Staygold's logg for innkjøring med salmimetoden! (side 6)

Da har NO2 endelig kommet seg nedover, og karet er mer eller mindre ferdig innkjørt!

pH: 7.1
NO2: 0.05
NO3: litt over 80

Da begynner vannbyttene!

Bare et par spørsmål:

-Har det ganske travelt for tiden, og lurer på om det er greit å utsette fiskekjøpet opp til et par uker når karet er helt klart. Når NO3 er nede på akseptabelt nivå etter vannbyttene, skal jeg da fortsette med tilsetting av salmi helt til 24 timer før innkjøp, og holde et godt øye med NO3 så den ikke stiger for høyt? Skal jeg da evt. ta et vannbytte rett før jeg handler inn fisken når den tid kommer?

-Føler at Bioflow-filteret bare tar opp plass. Er det en måte jeg kan fjerne det på nå, eller er det for sent da jeg har alt av dekor og planter oppi, samt vann? Eller skal boksen være lett å bli kvitt? Hvis ikke, vurderer jeg å kjøpe for eksempel Eheim SubstratPro til den å kjøre inn dette sammen med andre filtersvamper som allerede er innkjørt, selvfølgelig. Har jo et Eheim Experience 350 ved siden av som rusler og går.

-Ang. Eheim Experience-filteret, så har jeg litt annet oppsett enn det du nevnte, SilverShaded. Har ikke SubstratPro. Skal legge ut info om dette når jeg tar det med opp på badet til vasking av slanger (ikke filtermediene selvfølgelig!)

Vil da huske at jeg har finfilter, blåsvamp og Eheim Substrat i første kurv, og blåsvamp og Eheim Mech i andre , men så er jeg litt usikker da jeg kan huske at de jeg kjøpte var hvite og ikke beige. De var også ru å ta på, ikke glatte. Minner om disse:

Filtermedia

Første avsnitt : Jepp, det du beskriver er nettopp hva du skal gjøre. Bruk Salmi, og bytt vann regelmessig for å holde nitrat nede.

Hvis du har eXperience gående i samme kar, er det forsåvidt nå et greit tidspunkt å gjøre eventuelle endringer. eXperience 350 klarer fint dette karet alene. Men hvis du nå fjerner hele Bioflow-filteret, trenger eXperience litt tid på seg for å "spise seg opp" nok til å ta hele belastningen alene. Med to filter er jo filterbakteriene fordelt på begge.
Ønsker du å holde Bioflow-filteret innkjørt, må det selvsagt få bli i karet. Imidlertid kan du godt bytte ut noe av stuffingen i det med SubstratPro...som sagt, godt tidspunkt nå før fisk kommer i karet.

Det oppsettet ditt i eXperience høres noe merkelig ut etter din beskrivelse. Nederste kurv skal ha to grader blåsvamp og noe mekanisk filtermateriale (gjerne med et finfilter på toppen. Jeg er absolutt ikke glad i slike "makaronier" (som Eheim Mech), så jeg bruker litt BioMech som mekanisk medium i nederste kurv. Øverste kurv skal ha SubstratPro, eventuelt med et nytt finfilter på toppen.
Ja, men det som vil skje nå er at nytt filtermateriale vil bli kjøpt inn sammen med fisken. Kan da evt. la fisken etablere seg godt i karet med den filteroppsetningen jeg har som er innkjørt, for så å bytte ut/endre på oppsettet veldig forsiktig og gradvis. Da jeg ikke har bil eller lappen enda er det litt vanskelig for meg å komme meg til akvariebutikken som har det jeg ser etter! Så da blir to turer i det meste laget. Tror du dette går greit?

Så bare for å oppsummere filteroppsettet du anbefaler fra nederst til øverst:

-2 stk. blåsvamper
-BioMech
-Evt finfilter


-SubstratPro (går det greit med bare Substrat når jeg skal ha SubstratPro i Bioflowen?)
-Finfilter
Jo, du kan jo gjøre det på den måten om du tar det forsiktig. Men vil ikke anbefale at man begynner å rote med filtermediene de første 1-2mnd. Men du jo ikke handle i dyrebutikken (hvis det er jobbig å komme seg dit, mener jeg)...du kan jo få filtermediene på nettet...

Det ser riktig ut med oppsettet...blåsvampene bør være grov nederst og medium eller fine over den. Anbefaler også å strø litt BioMech helt i bunnen av filterbøtta (under kurvene), det hjelper både på mekansik filtrering og spredningen av vannet når det treffer bunnen.
Joda! Det kan jeg sikkert skaffe på nettet, men så er det jo sånn at fiskene skal nok komme ganske snart (har ikke mulighet til å reise ned til butikken helgen 19-20) så de kommer nok før det. Leveransen kan jo komme etter det igjen for alt jeg vet. Usikkert på hvor lang tid det tar da det kan oppstå forsinkelser etc. Så da tenker jeg å gå for det oppsettet jeg har nå, og heller vente en stund med å begynne å bytte ut filtermediene.

Ang. blåsvampene, så er det to forskjellige typer (en grov og en finere) som jeg forstår det? Så da blir det en grov og en finere over den grove da?

Og Bioflow-filteret er sånn som det har alltid vært oppsatt. Fra nederst til øverst:
-To fine blåsvamper
-En liten kasse med noe som likner på Eheim Substrat (tror den heter Citrax)
-Grov blåsvamp
-Nitrax (grønn svamp)
-Kullsvamp
-Finfilter

Hva kan evt. endres her og hva kan byttes ut med SubstratPro?

Og så glemte jeg å spørre om det er ok å ha Substrat i Experience i steden for SubstratPro. Må være litt snill med lommeboka om mulig, haha
Oppsettet i BioFlow virker merkelig på flere måter.
Veldig vanskelig å forstå strømningen i dette filteret, siden jeg ikke har eid/drevet noen heller. Det virker ihvertfall som Juwel mener at den biologiske behandlingen av ammoniakk og nitritt skal foregå i den blå grovsvampen (nitrax). Det er et litt stort ansvar for den lille svampen.

Tror ikke jeg skal si noe mer om oppsettet, annet enn at kullfilteret er ikke noe man trenger i daglig drift...det representerer en risiko, som jeg ser det. Dette filteret er kjemisk og omdanner ingenting. Det adsoberer kjemiske stoffer fra vannet, og kan raskt bli mettet. Om man da ikke bytter det ut, kan det slippe stoffer tilbake i vannet. Det egner seg til å fjerne medikamenter og annen kjemisk behandling fra vannet, og så fjernes igjen. det kan heller ikke regenereres. Men klart det er en god inntektskilde for produsenten...man må stadig kjøpe nye. Du kan ta bort den, og legge inn en kassett eller strømpe med SubstratPro i stedet, under den grove blå nitraxsvampen..
Høres ut som en plan! Men Nitrax og den blå grovsampen er to forskjellige enheter. Nitraxen er grønn og finere i maskene.Men da bare beholder jeg begge disse og har heller litt SubstratPro som erstatter kullfilteret. Plasserer da SubstratPro under den gove blåsvampen
Tok noen bilder av filteropsettet i Eheim eXperience 350:

Her er det fra øverst til nederst:

KURV1:
-Filfilter
-Eheim Subsrat
-Blåsvamp under substraten

KURV2:
-Blåsvamp
-Grove "makaronier" under blåsvampen

Endrer ikke noe på dette oppsettet (med mindre det er ok? Vil ikke forstyrre bakteriene for mye) nå før jeg har kjøpt inn alt jeg skal ha av andre filtermedier. Vil ta ut kullfilteret av Bioflowen nå under et vannbytte bare for å få den vekk og ut av systemet.

Har også sett at NO2 har gått opp litt (fra 0.05 til 0.3). Har ikke rørt akvariet (utenom tilsetning av Salmi. Har ikke tilsatt noe annet som natron eller eddik) pH er på 6.7
Ser greit nok ut, men mangler et (eller to) finfilter ?

Nei, ikke kluss med filtermaterialene akkurat nå, det går best. Karet er nok ikke stabilt enda. Slamsuger du ved vannbytter ? Kan være det er en del detritus nnedi der...
Joda, klarte å skrive "filfilter" i stedet for "finfilter"! Så det som ligger øverst på bilde 1 er finfilteret på toppen som jeg tok ut. Fikk ikke lagt til flere enn 3 bilder.

Jeg slamsuger ikke vanligvis, bare fjerner evt. rotrester eller blader på villspor med en hov. Men jeg roter rundt i grusen hver gang jeg bytter vann for å unngå giftige luftbobler som bygger seg opp der. Skal jeg ikke gjøre dette fremover? Når fiskene kommer, vil nok de grave rundt, og da er jeg redd for at de slipper løs boblene som har bygget seg opp der over tid!
Med mindre du har veldig finkornet sand på bunnen, vil det alltids være noe sirkulasjon i bunnlaget. At plantene vokser, viser jo det. Frykten for "gassbobler" er sterkt overdrevet etter min mening. Jeg vil si at det er mye viktigere å slamsuge ihvertfall ved annenhvert vannbytte, for å holde mengden organisk detritus nede. Hvis du ikke slamsuger, men roter i bunnlaget ved hvert vannbytte, er du nærmest garantert å få nitritt-topper etter hvert vannbytte.
Jeg har biltemasand som bunnlag i akvariet. Slamsugeren er litt for sterk, så den vil dra med seg sanda ut fra akvariet. Jeg pleier vanligvis (hvis det er mye møkk som skal ut) å fjerne dette ved å holde slamsugeren rett over sanda, sånn at jeg får vekk det meste som har lagt seg der uten å dra med meg for mye sand. Derfor roter jeg litt i sanda (også for å få med evt. biter som har havnet under slik at disse kommer opp når jeg graver i sanden). Alle plantene (har kun Anubias og en liten Javabregne) vokser på enten en rot eller en stein, så røttene er ikke dekket av bunnlaget.
Jeg har også relativt fin sand (0.4-0.8mm), og trenger bare å vifte litt med slamsugeren over sanda for å virvle opp eventuelt rusk og fange det. Veldig enkelt. Men jeg bruker bare en vanlig hevert...om du har noe motorisert er det sikkert verre. Syns ikke en slamsuger skal være så sterk.
Neida, den er helt manuell. Sikkert bare sanda som er fin. Men da fortsetter jeg heller med slamsugingen og lar sanda være mer ifred.
Da er jeg tilbake etter slitsom venting på nitritt-toppen! Den har nå endelig kommet seg ned på et akseptabelt nivå. Tok et stort vannbytte (70%) nå i dag, så da er jeg spent på målingene i morgen. Rørte ikke i sanda eller noe, bare fjernet vann og fylte opp igjen.

Har et par spørsmål!
-Må jeg tilsette type AkvaSafe-produkter hver gang nå i intensivuka med vannbytter, eller holder det med å tilsette etter siste vannbytte før fisken kommer? Vil helst være så økonomisk som mulig. Vil selvfølgelig tilsette etter hvert vannbytte når fisken er tilstede.
-Har tenkt mye på Seachem Prime, siden Akvasafen går veldig fort og koster en del! Hvor får jeg tak i dette billig?
-Hvis nitritten går opp enda en gang, skal jeg bare fortsette med vannbytter til verdiene i karet er stabile?
-pH i krana er nøytral, men pH i karet skal være på 7.5. Holder det med å tilsette natron ved behov (når jeg har fisker) som pH-buffer, eller lønner det seg med andre produkter? Hvilke?
Hvis du ikke lufter vannet, bør du bruke et vanntilberedningsmiddel, etter min mening. Og uansett hva du bruker, så koster det penger. Du trenger ikke tilsette nå før fiskene kommer, men da bør du ta en dose som er for helekaret. Ellers bruker du jo bare nok til å dosere byttevannet med under vanlige bytter senere
Seachem Prime får du her. Dyrere enn Aquasafe, men også med fler og bedre funksjoner.

Ja, vannbytter er løsningen for nitritt...eller du kan bare vente til den går ned av seg selv....selvsagt forutsatt at det ikke er fisk i karet.

Det går helt fint å bare bruke natron, ja. Når du har stabilt vann i karet, er det bare å regulere opp byttevannet til rett verdi før du putter det i karet.
Så bra! Takk for hjelpen!

Men nå har det seg sånn at nitritten er ute av skalaen igjen (!) veldig irriterende. Nå som jeg passet på å ikke tukle med noe som helst annet. Jaja, slik er det. Skal jeg da bare vente, eller vil det lønne seg med vannbytter? Vil helst ha fisken i hus snart, synes jeg har vært veeeldig tålmodig! Hahahah
Det var merkelig, syns jeg. Du har ikke noe under biltema-sanda ? Ingen som putter noe annet oppi karet ?

Du kan gjøre en kombinasjon...bytt 1/3 vann og vent til det går ned.
Ja, synes det var rart også... Tok ut kullfilteret i går, da. Kanskje det var nok til å skape uro? Tok heller ikke noen midler oppi i går.

Det er ikke noe under sanda, nei. Bare et tynt lag sand, ikke noe mer!

Da tar jeg et vannbytte igjen i dag, så ser jeg hva som skjer!
Kullfilteret kan være en årsak, ja. Det bør ikke være innstallert, og det kan ha gitt tilbake forurensning til vannet. Kullfilteret kan maskere en innkjøring som ikke er tilfredsstillende, fordi det adsorberer stoffer som normalt skulle blitt behandlet av filterbakteriene. I så måte kan det hjelpe på innkjøringen, men gir altså en falsk trygghet. Når kullfilteret er mettet, kan det oppstå nitritt-topper...og så klør man seg i hodet og begriper ikke hvorfor.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap