- Hjem
- Forum
- Personlige akvarieblogger
- Elins lille hjørne (side 60)
Elins lille hjørne (side 60)
Hei, Godt nytt år!
Hva med frossent for som cyclos og bosmider, prøvd noen av dem? Må innrømme jeg er en pyse når det gjelder levende for, så yngel hos meg vokser opp på frossent for (artemia, cyclops og bosmider) samt JBL baby. Men skulle gjerne visst mer om næringsinnhold i de ulike fortypene i forhold til yngel spesielt.
Hva med frossent for som cyclos og bosmider, prøvd noen av dem? Må innrømme jeg er en pyse når det gjelder levende for, så yngel hos meg vokser opp på frossent for (artemia, cyclops og bosmider) samt JBL baby. Men skulle gjerne visst mer om næringsinnhold i de ulike fortypene i forhold til yngel spesielt.
Postet 01.01.09 kl 11:13
Altså...dette med næringsinnhold er noe jeg snart kommer til å starte en egen tråd om.
Jeg er så redd for at ynglene mine vokser saktere enn andres (feil mat, for lite mat, you name it), så jeg har vært svært så opphengt i næringsinnhold i det siste.
Sjekk denne lista (proteininnhold / fettinnhold):
JBL Tubifex (frysetørket): 60 / 12
Mygglarver: 6,6 / 1
JBL discusgranulat: 46 / 6
JBL tabis: 46 / 6
JBL Novotab: 44 / 5
Sera Viformo: 46 / 8
zoogro oppvekstfór: 58 / 15
Elos sv 1: 58 / 10
Nyklekket artemia: 55 / 12
Ut fra den lista er det ikke overraskende at tubifex er gull når det gjelder å kondisjonere fisk.
Samtidig legger jeg godt merke til mygglarvene. Ut fra bare næringsinnholdet skulle en tro at samtlige tabletter er bedre enn mygglarvene?! Fett og proteininnhold er jo høyere.
En annen ting er at zoogro oppvekstfór (fra Tropefisk) da er bedre enn artemia for yngel?! Både fett og proteininnhold er høyere...
Så.. hvorfor anbefales da mygglarver og artemia fremfor tabletter og zoogro? Har det noe med at dette er hhv. dødt levendefór og levendefór? Rett og slett at protein og fett ikke betyr alt, men også i hvilken form og "fasong" det blir servert. Og ganske sikkert har smaken mye å si. For yngel er det klart at enkelte må ha mat som rører seg, død mat skjønner de ikke at er mat, og kan sulte ihjel selv med en hel boks zoogro rett fremfor bartene.
Jeg har egentlig ingen bedre forklaring, men er veldig åpen for å lære mer om dette Noe som interesserer meg veldig (spesielt i disse dager)
Jeg er så redd for at ynglene mine vokser saktere enn andres (feil mat, for lite mat, you name it), så jeg har vært svært så opphengt i næringsinnhold i det siste.
Sjekk denne lista (proteininnhold / fettinnhold):
JBL Tubifex (frysetørket): 60 / 12
Mygglarver: 6,6 / 1
JBL discusgranulat: 46 / 6
JBL tabis: 46 / 6
JBL Novotab: 44 / 5
Sera Viformo: 46 / 8
zoogro oppvekstfór: 58 / 15
Elos sv 1: 58 / 10
Nyklekket artemia: 55 / 12
Ut fra den lista er det ikke overraskende at tubifex er gull når det gjelder å kondisjonere fisk.
Samtidig legger jeg godt merke til mygglarvene. Ut fra bare næringsinnholdet skulle en tro at samtlige tabletter er bedre enn mygglarvene?! Fett og proteininnhold er jo høyere.
En annen ting er at zoogro oppvekstfór (fra Tropefisk) da er bedre enn artemia for yngel?! Både fett og proteininnhold er høyere...
Så.. hvorfor anbefales da mygglarver og artemia fremfor tabletter og zoogro? Har det noe med at dette er hhv. dødt levendefór og levendefór? Rett og slett at protein og fett ikke betyr alt, men også i hvilken form og "fasong" det blir servert. Og ganske sikkert har smaken mye å si. For yngel er det klart at enkelte må ha mat som rører seg, død mat skjønner de ikke at er mat, og kan sulte ihjel selv med en hel boks zoogro rett fremfor bartene.
Jeg har egentlig ingen bedre forklaring, men er veldig åpen for å lære mer om dette Noe som interesserer meg veldig (spesielt i disse dager)
Postet 01.01.09 kl 11:23
Endret: 01.01.09 kl 13:52
En annen ting er sånn som den utveksten Mona fikk på en av sine coryer.
Ian mente at dette skyldes for mye protein i maten. Og det stemmer sikkert, det er ikke det jeg henger meg opp i.
Men! Selv i tabimin er det 43 % protein. Så det vil si at skal en sette fisk på proteinfattig mat så betyr det faktisk røde mygglarver! Noe vi tradisjonelt ser på som mat for kondisjonering og som en "godbit" til fiskene.
Egentlig burde jo alle tablettene heller ses på som kondisjonering og "godbit". Men igjen, med unntak av at det er tørre, fremstilte saker, og mygglarvene er ferske og mye nærmere det fisken spiser i naturen... antar jeg.
Jeg regner jo med at dette er langt mer komplisert enn som så; å bare se på protein og fettinnhold. Men, det er jo det vi mennesker ser på også... det daglige inntaket mat bør bestå av X prosent protein og x prosent ditt og datt.
Jaja, det er bare noe jeg kunne tenke meg å forstå mer av
Bosmider har jeg forresten i fryseren, og har gitt dette til endlersyngelen. Har ikke prøvd det til coryyngelen, men det kan jeg alltids gjøre
Ian mente at dette skyldes for mye protein i maten. Og det stemmer sikkert, det er ikke det jeg henger meg opp i.
Men! Selv i tabimin er det 43 % protein. Så det vil si at skal en sette fisk på proteinfattig mat så betyr det faktisk røde mygglarver! Noe vi tradisjonelt ser på som mat for kondisjonering og som en "godbit" til fiskene.
Egentlig burde jo alle tablettene heller ses på som kondisjonering og "godbit". Men igjen, med unntak av at det er tørre, fremstilte saker, og mygglarvene er ferske og mye nærmere det fisken spiser i naturen... antar jeg.
Jeg regner jo med at dette er langt mer komplisert enn som så; å bare se på protein og fettinnhold. Men, det er jo det vi mennesker ser på også... det daglige inntaket mat bør bestå av X prosent protein og x prosent ditt og datt.
Jaja, det er bare noe jeg kunne tenke meg å forstå mer av
Bosmider har jeg forresten i fryseren, og har gitt dette til endlersyngelen. Har ikke prøvd det til coryyngelen, men det kan jeg alltids gjøre
Postet 01.01.09 kl 11:31
Endret: 01.01.09 kl 11:33
Helt klart et område verdt en artikkel eller to om du får ånden over deg Skulle gjerne visst mye mer om dette. Det bekrefter i alle fall min oppfatning om røde mygglarver. Det er kun egnet som "snacks", altfor høyt fettinnhold til å bruke som hovedfor som noen gjør. Konklusjonen min er at det beste er så stor variasjon som mulig. Jeg er forresten stor tilhenger av sorte mygglarver. Fiskene elser det og det har mer protein og mindre fett enn de røde. Kniper du det litt mellom fingrene så blir det også en del små partikler som mindre fisk og yngel kan spise. Kanskje jeg ikke skal ha så dårlig samvittighet for å bruke tørket og frossent for til yngel heller da, inntrykk av at de fleste sverger til levendefor.
Postet 01.01.09 kl 13:09
Hehe, ingen artikkelskriving på meg, nei. Da bør jeg nok forstå det, og ikke prøve å forstå
Lurer på om du blingset ang. mygglarvene? De har bare 1% fett, mens selv tabletter ligger på 5 - 8 %.
Det er nettopp dette jeg ikke helt skjønner. Hvorfor er mygglarver så bra, når absolutt alt av tabletter har høyere næringsinnhold?
Er det fordi det er frossent levendefór, og derfor smaker bedre enn tørt "støv"? Derfor spiser fiskene mer? Samtidig er da mine endelig glupske nok på tabletter også.
Eller kanskje det er også annen type næring i mygglarver som gjør de så gode? Samtidig, blander man "kunstig" fór burde jo produsenten ha enda bedre muligheter til å skvise inn alle nødvendige næringsstoffer enn en liten larve som sikkert har ensidig diett i naturen.
Jeg skulle gjerne ha hatt noen forklaringer på dette. Skal se om jeg kan få forfattet et greit innlegg under "fór og fóring" angående dette, og høre hva ekspertene sier
Lurer på om du blingset ang. mygglarvene? De har bare 1% fett, mens selv tabletter ligger på 5 - 8 %.
Det er nettopp dette jeg ikke helt skjønner. Hvorfor er mygglarver så bra, når absolutt alt av tabletter har høyere næringsinnhold?
Er det fordi det er frossent levendefór, og derfor smaker bedre enn tørt "støv"? Derfor spiser fiskene mer? Samtidig er da mine endelig glupske nok på tabletter også.
Eller kanskje det er også annen type næring i mygglarver som gjør de så gode? Samtidig, blander man "kunstig" fór burde jo produsenten ha enda bedre muligheter til å skvise inn alle nødvendige næringsstoffer enn en liten larve som sikkert har ensidig diett i naturen.
Jeg skulle gjerne ha hatt noen forklaringer på dette. Skal se om jeg kan få forfattet et greit innlegg under "fór og fóring" angående dette, og høre hva ekspertene sier
Postet 01.01.09 kl 13:27
Interessant den lista over næringsinnhold der ja. Det som må være så "vidunderlig" for fisken med røde mygglarver må rett og slett være smaken - at den + den naturlige slurpefasongen gjør det til en delikatesse... for som protein- og fettkilde er de jo ikke spesielt høyt på lista
Jeg har i det siste grublet litt på dete med for og foring selv - og lurer på om vi akvarister lurer oss selv en del med de forskjellige forsortene. For når jeg begynner å sammenlikne de forskjellige boksene, finner jeg færre forskjeller enn jeg forventer å finne.
Sannsyligvis ligger jo forskjellen i slike ting som ikke er deklarert på pakningen - som f.eks proteinKILDEN. Og klart at det har betydning for smaken på foret også - men kanskje efffekten ikke er så forskjellig som vi skal ha det til?
En annen ting jeg har grubla på er: hvorfor skal det være så vanskelig å finne for som ikke er tilsatt spirulina?
Ble forresten inspirert til å sette igang en liten artemiaklekking her kjenner jeg
Jeg har i det siste grublet litt på dete med for og foring selv - og lurer på om vi akvarister lurer oss selv en del med de forskjellige forsortene. For når jeg begynner å sammenlikne de forskjellige boksene, finner jeg færre forskjeller enn jeg forventer å finne.
Sannsyligvis ligger jo forskjellen i slike ting som ikke er deklarert på pakningen - som f.eks proteinKILDEN. Og klart at det har betydning for smaken på foret også - men kanskje efffekten ikke er så forskjellig som vi skal ha det til?
En annen ting jeg har grubla på er: hvorfor skal det være så vanskelig å finne for som ikke er tilsatt spirulina?
Ble forresten inspirert til å sette igang en liten artemiaklekking her kjenner jeg
Postet 01.01.09 kl 13:48
Så at frysetørket tubifex hadde falt ut av lista over næringsinnhold, den er nå lagt til
Liz:
Jeg synes dette er kjempeinteressant! Godt poeng dette med proteinkilden. Dette er noe jeg ikke har tenkt over
Har lagt ut et langt innlegg under fór og fóring, så er jeg sikker på at et klokt hode har gode svar.
Artemiaklekking er verdt hver eneste lille boblelyd. Det er ikke noe annet fór som fiskene kaster seg over, og spiser så mye av , som artemia. Og tro meg - de siste månedene har jeg testet ut MYE!
Liz:
Jeg synes dette er kjempeinteressant! Godt poeng dette med proteinkilden. Dette er noe jeg ikke har tenkt over
Har lagt ut et langt innlegg under fór og fóring, så er jeg sikker på at et klokt hode har gode svar.
Artemiaklekking er verdt hver eneste lille boblelyd. Det er ikke noe annet fór som fiskene kaster seg over, og spiser så mye av , som artemia. Og tro meg - de siste månedene har jeg testet ut MYE!
Postet 01.01.09 kl 13:54
Blingsa nok litt der ja, fikk ånden over meg og sjekka alle fortypene jeg har stående, må innrømme jeg blir sjokkert over lite næringsinnhold i frossent for, skrekkelig mye vann og lite næring. Har nok ikke tatt nok hensyn til det når jeg tilpasser formengde på tørket i forhold til frossent for.
Har satt sammen en tabell i excel over mine fortyper og de jeg fikk av deg, men må finne en lur måte å få pastet det inn her.
Når det gjelder tørrfor så er jeg enig med Liz, er knapt noe forskjell mellom dem - må være andre ting som skiller dem.
Har satt sammen en tabell i excel over mine fortyper og de jeg fikk av deg, men må finne en lur måte å få pastet det inn her.
Når det gjelder tørrfor så er jeg enig med Liz, er knapt noe forskjell mellom dem - må være andre ting som skiller dem.
Postet 01.01.09 kl 14:11
Postet 01.01.09 kl 14:16
Just presis, Liv.
Det er dette jeg ikke kan forstå hehe. Håper at noen kan gi noen svar på spørsmålene mine. Tidligere har jeg bare lest anbefalinger og fulgt disse uten å kaste et blikk på innholdsfortegnelsen.
Men, i jakten på å gi godungene mine det beste av det beste, så har altså disse spørsmålene dukket opp mer og mer
Det er faktisk bemerkelsesverdig lite næring i frossentfór, men likevel ser du dette bli anbefalt både som godbiter og til kondisjonering. Godbit kan jeg skjønne, godbiter skal jo smake godt og ikke nødvendigvis være så næringsrikt (bare se på oss og sjokolade :p). Men kondisjonering??
Har dette bare blitt en sannhet oppigjennom årene, eller ser jeg dette fra feil vinkel og går glipp av hele poenget? Det er det jeg håper å få svar på
Det er dette jeg ikke kan forstå hehe. Håper at noen kan gi noen svar på spørsmålene mine. Tidligere har jeg bare lest anbefalinger og fulgt disse uten å kaste et blikk på innholdsfortegnelsen.
Men, i jakten på å gi godungene mine det beste av det beste, så har altså disse spørsmålene dukket opp mer og mer
Det er faktisk bemerkelsesverdig lite næring i frossentfór, men likevel ser du dette bli anbefalt både som godbiter og til kondisjonering. Godbit kan jeg skjønne, godbiter skal jo smake godt og ikke nødvendigvis være så næringsrikt (bare se på oss og sjokolade :p). Men kondisjonering??
Har dette bare blitt en sannhet oppigjennom årene, eller ser jeg dette fra feil vinkel og går glipp av hele poenget? Det er det jeg håper å få svar på
Postet 01.01.09 kl 14:16
ElinHEn annen ting er sånn som den utveksten Mona fikk på en av sine coryer. Ian mente at dette skyldes for mye protein i maten. Og det stemmer sikkert, det er ikke det jeg henger meg opp i.
Ja, han mente det da han så bildet.
Men skal jeg være helt ærlig.... I beg to differ
Jeg tillater meg altså å være uenig med ekspertisen på akkurat det. Det kan ikke være forårsaket av for mye protein, det er umulig. Og hvorfor det? Jo, nettopp det som står på listen over protein-innhold på fôrtypene du har listet opp ovenfor.
Den fisken som var avbildet, en C. eques, lever i et artskar der det fôres nesten daglig med røde mygglarver. Og som du vet, røde mygglarver er svært proteinfattig, det mest proteinfattige av alt fôret jeg (og du) har! Så om noe, så skulle det heller være motsatt årsak; en diett med FOR LITE proteiner! Jeg har begynt å variere litt mer, for jeg lurer på om det ganske enkelt kan være mangel på visse næringsstoffer...
Det er vanskelig det der, for alle fiskene i dette karet er runde og gode, hunnene og hannene. De ser ikke ut til å lide noen nød altså.
Jeg sa ingenting på konklusjonen til Ian, men tenkte i mitt stille sinn at det ikke var sjans at det kunne stemme.
Fisken har det samme enda, og jeg har ikke sett tegn til det på noen andre. Jeg lurer altså fremdeles på hva det er.
Postet 01.01.09 kl 14:16
Flott tabell, Liv!
Det jeg sånn helt umiddelbart ser, er at alt frossen fór har veldig lavt innhold aske. Noe som er bra, aske har null verdi for fisk (har jeg lest ). Så kanskje, bare kanskje, er det som taler tablettene imot og for frossentfor, den store forskjellen på innhold av aske.
Samtidig, hvorfor skulle det det? Hadde høyt askeinnhold samtidig betydd veldig lite protein så hadde det gitt mening. Men det gjør det jo ikke.
Og har aske null verdi (altså ikke negativ verdi engang, det er bare nøytralt), så skulle det liksom ikke bety mye om det er aske der heller. Hadde akse vært skadelig/negativt for fisk å spise hadde det gitt mer mening.
Dette er ganske så komplisert
Det jeg sånn helt umiddelbart ser, er at alt frossen fór har veldig lavt innhold aske. Noe som er bra, aske har null verdi for fisk (har jeg lest ). Så kanskje, bare kanskje, er det som taler tablettene imot og for frossentfor, den store forskjellen på innhold av aske.
Samtidig, hvorfor skulle det det? Hadde høyt askeinnhold samtidig betydd veldig lite protein så hadde det gitt mening. Men det gjør det jo ikke.
Og har aske null verdi (altså ikke negativ verdi engang, det er bare nøytralt), så skulle det liksom ikke bety mye om det er aske der heller. Hadde akse vært skadelig/negativt for fisk å spise hadde det gitt mer mening.
Dette er ganske så komplisert
Postet 01.01.09 kl 14:19
Endret: 01.01.09 kl 14:23
Postet 01.01.09 kl 14:21
Endret: 01.01.09 kl 14:21
Blir sittende og klø seg i hodet ja. Lærte da jeg hadde tanganyika at de ikke måtte få røde mygglarver pga det var altfor høyt innhold av protein og fett for dem ?! Ser jo ikke akkurat sånn ut (med mindre vi snakker frystørret versjon kanskje) Skulle gjerne sjekket tørrfor til tanganyika, men ga bort alt da jeg solgte fiskene.
Postet 01.01.09 kl 14:22
Postet 01.01.09 kl 14:24
Postet 01.01.09 kl 14:26
Endret: 01.01.09 kl 14:26
Postet 01.01.09 kl 14:29
Har funnet forene, en ikke næringsinnhold på dem. Det er Sera jeg ble anbefalt, to typer - granured og granugreen. Ser at det står proteinrik på den granured i alle fall. Huff der kan du se alle mytene som verserer. Skal lete videre og se om jeg finner innhold på dem. Bare for moro skyld. (Rart det ikke står på seras egne produktsider ?!)
Postet 01.01.09 kl 14:36
Postet 01.01.09 kl 15:08
Jepp, ble så inspirert etter at jeg leste om de i tråden din at jeg bestilte 700 tabletter fra aquaristikshop selv
Ser at jeg har rundet oppover til 46% i lista mi.. sorry. Jeg har stullet og stelt så mye med dette næringsinnholdet nå, at jeg har en bit fryseteip på alle forboksene hvor jeg har skrevet ned protein/fett så jeg ser det enkelt :p Ikke spør hvorfor, bare slike rare ideer jeg får innimellom hehe. Jeg gadd nok ikke å skrive kommategn der, så jeg rundet opp for lettvinthetens skyld
Ser at jeg har rundet oppover til 46% i lista mi.. sorry. Jeg har stullet og stelt så mye med dette næringsinnholdet nå, at jeg har en bit fryseteip på alle forboksene hvor jeg har skrevet ned protein/fett så jeg ser det enkelt :p Ikke spør hvorfor, bare slike rare ideer jeg får innimellom hehe. Jeg gadd nok ikke å skrive kommategn der, så jeg rundet opp for lettvinthetens skyld
Postet 01.01.09 kl 15:10