Oppsett av sortvannskar med eikeløv (side 11)

Åh, jeg gleder meg til høsten når butikkene begynner å fylles opp med fisk igjen!

Jeg var i en dyrebutikk i går, og der var akvariereolene nesten tomme. Mange kar inneholdt ikke fisk i det hele tatt!
Inaktiv bruker
mona o
Åh, jeg gleder meg til høsten når butikkene begynner å fylles opp med fisk igjen! :-) Jeg var i en dyrebutikk i går, og der var akvariereolene nesten tomme. Mange kar inneholdt ikke fisk i det hele tatt!


Da kan du trøste deg med at du har masse fine fisk hjemme, kos deg med dem i sommer, studer og lær

Svein
Da har jeg også mistet min aller første fisk i "pumpe-døden".
Og av alle fisk.....*snufs* så var det selvsagt en av mine mest verdsatte (ikke i kroner, men verdi for meg) som misforstod en av de bittesmå åpningene i pumpen.

Det var den ene Apistogramma trifasciata hannen min (ikke sjefen, men nummer to). Har bare hatt den noen uker, og så skjer dette! Har aldri opplevd noe slikt tidligere med fisker, selv om jeg har lest om det.

Det var helt tilfeldig at jeg løftet på armaturet slik at jeg kunne se ned på toppen av filteret ovenifra. Hadde jeg ikke gjort det, var det umulig å se. Jeg trodde jeg skulle begynne og grine da jeg oppdaget at hva som satt fast der. Den hadde svømt mot, puttet hodet inn i og kilt det fast i den bittelille åpningen der ledningen går inn i filteret, det som er helt på toppen av det innvendige filteret. Er det mulig??? Det så faktisk ut som bare hodet satt fast. Måtte løsne sugekoppene til filteret fra akvarieveggen for å få han løs. Det kan ikke ha vært noe morsom død...

Nå føler jeg meg plutselig svært usikker og redd for den siste hannen jeg har igjen. Det er skummelt med bare èn....
Ånei...
Huff, så trasig! En ting er når en fisk dør av sykdom, men det blir liksom ekstra fælt når sånt som dette skjer! =(
Å så trist!! Opplevde det samme med en av mine kjære, små nøkkelhullciklider! Skikkelig guffent da jeg fant den med "snuten" inn i pumpa. Hadde såååå dårlig samvittighet for at jeg ikke hadde fulgt bedre med...
Ja, det var skikkelig tragisk. Men jeg får bare få tak i ny. Det blir for "risky" å sitte med bare èn om noe skulle skje med den også. Så jeg har holdt av et par nye, som jeg vil putte i to andre kar. Så fisker jeg opp en hunn til hver av dem, så har jeg tre par gående. "Sjefshannen" i eikeløvs-karet får da to hunner hos seg (nå har han plutselig fire for seg selv...)
Jeg skal hente de nye på lørdag

Det ordner seg altså, men jeg ble virkelig satt ut i går da jeg fant den død.

En annen ting med Apistogrammaene er at jeg tror at både Macmasteri-hunnen og Trifasciata-hunnen har mistet ynglene sine. Faktum er at jeg kun har sett eggene hos begge, men etter det har jeg ikke faktisk sett noen yngel i disse to kullene. Jeg lurer på om de enten har blitt spist, eller kanskje aldri ble noe av. Etter at jeg hadde fjernet den døde Trifasciata-hannen i går, satt jeg og studerte fiskene en stund. Da så jeg alle 4 hunnene ute på en gang, og ingen av dem hadde noen yngel i følge. Synes det var rart om noen hadde et kull og var så høyt oppe i karet uten dem, alle 4 svinset rundt og ingen så ut til å ha noen unger på lur noe sted.

Men samtidig er jeg litt i tvil, for en av hunnene holder mye til under en trerot (litt unna kokosnøtta), og der er hannen veldig mye innom også. Så jeg har forsøkt å spionere med lommelykt, men det er klin umulig å se noe. For mørkt, trangt og mye eikeløv.

Jeg oppdaget at begge karene hadde litt for høy ph for Apistoer, den var på 7. Det skulle være rundt 6.... Holder på å justere nedover nå, litt for hver dag. Men denne ph'en på 7, som er finfin for mange andre fisker, er for høy for Apisto og kan ha gjort at Apisto-eggene ikke utviklet seg som de skulle. Jeg vet at mange Apistogramma arter MÅ ha lav ph for at eggene skal bli til noe i det hele tatt og utvikle seg som de skal til yngel, men om dette gjelder akkurat Trifasciata og Macmasteri vet jeg ikke.
Macmasteri-paret har jo hatt yngel før, og det lever fremdeles to stk i karet sammen med dem. Så jeg tviler på at de har spist dem selv, jeg tror helst at ph'en var blitt for høy for riktig utvikling av eggene. Eller, de kan ha hatt uflaks, begge parene og yngelen har blitt spist før jeg rakk å se noen.

Egentlig snodig at ph kan bli såpass høy, for karene har jo masser av eikeløv, røtter og 128 literen har i tillegg en filterpose med torv hengende ned i vannet fra bakgrunnen.
PH
Selv sliter jeg med en ph nede i 5. Har jo noen regnbueciklider som sikkert synte det er topp. Men jobber nå med å få min oppover en tur. Kjøpe noe saker på dyrebutikken går for å få den opp, så blir jo bra og se om det hjelper. Men jeg har kun sand, masse sverdplanter i mitt akvariet. Ingen ting for å få ned ph, så burde jo være enkelt og få den ned?
Hvis du går i dagligvarebutikken og kjøper litt natron (finnes i bake-hyllen med mel og slikt) så hever det ph effektivt. Små mengder skal til.
Usikkert?
Han i butikken sa det kunne bli litt ugjevnt nivå i vannet av det. Så har en stabiliserings sak. Men sikkert rimeligere med andre løsninger.

Men ellers var de jo veldig hyggelige og hjelpsome må jeg si.
Selvmords-raid i akvariet?
I går fant jeg den minste Apistogramma Trifasciata hannen med hodet stukket inn i ledningshullet på et innvendig filter, død som en sild.

I dag fant denne.... et stykk ferdig tørrfisk!
En av mine Pyrrhulina zigzag tetraer har hoppet ut.
(Psst! Lat som dere ikke ser de dunete greiene som fisken er hyllet inn i og som stikker litt ut overalt...)

Akkurat nå sitter jeg og bokstavelig talt river meg i håret av fortvilelse.
Det er en risk for at fisk kan hoppe ut når lukene står åpne, men man har jo ikke noe valg i varmen! Fôringslukene og armaturene stå åpne om ikke fiskene skal bli kokt. Og det er jo der denne "flisa" har stukket ut. Lå på gulvet rett foran akvariet.

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/ddzigzag27juli.jpg"/img>
mona o
.........Fôringslukene og armaturene [I]må[/I] stå åpne om ikke fiskene skal bli kokt. Og det er jo der denne "flisa" har stukket ut. Lå på gulvet rett foran akvariet.

Mona da, bruker du Pyrrhulinaene "mine" som støvkluter og oppsamlere for dine "hybelkaniner" ?

Fra spøk til alvor: Jeg sliter også med varmen som mange andre i disse tider. Jeg har åpent alle luker og alle dekkglass delvis skjøvet bort i alle karene. Der jeg regner med at noen av fiskene er høydehoppere, legger jeg bare litt av en rull fluenetting over åpningene. (Bilde 1) Ingen fisk i kar med netting over hopper ut her.
Bruker slik tøy-aktig fluenetting som de selger (billig) i ruller på byggevarehus og hos trelasthandlere; denne nettingen brukes vanligvis til å tette for luftinga under mønet på hus med kaldloft, slik at den nødvendige luftinga der ikke skal bli inngang for veps og fluer. Rullene er vanligvis 1 meter brede, det er anslagsvis minst 10 meter på en rull der jeg har kjøpt dem.
Du kan jo da i prinsippet legge netting over hele karet og fjerne hele lystoppen på karene dine.

Det finnes alltids noen flere Pyrrhulinaer der de kommer fra (bilde 2).

Og om ikke karene er så fine i varmen; gå heller ut og nyt skjønnhetene i naturen/hagen (bilde 3).
Tusen takk for svar, Tom Har nettopp sendt deg en email, forresten.

--------------------------------

Mygg/flue-netting ble innkjøpt i dag, klippet til og lagt over så ikke flere dyrebare Pyrrhulina'er tar svalestup ut på gulvet
Jeg skremte vannet av meg selv i dag, forresten. I går la jeg den "støvmoppen" av en fisk fra meg på en krakk foran akvariet. Da jeg kom inn på akvarierommet der i dag, slapp jeg nesten fra meg et skrik da jeg så en død fisk på krakken.... for i brøkdelen av et sekund hadde jeg glemt at jeg la den der i går. Men jeg kom fort på at det var jo den samme som i går som lå der....

Når jeg sto og ventet på bussen hjem med en diger rull myggnetting under armen, lurte jeg litt på hva jeg skulle gjøre med de restrerende 9 meterne på rullen med myggnetting Men det ordner seg sikkert Tenkte å lage et "yngel-bur" av noe, som kan senkes ned i hovedakvariet slik at yngel kan få friskt strømmende vann. Vanligvis bruker jeg yngelkar, men sånn i nødsfall en gang kan det jo være smart å ha....?

I morgen skal jeg til Sandefjord og kjøpe flere
A. Trifasciata Har mailet med Morten, og han holder av til meg
Og siden han har tilbud på 120 litere for tiden så... da blir det vel et slikt på meg også.
Luftet det for mannen min straks han sa han kunne kjøre meg likevel (jeg hadde først tenkt å ta toget), og det var greit. For siden han har såpass dyr hobby selv så leer han ikke på et øyelokk når jeg nevner nye akvarier Han vil ikke legge seg oppi det, i tilfelle jeg da begynner å legge meg opp i hans pengebruk på bil




Nå holder jeg på å fylle opp den nye 98 literen, som skal bli et sortvannskar

Her skal det flytte inn Apistogramma baenschi

Hva slags fisk de eventuellt skal dele kar med vet jeg ikke, om det blir noen i det hele tatt, men det blir nok ikke på en lang stund i så fall. Vi får se, hadde tenkt de skulle få være alene en god stund. Kanskje jeg ikke klarer å avstå fra noen Corydoras, og må slå til på noen om jeg ser en art fra høyt-ønsket listen min et sted Men det må være en sortvanns-cory, som f.eks. C. duplicareus. Men den ligner egentlig for mye på C adolfoi, så...

Eikeløvet har ligget til bløt i en bøtte et par dager alt, og en ny flaske med mitt elskede HS Negrocell (sortvanns-ekstrakt) er tatt frem Jeg skal også legge torv i en filterstrømpe og henge ned i karet på et mindre synlig sted bakerst i karet.

Sanden ser lysere ut enn vanlig, og grunnen er at jeg har strødd et lag med veldig finkornet Rådasand som øverste lag. Den er mye lysere enn den vanlige kornstørrelsen jeg bruker. Underst er det kornstr. 0.4-0.8 mm, men øverst er kornstr. bare på 0.33 mm. Veldig pent Det blander seg jo etterhvert så klart, men det vil uansett ligge mye eikeløv her.

Håper de vil trives, de Apistogramma baenschi som skal flytte inn her
Nå må jeg jobbe videre, har fremdeles mye igjen.
Blir nok lite søvn i natt, he-he Men så varmt og klamt det er på dagtid, så orker jeg ikke drive med sånt arbeid da.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26374&d=1154124698"/img>


<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26375&d=1154124698"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26376&d=1154124716"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26377&d=1154124716"/img>
Masse eikeløv på bunnen her Har ikke brukt så mye før. Men det ga et spennende utseende.

Da bøtten eikeløvet lå i bløt i var tom, tømte jeg det brune eikeløv-vannet fra den også oppi akvariet

Vannet er bare 19 C nå, så jeg venter litt med å sette inn noen planter. Det blir nok for mørkt til at særlig mange planter trives her, så det er ingen vits å sette inn lave bunnplanter. Men Hydrocotyle Leucocephala som flyter skulle gå. Da er den nær nok lyset. En sverdplante eller to får jeg nok også skviset inn.

Jeg har satt inn et lite innvendig filter som er dyttet fullt med filtervatt, for å få bort grums fra sanden som svever rundt og for å sirkulere og lufte vannet til i morgen.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26378&d=1154129470"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26380&d=1154129470"/img>
Oops, linken overfor på Apistogrammaen virket ikke, så her kommer den:

Apistogramma baenschi
Varm kjøretur og San Merah diskus i Stokke/Vestfold
Puh! Endelig hjemme etter en laaang kjøretur. Den virker ekstremt lang iallefall i denne varmen Glohett!

Var og hentet noen fisk (flere Apistogramma trifasciata) hos Morten på Aquarius Zoo i Sandefjord.
Merket meg misunnelig alle de flotte eiketrærne som grodde langs veien i kystområdet der... hele skoger av dem! Jeg må dra og spa opp ett neste år, og plante i min egen hage (da har jeg fått hage) *he-he*

Plukket samtidig opp noen flere Pyrrhulina zigzag og et par Apistogramma baenschi fra "damenes helt"; Tom C

La turen innom Krizoo i Stokke, det også i Vestfold, men fant ingenting jeg ville kjøpe. Ikke en eneste Cory så jeg, og ingenting annet heller en med "min smale smak" ville ha. Bare barber og guramier og sånt tull

Men hør alle diskus-fans: de hadde 5-6 fantastisk bringebær-røde SAN MERAH DISKUS der! Prislapp 650 kr stykket.
Så løp og kjøp San Merah diskus, dere som elsker diskus!
For den fargen.... jeg har aldri sett maken til vakker farge!

Men for egen del: puh, nå er bestanden sikret av både Apist. trifasciata og P. zigzag.
I can rest assured



mona o
Puh! Endelig hjemme etter en laaang kjøretur. Den virker ekstremt lang iallefall i denne varmen:-) Glohett!


Fredags morgen klokken 06.30 startet jeg fra Bergen. Lørdag ettermiddag klokken 16.00 ankom jeg Tromsø. Det er den nette sum av 185 mil, det Mona er en lang kjøretur

Desverre sliter jeg fryktelig med Caudimaculatusen, det ser ut som det blir en god del i minus.
Åh, det var leit, Geir!
Kan det være stress-gift i posen, tror du? Corydoras har jo en lei tendens til det.

Krysser fingrene for at så mange som mulig berger seg

PS!
Ja, min tur på ca 30 mil blir jo bare en kort fis i forhold til din kjøretur
Men med en grinete og hylende guttunge i bilen virket turen 10 ganger lengre! Så det så!

Holder på med nødprosedyre. Bytter 50 % vann hver halvtime og full luftig av vannet. Ser slettes ikke bra ut.

Jeg og Haakon pakket fire i hver pose siden posen var av type XL samt at de har ren O2. Siden det var 25 stykker endte vi opp med en gruppe på fem som vi delte i to poser og disse har ingen problemer.

F.., F.. og dobbelt F..

Bengt sine Maccus og Apistoer så helt fine ut, men også der sliter vi med Metaene.
Inaktiv bruker
Husk det Geir, ALLTID en fisk i hver pose skal du være 100 sikker
Svein
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap