Tjernet (side 6)

Da jeg kom hjem fra en hyttetur på mandag var yngelen til paret med Nannochromis tranvestitus kommet ut av hulen. Hunnen hadde holdt seg mye til et hulrom i en trerot en stund, så jeg regnet med at det var yngel på vei.

De to unge ancistrusene som gikk sammen med transvestitusene var skremt inn i et hjørne av akvariet så jeg fanget dem opp for at de skulles slippe mer jaging.

Transvestitus-yngelen spiser avskallede artemiaegg med liv og lyst, og har allerede vokst synlig.
Her er tranvestitus-mor med avkom. 12 stykker er det av dem, og de spiser godt.
Et par bilder til av transvestitusene.
Hipp hurra, nå blir det masse medieomtale av Akvarieboka for barn. VG, NTB og TV2 er på saken! Følg f.eks. med på God Morgen Norge onsdag 16. oktober ca. klokka 8:40. Og i aviser både her og der.
flotte bilder igjen.
Gratulerer med boka.

Espen
Plussmedlem
Meget bra jobba - en bok som jeg tror og håper kommer til å bli populær! Den skal tidlig vannes den som god akvarist skal bli Og jeg er sikker på at den boka gjør jobben der.
Takk for det! Nå begynner bestillingene for alvor å tikke inn fra både bokhandler og dyrebutikker og det er veldig moro.
NTB var på besøk hjemme hos oss - sjekk akvariereportasjen de laget! Er nå lagt ut hos ABC nyheter, kommer nok i noen papiraviser etter hvert.
Mer medieomtale av Akvarieboka for barn - denne artikkelen står også over to sider i dagens papir-VG. Og her i lokalavisen min, Amta.
Godsaker i posten
I dag kom to utgaver av magasinet Amazonas etter at jeg tegnet abonnement på den engelske utgaven for litt siden.

Liker bladet veldig godt. Inspirerende. Anbefales.
I går oppdaget jeg egg og yngel i karet med nigeria-killi. Da jeg skulle skifte vann hos paret som jeg kjøpte på Oslo Akvarieklubbs storauksjon for et par uker siden, oppdaget jeg to små yngel.

Tok ut javamosen og plukket ut et titalls egg. Nå ligger eggene og ynglene i et yngelnett i 30-literen til foreldreparet.

Morsomt - det blir mitt første oppdrett av killifisk.

Ellers har jeg skaffet meg sju unge Hypancistrus contadens fra to forskjellige oppdrettere. Nydelige fisker!
Her er killi-hannen min. Fundulopanchax gardneri nigerianus heter de her på Akvaforum, altså en underart av F. gardneri, men jeg ser de regnes som egen art f.eks. her. Nå har jeg flere frittsvømmende yngel som er beskyttet inne i et lite nett som henger i 30-literen hvor de voksne svømmer. De har ikke med seg plommesekk og er sultne fra første stund, og tar nyklekket artemia fra begynnelsen.

Ellers har jeg fått fulgt godt med på mine to Betta rutilans de siste dagene. Etter litt kløning med vannverdiene - det viste seg at det lå igjen såpass mange sneglehus etter sandsnegler at pHen stadig krøp oppover igjen etter at jeg hadde senket den - har jeg nå fått til permanent svært lav pH (ca 3,5) ved hjelp av bløtt kranvann og eikeekstrakt på flaske. Det ser det ut til at fiskene liker veldig godt - de kommer jo fra torvsumper på Borneo hvor det er vanlig med slike verdier. Det er også helt tydelig at de foretrekker veldig forsiktig sirkulasjon. Da jeg ommøblerte litt så det ble mer strøm fra det lille luftdrevne filteret var det tydelig at de mistrivdes. Jeg skrudde ned boblingen og dermed kom de flotte fargene fram igjen (når de er litt molefonkne går det i vannrette striper omtrent som man ofte ser hos vanlige kampfiskhunner).
I dag forteller jeg en (akvarie)fiskehistorie i det glimrende nettmagasinet Harvest - Mennesket & Naturen!
Har lest litt og ikke minst kikket på bilder av killfisker av slekten Fundulopanchax på forskjellige nettsider.

Fiskene jeg kjøpte på auksjon som F. gardneri nigerianus (og la ut bilde av ovenfor) er nok egentlig F. gardneri gardneri. De ligner veldig på den det er bilde av her.

Nå er det fullt av yngel i alle størrelser. Noen er i yngelnettet men de overlever fint sammen med foreldrene også. Det hender de store gjør små utfall mot småtassene men det er halvhjertet og ungene har ingen problemer med å rømme.

Disse Fundulopanchax-killiene er noen råskinn! Prøvde å flytte de voksne over til karet med Nanochromis transvestitus men det ble permanent krig om territoriet mellom ciklidene og killifiskene. Nå har jeg flyttet killiene sammen med maller (Ancistrus og Hypancistrus) og skjørtetetra, det går visst bedre.

Ellers lekte Corydoras trilineatus-flokken i dag. Merkelig nok klarte jeg bare å finne noen svært få egg. Eggene virker litt mindre og mykere enn hos de andre cory-artene jeg har hatt lek på hittil. Lurer på om eggene rett og slett blir spist ganske fort. Det har ikke vært noe særlig problem med de andre artene.

Killi-yngelen vokser til. Han her er bare et par cm lang foreløpig, men begynner allerede å farge ut.
Bildet var altså av en ung Fundulopanchax gardneri gardneri.
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap