Leifs verden, del 2 (side 63)

Merker at en del av min tålmodighet, glede, entusiasme og pågangs mot går over i irritasjon når det gjelder mine Apistogramma macmasteri. Dem leiker og leiker, og hannen får til og med begge huene inn i en og samme hule, men klarer dem å pluppe ut noen egg?? NEIDA.

Kan det være så vanskelig bare å få ut eggene og få di befruktet? Begge huene er klare som EGG og det samme er hannen, så hva kan være grunnen til at dette ikke klaffer mon tro....

Litt ironisk, men føler det litt irriterende likevel ;- =)
Da har jeg fått tatt noen Apistogramma cacatuoides F1 bilder som jeg lovet. Dem er utrolig flotte og har tatt ut et par som virkelig gjør viltutgaven verdt å ha i en hver "samling". Har satt dette paret inn i eget kar og legger det ut for salg i løpet av helgen tenker jeg.

Tenk å ha muligheten til å drette så flotte fisk. Føler meg priviloigert som kan ha denne hobbyen

En virkelig flott F1 han fra eget oppdrett

[External Image]
I løpet av noen dager får jeg i hus en trio med Tilapia Mariae. Disse kan bli veldig store, faktisk større enn mosambicusene jeg hadde i 500L når jeg bodde i Hv.foss. Disse hadde også navnet tilapia tidligere, men ble byttet av en eller annen grunn.

Er litt vigør i sterbai karet, men noen egg har ennå ikke kommet i deres nye hjem. Noen av huene er så fulle av egg at di har problemer med å ligge rolig på bunn....

Ligger liksom bare å vugger.... Acara ynglene er nå frittsvømmene, og er overalt i karet, selv om en stor gruppe av dem er samlet, ikke langt fra skiferplate di kom til på.

Oppdager stadig yngel i borellii karet, så kanskje det nå overlever noen der også etterhvert
Ny fisk og kar
I dag kom Tliapia Mariaene i hus sammen med et nytt 200L kar (100x40x50). Tilapia Mariae er ikke akkurat en utbredt ciklide i hobbyen våres. Tror jeg fikk 4 treff på denne i basen her og få fisk har vel så få omtaler. Dette vil i dette øyeblikk bli endret på.......

Di har fått 250L på røykerommet, og macmasteriene har måtte gi fra seg karet sitt. Dem er flyttet ned. 200L skal vaskes og litt små skraping av silikon etter ei skilleplate må til. Skilleplata fikk jeg med og kan være kjekk å ha.

Tilapiaene er skye enda og en del må gjøres om i dette karet nå. Ut med det meste av planter, inn med ei større rot samt en del stein. Godt det snart er juleferie. Tok noen bilder, men noen toppare ble det ikke. Men likevel en viss antydning av hvordan fiskene ser får dere likevel håper jeg.

Disse er ikke lett å skille kjønn på, men den største er en hann, samt at to er huer. Den 4. og siste er litt usikker.

Spurte om jeg også kunne få med 2-3 yngler fra et annet par han hadde. En håv ble tatt frem og det endte med at jeg heller fikk 12-13 som nå inntil videre går i kjellern i et lite kar. Ynglene er ca 1 mnd og har et merkelig mønster i forhold til når dem er voksne.

Skal prøve å ta noen bilder av dem i morgen.

GØY MED NY FISK[External Image]
Tilapiaene er ganske så skye, og er vel litt typisk når di kommer på en ny plass, i et annet kar. Di holder seg stort sett i bakgrunn, og nærmer jeg meg karet stikker di og det smeller ordentlig i karets vegger. Aldri opplevd maken. Planter blir nok fjernet også da det ser ut som di liker å spise av dem.

Sterbaiene i karet ved siden av har begynt å lee litt på seg og vimser opp og ned i forkant av karet. Kanskje leik på gang og nylagte egg kan sankes i morgen? Så langt ser jeg ikke egg , men ser likevel optemistisk på en ordentlig leik nå
I går når jeg hentet tilapiaene var hannen i gang med å leike med 2 sikre huer i karet dem gikk i. Det var artig å se ciklideleik igjen. Det som var mindre hyggelig var at vi avbrøt alt for dem når jeg skulle hente dem.

Men når jeg kom inn på rommet her i dag og slo på lyset gikk det ikke lang tid før jeg ser hannen i leik med den ene hua, og di holder på enda. Det er gøy og inspirerende og det er lenge siden det har vært slik risting her i huset. Ja i karene mener jeg, hehe.

Hannen og hua ser ut som di rister om kapp og håper om di vil legge egg at di finner en egnet plass. Paret til han Magnar, som jeg fikk disse av la eggene sine i en rot-sprekk. Har 3 røtter i karet, men er ikke veeeeldig store.

Fisker er "greie" slik generelt, at om di vil legge eggene sine finner di bestandig en plass å legge dem. Di forrige tilapiaene jeg hadde var munnrugere, denne er ikke det.

Vil samtidig få takke Magnar for fisk og Geir for 200L karet, begge fra DAK.

Noe som gav meg litt DIY inspirasjon hos Magnar var at et av karene hans hadde fliser som bakgrunn, gulvfliser. En kan da egentlig lage sitt eget mønster, i di fargene en selv vil ha. Om en bruker glatte fliser er vel di like greie å holde rene som glass antar jeg.

I min verden var Magnar sitt hjem et eldorado, eller skal jeg kalle det et himmelrike, for meg som akvarist. Akvarier nærmest over alt, dog mest i kjellern. Mesteparten større enn hva som er gjennomsnittet kan en vel si. Ciklider hovedsaklig, og i alle størrelser, farger, arter og varianter. Hvor mange tusen liter det var der vet jeg ikke, men langt over det jeg noen gang antaglig vil oppnå. Hadde jeg bare tenkt, hadde jeg tatt med kameraet og tatt noen bilder.

Det har gått hardt utover gulrotgrettet i karet til tilapiaene i natt. Dette er nok en plante di har funnet ut smaker godt, for den set ut som et juletre, 20. dag jul....

Ser nå at det paret som holder på i leik, har begynt å flytte sand i det ene hjørnet. Midt mellom innsuget til pumpa og varmekolba. Har satt inn en blåmattebit i innsuget slik at ikke det skal forsvinne yngel om dette blir aktuelt. Dette blir spennende, kanskje kommer det egg allerede første ordentlige dagen dem er her
PH ligger noe lavere enn den burde i dette karet. Skulle ligge på mellom 6 og 8 i pH, men ligger vel nærmere 5 antar jeg. Spurte litt tidligere i tråden om virkningen og hva det gjore med fisken i forhold til feil pH, men fikk ingen innspill. Har heller ikke funnet ut noe om dette på nettet. Hva som menes med surt vann og ikke surt vann aner jeg ikke og burde vel kanskje lage en tråd om det.

At fisk legger egg/yngler betyr ikke nødvendigvis at fiskene trives. Hvor ofte har ikke platy, guppy og sverddragere født unger i posene på vei hjem fra butikken for folk? Tror ikke di føler velbehag av å være i en pose.

Om noen har noen innspill på betydningen av feil pH for fiskene tar jeg gjerne i mot det
Tilapiane endret strategi og har gravd seg ei grop bak den midtre rota. Begge spytter sand og rister i mellom slagene. En pust i bakken er det også tid til mellom slagene.

Hehe, nå husker jeg hvordan det var å ha større ciklider. Kilovis med sand som flyttes rundt i karet, det drites ned, planter røskes opp fra sanden og spises sakte men sikkert.

Akkurat som små barn, urydder og tar det for gitt at det er helt greit, hehe. Di skal få holde på som di vil og skal bli gøy å se når (om) det kommer egg. Hva vil skje di to andre som ikke er innvolvert og om disse evnt må flyttes.

Var en tur i kjellern og fikk foret. Tok noen bilder samtidig:

bilde 1. Apistogramma cf borellii hue med yngel på tur
bilde 2. En mnd gml Tilapia mariae yngler
bilde 3. Familieråd? I det ene Apistogramma barlowi karet
Hvilke fisk er det du snakker om da, Loffa? Som du mener er i feil ph?
Hvis det er snakk om Apistogramma, tror jeg du kan ta det helt med ro. De stortrives jo surere vannet er. Vet ikke hvem som har sagt til deg at ph mellom 6 og 8 er greit til Apistoer, men 8 er riv ruskende galt.

Er dette noe du har funnet i fiskebasen eller...? Da vet jeg i så fall årsaken. Hvis ingen personer har vært inne og spesifikt rettet manuelt på ph'en som den arten trives best i, vil det stå mellom 6 og 8 i ph på alle.(det står det på alle corydoras også, f.eks. om ingen har rettet det)
6 til 8 i ph er standardtall, satt der for at det skal være noe tall der overhodet.
mona o
Hvilke fisk er det du snakker om da, Loffa? Som du mener er i feil ph? Hvis det er snakk om Apistogramma, tror jeg du kan ta det helt med ro. De stortrives jo surere vannet er. Vet ikke hvem som har sagt til deg at ph mellom 6 og 8 er greit til Apistoer, men 8 er riv ruskende galt. Er dette noe du har funnet i fiskebasen eller...? Da vet jeg i så fall årsaken. Hvis ingen personer har vært inne og spesifikt rettet manuelt på ph'en som den arten trives best i, vil det [B]stå mellom 6 og 8 i ph på alle[/B].(det står det på alle corydoras også, f.eks. om ingen har rettet det) 6 til 8 i ph er [I]standardtall,[/I] satt der for at det skal være noe tall der overhodet.




Det er ikke snakk om apistoene mine Mona, di har det akkurat slik di skal ha det. Det som her er nevnt er TILAPIA MARIAE. Di skal ha mellom 6 og 8 i pH. Men generelt trenger jeg en forklaring på hva pH betyr for fiskene, deres velvære, fruktbarhet, helse etc. Vil dette ha noen innvirkning for mine f.ek c. sterbai og tilapiaene mine? Hvorvidt vannet er nok surt eller ikke, skjønner jeg ikke et skvett av..... 1 (grad?) gal pH hvilken innvirkning får dette---
Lyset slukkes nå i 250L som ser ut som etter en russefest 18.mai.
Tilapiaene har gravd stort sett i hele dag, over flere steder i karet. Venstre hjørne bak er tomt for sand, motsatte hjørne er det en haug med sand og under en rot midt i karet er det også "veiarbeide" og planter mister fotfeste.

Det ser rett og slett ut som et helvete etter disse to- Kunne di ikke bare legge eggene på en av røttene i dette karet?, Neida. Vet ikke om graving og leik fortsetter når lyset er av, men det gjør sikkert det. Vi mennesker "leiker" jo helst i mørket, eller.....?

Sterbaiene har også vært aktive i kveld, men ingen egg er å se
Hei Leif,

jeg er ingen ekspert på pH, men har oversatt følgende fra wikipedia:

pH, forkortelse av latin pondus Hydrogenii eller potentia Hydrogenii (pondus - vekt el. potentia - styrke, hydrogenium - hydrogen), er en måleenhet for surhetsgrad i vannløsninger. En nøytral løsning, rent vann, har en pH på 7. Løsninger med pH under 7 er sure, de som har pH over 7 er basiske. De fleste stoffer har pH mellom 0 og 14, men pH-verdier under null og over 14 forekommer. Det som bestemmer hvorvidt en løsning er sur eller basisk er konsentrasjonen av H+-ioner.
Det skal mikroskopiske mengder syre til for å redusere pH-verdien fra 7 til 6 i rent vann, altså for å endre (H3O+) fra 10 ? 7 M til 10 ? 6. Jo lavere pH-verdien er, jo mer syre trenger en for å endre pH-verdien en enhet.

Hva er stress?Oversatt deler fra: http://www.peteducation.com/article.cfm?c=16+2160&aid=2476
Når fisk lever under ikke optimale betingelser, som feil pH, fører det til stress. Stress er enhver tilstand som forårsaker fysisk eller mentalt ubehag og som medfører utskillelse av stressrelaterte hormoner eller resulterer i spesifikke fysiologiske endringer. Stress kan for eksempel føre til forhøyet hjertefrekvens, høyt blodtrykk, øket blodsukker og utskillelse av stresshormonet kortisol. Stress kan være kort og plutselig eller langvarig og kronisk.
Kortvarig stress vil forårsake økning I hjertefrekvens, blodtrykk og åndedrett. Fisk reagerer på samme måte som vi gjør, med kjemp eller flukt modus. Fisken kan bare opprettholde slike tilstander for en kort periode og så vil de trilpasse seg eller stressituasjonen vil bli permanent.
Stress følges av utskillelse av stresshormonet kortisol som er ansvarlig for mange negative effekter for helsen. I tillegg til redusert vekst, negativ virkning på forplantning og fordøyelse, vil kronisk stress også senke immunsystemets mulighet til effektivt å bekjempe angrep av bakterier, parasitter og sopp. Fisken kan derfor bukke under for dette.
Plutselige forandringer i pH nivået forårsaker akutt stress og varig forhøyet eller senket pH nivå kan forårsake kronisk stress. Mange fisker kan tilpasse seg langvarige endringer, men det er grenser. pH forandring på 1,5 punkter under eller over anbefalt nivå vil få negative følger over tid om bør aldri vurderes som akseptable.
Kronisk stress er ofte ikke synlig. Det kan ta uker og måneder før det synes. Fiskene kan se ut til å ha det bra inntil en dag én blir syk og dør og noen få uker skjer det igjen med en annen, og en tredje osv. Hvis man har fisk som blir syk og dør uten noen påviselig grunn, er det sannsynligvis noe som forårsaker stress som må identifiseres og rettes på.

Mange andre faktorer fører til stress:
• Ammonium/ammoniakk
• Høy nitrat
• Temperaturendringer
• Feil saltinnhold
• Lavt oksygen nivå
• Angrep/ plaging fra andre fisk
• Mangel på gjemmesteder
• For få fisk til å danne stim for stimfisk
• For lite akvarium
• For mange fisk i karet
• Medisinering og vannbehandlingsmidler
• Mangelfull ernæring
• Forstyrring av akvariet (banking på glasset, skifte avinnredning etc.)
• Innfanging og forsendelse av fisk
Tusen takk, DER kom svaret jeg var ute etter. Dette gjore ting MEGET klart for meg hvorfor pH er så viktig. Faktisk viktigere enn jeg trodde på forhånd. TUSEN TAKK
Ingen Tilapia egg, men et rasert kar er hva LOFFA kommer hjem til etter jobb i dag. Di graver og graver, men blir ikke helt fornøyd ser det ut som. Ser ut som Grand Canyon i karet med dype dalsøkk og høye fjell. Fikk tatt noen bilder på morran før jeg reiste på jobb, mens di dormet av og var halvt i svime
Flere bilder fra i dag

1. Corydoras Sterbai
2. Apistogramma barlowi hann (apistogramma macmasteri i bakgrunn)
3. Corydoras Sterbai yngel
og til slutt disse

1. Apistogramma nijssseni han
2. Yngel som sjekker om tempen er rett!!!
3. Apistogramma barlowi. Ung hanne
LOFFA
Ingen Tilapia egg, men et rasert kar er hva LOFFA kommer hjem til etter jobb i dag.

Sånn er det å ha gravende ciklider Husk å fjerne steiner, eller grave eventuelle tunge røtter og steiner helt ned på glasset, så ikke ciklidene gjør det med et smell.

mona o
[QUOTE=LOFFA]Ingen Tilapia egg, men et rasert kar er hva LOFFA kommer hjem til etter jobb i dag.

Sånn er det å ha gravende ciklider Husk å fjerne steiner, eller grave eventuelle tunge røtter og steiner helt ned på glasset, så ikke ciklidene gjør det med et smell.






Platen i bunn er ikke glass, og har egentlig ikke tenkt på dette ettersom jeg har hatt apistoer i karet. Tror nok det er en form for metallplate, men hva vet jeg ikke. Mulig dette gjør at di ikke finner seg helt til rette med plass for egglegging. Kan det være at det ikke blir "glatt" nok på bunn mon tro.

Dem finner nok ut av det til slutt, selv om det tar litt tid. Tror nok leiken stoppet når lyset ble tatt i går, så i natt tenkte jeg å la lyset stå på, for kanskje en overraskelse i morgen før jeg reiser på jobben
Jeg ville slukket lyset som vanlig. Egg får du tidsnok uansett.
Ciklider "sover" ikke akkurat om natta, men av de selskapsfiskene vi har, er de vel de som kommer nærmest det vi kaller "å sove" blant fiskene. De legger seg ofte på bunnen, akkurat som vi går til sengs, og så døser de seg gjennom natta. Jeg tror de trenger "nattesøvnen" sin.
Loffa holder du på å gå over til større ciklider ?
Fine de Tilapiane dine.


RHD
Tilfeldig bekjentskap
© Stein Woldseth
Reklame for plussmedlemskap