Mona's lille akvarierom DEL 1 :-) (side 58)

Takk for informativt svar ang for nå skal jeg shoppe litt til bartesnupper og snopper.

Gratulerer med nye akvarier merkelige greier det der hvordan de bare dukker opp. Jeg tror akvarier har det med å spre seg, man må bare gi opp kampen og nyte
Vel, jeg får tilstå at 180 literen skal erstatte 160 literen da :p

160 literen skal settes vekk, tenker jeg (inntil jeg får overtalt gubben til å ha det i stua).
Akvariene er kjøpt hos Tropefisk, og jeg bestilte hjemkjøring. Så Tor Bristol var her i dag tidlig og leverte dem

Saken er nemlig den at den gamle 160 literen min sårt har tiltrengt renovasjon og total tømming og rengjøring i...tja, la oss si to år nå! *grøss Og i tillegg er det av merket Aqualine, MEN armaturet er Akvastabil Effectline... Disse går relativt greit i hop, men armaturet passer ikke heeeelt 100% på kanten til Aqualine-karet. Litt glipe der. Så da hadde jeg bestemt meg for å bytte ut en av delene. Valget falt på å beholde armaturet og kjøpe nytt kar som passet 100% perfekt til det. Og samtidig får jeg altså tømt det elendige møkka-akvariet Jeg skal legge en del arbeid bak innredningen i 180 literen, for nå har jeg lyst å ha noe pent på den plassen snart

Aqualine 160 liter har målene 100 x 40 x 40 cm
Akvastabil 180 liter har målene 100 x 40 x 45 cm

Bunn- og overflatearealet er altså det samme, det er bare 180 literen som er 5 cm høyere, og det nye karet passer derfor mht armatur og møbelskapet det gamle har (møbelskapet er Akvastabil).
Jeg har bestillt Papillon-bakgrunner til begge karene

128 literen skal inn i reolen som er bak sittestolen min i rommet, om man ser på bildene av rommet som jeg la ut i artikkelen til Månedens tank på NA:

[External Image]
Drev og styret med pappesker og svettet i vei inne på akvarierommet. Akkurat da jeg svingte en svær, tom pappeske for å bale den ut døra, festet blikket mitt seg på 85-literen jeg bruker som "yngel og oppvekst-tank" for Corydoras. Da så jeg plutselig at Corydoras panda "yngelen" jeg skulle selge har lekt og lagt egg i natt Det hang egg klistret på frontruta flere steder.

Så de er modne for å flytte hjemmefra, ja. Det skal liksom være yngel- og oppveksttanken min det der, så når man da finner egg, så vet man at man har drøyd det leeenge med å selge noe

De har en kjøper, jeg har bare drøyd det pga betennelser i armene (vondt å bruke håv o.l.) Men nå er det ut med dem!

Det er forresten tidligere enn jeg trodde. De ble klekket rundt 1. januar, faktisk, i år altså. De er jo ikke mer enn åtte og en halv mnd gamle da. Morsomt
I går kveld flyttet mine første egenoppdrettede Corydoras panda hjemmefra. 15 stykker. De bor nå i Fredrikstad

Eggene de la hos meg har enten klekket eller blitt spist av den ene eplesneglen som jeg puttet i dette oppvekst-karet. Men, men, det kryyyr av flere i 98 literen med de voksne C. pandaene. Jeg har ingen anelse om hvor mange de egentlig har blitt oppi der nå, men jeg tror det er for mange... det er på tide å tynne ut bestanden og selge noen derfra også, tror jeg. Når jeg har gitt røde mygglarver, så formelig koker det av Pandaer på bunnen over maten

Et helt annet tema:
Hadde en fotorunde i akvarierommet her om dagen, og tok bl.a. et bilde av en Apistogramma panduro hann som ble reddet ut av et kar der det var flere andre av samme art (fire stk). Han og kona hans ble de sist ankomne i det karet, og det ble ikke nådig tatt opp... men jeg merket det ikke.

Jeg flyttet nemlig ham og hunnen dit, for jeg ventet to nye Corydoras-arter i hus og måtte gjøre plass, og var veldig opptatt av å ordne rundt med dette. Jeg var derfor ikke særlig observant på hva som skjedde i Apisto-akvariet øverst i reolen før det var gått to-tre dager. Fiskene hadde jo alle gått i samme kar før, selv om det er en tid siden, og jeg bekymret meg derfor ikke.
Jeg var helt oppslukt av mine nye, svarte Corydoras A. Black, og kikket ikke inn til Apistogrammaene før tre dager senere. Og da så jeg det... de hadde drept hunnen jeg satte inn, og hannen lå helt urørlig og helt mørk grå i fargen av skrekk i et plantebuskas. Halve halen var bitt av!

Det var frem med håven og redde ham ut fort, og hive ham i 160 literen. Jeg trodde han skulle dø, for han hadde en helt syk farge, mørk grå og helt ugjenkjennelig. Men sannelig... da han ble fjernet fra sine morderiske artsfrender, gikk det søren meg ikke mange minuttene før han tinet opp og begynte å utforske omgivelsene, fikk fargen tilbake og ble i det hele tatt ganske normal. Nå er han helt fin igjen, bare at halen ikke har vokst helt ut enda. Men det ordner seg nok, bare et par-tre uker til så er det vel som før igjen med haleprakten.

Dette er et bilde av ham som jeg synes ble spesielt vellykket Jeg har så sansen for Apistogramma panduro, de er like fine begge to, både hanner og hunner.
Bildet er tatt noen få dager etter at han ble sluppet ut i 160 literen.

[External Image]
Høsten og yngletiden er her igjen:-)
Nå er det tydelig at høsten er kommet og Corydorasene har våknet fra sine sommerdvaler mht lek og egglegging
Hver dag er det lek og egglegging i flere akvarier nå. Spesielt merkbart hos Corydoras panda, Corydoras metae og Corydoras davidsandsi, nå lekes det og legges egg nesten daglig der. Det sitter egg klistret på glasset i alle de tre karene for øyeblikket.

I går kveld samlet jeg inn noen egg fra Corydoras weitzmani-tanken, og klebet ca 25 av dem på frontglasset til oppvekst-karet mitt der det er bare små Coryer. Passet på å fiske ut den ene eplesneglen som har gått i det karet den siste tiden først... Det var også noen egg på et planteblad i Weitzmani-karet, men de så ut til å være en dag eller to eldre, så jeg klippet av hele bladet og la det også over i oppvekstkaret.

I 63-literen med fem glade Corydoras sterbai, er eggene klekket. Vet ikke hvor de er blitt av, det ligger eikeløv utover sanden. Spennende og se om noen greier seg eller om de voksne har eller vil spise dem. De voksne får uansett bli i 63 literen, jeg trenger noen der som kan holde akvariet i gang og filteret "i kondisjon".

Det er imidlertid en art som ikke har kommet i gang etter en lang sommerdvale... det er C121. De har ikke lagt noen egg siden tidlig i våres, og det har vært full stopp i månedsvis. Jeg mistenker at noe har blusset opp hos dem, for den siste tiden har de klødd seg litt på sanden. Når jeg ser det, blir jeg meget smal i blikket og mistenksom. Ikke normal oppførsel, det der....
De gjennomgikk en kur med Flubenol da jeg fikk dem, men det kan hende den må gjentas. Kanskje jeg ikke fikk has på alt den gangen, selv om det har gått mange måneder og det ikke har vært noen endringer av fisk der (ingen nye inn eller ut av karet). Har tenkt å blande en cocktail i kveld og dosere i karet deres.

I dag så jeg de nydelige Corydoras caudimaculatus sose rundt i gruppe med sine søte, små prikkete fjes, som svømte oppisset rundt, klare for egglegging Det var vannbytte i akvariet deres (128) i går, så det er akkurat etter skjema

Akkurat nå om dagen går jeg og gleder meg til Papillon-bakgrunnene fra Webzoo skal komme, slik at jeg kan sette i gang med begge de nye akvariene; en 128 liter til og en ny 180 liter
Corydoras weitzmani yngel :-)
Jeg bestemte meg for å flytte Corydoras weitzmani yngelen min fra det stusselige yngelkaret med bare sand og javamose i dag. De skal flytte inn i oppvekst-tanken min, en 85 liter med div. Corydoras-yngel og ungfisk som skal vokse opp litt.

Disse Weitzmani'ene har gått for lut og kaldt vann, og har ikke fått den vanlige yngelmenyen med artemia, ekstra vannbytter osv. De har derfor ikke vokst halvparten av hva de kunne og er knøttsmå...
men skal det altså bli andre boller

Jeg var spent på hvor mange de var i yngelkaret, og det viste seg å være 12 stk. Men jeg har enda ikke finkjemmet javamosen med fingrene for å sjekke om noen har boret seg dypt inn i den for å gjemme seg for håven... men jeg tror jeg har fått med meg alle.

Her er noen bilder av dem på flyttefot.
12 utskremte Corydoras Weitzmani


[External Image]

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Nydelige små. De så sunne og friske ut for mitt utrente øye
Ja, de var kvikke nok da de skulle innfanges iallefall

De er utrolig små for alderen, fikk nesten dårlig samvittighet da jeg så nærmere på dem. Men bortsett fra at de er små av størrelse, var de kvikke, friske og fine. De har levd på bare tørrfòr bare, stakkars.

De fikk smake røde mygglarver i oppvekstkaret i kveld, og de gasset seg som gale Spratt rundt som pingpongballer og så ut til å ha det riktig bra. Får passe på å hakke opp litt frossent fòr også, slik at de har flere biter som passer dem å velge mellom. Nå er jo en mygglarve nesten samme størrelse som dem De spiser de minste bitene, "rusket", men de store klarer de ikke ta.

Blir spennende å se hvor mange overlevende yngel det blir av de ca 25 eggene (C. weitzmani) som jeg klistret på glasset i samme karet her om dagen....
Her er et par oppdaterte bilder av Corydoras C140 yngelen, og jeg er så stolt av disse! De er noen utrolig fascinerende yngel. Til Corydoras å være, skiller de seg sannelig ut.

De siste par dagene har et par av de fem ynglene begynt å vise svake likhetstegn med opphavet. En svak gulaktig flekk er begynt å komme til syne på toppen av hodet, og den hittil mørke kroppsfargen begynner å lysne. Det er imidlertid store forskjeller i gruppen, noen er likedan som de var for et par uker siden mht farger og mønster, men et par stk har altså begynt fargeforvandlingen så smått.
Som voksne skal de altså ha hvit farge på kroppen, sort øyemaske, sort ryggfinne og en gul (ikke oransje, men lys gul) flekk på toppen av hodet ("pannen"). En tynn svart stripe på ryggåsen også. Men helhetsinntrykket er en hvit Corydoras. Rart å tenke på når man ser yngelen nå, ikke sant? Hvis jeg ikke husker feil, klekket de rundt 30. juli.

De blir mer og mer langstrakte, men er fremdeles ganske slanke av utseende. Jeg tok dem imidlertid på fersken midt i et måltid, de har en hjertelig appetitt, og magen buler på det ene bildet

Jeg følger nøye med i utviklingen av disse, studerer dem hver dag, og poster jevnlig bilder av dem på Corydorasworld så verdens samlede Corydoras-entusiaster får se dem Det er en merkelig følelse at jeg er den første som har fått til oppdrett på disse p.t. Men det er nok bare et tidsspørsmål før flere melder om det samme, etterhvert som disse blir mer vanlige både i handelen og akvariene rundtomkring.

Så utrolig søte rakkere, ikke sant? Jeg blir bare mer og mer begeistret for Corydoras. For bare se på bildene.... man kan jo ikke motstå disse sjarmerende, nydelige og fredelige bartefiskene, og den eneste som kan blunke tilbake til deg

[External Image]

[External Image]
Sjarmerende skapninger, ja
Men mine ancistruser blinker stadig til meg, så coryer er ikke de eneste som kan det
Corydoras sterbai
Jeg tror jeg var flink og plukket ut en fin kombinasjon da jeg flyttet 5 Corydoras sterbai Ser ut som jeg nå har fått meg en leksgruppe

De legger egg igjen i kveld, og glasset er dekorert med egg overalt
Kult!
Hei Mona
Panduraene jeg fikk av deg har fått yngel, to ganger. de eldste er ca 6 uker nå...
Den ene dama avgikk dessverre med døden når det første kullet ble lagt. ble jaget ut av akvariet....
Av det første kullet er det i hvertfall 6 som har overlevd så langt.
C-140
Så til min store overraskelse at to av mine ekstremt sky Corydoras C-140 lå synlige i karet. Sist det skjedde, lekte de og la egg dagen etter...(men jeg tviler på det nå)

Disse to forsøkte ikke å stikke av med en gang, selv om de stivnet og bleknet da jeg kom stikkende med et kamera opp i fjeset deres. Rakk å ta et par bilder, men så skulle jeg flytte meg litt og kom til å dunke kameraet i bordet, og da stakk de... Vel, to halvklare bilder var alt det ble. En så sjelden anledning at de viser seg fremme slik at bilder kan tas overhodet, så jeg får vel si meg fornøyd. Det er ikke ofte jeg ser dem

Jeg har lagt merke til at med disse fiskene så virker ryggfinnen som et signalflagg Når de er redde eller engstelige (som på bildene her, da de fikk øye på meg) eller i for sterkt lys, så bleker den svarte ryggfinnen deres. På bildene her ser jo ryggfinnen helt fargeløs ut. Men den er svart...egentlig På bildene her ser den bare svakt grå ut.

[External Image]

[External Image]
Guppy har en veldig appetitt på kirsebærreker. Det må jeg si!

I 250 literen min har jeg puttet oppi langt over 100 reker etterhvert for at de skulle hjelpe til med algerenholdet, men guppyene plukker dem en etter en.
Jeg ser omtrent hver dag en guppy eller to som svømmer rundt med noen rekeføtter, et rekehode eller følehorn stikkende ut av gapet...

Jeg bestemte meg for å fylle på med litt reker i denne 250 literen. Så, for et par uker siden rengjorde jeg et par utvendige Eheim tønnefiltere og av den brune gørra i dem silte jeg ut mange titalls reker. Jeg bare la en håv over en bøtte, og så tømte jeg innholdet i filtertønna ned i håven. Gørra rant gjennom håven, og rekene ble igjen. Det krydde og yret, tjukt av reker i håven. Denne håven vrengte jeg så i 250 literen. Så for en stakket stund var det en hyggelig populasjon med kirsebærreker der igjen, reker spankulerte rundt overalt og plukket i seg alger på plantebladene.

I går kveld så jeg guppyene tygge i seg det som må være den siste kirsebærreka.... ikke en eneste reke å se lenger.

Hm.
Jeg labbet inn på akvarierommet i formiddag for å håve ut en ladning kirsebærreker som skulle shippes avgårde til "vår mann på Sortland", og fikk meg en overraskelse da jeg slo på lysene Eller overraskelse og overraskelse, fru Blom... jeg har ventet på det. Tegnene har vært klare og tydelige i ukesvis.

I dag har altså gruppen med Corydoras melanotaenia lagt haugevis av egg. Det var til og med egg OPPÅ et av flytebladene til Lotus-planten! Hvordan hunnen har fått dem dit... ja, si det. Noen egg var plassert på planter, noen på glasset. Denne samlingen på bildet var en som satt rett over utblåsningsrøret til filteret.
Dette er første gang denne arten leker og legger egg hos meg. Så da er det enda en å krysse av i boka

Jeg kommer ikke til å ta dem ut eller forsøke noe oppdrett på denne arten, så jeg lar eggene sitte der de er. Men overlever noen og vokser opp, så er det jo bare hyggelig.

Dårlig bilde av eggene, men kameraet flatet ut batteriet akkurat da og jeg fikk ikke flere sjanser
Gratulerer med egg på en flott cory
Corydoras metae
Her er en søt liten fyr som er litt høyt på strå

Dette bildet likte jeg veldig godt. Corydoras metae er en av mine yndlinger også

[External Image]
Det er tydelig at Corydorasene kjenner instinktivt i kroppen at det nå er sesong for regntid

I dag er gruppen min med Corydoras cf. burgessi (C121) i full gang med egglegging

Endelig er de i gang igjen! De har knipt igjen siden senvinteren/våren, og ikke lagt et eneste egg i hele sommerhalvåret. Pause i tørketiden
Yippi!

Bilde av en av disse fantastiske skjønnhetene!
[External Image]
Heisann Mona=) ville bare si at akvarierommet ditt har blitt kjempe bra, det er så fint med svarte reoler=)

Fetteren min (Fredrik Andersen) Fra Siggerud har vært hos deg en gang tror jeg, og han synes det var kjempe fint, så kanskje jeg tar meg en tur en gang du skal selge noe eller noe? Ville vært en ære og sett akvarierommet ditt=) Og ekstra morro og se alle Coryene dine=)

Håper jeg kan komme en gang da, kanskje jeg tar med meg Fredrik=)

Hilsen Andreas
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap