Starten (side 6)

Jon Bruce
Hei igjen Geir. Det hjelper jo godt med konsulenter på Nesodden og i Mysen. Spesielt etter at jeg begynte å høre på dem :-). Som du skjønner så vil de 2 nye få et bra her i Rakkestad når dem kommer. Jon


Ja hjelper å høre på konsulentene vettu Jon.
Når jeg allerede er blitt litt aktiv på oppdateringsfronten av discuskaret, så kommer det 3 bilder her av karet. Som dere er så er det sparsomt med planter, og det kommer av at når jeg fikk flagelater så medisinerte jeg med Esha Hexamita, og det tålte ikke plantene. Valesneriaen visna bort og måtte byttes helt. Jeg var litt redd for at Cryptocorynene skulle ta samme veien, men de kom seg igjen og har faktisk vokst de siste 2 ukene. Den ene sverdlilja måtte jeg hive, mens den andre klarte seg med en kraftig luking fjerning av visne blader, og jeg ble kvitt all vasspesten. Men jeg har jo også valgt å ha lite/sparsommelig beplantning i karet for at discusene skal komme mest mulig fram. Og som dere ser så blir det tom med bare 4 discus, så jeg ser virkelig fram til at jeg kan dra til Nesodden og hente 2 til. Ha det bra folkens.

Jon

Jeg har jo 2 kar til, så i rettferdighetens navn så legger jeg med bilder av dem også. 110 literen øverst og 54 literen nederst. Jeg prøver stadig å få tatt et bilde av sommerfuglfiskene, men tro meg, det er ikke enkelt. Men begge de karene har det bra, dem krever bare ukentlige vannbytter og daglig foring, med perfekte vannverdier, Det har alle tre, og helt like: Ph 7, Gh 5, KH 2,5 nitrat 15 og nitrit 0.

Jon
Innredning
Søndags fromiddag og stille i huset. Jeg har mest holdt på med foringsstasjonen til småfuglene i dag. Ryddet litt og startet vinterforingen for alvor. Rigget opp kamera for å ta flere bilder til "Dagens fugl", men det var ingen sultne fugler i dag.
Da blir det en stund ved PC-en og AF istedenfor .
Jeg har de siste dagene sett på hundrevis av kar for å få litt inspirasjon til discuskaret mitt. Etter at jeg la ut de siste bildene ble jeg klar over at det er bare halvferdig, det skal bli mye bedre etterhvert. Men foreløpig så skal karet være som det er. Mye planter og kraftig foring vanskeliggjør rengjøring av karet. Jeg må slamsuge sånn som det er nå, for jeg forer 4-5 ganger daglig for å få discusene størst mulig. Det er jo sånn med discus, og alle andre fisker forøvrig, at når dem går i lek så stopper veksten. Jeg har lest og hørt om discus som har begynt og leke/gyte når dem er rundt 13 cm, de fiskene blir ikke så mye større. Det prøver jeg å unngå ved å fore kraftig og slik forlenge vekstperioden mest mulig. Det krever jo, som jeg skrev, mye arbeid i form av daglige vannbytter og slamsuging. De stakkars sandsneglene mine jobber vel mye overtid også, antar jeg, og jeg har noen overvektige kardionaltetra .
Men jeg håper jo at belønningen blir noen praktfulle discus. Jeg får jo 2 discus til i neste uke som er noe mindre enn de andre 4, så karet blir slik som det i alle fall frem til sommeren.
Jeg er forøvrig av den mening at akvarier er til først og fremst for fiskene, de må ha nok svømme/tumleplas, så får innredningen komme i etterkant. Noe beplantning til gjemmesteder og dekorasjon, og en rot til mallene, det finns ikke stein i karene mine. Men bevares, jeg har sett noen aldeles praktfulle plantekar her, for all del, men jeg synes da at plantene får all oppmerksomheten, men det er jo med smaken som med baken, rimelig todelt. Jeg har jo også sett noen flotte malawi-kar med bare stein og sand, så jeg antar at jeg er på jakt etter noe i mellom de to ytterpunktene et eller annet sted.
Nei, dett får holde for denne gangen, tror jeg skal på småfuglsafari igjen. Ha det bra.

Jon
Nye discus
Torsdags morgen, Oslofrokosten på plass, rullings og kaffe, og jeg gleder meg til i kveld. Da drar jeg til DiscusGeir og henter 2 stk. Super Red Melon og karet blir fulltallig med 6 discus. Det aller beste er at dem er omtrent på samme størrelse som dem jeg har fra før, ikke som nevnt tidligere, slik at det ikke blir noe surr med foringsrutinene og gjør alt lettere. Det eneste lille aberet er kanskje at jeg henter dem rett etter at dem kommer til Geir, direkte fra Gardemoen. Dette etter nøye diskusjoner med mine faste konsulenter, slik at discusen slipper mye stress med 2 tilvenningsprosesser rett etter hverandre. En får bare håpe det beste.
Det har forøvrig blitt litt forandring i foringsrutinene nå i høst. Etter at sportsforretningen her i Rakkestad har sluttet og selge mark for vinteren, og kommpostmarken ute har gått til ro for vinteren, har det blitt litt ensformig foring for discusene. Det har gått i oksehjerte, røde mygglarver og Tetra discusgranulat. For å bøte på dette, og variere litt, så kjøpte jeg frossen rekemiks i går, og skal bytte på rekemiks og mygglarver annenhver dag, Foringsrutinene mine blir da som følger. Kl. 9.oo oksehjerte, kl. 12.oo mygglarver/rekemiks, kl. 15.oo oksehjerte og kl.18.oo discusgranulat med påfølgende vannbytte/slamsuging. Dette skal jeg fortsette med til discusene er utvokst. Da blir det 2 foringer daglig, en variasjon av frossenfor om morgenen og discusgranulat til kveldsmat.
Jeg var litt spent i går om discusen ville spise rekemiksen, de var skeptiske noen sekunder, men så gikk det opp for dem at det var mat og borte ble det. Det var forøvrig Kongen som smakte først, ikke overaskende, og da kom de andre også, til og med mobbeofferet måtte smake litt. Jeg håper forøvrig at mobbeofferet får det litt roligere når de nyankomne er å plass.
Jeg fikk forøvrig et lite angrep av litersyken i går og kjøpte et brukt lite kar i går, 45 liter, det skal opp til rommet til den minste jentungen, hvor det blir en liten besetning av platy, noen reker, en sugemalle, antageligvis noen små ottoer og sandsnegler. Den lille 10-liters tanken hun har kommer ned på kjøkkenbenken med reker og snegler. Det blir madammens sitt.
Nei, dette for holde foreløpig, det blir selvfølgelig bilder av de nye discusene i kveld eller i morgen. Ha det bra alle sammen.

Jon
God morgen Jon.
Hvordan går det med diskusene vi hentet igår?
Morn igjen Ken

Det går bra med nykommerne, Bambino Rossi, eller mere skjent som Super Red Melon. Du ser jo den knallrøde fargen dem hadde når dem lå i isoporkassen til tilvenning, der lå dem forøvrig i en og en halv time, med forsiktig tilsetning av vann fra 350-literen. Vel etterhvert fikk begge fiskene den fargen som du ser på det mellomste bilde, der svømmer en med Kongen, rimelige bleke, men i dag tidlig så hadde dem fått fargene tilbake og var like praktfulle, nederste bilde, begge to. Ansiktene dems er jo mere mørkere gul enn på de andre og det hadde ikke gjort noe om finnene dems hadde blitt svarte. Men det er absolutt ikke noe must, jeg syns dem glir veldig fint inn i flokken, og bare dem nå blir enige om rangeringen innad så blir det bra. Det er noe dytting og jaging nå på morgenkvisten, hiarki er viktig hos discus. To ting er klarlagt, Kongen forblir Kongen og mobbeofferet forblir den samme. Men en ting er sikkert, discus i oppvekstfasen er stimfisk, så fint som dem har samlet seg etter at nykommerne ankom har ikke jeg sett i karet mitt tidligere. Til og med leopoldiene ble påvirket og er mye mere samlet enn tidligere .
Som ventet ville dem ikke spise nå under foringen kl.09.oo, men sånn er det med discus, en får bare ta tiden til hjelp.
Det vil bli flere tilbakemeldinger om utviklingen i discuskaret senere, men som sagt, foreløpig ser alt veldig bra ut.

Jon
Godt å høre at det går bra.
Hadde de spist idag, ja da hadde jeg "kicket", for det er utrolig uvanlig vis diskusen spiser de første dagene etter en flytting.
Det er ihvertfall min erfaring.

Ser ut som disse har potensiale ja, bestandig spennende å følge veksten på diskuser det neste året.
Håper du får noen skikkelig plakater, bare de ikke blir større enn mine.

Diskusgeir hadde mye fine diskuser igår, så folk som er på jakt etter praktfulle fisker i praktfulle farger bør absolutt ta seg en tur til Geir.
Han har også 4 praktfulle altumer i størrelse stor, som venter på et nytt hjem.
Så løp og kjøp.

Lykke til vidre Jon.

Ps. legger ved et bilde av en "Solid Fire"stendker diskus, ganske lik farge som dine jon.
Denne hunnen er 16 -17 cm.
Ja, jeg ser fargene var temmelig like, men heldigvis så var den bleke fargen på mine bare et midlertidig fenomen i går. Nå svømmer dem rundt med en flott dyp rød/orange farge.
Det er jo noe som kjennetegner disse avls-variantene, dem blir lyse/mister farge ved stress og sjukdom i motsetning til de andre artene/variantene som blir mørke, nesten svarte, ved sjukdom og stress.
Forøvrig så er det fremdeles litt jaging og knuffing i karet, d.v.s. Kongen og mobbeofferet står rolig i hvert sitt hjørne og ser på at de 4 andre gjør opp seg imellom i hiarkiet.

Jon
He he,
Jeg foret med røde mygglarver nå, og begge nykommerne smakte på myggisene. De spyttet det ut igjen, men det virker jo lovende.

Jon
Se der svømmer det kvalitetsfisk ser jeg : " helt porno" er ikke annet å si::- Gratulerer.
Jeg takker og bukker Geir.

Discusene svarer helt opp til det jeg hadde håpet på, og nå er vel resten opp til meg.
Det kan nok hende at jeg må bruke deg (og Ken) som konsulent fortsatt. For selv om jeg har fått det første kullet på gli og det ser bra ut, så er det veeeeldig langt igjen før jeg kan kalle meg en erfaren discusrøkter. Men som det heter: En gammel mann gjør så godt han kan.

Jon
Spisevegringen er over
Det blir kanskje mye i tråden min i dag, men under kveldsforingen nå kl. 18.oo så spiste begge nykommerne oksehjerte, slettes ikke verst når dem kom til Rakkestad i går kveld kl.21.20. Egentlig står det jo discusgranulat på menyen kl.18.oo, men jeg tenkte litt på at det er vill fråtsing når jeg serverer oksehjerte og at det kanskje trigga nykommerne til å spise. Taktikken virket tydeligvis, men dem skal ikke bli bortskjemte, i morgen er det discusgranulat igjen kl.18.oo.

Jon
Etegilde
Jeg skreiv i siste innlegget i går at det bare skulle være discusgranulat på menyen nå kl. 18.oo.
Vel, bløthjertet som jeg er så blandet jeg granulaten med litt myggiser av hensyn til nykommerne. Det var helt unødvendig, for mens de andre fiskene kranglet om myggisene så spiste nykommerne discusgranulat så det var en fryd for øye, dette har dem spist før. Men som nevnt før, det er virkelig morro å se at nykommerne begynte å spise med en gang, til og med rekemiksen spiste dem grådig av.
Det har forøvrig blitt roligere i karet med hensyn til rangordningen, foreløpig virker det som gode gamle Kongen forblir konge, så kommer den største av nykommerne, deretter 2 av de gode gamle, så den minste av nykommerne, det er en halv cm forskjell på de to nye, det er visst mye i discussammenheng, og mobbeofferet forblir nederst på rangstigen.
Men nå for det holde for denne gangen, den minste jentungen i huset (hun som fikk en 45 liter tidligere i uken) står og tripper og vil låne dataen litt. Ha det bra så lenge.

Jon
Her leser jeg en som har fått en SERIØS hobby for hele familien.

Jeg drister meg til å si at Discus også gir livsvitalitet til hele familen. Det er faktisk det som er tanken bak Discus og www.discusit.no

Lykke til Jon!
Hei igjen Geir.

Det er helt klart at discuskaret har økt livskvaliteten til både meg og resten av familien. Begge jentene, 11 og 16 år, setter seg gjerne ned foran discuskaret etter en hektisk skoledag for å roe seg litt ned. For en trygded. eldre mann som meg er alt jeg får igjen av den relativt nystartede hobbyen uvurdelig. Det er dager hvor mitt daglige vannbytte på ca12-15% er mer en nok, og jeg tilbringer resten av dagen horisontalt på sofaen med direkte innsyn til discuskaret. TV-en står for øvrig rett ved siden av karet, men det er sjeldent at jeg følger med der. Det skjer jo noe i karet hele tiden, det er jo ubetalelig å se når sjefen for P. Leopoldi flokken får et anfall av av overmot og prøver å jage en av discusene. Det var også uhyre interresant å se hvordan de 2 nykommerne ble mottatt og virkelig måtte kjempe for de posisjonene de har nå.
Jeg satt forresten her tidligere i dag og leste en tråd i et konkurerende norsk forum om VF discus kontra oppdrettsvariantene. Det finns jo discusakvarister i Norge som bare vil holde VF discus og holder de genene rene gjennom målbevist avl, og som driver seriøs forskning på dette. All ære til dem for det arbeidet de nedlegger, de er høyst nødvendige i discushobbyen.
Og så er det sånne som meg, jeg har egentlig ingen intensjoner om avl og oppdrett av yngel. Jeg holder discus fordi jeg synes at det er de flotteste ferskvannsfiskene en kan ha, og når jeg er så heldig å får tak i akkurat de fiskene jeg ønsket meg, så betyr ikke "oppdrettshistorien" dems så mye. Men jeg ble jo litt forundret når det ble fremsatt påstander om at det ble brukt strålebehandling (et biprodukt av kreftforskning) som fikk fram nye fargevarianter (dette mest med scalarer forstod jeg). Jeg ble jo litt beroliget når jeg leste at fargene på mine discus faktisk eksisterer på noen discusvarianter ute i det fri.
Men som sagt, jeg driver med akvariehobbyen for å ha en litt meningsfyllt hverdag med mange innedager, må prøve å begrense meg nå med antall kar før det tar helt overhånd, og på den måten øke livskvaliteten min/våres.

Jon
Hva mener du med at det finnes diskuser i det fri med like farger som dine?
Det er stikk i strid med hva jeg har lært, har du noen dokumentasjon på denne påstanden jon?

Ellers så synes jeg det er kjempe moro at endelig indre østfold har fått en diskus"eier"til, vi trengte det.

Holdt selv på å bytte over til VF diskuser her i vår/sommer, men ombestemte meg, dette pga fargene.
Ingen VF diskus kan måle seg mot en perfekt oppdrettsvariant, det er min personlige smak da.
Men kommer nok til å investere i noen Heckel VF diskuser etterhvert, en blue face heckel diskuse er bare rå lekker.
Så fremtiden vil vise.
Har nå senket PHen i diskuskarret mitt dette pga prøver åfå de i lek, spennende det Jon, imotsatt til deg, så prøver jeg å drette diskuser.

Lykke til vidre Jon, spennende å følge veksten på fiskene dine. Håper de blir kraftige plakater på mellom 15-20 cm etterhvert.
Etter og ha lest denne tråden med stor interresse, så forstod jeg det slik at selv om VF discus ikke er ensfargete, så finnes fargene på discusene mine i en eller annen form på enkelte av de viltsvømmende artene. Det må vel egentlig gjelde alle fargevarianter, fargene kommer vel ikke av seg selv?
Ellers går det veldig bra i karet nå, det var jo kjempegøy at de 2 nye begynte å spise etter 2 dager. Kardinaltetraene får en høyst nødvendig slankekur for discusene spiser opp mesteparten av maten.
Jeg fikk forresten tak i sirisser i riktig størrelse på lørdag, så nå får afrikanerne mine mer riktig kosthold, utrolig artig å se på når dem er på jakt.

Jon
Det er fredags morgen, "frokosten" er på plass, og på tide med en liten oppdatering av akvarieverdenen min. Siden sist har det vel kommet et nytt kar i huset, yngste jentungen fikk en 45 liter som hun bestemmer over. Selvfølgelig med noe rettledning fra meg, men hun får lov til å gå på noen nybegynnerblemmer, slik at hun forstår viktigheten med riktig akvariehold. Hun har 4 Black Molly i karet og gleden var stor når hun så 2 yngel i karet i går. Jeg legger med et bilde av karet.
I 110 literen har jeg byttet ut dverg-guramiene med 4 røde sverd-dragere, 3 hunner og en han, og fikk dermed litt farger i karet.
I 54-literen har jeg fått svar på spørsmålet som kommer på AF med jevne mellomrom: Hvor har det blitt av fisken? Inntil onsdag kveld hadde jeg 2 vanlige ancistrus i karet, i går kveld hadde jeg 1 levende og et alldeles renplukket skjellett av den andre. På under et døgn så har alltså en ancistrus på en 7-8 cm dødd og blitt fjernet av renovasjonsetaten i karet. Selvfølgelig beklagelig at fisken døde, men betryggende å se at øko-systemet i karet er i orden.
I discuskaret går det relativt greit, d.v.s. mobbeofferet tålte tydeligvis ikke å bli det nye mobbeofferet etter at jeg måtte avlive det forrige mobbeofferet grunnet spisevegring.
Vilde, yngste jentungen døpte mobbeofferet det, hun er litt påvirket av "Hotell Cesar", jentungen altså, ikke Vilde,.
Huff, jeg tror jeg begynner på nytt, Vilde viser helt klart symptoner på stressrelaterte flagelater, hun sluttet og spise, svømmer med hodet nesten rett opp og ca. 45 grader på siden, hun har også en rød kvise på hver side av ansiktet, omtrent der neseborene skulle ha vært. Dette kan forsåvidt komme av vitaminmangel.
For å bøte på dette, har jeg, etter nøye konsulentasjon med min faste discuskonsulent på Nesodden. lagt Vilde inn på sykehus, d.v.s. et 90 liters kar med sirkulasjonspumpe og varmekur. I tillegg får hun Esha Hexamita, og når hun kommer tilbake til 350-literen på søndag så er det karet tilført Esha Minaroll og så får en bare håpe det beste.
Dette skapte jo selvfølgelig nye rokkeringer i karet med tanke på hvem som skulle bli det nye mobbeofferet, livet er jo ikke like enkelt bestandig. Foreløpig så ser det ut til at begge nykommerne deler på det lite attraktive tillitsvervet, men jeg får vel bare vente og se. Begge nykommerne har forresten begynt og farge mere ut, og som jeg håpet på så begynner både halefinner og de andre finnene å bli svarte.
Nei, dette får holde for denne gangen, ha det bra folkens.

Jon
Søndags formiddag, kaffen og rullingsen er på plass og noen rettelser og oppdateringer fra forrige innlegg er berettiget.
Det var ikke skjelettet av en ancistrus jeg så, for i går kveld så så jeg begge 2 samtidig. Da måtte jeg tenke og telle litt ekstra, i karet har jeg jo 2 dverg-gurami, 2 ancistrus og 6 neontetra + noen reker. Egentlig ikke så vanskelig å holde tall på de forskjellige fiskene, men jeg må nok pusse brillene bedre, og kjøpe en kuleramme. Det er bare 5 neontera i karet, jeg greier ikke å finne den største og feiteste av neontetraene. Antageligvis død av for mye kolestrol og tette blodårer. Hmmm, finnes det tredemøller for akvariefisk? Dem gidder jo ikke å svømme, ligger bare å venter på mat rett under foringshullet. Kanskje jeg skulle prøve å mate dem på forskjellige plasser, slik at dem må svømme lettere forvirret rundt i karet på søk etter mat.
I disciuskaret dreit Kongen hvitt på fredag ettermiddag, og både den og et par andre discus viste tegn på redusert matlyst. Vilde ble da sporenstreks puttet tilbake i 350-literen og hele karet går nå på en Hexamita-kur. Matlysten var absolutt kommet tilbake under frokosten i dag. Den daglige dosa med oksehjert gikk ned på høykant. Flagelater er jo noe discus bærer med seg hele tiden, og noen ganger skal det ikke så mye til før dem slår ut i full blomst. 2 nykommere som forstyrrer hiarkiet i discusflokken kan være nok.
Den yngste jentungen er forøvrig hos faren sin i helga, og jeg regner med at gleden blir ekstra stor når hun oppdager at det svømmer minst 4 yngel i karet hennes.
Nei, dette for holde, ha det bra folkens.

Jon
Tilfeldig bekjentskap
© charlee
Reklame for plussmedlemskap