra mine grønne sverddragere har har forresten fått flotte sverd og fargetegninger og ligger nå ute for salg i en annonse her på forumet.
Morsomt - for en gangs skyld fikk jeg en sjanse til å lese og skrive om akvariefisker i arbeidstiden! Her er en artikkel om genmodifiserte akvariefisker og her er en om genmodifiserte fisker i Norge. En god del av stoffet i artiklene har vært nevnt i tråder her på Akvaforum tidligere.
Yngel av glødebånds-tetra
Nå i helga hadde vi en liten håndarbeids-stund her - ungene på ni og snart seks fikk i oppgave å lage leksmopper av akrylgarn. Det klarte de veldig bra! Surrer garnet 50-100 ganger rundt en bok, knyter en tråd stramt rundt hele bunten på den ene siden av boka og klipper på den andre siden... Og fester toppen rundt en vinkork og knyter en gang til på de moppene som skal henge ned i vannet. La en på bunnen også.

Dekket til lekskaret med en avis for jeg har lest at eggene kan være lysfølsomme. Den tjukkeste hunnen og den ivrigste hannen ble flyttet over lørdag ettermiddag. I løpet av søndagen ble moppene og akvariebunnen dekket med egg. Fikk sett litt av leksadferden også, mye jaging fra hannens side før de presser seg inn i plantene/moppene og hunnen snur seg opp ned idet eggene legges (de satte i gang med dette i hovedkaret så snart jeg fikk dem i hus, og kommer visst i det humøret igjen når jeg skifter vann...).

Da jeg kom hjem fra jobb mandag var mange av eggene blitt hvite av soppangrep, men det var også en god del småyngel som vimset omkring. Har satt i gang en infusoriekultur som de skal få kose seg med når eggeplommen er oppspist...

Disse tetraene kommer opprinnelig fra sortvannsområder med surt vann, men leker hos meg villig i vann med omtrent de samme verdiene som jeg får ut av springen - helt bløtt, men med pH opp mot 7,5. Vet ikke om det var den høye pH-en eller slapp rengjøring av lekskaret som førte til at så mange egg mugnet... Jeg får kanskje skaffe noen orekongler til sommeren, og se om det hjelper.

Moro dette - det er den andre tetra-arten jeg får yngel på, og keisertetraene jeg hadde tidligere så jeg aldri leken til.
Hei! Fin tråd! Måtte bare sette spor så jeg kan følge med videre uten å få mail hele tiden
Film av glødebåndstetra som leker
I går kveld fikk jeg filmet glødebåndstetraene mens de la egg. Du ser tydelig hvordan hunnen roterer så hun har magen i været idet hun slipper eggene. Du ser også at foreldrene spiser masse egg. Pansermallene de deler akvariet med er også på eggjakt, så det blir ingen yngel som klekker i dette akvariet. Men jeg har glødebånd-yngel som går i et eget, lite oppdrettsakvarium hvor jeg fjernet foreldrene så snart de var ferdige med å legge egg.

I dag så jeg Corydoras-lek for første gang! C. paleatus-flokken min leverte noen få egg i går, men i dag var de enda ivrigere og jeg fikk se hele skuespillet med t-posisjon, egglegging rett i en slags pose av hunnfiskens to sammenklemte finner, og deretter turen opp dit hvor strømmen fra filterutblåset er alle sterkest. Der er det hun fester eggene, og det gjør det helt tydelig vanskelig for tetraene de deler karet med å få fatt i eggene. Jeg fikk reddet noen egg over i et yngelnett, så får vi se om det blir noe av dem.
Jeg fikk besøke et laboratorium hvor de bruker sebrafisker som forskningsdyr. Les om sebrafiskens betydning for forskning og hvordan forskerne bruker genmodifiserte fisker i tidsskriftet GENialt.

[External Image]
Professor Peter Aleström ved Norges veterinærhøgskole foran akvarier med sebrafisk. Foto: Andreas Tjernshaugen

Morsomt å være med på auksjonen til Moss akvarieklubb i går! Fikk solgt unna noen poser med ancistrus og villformer av sverddrager og platy, og dermed har jeg litt plass i karene.

Det kan trenges, for jeg måtte jo kjøpe litt også... Seks hver av Corydoras pygmaeus og unge Corydoras napoensis får bo sammen i første omgang, og de trives i sitt nye hjem ut ser det ut til.

Dessuten trenger jeg plassen til den fine gjengen med Corydoras paleatus-yngel som begynner å vokse til (se bildet...). Glødebåndstetra-yngelen vokser også bra, men her var det mye frafall i starten så jeg har ikke så mange. Skal prøve igjen og se om jeg ikke kan få til et større kull av tetraene.
Intresanne linker du ligger ut

Flotte bilder du tar, bruker du altid blits over karet når du tar bildene? Bruker du makrolinse?
Takk, Mats - jepp, jeg bruker nesten alltid blits over karene. Og jeg bruker en 105mm makrolinse.

Cory-yngelen er forresten fotografert i et virkelig mikro-akvarium - en akryl-beholder fra Åhlens på kanskje en desiliter! Det bor selvsagt ikke fisker i denne, jeg rigget den bare til for anledningen og slapp yngelen tilbake så snart jeg var ferdig.
Rene Lofoten i akvariet her nå. Corydoras paleatus som leker igjen. Hun til venstre bærer på et befruktet egg mellom to sammenklemte finner. Hun leter etter et mest mulig utilgjengelig sted hvor hun kan feste det klebrige egget. Han til høyre er barnefaren, klar for ny innsats med neste egg!
I dag oppdaget jeg endelig yngel av colombiatetra i 120-literen hvor de går sammen med en haug unge ancistrus. Det var to størrelser så de største har nok gått der en stund uten at jeg har fått øye på dem. Klarte å fange opp rundt ti stykker som får gå i en yngelboks som flyter i akvariet (en slik med vannutskifting drevet av luftpumpe).

Tetraene har virket i lekshumør en stund så jeg har speidet etter yngel i en rolig krok med javamose. Colombiatetraene er såpass like keisertetra i adferd at jeg nesten regnet med at det ville fungere på samme måten, og det gjør det visst. Har aldri sett lek eller egg hos noen av artene, men etter hvert dukker det opp yngel som gjerne holder seg nær klumper av javamose og gjerne langs glasset.

Fiskene går i ubehandlet kranvann med nær 0 hardhet. Testet vannet nå og pH var nede i ca 6.

Colombiatetra er vanvittig flotte når de trives, med knallrøde, lange finner. Veldig livlige fisker som stadig utkjemper småslag om de beste plassene, og som går fullstendig bananas når det er tid for foring. Egentlig burde de helst hatt et litt større kar å utfolde seg i, har jeg kommet til, men jeg har dessverre ingen større.

Ellers har jeg fine kull med Corydoras paleatus og Corydoras aeneus under oppforing for tiden. De vokser bra.
Kan legge til at fire små glødebåndstetraungdommer nå har sluttet seg til foreldreflokken. Morsomt å se dem sammen. Men jeg føler fortsatt ikke at jeg helt har fått dreisen på oppdrett av disse - vil gjerne få til et større kull.
Det går finfint med colombiatetra-ungene. De som ble igjen utenfor breeding-boxen har det akkurat like fint som de jeg greide å fange. De voksne bryr seg ikke noe om dem. I dag fanget jeg de fleste fra boksen og slapp dem ut til kompisene utenfor boksen. Nå er det rundt ti stykker av dem som stimer mye sammen, disse er et sted mellom en halv og en cm lange og har begynt å få rosaskjær på halen og høy, voksen kroppsform. De svømmer for seg selv i det rolige hjørnet av karet, mens de voksne trives der det er mer strøm.

Tre-fire spinklere småtasser får bli i breeding-boxen litt til, siden jeg ikke er hundre prosent sikker på at de ikke vil bli spist.

Må virkelig si at colombiatetra er ny favorittart for min del. Veldig mye liv på dem, flotte farger når de trives, og det er tydeligvis mulig å få oppdrett til å gå helt av seg selv!
Ørkenkutling
Nye fisker! I dag var jeg og kjøpte tre stk australsk ørkenkutling, en hann og to hunner. De får bo i en lav 54-liter.

Hannene har flotte farger, gul med blå finner. Det er morsomt hvor mye disse fiskene (bortsett fra hannenes farger) minner om kutlingene jeg ser i fjæra her hjemme, både i kroppsfasong og adferd. Hunnene har også lignende farger som vanlige, norske sandkutlinger. Disse fiskene er tilpasset livet i spredte ferskvannsforekomster i den australske ørkenen, og skal tåle ganske ekstreme svingsninger i miljøforhold.

Det er kanskje grunnen til at de taklet flyttingen så godt. Jeg tror ikke jeg har sett noen fisker ta transport og overføring til et nytt akvarium så pent som disse. De var i gang med å lete etter mat så snart de kom ut av posen (etter en havtimes gradvis tilvenning til nytt vann), og kastet seg over malletabletten jeg slapp oppi til dem kort etter. De har også vært også veldig nysgjerrige på oss mennesker på den andre siden av glasset.
Australsk ørkenkutling
Det var ikke vanskelig å få bilder av ørkenkutlingene. Det er bare å vifte litt med fingeren, så kommer de for å sjekke hva som foregår.

Her er hannen.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap