Elins lille hjørne (side 83)

Høres ut som jeg må få meg noen epliser jeg også. Sliter litt med alger i ene 180 literen nå. Spiser de alle typer alger eller?
Tror ikke de er så glad i penselalger, egentlig. Men ellers må de spise mye rart, for det er neimen ikke mye alger der jeg har eplesnegler. Det eneste jeg får i alle akvariene, epliser eller ikke, er disse små, grønne prikkene på glasset. Og de fikser jo filtervatten en gang i uka
Nei, penselalgene er nok ikke så lette å få has på. Syns ikke sae har gjort noe innhugg i bestanden heller.

Har fått noe blågrønnalger i flyteplantene i 180, var de jeg håpet å bli kvitt. Men nå er jo ikke det eg. en alge.
Jeg har (*bank i bordet*) aldri hatt BGA som jeg kan huske, så de har aldri fått sjansen til å få dette på menyen hos meg. Så jeg aner ikke om de vil spise dette. Men, som du sier, det er jo egentlig ikke en alge.
Hos meg tar faktisk eplisene penselalger. De, eller rettere sagt den (det er bare én eplis i karet jeg sliter med penselalger i), har ikke greid å beite det helt ned, men mengden penselalger er helt klart mindre. Jeg tør ikke ha mer enn en eplis i karet, da de ofte begynner å vandre opp av vannet (og ut på gulvet) når de er flere, og i dette karet er det kun dekkglass over halve toppen.

BGA er definitivt noe jeg har altfor god kjennskap til. Det virker som om kombinasjonen med hyppige og store vannbytter og typen mat kulefiskene får, gir forholdene som BGA trives i (riktig kombinasjon mellom nitrat og fosfat). Det er nemlig kun i kulefiskkar jeg har BGA. En annen ting som kan spille inn på BGA er om lysrørene trenger å byttes. Etter tips jeg fikk på the puffer forum, byttet jeg lysrør i et av kulefiskkarene som plutselig fikk BGA (som ikke hadde hatt det før). Det løste faktisk problemet der. Men i de to andre karene jeg sliter med BGA, var ikke nye lysrør til hjelp. Eller, det fjernet i hvertfall ikke BGA-en helt, men det minket noe i det ene. BGA er noe dritt!
Hos meg kom det helt plutselig for noen dager siden. Rett etter jeg hadde rengjort begge filtrene i karet så det ble mye kraftigere strøm. Eneste endringen som har skjedd i det karet. Forer heller ikke mye der og nesten bare med frossent for som blir spist opp raskt. Legger seg oppå flyteplantene, skikkelig guggent

Lysrørene i det karet har bare stått i 4-6 mnd, så det kan neppe være det.
Da er vannbyttene tatt, og 22 literen skuret etter alle kunstens regler. Weitzmaniene i denne plasttanken får 100% vannbytte hver helg, samt at jeg vasker sanda og selve tanken. De begynner å bli ganske store nå, og går trangt, så jeg kompenserer litt ved å være raus på vannbyttene De får ellers 50% vannbytte annen hver dag.

Må nok snart ta meg i nakken og flytte atroene, slik at weitzmaniene kan flyttes inn til 54 literen på soverommet. Det begynner å bli dyktig mye yngel her...

Også har jeg plantet stilker av leucocephala med planteanker for første gang. Skal ikke si noe sikkert enda, men jeg tror kanskje dette var løsningen. Jeg liker best å plante leucocephalaen (den ser så fin ut da), men de løsner alltid fra sanda etter en stund. Kanskje planteanker er løsningen.

Det som er synd, er at jeg bestilte - og betalte - to pakker, men når jeg mottok dem var det bare en pakke Har sendt e-post, men de svarer ikke. Ikke mange kronene, så jeg gidder ikke hisse meg opp. Men, for det første, det var jo en grunn til at jeg bestilte to pakker! Jeg trengte det antallet planteanker. Og for det andre, jeg har lagt igjen tusenvis av kroner i den butikken det siste året, så det gnager meg litt at de ikke engang svarer. De sendte meg e-post umiddelbart den gangen jeg prøvde å betale bestillingen min og det var feil på systemet deres slik at betalingen ikke gikk gjennom. Og det var til og med på kvelden! Men nå... intet svar. Hmmm.

Kanskje tusenlappene mine vil bli brukt et annet sted heretter....
Har opplevd noe lignende selv, to ulike pakker fra samme avsender (firma) som ble sendt fra dem samme dag. Men likevel mottok jeg dem til forskjellige dager. Den ene på fredag og den andre mandag.

Jeg lurer på om din kanskje er underveis, men har havnet på et annet sorteringsbånd eller noe hos posten :p
Jeg har endelig lært trikset med å få de plantene til å slutte å flyte opp (av Tante Astrid) Istedenfor å plante stilkene rett ned i sanden som man vanligvis gjør så stikker jeg dem inn flatt i sanden. Holder som bare det nå
mona o
Har opplevd noe lignende selv, to ulike pakker fra samme avsender (firma) som ble sendt fra dem samme dag. Men likevel mottok jeg dem til forskjellige dager. Den ene på fredag og den andre mandag.


Åh! Nå var jeg uklar

Jeg mente to pakker med planteanker. De ble bestilt og betalt samtidig, og begge står også oppført på pakkseddelen som fulgte med. Problemet bvar bare at det var en pakke planteanker med, ikke to.
Åh da skjønner jeg også (to pakker inni EN pakke hehe)
Hvordan går det med Atro-yngelen i dag? Har frafallet stoppet?
Hehe, pakker kan jo være så mangt

Jeg fant jo de to døde atroene i dag tidlig.. så tynne at det var en gru. Men det har ikke falt fra noen i løpet av dagen i dag. Og jeg synes de er litt mer aktive også. Svømmer mer rundt nå. Krysser fingrene. Skal snart vaske tanker igjen og fóre med artemia. Håper å se at flere flokker seg sammen for å spise. Hittil har jeg måttet plassere en dråpe artemia flere steder for å få de til å spise.. de har bare ligget i ro på et sted og ikke rørt seg selv om de lukter mat... håper at dette bedrer seg nå. Men føler meg absolutt ikke trygg på at dette er over.
Atroene ligger å smatter på en dose artemia etter vannbyttet. Vasket og skurte tanken for andre gang i dag og lot de få sin daglige dose artemia. Hvertfall denne helgen kjører jeg 2 x 100% vannbytte per dag. Med tanke på finnene deres er jo rent vann veldig bra. Jeg har fortsatt i 3 dråper esha i vannet hver gang jeg skifter. Og JBL biotopol sånn for sikkerhets skyld.

Synes de er langt mer aktive nå, men noen er forferdelig tynne. Jeg tror vel egentlig at de ikke kommer til å klare seg. Det som er gledelig er at bartene deres er intakte! Det har vært vanskelig å se, men nå så jeg flere med avstumpede finner, men komplette barter. Takk og pris! Skjønner ikke helt hva som skjer når finnene blir borte, men bartene består. Mystisk. Skulle jo tro at bartene ble borte først!

Ellers blir jeg småtussete av å se på de. Det er ikke akkurat mange som kaster seg over artemiaen. Sikkert halvparten barter rundt på andre siden av tanken, og der er det jo ikke en eneste liten artemia. De må da lukte maten?! Weitzmaniene kommer jo som noen små raketter med en gang artemiaen entrer vannet. Men disee atroene? Nåh nei. Jeg vil så gjerne at de skal spise skikkelig så de har krefter. Er jo for ille å sulte ihjel når maten vrimler 10 cm unna.
Jeg har inntrykk av at Atropersonatus er småspist av natur... man ser sjelden de voksne spise, men likevel er de aldri tynne. Det har forundret meg mange ganger, de gangene jeg greier å snike til meg et blikk på dem. De er helt normale, ja enkelte er lubne til og med (hunnene). Skjønner ikke hvordan de kan holde på kroppsfasongen når de spiser så lite :p Kanskje de spiser microorganismer og sånt, mer enn andre arter gjør...?

Har du en stor javamosedott et sted i et godt innkjørt kar, som du kan låne litt? Ta og løft den til yngeltanken og skvis den noen ganger i yngelkaret, sånn at du får ut masse deilig småsnacks til yngelen. Visste du at Ian Fuller faktisk anbefaler at man skviser en filtersvamp i yngelkaret de første dagene? Masse småorganismer de kan spise, ting vi ikke ser engang. (jeg har aldri orket tanken på å gjøre det sistnevnte da....)
Ja, småspiste er mine voksne også, og de eldste artoynglene var sikkert like småspiste de også, selv om jeg ikke husker det så nøyaktig nå lengre... mulig at jeg bare er hysterisk på grunn av alle dødsfallene. Jeg ser jo at det absolutte store flertall har mye artemia i magen. Kulerunde, knall oransje mager. Også ser jeg en liten håndfull yngel som ikke ser ut til å ha stort i magen. Det er disse som bekymrer meg, men jeg kan jo ikke fóre de intravenøst heller...
Bilder
Bilde 1:
En av atro'ene fra det første kullet. Disse har passert 13 uker gamle nå, og har blitt så store! Usikker på akkurat hvor store de er, men de har passert2,5 cm i hvert fall. De er så fine

Bilde 2:
De yngste atroene etter matingen i kveld. De ser da ut til å spise bra (det store, store flertall ser slik ut, er bare en håndfull som har mindre mat i magen).

Bilde 3:
En snegle... disse har plutselig dukket opp, og er vel en pestsnegle (kan det være en slik leveriktsnegle, tro?), men jeg synes faktisk disse er fine... så de får lov å bli :p

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Her er weitzmaniynglene. Disse er mellom 10 og 13,5 uker gamle. Jeg har 46 weitzmaniyngel fra 4 forskjellige kull fordelt på to 54 litere (23 stykk i hvert kar).
Det siste bildet viser en av årsakene til at jeg har mange små weitzmani Det er en av de voksne som gjemmer seg litt under noen planteblad.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Det første bildet er av en av metae ynglene. Jeg har metaeyngel fra to forskjellige kull gående sammen med de eldste atro'ene. Metaene er hhv. 11 og 11,5 uker gamle, så så og si jevngamle.

De to siste bildene er tatt av schultzeiene. De store som synes er fra det første kullet. De er bare 5 stykk, og er 3 mnd i dag. De mindre er fra det siste kullet, og de er 8,5 uker gamle. Bildet av den enslige schultzeien er en fra det siste kullet

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Inaktiv bruker
for noen kjempefine bilder du har tat av corydorasene dine elin =
mona o
Jeg har inntrykk av at Atropersonatus er småspist av natur... man ser sjelden de voksne spise, men likevel er de aldri tynne. Det har forundret meg mange ganger, de gangene jeg greier å snike til meg et blikk på dem. De er helt normale, ja enkelte er lubne til og med (hunnene). Skjønner ikke hvordan de kan holde på kroppsfasongen når de spiser så lite :p

Jeg tror vi alle har opplevd dette med atroene. Mine spiser aldri når jeg ser på. Og før det ble yngel i karet, var det tydelig at de faktisk ikke spiste mye når jeg så på heller, da det ofte lå igjen mye mat etter dem. Jeg har aldri før opplevd å være nødt til å slamsuge mat ut av corykar. Atrobarna, derimot, ser ut til å være mindre småspiste enn sine foreldre. Men det kan komme av at de er langt mindre sky. Når det kommer mat ned i karet, stimler de sammen på stedet der maten havner (og det er samme sted hver gang, så de vet hvor maten bruker å være). Og de blir ofte liggende oppå maten når jeg titter på dem, i stedet for å styrte i skjul.

Men, det er som du sier, Mona: det er merkelig at foreldrene likevel er så runde og fine. Enten spiser de noe vi ikke vet om, eller så har de en lavere forbrenning enn andre coryer. Forøvrig virker det ikke akkurat som om de trenger så mye å forbrenne heller. De er ikke av de mest aktive coryene, akkurat. I hvert fall ikke når jeg er i nærheten.
Tilfeldig bekjentskap
© Anne Marie Bryn-Jensen
Reklame for plussmedlemskap