Oppsett av sortvannskar med eikeløv (side 10)

Den sterke varmen de siste dagene har gjort at jeg ikke har på lys i karene på dagtid i det hele tatt. Jeg har tatt av hele armaturer, åpnet lokk og gjort så godt jeg kan for å lufte og holde temperaturene nede.

98 literen med Dolkestikk-tetraene står rett under ett vindu. Vinduet vender mot nord - nordvest, så det er minimalt med sol, bare et streif sent på kvelden rett før solen går ned. Men dagslys er det, i lange baner....! Og siden jeg har tatt av armaturet på 98 literen, har dagslyset flommet fritt rett ned i karet i et par dager.... oops!

Da jeg slo på lyset der nå for en time siden, sperret jeg opp øynene. Alger! Alger overalt! Røttene hadde fått en ordentlig belegg, og jeg gjorde store øyne da jeg så alger i ikke mindre enn 4 (!) forskjellige farger og varianter på en og samme gren på en rot! Grønne, brune, lilla, sorte og brune, hårete, flate eller blafrende. Snodig.
(Se bilde 4, forresten, noen eksempler der

Jeg sto akkurat og fant frem luftslange for å slamsuge vekk en del av algerskitten i karet, da jeg oppdaget en liten tass som padlet fornøyd rundt blant i algene.

En liten A. Macmasteri yngel tuslet rundt, plukket her og plukket der, nappet til høyre og venstre og så ut som "kua i den grønne eng" der den koste seg blant algene
Hmmm.... det ser ut til at den finner mye "smått & godt" i den algeveksten, så kanskje like greit å la det være? Slange og bøtte ble pakket bort igjen, og kameraet tatt frem i stedet.

Den vesle tassen ble oppdaget som egg i uke 20 (17.mai), og siden vi nå er i slutten av uke 27, betyr det at den er et sted mellom 6 og 7 uker gammel (jeg vet ikke når de klekket).

Tøffing, ikke sant?

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/8juliamacmasteriyngel1.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/8juliamacmasteriyngel2.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/8juliamacmasteriyngel3.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/8juliamacmasteriyngel4.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/8juliamacmasteriyngel5.jpg"/img>

Algene så veldig flotte ut, men så liker jeg alger på steiner og slikt.
Har endel sol på 60- literen min, men der blir det bare fullt belegg på glasset
Ikke fint akkurat.

Har planer om å få alger på steiner jeg skal ha i Tanganyikaen, men det er ikke lett å "bestille" alger da..

Og ja, den var en skikkelig liten tøffing
Satte meg ned og betraktet 128 liters-karet med eikeløv etter noen dagers fravær, og alle fiskene er i toppform. Heldigvis står dette i et rom på baksiden, vendt mot nord. Stueakvariene var glovarme da jeg kom hjem (sør-vendt stue). Fant en død tetra i et av dem, men ellers bra.

Jeg er utrolig fascinert av disse spesielle og sjeldne tetraene;
Pyrrhulina zigzag.
Det er spennende å være en av to norske akvarister som har denne, og de er tøffe! De virker ikke spesielt kamerasky heller, men tvertimot nysgjerrige. De kan "fryse" midt i vannet, og stå dønn stille et øyeblikk mens de glor tilbake på meg. Da passer jeg på å fyre av kameraet. De er svært aktive, suser lynfort rundt i karet. Men takket være denne vanen med å plutselig "fryse til" og stå og glo, er det teknisk mulig å få tatt noen bilder i blant

Det er vanskeligere å få tatt bilder av hannene av Apistogramma Trifasciata. Det er to av hannene, og de er i konstant bevegelse. Jeg har ikke greid å ta et eneste helt skarpt bilde av dem. Har sikkert slettet hundre "skygger" av dem

Disse utrolig flotte dverg-ciklidene har ikke skuffet meg et øyeblikk; de er like vakre og fascinerende som de så ut til på bilder før jeg skaffet dem Nydelige. Jeg er veldig glad de la egg hos meg Hunnen har yngelen fremdeles, og jøje meg for en påpasselig mor! Det er en del eikeløv foran og rundt koksnøtta (jeg gjemte kokosnøtten godt med vilje for jeg liker ikke å se dem i karet...), så noen bilder er umulig. Det hender jeg ser nesetippen til moren over kanten på et eikeblad, men straks hun ser meg så suser hun tilbake inn i nøtta og hysjer på ungene; "Hysj! Vær stille og rolige, faren er ikke over!"

Det er gode muligheter for at en del yngel vil kunne leve opp i dette karet. De blir sannsynligvis heller adoptert enn spist av de andre Apistogrammaene, og de eneste truslene er zigzag-tetraene. Av disse tetraene er 3 for små, kun yngel selv og med miniatyr-munner, og kun 2 av dem er store nok til å være potensielle yngelrøvere. Det tror jeg Apistogramma-fruen klarer å verge dem mot.

Jeg har kjøpt flere planter til karet nettopp for dette, et par "gulrot-gress" som jeg kjøpte av en nederlandsk fyr via annonseforumet. Har kjøpt planter av han før, og han sender flotte og store nydelige planter Og denne passet perfekt til formålet; akkurat så finbladet som det trengs for å gi beskyttelse for småyngel, samt at den er hurtigvoksende og hjelper til å holde evt alger i sjakk

Disse bildene er tatt i kveld.
Første bilde:
Oversiktsbilde av 128 literen med de to nye, store plantene satt inn:
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17juli128literen1.jpg"/img>

Apistogramma trifasciata hann:
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17juliapistogrammatrifasciatamale3.jpg"/img>

Apistogramma Trifasciata hunn:
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17juliapistogrammatrifasciatafemale.jpg"/img>

Pyrrhulina zigzag (en sjelden tetra):
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17juliPyrrhulinazigzag3.jpg"/img>

Pyrrhulina zigzag, bilde to
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17juliPyrrhulinazigzag2.jpg"/img>


mona o
Jeg er utrolig fascinert av disse spesielle og sjeldne tetraene; [URLBLOCK1]. Det er spennende å være en av to norske akvarister som har denne, og de er tøffe!:-) De virker ikke spesielt kamerasky heller, men tvert imot nysgjerrige. De kan "fryse" midt i vannet, og stå dønn stille et øyeblikk mens de glor tilbake på meg. Da passer jeg på å fyre av kameraet. De er svært aktive, suser lynfort rundt i karet. Men takket være denne vanen med å plutselig "fryse til" og stå og glo, er det teknisk mulig å få tatt noen bilder i blant:-)


Hadde jo vært supert om du kunne skrevet litt om de i profilen daPyrrhulina zigzag
Så kanskje flere av oss får lyst på de...
Hvis du gidder selvfølgelig.
Det hadde jeg gjort, Sondre, dersom jeg visste særlig mye om dem
Saken er den at jeg har fått denne arten av en mann som selv har vært og fanget foreldrene til mine i en elv i Amazonas.... Så dette er altså en fisk du ikke får tak på i noen butikker. Han fikk egg og yngel hjemme på de han fanget, og det er altså F1 jeg har i mitt kar.

Det jeg vet er at det er en tetra, og uvanlig nok har de faktisk en form for yngelpleie; eggene legges samlet på et blad og hannen vokter dem etterpå. De liker surt vann, veldig surt! Han som har oppdrettet disse, hadde dem i vann langt under "vanlige" ph-standarder.

Men jeg tror jeg overlater til Tom C å fylle ut resten, dersom han orker nå i ferietida og dersom han ser dette.

Sondre
Hadde jo vært supert om du kunne skrevet litt om de i profilen da;)[URLBLOCK1] Så kanskje flere av oss får lyst på de... Hvis du gidder selvfølgelig.


Et oversiktsbilde til fra karet de går i
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/17juli128literen2.jpg"/img>
Ok, flott kar du har der forresten
Når karantenetiden er over, skal jeg flytte "hann nr to" i gruppen med Apistogramma Trifasciata.

Med nr to mener jeg den underlegne, den som ikke riktig tør å farge ut og som tydelig er nummer to på rangstigen. Hvor han skal flyttes vet jeg ikke enda, men jeg har en 98 liter som står og venter på å bli satt opp. Kanskje hann nr 2 ville like seg der - iallefall om han får med seg en kone eller to

Han vil få selskap av en gjeng Corydoras adolfoi ungdommer i oppveksten

På dette bildet er det den underlegne som er foran, og "sjefen" som følger etter han bak. Sjefen holder nøye øye med ham, og vet til enhver tid hvor nr to befinner seg i karet. De har aldri slåss. Det holder å vise seg....

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/19juliapistogrammatrifasciatahanner.jpg"/img>

Hver eneste dag forsøker jeg meg på en foto-seanse foran 128 literen, i håp om å få til noen blinkskudd av de flotte A. Trifasciata hannene.... men det virker håpløst. Æsj...mer tålmodighet trengs!
Den ene er nemlig opptatt av å gjemme seg for den andre som er sjefen, og "sjefen sjøl" er opptatt av å ligge i skjult bakhold slik at han kan ta nr to på fersk gjerning i å svømme fritt. Eller han patruljerer området rundt kokosnøtta, der mor & barn holder til.
Så begge hannene er lynsnare fremme i det fri, og av hver sin egen meget gode grunn har de det da svært travelt. Så mine bilder av dem består av stålblå, glinsende skygge-streker

Så jeg snur til slutt kameraet mot de andre fiskene i karet. Har sikkert femti bilder av Pyrrhulina zigzag De er noen takknemlige foto-objekter, takket være deres medfødte nysgjerrighet. De er helt inntil frontruta for å inspisere kameralinsen og for å kikke på meg. De virker lite redde av seg. Og siden de står blikkstille og stirrer, så er det en veldig takknemlig oppgave for en stativ-løs amatørfotograf som jeg

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/21julipyrrhulinazigzag17.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/21julipyrrhulinazigzag15.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/21julipyrrhulinazigzag11.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/21julipyrrhulinazigzag8.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/20julipyrrhulinazigzagbilde3.jpg"/img>

Som vanlig blir ikke bildene av A. Trifasciata-hannene særlig skarpe og gode... (men jeg har bestillt meg kamera-stativ i dag

Veldig synd, for de er sååå flotte fisker! Men jeg bestemte meg likevel for å legge ut noen av bildene, siden man ser de flotte fargene de har, til tross for uskarpt foto.

Er ikke dette bare en helt fantastisk fin Apistogramma?

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/22juliApistotrifasciatamale.jpg"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26273&d=1153586141"/img>

Meget lekkersmekker

Jeg har gitt bort mine ciklider i 112- literen til Synnøve, og skal begynne på nytt.
Vurderer sjakkbrettciklider..

Men du frister jo med dine da

PS: Beklager min treighet ang sterbai.. varmen tar livet av meg snart.
MC Darup
PS: Beklager min treighet ang sterbai.. varmen tar livet av meg snart.


Ingenting å beklage De har det greit der de er, og det skjer ikke så mye på akvariefronten her heller om dagen Orker liksom ikke sette i gang noe stort i denne varmen.

Vi tar det etter at sommeren er over, om det passer best for deg. Kanskje jeg rekker å plassere dem i dypere vann også før den tid. Noe de absolutt burde, siden de fremdeles går i 28 literen....:-/
Dersom fru Macmasteri i 98 literen har noen yngel igjen (hun la eggene under innsuget til filterpumpen, remember...?) så har hun nok begått enda en tabbe... tror jeg.

Hun har sannsynligvis tatt dem med rett inn i løvens hule, og laget seg "barneværelse" rett over hodet på Dolkestikk-tetra stimen!

Det er snakk om få cm unna "løvenes gap". Dolkestikktetraene står alltid og henger blant klasene med røtter fra flyteplantene i høyre halvdel av karet. Denne klasen med planter holdes rolig av den ene Redmoor-rota som står der. Det er oppe i mellom planterøttene og "kronen" på trerota at hun har noe på gang nå.... flottings (not!)! Hvor lenge går det? Hun vokter iallefall et sted der med heltemot, og suser ut og inn mellom planterøttene. Forsåvidt en grei løsning når jeg tenker meg om... det ser ikke ut til at det faller tetraene inn å kikke OPP eller rote rundt blant planterøttene etter mat. De bare står og hauker i midtsjiktet, og venter på at mat skal komme drivende med strømmen forbi nesene deres. DA er de lynsnare!

Oversiktsbilde av 98 literen i dag
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23juli98literen.jpg"/img>

Dette bildet er tatt fra høyre kortside i karet. Man ser godt det villnisset av planterøtter. Kanskje ikke helt utenkelig at noen knøttsmå yngel overlever der?
Jeg så ihvertfall to av de som ble klekt i mai-måned labbe rundt i villnisset i kveld
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23juli98literenhyrekortside.jpg"/img>

Denne krabaten var en av to som beitet rundt blant røttene der (klekt i mai mnd)
Det er bakgrunnen i karet du ser til høyre i bildet. Den vesle yngelen strøk tett inntil bakgrunnen, opp og ned, og spiste litt småsnacks her og der på veien.

Stakkars... jeg får helt vondt i hjertet av å se hvor liten den er - dårlig samvittighet! Jeg har ikke matet dem slik de burde mates. De har nøyd seg med smuler! Ingen spesialfôring for yngel...
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23juli98literenmacmasteriyngel2.jpg"/img>





heeey, dette er en bra side ble medlem i dag jeg Tøft kar du har Mona
Synes det er kjempekult at plantene i 128 literen faktisk har vokst på disse få ukene.... tatt i betraktning at det står omtrent stille i øvrige kar, så er jo dette kjempestas for meg! Har helt mistet grepet på planter, får dem ikke til lenger.

Fikk en liten avlegger av en Echinodorus magdalensis (miniatyr-sverdplante aktig sak) av en kar. Denne vesle avleggeren ble plantet, gitt en Dennerle gjødningskule, og så ventet vi bare på døden... Men det gjorde den ikke gitt!

Den har vokst, blitt fin og grønn, og skutt ut ikke mindre enn 4 slike utløpere bortover sanden! Den ble satt inn en uke etter oppstart, så dette er jo bare knapt tre ukers vekst.
Og det verste av alt er at til og med Hydrocotyle Verticillata'ene har synlig vekst på denne tiden! Den har ikke rørt seg en gang i 98 literen! Jeg ga disse også en slik Dennerle-kule hver ved oppstart av 128 literen.

Jaja, vet at dette er bare tull å snakke om, men jeg er nå litt kry likevel da!*he-he*
Særlig siden jeg bare har satt inn ett enkelt lysrør der foreløbig (det andre, ett planterør, kom i posten for noen få dager siden, har ikke satt det inn enda)
PS! Disse gjødningskulene er nye for meg, har ikke prøvd de før (har brukt andre merker). Kanskje de rett og slett er skikkelig bra?

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/22juliechinodorusmagdalensisutlper.jpg"/img>

Bare for å skape litt misunnelse hos deg Mona så er 24 stk av disse

<img src="http://www.akvaforum.no/images/forum/11020_060715002903_3.jpg">
Corydoras Caudimakulatus VF snart på vei til Tromsø. Disse er i størrelse XL så det er kun snakk om å få de trigget.

Plukker også med meg restpartiet med C. Metae, to par med Apistogramma Baerschi VF. 8 stk Panaque maccus fikk jeg også tak på. I det hele tatt ikke dårlig for å være såpass utenfor sesong. Det spørs om jeg klarer å stå over 6-8 Similis når det først skal pakkes i isoporesker. Blir bestandig noe småplukk tilslutt for å fyllle opp plassen ).
Fy søren, Geir, det er ikke bare Mona som blir misunnelig!!! :/
En....eller to...røtter i det nye sortvannskaret?
Dro på rot-jakt i dag etter "den perfekte rota" til den nye 98 literen, som skal bli et sortvannskar. Skal ha først og fremst Apistogramma der, men også Corydoras.

Jeg hadde et klart bilde i hodet av hvordan denne rota skulle se ut.... og flaks over all flaks! De hadde en som var 98% perfekt på den lokale fiskesjappa! Utrolig De to siste prosentene på 100 mangler fordi rota "mangler en gren" jeg gjerne ville hatt der; en gren ut til venstre også.
Men jeg fant frem noen jeg hadde i en kasse hjemme, og fant en tilleggsrot som kan gå. Den har ligget i vann før, så den er litt lysere enn den nye rota, men det jevner seg ut.

Den nye rota er altså den til høyre på bilde nr to og som står alene på det første bildet. Den må kappes av toppen litt på før bruk.

Så... skal jeg bruke en rot? Eller to røtter i karet?
Jeg tror det blir finest med to, og et fett lag med eikeløv i karet til Apistogrammaenes glede

PS! Bildene er tatt utenfor på verandaen i sterkt solskinn. Beklager gjenskinn i glasset. Men bakgrunnen ble silikonert inn for 2 dager siden, og står derfor ute mens det tørker (lukt!).

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26302&d=1153829770"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26303&d=1153829770"/img>
Jeg ville definitivt brukt begge røttene! Blir nok et spennende kar dette!!
Jaja, gni det inn du! Jeg så innlegget ditt med en gang du skrev det, Geir, men jeg måtte surmule litt fra meg først før jeg ga respons Vil bare si: HELDIGGRIS...!

Virkelig misunnelig på de store fine Caudimaculatus'ene du har fått kloa i, ja
Selv har jeg 12 små, men de blekner jo helt ifht til det bildet du presenterte. Jeg tror de går i litt feil kar hos meg (250 liter), for tetraene der sluker alt av mat før det når bunnen. Jeg gir jo mallefôr også, men tetraene tar det også (selv om karet er mørkt!).
Så planen er å flytte mine til et mindre og mer oversiktlig kar, der de kan få all den maten de fortjener.

Men jeg er enda mer misunnelig på de andre Coryene du nevner....
Hvor mange C. Metae fikk du med deg? Jeg verker etter å bygge ut den puslete stimen min (5) litt mer også, men jeg tviler på at jeg får tak i så fete og fine en gang til. Neste gang er de vel radmagre og små.

A. Baenschi står på min ønskeliste også og det er en mulighet at jeg kan få kjøpt noen av en privat oppdretter utpå sensommeren/tidlig høst



Geir Kristiansen
Bare for å skape litt misunnelse hos deg Mona så er 24 stk av disse: Corydoras Caudimakulatus VF snart på vei til Tromsø. Disse er i størrelse XL så det er kun snakk om å få de trigget. Plukker også med meg restpartiet med C. Metae, to par med Apistogramma Baerschi VF.

C. Metae var det kun 6 stk igjen av , men det var XL størrelse på de. Jeg håper at Bengt, som skal ha de, klarer å trigge de til litt lek. Caudimakulatusgruppen skal deles i to slik at jeg og Nils får hver sin gruppe på 12.

A. Baenschiparene var veldig unge, men du verden for flotte apistoer.

Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap