Familien stenersæters akva-verden (side 7)

Dagen idag: Som de fleste av mine lesere sikkert vet, så er jeg blitt rimelig hekta på mine micropoecilia. En vanskelig art som dessverre dør ut etter noen generasjoner. Hvorfor er det ingen som vet.
Jeg er en særing og syntes dette var en genial fisk å prøve seg på, og det har jo gått riktig så bra synes jeg.
Men jeg kan ikke gjemme meg bort og tru at jeg har funnet løsningen på hvordan holde de, for jeg har kun hatt de i noen få mnd`er.
Dette er en fisk jeg betalte en del for, men å oppleve disse, se lek og parringsdans er "ubetalig" om jeg skal si det sånn.
Jeg vil holde disse flotte levendeføderne, men jeg må også "prøve å feile" litt.
Jeg holder jo mine i en 54L og enting har jeg opplevd, hannene er stadig i konflikt ( jeg har 2 hanner ) dette sliter såpass på den ene hannen så han virker konstant sløv og daff.
Hva om jeg flytter han til et rent rekekarr på ca 50-60L ?
Det i seg selv er jo ingen dum idè synes jeg, men... det er nemmelig et stort MEN her...Disse rekene går uten salt, mine micropoecilia går med salt ( 1 ts pr 10L ca )
Tempen hos rekene er vel ca 25C mens mine micropoeclia har 28-29C
Da er dillemaet: Fjerne rekene? for disse er neppe glade i salt, kanskje tåler de 28C men salt kan vi nok bare glemme.

Etter å ha tenkt meg grundig om fant jeg ut av det:
Denne hannen går nok uansett til grunne slik ståa er idag. Den andre hannen går konstant til angrep og er virkelig revirhevende.
Så i morgen flytter jeg den litt slitne micropoeciliaen til reke karret da _uten_ salt.
Jeg hadde jo i begynnelsen ingen salt i mitt micropoecilia karr og det gikk jo bra. Så jeg prøver og ser hvordan det går. Når og visst denne hannen kommer til hektene igjen, vil jeg tilføre 2 unge hunner til han. Går alt etter planen vil jeg på sikt få 2 stammer med Micropoecilia picta, og kanskje jeg da klarer å holde disse over lengre tid?
Jeg kommer uansett til å gardere meg. Etterhvert som yngelen vokser opp håper jeg å finne fler hanner blandt disse, da kan jeg f.eks gi bort en trio til bekjente som lover å bytte yngler på et senere tidspunkt. På denne måten vil jeg på sikt få inn "friskt" blod i mine stammer, slik at innavl begrenses.

Om noen av dere som leser min tråd har erfaring på micropoecilia området, er det veldig fint om dere kan gi meg svar på en liten ting:
Så langt jeg kan se er det kun hunner som blir født hos meg, er det vanlig med veldig stor overvekt av hunner hos disse microfiskene? Jeg trur jeg til dags dato ikke har sett antydninger til at noen av disse jeg har nå er hanner.
Har filmet litt igjen jeg idag da. ( Nederst i posten )
Det har skjedd en liten utvikling hos mine sverddragere ( X. helleri ) som var litt uventet for meg.
For ca 1 uke siden slapp hunnen en del yngel og det var ikke helt uventet, men som dere ser på filmen driver hun nå å jager hannen, og dette skjer ganske konstant. Hun er jo en svær brande i forhold til denne karen, så han har ikke mye å stille opp med.
De går i en 325L så det burde vel egentlig være nok plass for 2?
Jeg trur det kan ha noe med at det bare er disse 2 som går der?
I naturen trives de jo bedre i en større flokk, så jeg håper virkelig yngelen vokser fort, slik at eventuell aggressivitet fra hunnen roer seg litt, eller kanskje blir fordelt på de andre så ikke hannen blir helt utslitt.
Heldigvis er det plenty med gjemmesteder i 325L, men det er jo litt synd at han bare så vidt får knasket litt på maten før hun turer frem og skremmer vettet av han :S

Jeg synes det er veldig morro å filme i karrene mine, selv om ikke alle klippene jeg har blir lagt ut, så det vil komme fler etter hvert! Skulle egentlig ha skaffet meg et video redigerings-program, det trur jeg ville hjulpet på endel av klippene mine. Så har dere et tips til et bra og gratis program, så er jeg evig takknemlig om du gir meg en link
Nok prat fra min side, her er klippet av den litt små sure sverddrager madamen:

<embed src="http://www.youtube.com/v/Q8ep9Irdtt8&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
Litt morro dette med å legge ut filmklipp på youtube har jeg funnet ut.
For her kan man få info om hvilket land de som ser på film klippene dine kommer fra.
Mitt mest populære klipp så langt er det som jeg postet litt tidligere i tråden hvor Micropoeciliaene mine driver å leker, og den ene hannen danser i et vannvittig tempo.
Jeg har også lagt dette klippet ut på poecilia skandinavia også.
Så da jeg sjekket idag hvilket land folk faktiskt kommer fra, fant jeg ut at Norge, Danmark og sverige var repressentert. Ikke så rart i seg selv det.
Men så kom plutselig canada opp! Synes det var litt morro jeg da
Skal se omjeg ikke får lagt ut litt fler klipp senere i kveld, så sant jeg fanger noe intressant med kameraet!
Har i det siste snakket litt med Jørn Kåsa for de som vet hvem det er.
Han kommer til Drammen i februar for å holde foredrag om sin siste tur til Peru.
Vi i DAK har alltid en liten auksjon når vi har møter og dette blir intet untak. I den forbindelse har jeg forhørt meg litt om hva Jørn kunne tenke seg å ta med?
Han listet opp en hel drøss med herligheter, så dette blir spennende! Han spurte også om det var noe spessielt vi i DAK var på utskikk etter...

Vel jeg er i hvertfall det!
For en av de første gangene jeg traff Jørn fortalte han om en levende fødere som fødte unger MED navlestreng! Fantastisk spørr du meg

Siden dengang har jeg stadig tenkt på denne fisken men aldri følt at jeg kunne ta vare på den, eller ha plass til den.
Men nå så ser det ut til at jeg faktiskt får tak i denne, for Jørn hadde visst noen, som han kanskje kunne ta med.
Jeg har jo 325L med sverddragere som hadde passet fint ( vannforhold og temp ) med disse. Det eneste jeg er litt usikker på er om Sverddragerne er såpass dominante og store i forhold til disse goodeide`ne at det ville lønnt seg å ha de i et annet karr? ikke enkelt dette, men jeg skal lese meg opp litt å se hva slags erfaringer andre har med disse. ( og selv følgelig mase litt på Jørn når han først kommer til DAK )
Navnet er foressten Characodon lateralis også kallt Regnbue goodeide.
Gleder meg!
En liten status oppdatering:

Corydoras Trilineatus ynglene er nå flyttet over til yngel karret, alle overlevde flyttingen denne gangen, oransje og fine mager på de når de ble flyttet. Tyder på at de spiser godt i hvertfall!

Micropoecilia Picta hannen som har virket litt pjusk i det siste pga slosskamper med den andre hannen, er nå flyttet over til et rekekarr, dette har så langt gått bra! Han får dame-besøk om alt fortsetter den rette veien, men jeg vil vente 1 uke til først.
En erfaring rikere: Kun 1 hanne på 54L i hvertfall.

Sverddragerne ( Hellerii )( disse på filmklippet) med lokasjon har nå minst 7 yngler som vokser og spiser bra. Ynglen er fortsatt veldig små da, så det kan være fler enn disse 7 som gjemmer seg i 325L. De blir fôret på cyclops og knust flakfôr.

Pallet ciklidene har yngler for 2 gang. Det ser ut til at det går bedre denne gangen. De slapp dem ikke ut av hulen før de var en god del større enn sistgang og det er en stor gjeng av de som svømmer med mor og en særdeles hissig og bestemt hanne. ( 5-6år gammel )
Sverddragerne ( Hellerii )( disse på filmklippet) med lokasjon har nå minst 7 yngler som vokser og spiser bra. Ynglen er fortsatt veldig små da, så det kan være fler enn disse 7 som gjemmer seg i 325L. De blir fôret på cyclops og knust flakfôr.


Anbefaler deg å prøve knust discus for. Det er noe som virkelig setter fart i veksten. Men dette vet du kanskje allerede? Jo da jeg følger med her, selv om jeg ikke ofte skriver
Ja det kan nok hende at jeg kommer til å fôre med discusbits på sikt, men akkurat nå så trur jeg disse vil synke alt for fort i forhold til cyclopser og knust flakfôr

ps: husk å ta med mye cash på neste DAK møte, Jørn skal visst ta med noen corryer av forskjellige slag
Det ser ut til at jeg kommer til å kvitte meg med guppyene mine, jeg vil lage plass til Characodon lateralis`ene som kommer med Jørn Kåsa på neste DAK møte. 2-3 Voksne er igjen pluss en drøss med yngler. Guppyene kommer sikkert en eller annengang tilbake hos meg uansett. ( Jeg har ei datter på 2år som så smått har begynnt å intressere seg for fisker, da spessielt titteyabarbene, så rekekarret på rommet hennes blir nok et guppykarr med tiden. )

Jeg har også funnet en annen nydelig Characodon... Characodon audax! En utrolig nydelig art som dessverre er utryddet i naturen.Så Visst jeg har suksess med lateralisene, kommer jeg etterhvert til å prøve å få tak i audax`ene, om det er mulig selvfølgelig
Hmm... sitter litt i villrede her nå... jeg kjøpte i fjor noen sverddragere på auksjon ( disse som jeg har filmet og lagt ut bilder av )
Disse var merket med Xiphophorus hellerii - Hummingbird Highway, Belize ( siste er vel fangst lokasjon )

En annen her på forumet har også kjøpt disse ser jeg. ( på poecilia scandinavia ) Han har en del mer erfaring en meg for å si det mildt, og han mener det kanskje ikke er hellerii, men i stede kan være mayae eller en annen art.
Skal se om jeg ikke får snakket litt med Rune Evjeberg ( rektig navn? ) om disse sverddragerne mine. Håper han kanskje kan gi meg en pekepin på hva det egentlig er :nikke:
Rune var rask til å svare han, å det var visst X. hellerii og da er jeg en fornøyd og kan endelig raportere denne inn til poecilia scandinavia
Har idag filmet litt 2 klipp har jeg lagt opp på youtube.

Filmsnutt 1 viser Sverddrager hunnen som knasker på algeaWaffers ( disse sverddragerne foretrekker dette fremfor noe annet nesten) mens hannen er litt uintressert i mat idag.
Det har vært mye jaging mellom disse i de siste ukene, men nå virker de roligere igjen.
<embed src="http://www.youtube.com/v/9bbFhiWON4g&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>

Jeg filmet en av sverddrager ynglen også. De små hvite prikkene er fryste cyclops som jeg fôrer opp yngelen med. Populært hos både sverddragerne og micropoeciliaene <embed src="http://www.youtube.com/v/7XZSy3GDHcA&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
Idag har jeg observert det jeg med 99% sikkerhet trur er en hanne hos mine micropoecilia picta yngler / ungfisk.
Dette er den eneste yngelen som har en bitteliten sort prik på halefinnen, det er også noen små blåaktige flekker på kroppen hans.
Jeg så også at "han" dulter borti det jeg trur er huer, akkurat slik de voksne gjør i karret.

Han forsvinner til Jørn Kåsa på torsdagen, sammen med 2-3 ungfisk av det jeg trur er huer.

Så krysser jeg fingrene for at Jørn også får disse til, da har jeg muligheter til å bytte til meg yngler ved en senere anledning og "friske opp" stammen min.
Skulle det skje med meg som med mange andre som har micropoecilia ( hele stammen kolapser ) kan jeg forhåpentligvis falle tilbake på Jørn eller andre jeg deler ynglene med.

forøverrig har jeg lest en del mer om disse siden sist, og i Tyskland er det oppdrettere som har hatt disse i flere år og klart å holde de over flere generasjoner. Så helt umulig er det nok ikke
Ahh endelig er Characodon lateralis ankommet heimen min

Jeg er litt usikker på hvilket karr som de skal få bo fast i, det eneste jeg vet er at det karret skal de få for seg selv, disse skal kun få grønt fôr og det er en liten utfordring for meg. Jeg er veldig glad i å fôre med fryste cyclops, dafnier, artemia, krill o.l men dette kan de altså ikke få.

Jeg skal vel som de fleste andre ektemenn ut en tur i morra for å handle inn til valentines day ( og vi må jo ikke glemme morsdag) Jeg får vel i samme slengen ta turen innom dyrebutikken og handle inn 2-3 forskjellige algebasert mat. Om noen av dere har tips om bra fôr av den typen er det bare å synge ut
Jeg ble ganske skuffa idag. En av de desidert største zoo butikkene i Drammen hadde selvfølgelig endel algebasert fôr, skuffelsen bl derfor stor når jeg sjekket utløps datoen. 02.10 stod det på boksene, da jeg tittet videre viste det seg at mye forskjellig fôr faktisk var gått ut på dato eller kun hadde veldig liten tid igjen.
Dette er veldig skuffende synes jeg, og håper det bare var denne gangen jeg opplever dette. Jeg sa ifra til betjeningen, men om de fjerner det blir vel spennende å se.

Når vi er inne på fôr; For noen årsiden benyttet jeg meg av microormer som jeg skaffet en kultur av, dette var et levendefôr jeg brukte med hell på yngler og halvvoksne guppyer. Jeg ga opp den kulturen da sommeren kom og eg skulle på ferie, var redd det kunne lukte død og ferdervelse når jeg kom hjem igjen.
Men når jeg på onsdagen fikk muligheten til å kjøpe dette igjen var det liten tvil og idag ga jeg micropoeciliaene den første ladningen og det var veldig populært! ynglene flokket seg rundt matplassen og virkelig slafset iseg microormer. Så her må jeg nok sette fler kulturer slik at jeg ikke ved et uhell knerter den kulturen jeg har
akvarie verden tar, og den gir tilbake

Igår måtte jeg avlive sverddrager hannen, han var syltynn, har nektet å spise de 2 siste ukene og bare hang i overflaten.

Jeg har sjekket vannverdier kontinuerlig og forstår ikke hvorfor dette skulle skje. Hua virket også veldig pjusk, men dette tenkte jeg at var pga en veldig nært forestående fødsel. Jeg telte over yngelen i karret, 10 stk kom jeg til, så forhåpentligvis er det en hanne blandt de som kan gjøre jobben, bare han vokser til

Idag skulle jeg fôre som vanlig og da var hua fremme og virket pigg igjen, tydelig slank og jeg så ca 4 yngler som var veldig mye mindre enn de andre.
Så jeg gratulerte henne med litt ekstra snacks til mat idag.

Forøverrig har jeg funnet posen som sverddrager parret ble kjøpt i, så nå er det bare å kontakte de som styrte auksjonen så vil jeg forhåpentligvis få kontakt med han som solgte disse til meg.
Da håper jeg å finne ut hvilken elv i Belize disse stammer fra, jeg har en viss formening om at de kan komme fra en elv som heter Golden river, denne har jeg ikke funnet på noe kart ennå, men jeg vet det er flere som har sverddragere fra denne elven her i Norge.
Oioi... det ser ut til at jeg har klart å mase til meg litt flere levendefødere gitt

Visst alt går bankers neste lørdag ( storauksjon i Drammen akvarieklubb ) får jeg kjøpt vill guppy fra Isla Margarita, Venezuela og Poecilia salvatoris(Liberty-molly) Mollyen er dessverre uten lokasjon da.
Hva disse koster meg har jeg ikke fått beskjed om ennå, men jeg antar at ukelønna jeg får av min kone skal kunne dekke dette

De skal gå sammen med sverddragerne mine i 325L, regner med at det blir et flott syn
Da er det vel på tide med litt bilder igjen

Den siste tiden har sverddrager yngelen ( x. hellerii ) begynnt å få farge på kroppen, og det synes jeg var relativt tidlig siden jeg synes de fortsatt er ganske små.

Bilde 1, her ser dere tydelig at den begynner å få disse røde strekene som foreldrene har:

Bilde 2, Det er ikke mange dagene siden kull nr2 kom, og jeg da yngelen stilte seg opp slik at jeg skulle få lov til å vise dere størelses forskjellen, var jeg raskt fremme med kameraet.

Bilde 3, her prøver jeg å få et helhets bilde av hele fisken, litt ymse kvalitet men helt greit

bilde 1 og 3 har noen hvite prikker, slapp helt av det er blitsen og ingen hvitprikk. ( noe jeg fortsatt ikke har hatt i mine karr. Bank i bordet )

Yngelene og moderen blir fôret opp på cyclops, dafnier og algeawaffers.
Jeg prøvde engang noe som heter "liten krill" fra Finna fisken, det var ikke så populært, men jeg skal forsøke igjen :nikke:

Jeg trur jeg har funnet min "sti" i akvarie verdenen; noen liker corydoras, andre er mer intressert i L-maller også har du meg som er veldig intressert i levendefødere og da naturvarianter og helst med lokasjon Jeg håper det etterhvert dukker opp flere levendeføder entuiaster her på forumet. ( jeg ser på meg selv som en entuiast når jeg byr flere hundre kr for sverddragere o.l )
Endelig er jeg hjemme etter DAK sin storauksjon og selvfølgelig kom jeg hjem med litt godbiter.
Jeg kjøpte dog 2 L-066 for 200kr det synes jeg var et godt kjøp når det på slutten av auksjonen ble solgt 1 stk for over 200

Jeg er ingen mallefreak så jeg har ikke eget karr til de ennå, jeg puttet de sammen med corydoras sterbaiene, både temp og Ph passet godt til det L-066 trives i.
Jeg må si jeg ble lettere sjokkert når jeg sjekket Ph i det karret. 5.5 viste dråpetesten jeg tok, mye røtter har nok gjort susen der, for jeg trudde helt ærlig at Ph lå på ca 6.5-7.

Jeg skaffet meg også noen levendefødere. en bekjent på et annet forum har en del flotte levendefødere og siden han skulle ta turen til DAK var jeg ikke sen om å mase litt på han.
Via han skaffet jeg meg da:
en drøss med xiphophorus cortezi yngler, vill guppy fra Venezuela og en molly art som heter poecilia salvatoris.
i bytte fikk han noen yngler av mine xiphophorus hellerii fra Belize og en liten sum penger. ( denne summen var så lav at den vil jeg ikke fortelle om engang )
En veldig hyggelig handel synes jeg

Som dere sikkert har forstått så har jeg den siste stunden blitt veldig intressert i levendefødere og jeg så langt 6 forskjellige:

Characodon lateralis - Los Berros, Durango. Mexico

Xiphophorus cortezi - Rio Huichihuayan, Rio Panuco drainage, San Luis Potosi. Mexico

Xiphophorus hellerii - Hummingbird highway, Belize ( eksakt lokasjon driver jeg på å søker etter )

Poecilia reticulata - San Juan, Isla Margarita. Venezuela 2004

Poecilia salvatoris - Lokasjon ukjent, det jobbes med saken.

Micropoecilia Picta "red" - lokasjon ukjent, muligens en akvariestamme.

Jeg synes det er veldig morro med lokasjon og har begynnt å intressere meg for landene de kommere fra. Spessielt Belize har jeg brukt noen timer på å studere. ( kart og beligenhet )
Helt klart et land jeg vil besøke sammen med Mexico!
Siden jeg solgte resten av min kulturguppy stamme på DAk sin auksjon igår, er det relativt tomt i det karret.... trodde jeg i hvertfall....

Dette karret var ekstremt overgrodd av enkle raske planter og en alge som jeg virkelig får til omdagen! Den velkjente sorte tussealgen eller penselalgen som vi kanskje sier. Om noen ønsker seg avleggere av denne så er det bare å hente, jeg gir bort i store doser.
Jeg fant ut at 2-3 kirsebærreker har blitt til 30-40stk selv med store glupske guppy hunner tilstede.
En annen ting som overasket meg er Jegersneglene jeg hadde oppider. 2 stk puttet jeg i karret for en god del mndèr siden. ( kansje det har blitt 1 år nå? ) Vel uansett; disse har lagt egg i hytt og pine fra dag 1 frem til nå, men jeg har aldri sett jegersnegle babyer.... før idag, trur jeg har en ca 10-15stk totalt oppider, og det er egentlig veldig bra, for jeg har 2 karr som virkelig er angrepet av pestsnegler, god mat for sultne jegerbabyer det tenker jeg
Heisann trym
Flotte levendefødere du har fått tak på! Jeg har bare holdt på med denna hobbyen i ett år, og har desverre altfor få kar.... Men jeg har fått sansen for viltformer av levendefødere. Har foreløpig kun Phallichthys amates, som er en flott fisk, om den ikke er veldig fargerik. Men har planer om å gjøre om på fiskesuppa, og satse på flere levendefødere.
Ellers var P.Salvatorisen din flott og, håper du får til oppdrett på disse. Er dette en grei art og holde? Kan denne mikses med P.Reticulata, slik som f.eks p.Caucana kan? X. Cortesi er og flott, og bildene i basen her yter den ikke mye retferdighet..
Er enig med deg i at det ikke er så stor aktivitet rundt viltformer av levendefødere her. Er noe vanskelig og få tak på og (ihvertfall her jeg bor i Sogn og Fjordane), men noen entusiaster er det nå her på forumet og.
Ellers følger jeg tråden din med interesse!
MVH Pål
Tilfeldig bekjentskap
© Arild Aa
Reklame for plussmedlemskap