- Hjem
- Forum
- Fór og fóring
- Din beste oppskrift på fiskefor (side 6)
Din beste oppskrift på fiskefor (side 6)
Inaktiv bruker
Jøss, dette var et godt tips! Takk!
Postet 10.01.12 kl 17:02
Postet 18.02.12 kl 14:04
Jeg har lyst til å lage hjemmelaget fòr til fiskene mine, meg lurer på om disse oppskriftene passer til mine fisker.
Guppy
Gul Molly
Svart molly
Sverg-drager
Ancistrus
Maller
Otto sinclus
Eplesnegler
Endlers guppy
Seilfinne molly
Ballong molly
Hvis det er greit å gi disse denne maten, vil jeg gjerne gjøre det!!!
Håper noen svarer snart
Guppy
Gul Molly
Svart molly
Sverg-drager
Ancistrus
Maller
Otto sinclus
Eplesnegler
Endlers guppy
Seilfinne molly
Ballong molly
Hvis det er greit å gi disse denne maten, vil jeg gjerne gjøre det!!!
Håper noen svarer snart
Postet 16.03.12 kl 12:13
Harjawalders fiskefôrmix
Fiskefôrmix til småfisk, kjøttetere, maller, snegler og reker;
For et år siden lagde jeg en halv kilo fiskemat
som jeg kverna i foodprosessor og frøys ned i
fryse/plastposer. Mater all fisken min med dette,
og de ser ut til å like det hele gjengen.
¤¤¤ OPPSKRIFTEN - (1KG) ¤¤¤
TOMATBØNNER - 2 bokser a 180g - 360 g
BROKKOLI - 100 g
SALAT - 100 g
SPINAT - 150 g
SEI - 150 g
REKER - 150 g
Vil du ha mer kjøtt i blandingen kan du bytte ut 50g spinat med 50g reker/sei.
¤¤¤ FREMGANGSMÅTE ¤¤¤
1. Tilsett alle ingrediensene oppi foodprosessoren, gjerne i rekkefølgen Solid->Mykt, da rekeskall trenger litt lengre tid for å bli kvernet opp.
2. La det kjøre i normal fart, etpar minutter til det er en grov deig.
3. La det stå noen minutter litt kjølig, så oksygen får slippe ut.
4. Sett blandingen etpar minutter i kjøleskapet for å hindre evt bakterievekst mens blandingen er varm. Den blir ofte litt varm etter kverninga.
5. Rør gjerne litt rundt i blandingen etpar gangen mens du lar blandingen stå å lufte fra seg, for å slippe ut oksygen.
6. Tøm innholdet over i fryseposer, ikke mer enn at posen blir en 3-4 mm tykk, du vil antakelig trenge endel poser på denne mengden (1kg). Bruker du lange fryseposer kan det være en fordel å fylle litt under halve lengden, så kan du
brette kanten rundt resten av posen og gjøre det tett ved evt. vekt oppå. (slippe knytting)
7. Sørg for at det ikke er noen luftbobler i posene, ved kjevling dukker ofte luftboblene opp.
8. Lukk posene ved å knytte godt igjen og kjevle evt området ved knuten flatt.
9. Legg posene i frysen. Når platene er fryste er de klare til bruk.
10. Ved oppdeling er en enkel løsning for å bevare kvaliteten å bruke en pose om gangen, knekke den opp i ønskede biter, legge disse i en lufttett plastboks og ta mat derfra.
¤¤¤ INGREDIENSENE: ¤¤¤
BROKKOLI:
Det anbefales å forvelle (raskt koke) brokkolien, for bruk i nedfrysning men det har antakelig liten innvirkning om en ikke koker den, ettersom den kvernes ned til deig.
BØNNER:
En bør ikke bruke "Red Kidney Beans" eller "White Kidney Beans" da disse inneholder store mengder lectin phytohaemagglutinin som ved bare fem bønner kan gi forgiftning ... I alle tilfeller kan en koke bønnene i 10 minutter på god varme for å ødelegge disse stoffene. Bruk helst ferdig kokte bønner, som f.eks tomatbønner. Inneholder endel stivelse som hjelper til i Stivning/fryseprosessen.
SALAT / SPINAT:
Riv den litt opp så slipper du å bekymre deg for
store biter i blandingen. Du kan bruke erter og agurk også men bønner inneholder mye av det ertene inneholder og agurk inneholder ikke så mye næringsstoffer som salat og spinat.
REKER:
Vil en ha ekstra kalsium i blandingen lar du skallet på rekene være på men fjern hodet på rekene, da disse kan inneholde uønskede stoffer og spisse følehorn. Om rekene er ferske eller frosne har ikke så mye å si.
SEI:
Inneholder endel fosfor, så mengden sei i blandingen reduseres noe.
Frossen sei anbefales å bruke da dette er med på å senke temperaturen i blandingen raskere, og forskynde overgangen til frossent for.
¤¤¤ NÆRINGSINNHOLD: ¤¤¤
Brokkoli - Masse Jern, A, B og C Vitamin (dobbelt så mye som appelsin!) antioksidanter
Bønner - Masse Protein, Vitaminer, naturlige Karbohydrater (sukker), Jern
Salat - Kalium, Kalsium, Protein, Jern, kopper, Vitamin A, C og noe fett.
Spinat - Fiber, Antioksidanter, Vitamin B2, B6, B9, C, E, K, Magnesium, Mangan, Jern, Kalium, Kalsium, Kopper, Protein, Sink, Nikotinsyre, Omega3-fettsyrer.
Reker - Kalsium, Protein, Kolesterol
Sei - Vitamin B2, B6, Nikotinsyre, Protein, Fett, Flerumettet fett, Omega 3 og 6, Selen, Sink, Kalium, Kalsium, Magnesium, Jern og Riboflavin.
OBS! Dersom en ser (etter en tid) at fiskematen har fått "oksiderte" områder, har det kommet luft til og startet nedbryting av fiskematen, da er det bedre å kaste det. Pakkes maten forsvarlig tett, kan maten holde seg i fryseren i over et år.
Lykke til !
For et år siden lagde jeg en halv kilo fiskemat
som jeg kverna i foodprosessor og frøys ned i
fryse/plastposer. Mater all fisken min med dette,
og de ser ut til å like det hele gjengen.
¤¤¤ OPPSKRIFTEN - (1KG) ¤¤¤
TOMATBØNNER - 2 bokser a 180g - 360 g
BROKKOLI - 100 g
SALAT - 100 g
SPINAT - 150 g
SEI - 150 g
REKER - 150 g
Vil du ha mer kjøtt i blandingen kan du bytte ut 50g spinat med 50g reker/sei.
¤¤¤ FREMGANGSMÅTE ¤¤¤
1. Tilsett alle ingrediensene oppi foodprosessoren, gjerne i rekkefølgen Solid->Mykt, da rekeskall trenger litt lengre tid for å bli kvernet opp.
2. La det kjøre i normal fart, etpar minutter til det er en grov deig.
3. La det stå noen minutter litt kjølig, så oksygen får slippe ut.
4. Sett blandingen etpar minutter i kjøleskapet for å hindre evt bakterievekst mens blandingen er varm. Den blir ofte litt varm etter kverninga.
5. Rør gjerne litt rundt i blandingen etpar gangen mens du lar blandingen stå å lufte fra seg, for å slippe ut oksygen.
6. Tøm innholdet over i fryseposer, ikke mer enn at posen blir en 3-4 mm tykk, du vil antakelig trenge endel poser på denne mengden (1kg). Bruker du lange fryseposer kan det være en fordel å fylle litt under halve lengden, så kan du
brette kanten rundt resten av posen og gjøre det tett ved evt. vekt oppå. (slippe knytting)
7. Sørg for at det ikke er noen luftbobler i posene, ved kjevling dukker ofte luftboblene opp.
8. Lukk posene ved å knytte godt igjen og kjevle evt området ved knuten flatt.
9. Legg posene i frysen. Når platene er fryste er de klare til bruk.
10. Ved oppdeling er en enkel løsning for å bevare kvaliteten å bruke en pose om gangen, knekke den opp i ønskede biter, legge disse i en lufttett plastboks og ta mat derfra.
¤¤¤ INGREDIENSENE: ¤¤¤
BROKKOLI:
Det anbefales å forvelle (raskt koke) brokkolien, for bruk i nedfrysning men det har antakelig liten innvirkning om en ikke koker den, ettersom den kvernes ned til deig.
BØNNER:
En bør ikke bruke "Red Kidney Beans" eller "White Kidney Beans" da disse inneholder store mengder lectin phytohaemagglutinin som ved bare fem bønner kan gi forgiftning ... I alle tilfeller kan en koke bønnene i 10 minutter på god varme for å ødelegge disse stoffene. Bruk helst ferdig kokte bønner, som f.eks tomatbønner. Inneholder endel stivelse som hjelper til i Stivning/fryseprosessen.
SALAT / SPINAT:
Riv den litt opp så slipper du å bekymre deg for
store biter i blandingen. Du kan bruke erter og agurk også men bønner inneholder mye av det ertene inneholder og agurk inneholder ikke så mye næringsstoffer som salat og spinat.
REKER:
Vil en ha ekstra kalsium i blandingen lar du skallet på rekene være på men fjern hodet på rekene, da disse kan inneholde uønskede stoffer og spisse følehorn. Om rekene er ferske eller frosne har ikke så mye å si.
SEI:
Inneholder endel fosfor, så mengden sei i blandingen reduseres noe.
Frossen sei anbefales å bruke da dette er med på å senke temperaturen i blandingen raskere, og forskynde overgangen til frossent for.
¤¤¤ NÆRINGSINNHOLD: ¤¤¤
Brokkoli - Masse Jern, A, B og C Vitamin (dobbelt så mye som appelsin!) antioksidanter
Bønner - Masse Protein, Vitaminer, naturlige Karbohydrater (sukker), Jern
Salat - Kalium, Kalsium, Protein, Jern, kopper, Vitamin A, C og noe fett.
Spinat - Fiber, Antioksidanter, Vitamin B2, B6, B9, C, E, K, Magnesium, Mangan, Jern, Kalium, Kalsium, Kopper, Protein, Sink, Nikotinsyre, Omega3-fettsyrer.
Reker - Kalsium, Protein, Kolesterol
Sei - Vitamin B2, B6, Nikotinsyre, Protein, Fett, Flerumettet fett, Omega 3 og 6, Selen, Sink, Kalium, Kalsium, Magnesium, Jern og Riboflavin.
OBS! Dersom en ser (etter en tid) at fiskematen har fått "oksiderte" områder, har det kommet luft til og startet nedbryting av fiskematen, da er det bedre å kaste det. Pakkes maten forsvarlig tett, kan maten holde seg i fryseren i over et år.
Lykke til !
Postet 20.04.12 kl 12:29
Mat til l144, ancistrus og eller cory?
Er det en oppskrift som bare inneholder grønnsaker og frukt som passer til L144, Ancistrus og Cory? Tenker da spessielt på spinat, brokkoli, salat, erter, gulerøtter?
Og skal noen av disse grønnskakene kokes først?
Og skal noen av disse grønnskakene kokes først?
Postet 05.07.13 kl 18:44
Postet 24.09.13 kl 19:49
Postet 24.09.13 kl 20:06
Husker ikke helt hvor mye jeg brukte av alt, men typisk nok akkurat den dagen jeg lagde hjemmelaget fòr, så var det nesten tomt for ferske reker!! Vanligvis er jo butikkene stappa.
Uansett, jeg brukte da
type seks ferske reker
halv pakke frosne erter (forvellet tror jeg)
noe gammelt fiske-flakfor/pellets jeg hadde i fryseren
et par fedd fra hvitløk
to "plater" med sjøgress, slik de bruker i sushi
gelatinblanding
Moste alt i en blender (skulle nok hakket det manuelt først, for det tok en stund. Hadde det i fryseposer og "rullet de flat" - lar det ligge i fryser til det er frossent, for så å knekke i biter. Mine plater er ikke så steinharde, hadde kanskje litt mye gelatin i? Aner ikke, men fiskene ser ut til å elske dette. Vinkeltetraene mine er litt mer ivrige på "grøntfor" enn for eks dronningrasboraene, så vinklene blir helt i fistelen over dette. Hadde kanskje vært en fin oppskrift for mollyer og slikt - spiser ikke de hovedsaklig grøntfor?
Skal endag prøve med mest mulig reker! Det er litt nasty å holde på med, og jeg hater bråkete blendere osv hahah - men resultatet var verdt det!
Uansett, jeg brukte da
type seks ferske reker
halv pakke frosne erter (forvellet tror jeg)
noe gammelt fiske-flakfor/pellets jeg hadde i fryseren
et par fedd fra hvitløk
to "plater" med sjøgress, slik de bruker i sushi
gelatinblanding
Moste alt i en blender (skulle nok hakket det manuelt først, for det tok en stund. Hadde det i fryseposer og "rullet de flat" - lar det ligge i fryser til det er frossent, for så å knekke i biter. Mine plater er ikke så steinharde, hadde kanskje litt mye gelatin i? Aner ikke, men fiskene ser ut til å elske dette. Vinkeltetraene mine er litt mer ivrige på "grøntfor" enn for eks dronningrasboraene, så vinklene blir helt i fistelen over dette. Hadde kanskje vært en fin oppskrift for mollyer og slikt - spiser ikke de hovedsaklig grøntfor?
Skal endag prøve med mest mulig reker! Det er litt nasty å holde på med, og jeg hater bråkete blendere osv hahah - men resultatet var verdt det!
Postet 24.09.13 kl 20:59
Postet 09.01.14 kl 03:52