Oppsett av sortvannskar med eikeløv (side 14)

Husmusa
FANTASTISK å lese hele.......... hvor lenge bør et kar stå før man setter fisk i , når man setter oppi sand og røtter ???


Skriv et innlegg på Nybegynner-forumet, eller les litt der. Der finner du sikkert en del svar
Lykke til
Jeg har prøvd å telle ynglene i 98 literen, men det er selvsagt umulig i et kar fullt av eikeløv Jeg ser ikke alle samtidig. Men de jeg kan se, er i alle fall et oppløftende syn; de spiser og koser seg, og mor passer godt på.
Når jeg kikker inn en halvtimes tid etter at artemiaen er servert, så lyser det så fint oransje av magene deres.

Det er flott at dette paret ikke har vært av det slaget som spiser de første kullene før de får det til. Ser ut til at de har klart dette bra.
Men jeg får nok en veldig skjev kjønnsfordeling med mye hanner...
Det er for varmt her til at jeg greier å holde temperaturen nede på 26 C. Varmen fra leiligheten under oss varmer opp mye her oppe hos oss, det merker vi året rundt. Det blir annerledes til høsten når vi flytter og bor nede på bakkeplan. Da blir det mye kjøligere.

Og ang. ynglende Apistogramma sammen med Corydoras, så er jeg temmelig sikker på at Tom C fikk rett, ja I 128 literen har de jo lagt egg to ganger nå, men noe yngel ser jeg ikke. De forsvinner. Jeg tror det må være Corydorasene som tar dem når de kommer ut av hulen. For hunnen passer godt på eggene og avkommet så lenge de er i hulen, det er når hulen er tom at yngelen blir borte (etter ca en uke).
Jeg har sett i andre kar at hunnen "legger ungene til sengs" om kvelden,
samler dem i en liten klynge på bunnen i sanden. Og det er vel der at Corydorasene kommer inn i bildet... jeg tror i hvert fall det.
Jeg tror A. trifasciata hunnen i den nyeste 98 literen ikke har mer enn et dusin yngel. Det virker som det er et ganske lite kull, og jeg tror hun har hatt såpass få hele tiden (ikke at hun har mistet noen). Det er normalt for denne arten å få relativt små kull, og siden dette er hennes første kull så synes jeg det er bra uansett Det vil sannsynligvis bli litt større kull etterhvert med alderen.

I den andre 98 literen har Apistogramma macmasteri hunnen også lagt et nytt kull med rosa egg. Men dessverre har hun valgt samme håpløse sted for eggene som sist; under bunnen av filterpumpen til venstre i karet. Når yngelen skal ut derfra må de forbi innsuget.... håpløst. Vi får se hva som skjer, men jeg tror det går dårlig.

Jeg gjorde noen mislykkede forsøk på å ta bilder av A. trifasciata yngelen i dag, da de tilfeldigvis var helt fremme ved frontruten sammen med moren sin. Dessverre står dette karet litt klemt mellom et skap, så jeg kom ikke skikkelig til.

Men med litt godvilje kan man se at det er yngel disse to bildene forestiller. *he-he*

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23atrifasciatayngell.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23atrifasciatayngel2.jpg"/img>
Dette ble litt bedre
Apistogramma trifasciata hunnen har tatt med yngelen høyere opp i akvariet for å beite artemia. Hun holder et skarpt øye med både meg og kameraet, samt de 3 Smykketetraene i karet.

Hvis du kikker høyt oppe til venstre i bildet, rett ved den plantestilken til flyteplanten, så rusler det en liten yngel rundt der og beiter

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/trifasciatahunnvokteryngel.jpg"/IMG>

Og en enslig yngel ute og beiter artemia på trerota
Merk den runde, fine og oransje magen! Mett og god

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23atrifasciatayngel4.jpg"/img>
Øverste bilde: Mor passer på i bakgrunnen, og ynglene beiter rundtomkring på tre-grenen. Hun tar dem med vekk når jeg blir for nærgående med kameraet (prikkene i vannet er artemia)

På det nederste bildet har hun husjet yngelflokken ned bak greinen på trerota, og kikker forsiktig opp for å sjekke om jeg er der enda med "det store svarte monsteret" (kameraet)

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23atrifasciatayngel3.jpg"/IMG>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/23augustatrifasciatahunnvokteryngel.jpg"/img>
Apistogramma panduro hunn har flyttet inn:-)
I dag fikk jeg henne endelig!! En Apistogramma panduro hunn til den enslige hannen i 54 literen

Snille Emilie H. var så søt og grei å komme med den og levere til meg, sammen med moren sin i kveld.
Så nå har jeg endelig et par av disse flotte Apistogrammaene! (så nå får vi håpe de kommer veldig godt overens...)

Selv om det var reklame på begge sider av fiskeposen, greide hannen å få øye på hunnen i bunnen av posen, gjennom en blankt smalt felt der. Og som han reagerte! Fargene spratt frem, og han bølget og bøyde kroppen sin mot henne. Det lovet godt. Men jeg var litt redd han skulle bli voldsom mot henne når hun kom ut... han har jo vært alene så lenge nå (både hos meg og forrige eier) uten artsfrender, så kanskje han ikke helt vet hvordan man oppfører seg overfor damer lenger?

Det viste seg å stemme. Da hunnen slapp ut, så det helt fint ut et minutts tid. Men så ble han veldig voldsom, hunnen ville ikke at han skulle komme så tett innpå henne (alt var jo nytt så hun ville se seg rundt), men det likte han dårlig. Så han begynte å jage henne da hun ikke ville finne seg i nærgåenheter, og hun bestemte seg for å stikke. Og borte ble hun!

Så borte at jeg måtte frem med lommelykt for å sjekke bak akvariet og under akvariet, i tilfelle hun hadde hoppet ut av karet mens jeg var ute et øyeblikk.... Fant ingenting. Men gjemt seg har hun, så noen bilder av henne fikk jeg ikke.

Håper ting ordner seg. Hannen er helt på tuppa oppi der nå, farter rundt og leter i alle kroker og kriker. Han vet at hun er der.....

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/54literen23august2.jpg"/img>

Det er litt løv her også, så hun kan ha stukket seg under noe og ligger stille der og skjuler seg.
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/54literenutdrag23august2.jpg"/img>


Oversiktsbilde fra 54 literen i dag (det er to fisker oppi her, men ingen synes...
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/54literen23august4.jpg"/img>
I dag oppdaget jeg noe morsomt i den første 98 literen med Dolkestikk-tetraene og
A. macmasteri-ciklidene

Jeg fòret Corydoras yngelen i plasttanken med nyklekt artemia, og så sprøytet jeg litt her og der i de andre akvariene også.
Og det var da jeg så det; ut av flyteplantene kom det svømmende hele 3 stk A. macmasteri yngel Dette er fra kullet i mai, og jeg hadde aldri trodd det var 3 stk der. Tenk at de har lurt seg unna å bli oppdaget så lenge. I mange uker nå har jeg kun sett ènyngel, for lenge siden så jeg to. Men aldri 3 på en gang, så jeg trodde kanskje det bare var èn enslig yngel igjen der

Men artemiaen lokket dem altså frem i lyset, og dette var ordentlig morsomt De er ikke store, siden de ikke har fått skikkelig yngelfòr før nå den siste halvannen uka, men de er i live. Og nå begynner de å bli akkurat litt for store til å være en enkel munnfull for Dolkestikk-tetraene. Det ser jeg når de våger seg frem, de tør liksom å komme litt mer ut i det åpne nå. Ikke helt trygge enda, men litt mer enn før liksom.

Dette var jo artig å se, at det faktisk kan leve opp noen i et kar fullt av rovgriske tetraer.
Moren deres har forresten lagt et nytt kull rosa egg under filterpumpen, så vi får se om det kommer flere etterhvert.

Disse bildene tok jeg under fòringen i dag. Er de ikke søte vel?
(unnskyld klissete uttrykk, men de er det altså!

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/P8238269.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/P8238279.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/P8238283.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/P8238284.jpg"/img>
mona o
Men jeg var litt redd han skulle bli voldsom mot henne når hun kom ut... han har jo vært alene så lenge nå (både hos meg og forrige eier) uten artsfrender, så kanskje han ikke helt vet hvordan man oppfører seg overfor damer lenger? Det viste seg å stemme. Da hunnen slapp ut, så det helt fint ut et minutts tid. Men så ble han veldig voldsom, hunnen ville ikke at han skulle komme så tett innpå henne (alt var jo nytt så hun ville se seg rundt), men det likte han dårlig. Så han begynte å jage henne da hun ikke ville finne seg i nærgåenheter, og hun bestemte seg for å stikke. Og borte ble hun! Så borte at jeg måtte frem med lommelykt for å sjekke bak akvariet og under akvariet, i tilfelle hun hadde hoppet ut av karet mens jeg var ute et øyeblikk.... Fant ingenting. Men gjemt seg har hun, så noen bilder av henne fikk jeg ikke.


Hehe. Håper han behandler hun pent... Og at hun kommer fram igjen etterhvert. Hannen må vel bare roe seg ned litt... Hadde vært gøy å fått noen bilder av hunnen og begge sammen, og kanskje noen yngel hvis det ville skjedd etter en stund! *Glise*

mona o
I dag oppdaget jeg noe morsomt i den første 98 literen med Dolkestikk-tetraene og A. macmasteri-ciklidene :-) Jeg fòret Corydoras yngelen i plasttanken med nyklekt artemia, og så sprøytet jeg litt her og der i de andre akvariene også. Og det var da jeg så det; ut av flyteplantene kom det svømmende [b]hele 3 stk A. macmasteri yngel:-) [/b]Dette er fra kullet i mai, og jeg hadde aldri trodd det var 3 stk der. Tenk at de har lurt seg unna å bli oppdaget så lenge. I mange uker nå har jeg kun sett [i]èn[/i]yngel, for lenge siden så jeg to. Men aldri 3 på en gang, så jeg trodde kanskje det bare var èn enslig yngel igjen der:-)


Så gøy at det fortsatt var tre stk. igjen av ynglene! Håper de vil kunne leve opp. De har jo begynt å få farger og tegninger allerede! Dette blir spennende med de nye eggene og de tre gjenverende. Hadde vært gøy å etterhvert fått plass i et av akvariene mine i reolen etterhvert, om jeg kjøper akvarier som er tilpasset reolen så blir det nok litt større plass for fiskene. Men foreløpig har jeg fire stk. Apistogramma eunotus som venter på et større kar å vokse opp i.
Fra 128 literen, en Pyrrhulina zigzag.
Mett og god, det ses på magemålet

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/24augustPyrrhulinazigzagLITEBILDE2.jpg"/img>
Apistogramma panduro hunnen tittet ut i dag:-)
Det ser ut til at mitt (forhåpentligvis) nye kjærestepar har ordnet opp seg i mellom, og blitt bedre kjent. Hunnen er ikke lenger livredd hannen, og han jager henne ikke lenger. Hun har nå dukket opp og er fremme rett som det er - men hun har fast tilholdssted i en grop som er kostet ut i sanden under trerota i akvariet. Der "bor" hun, men titter stadig ut og kommer også helt ut i korte perioder.

Hannen ser nå ut til å "lystre" når hun signaliserer at han ikke skal komme nærmere.
Egentlig litt pussig, hun er nemlig ikke knallgul (og skulle derfor ikke ha egg), men hun signaliserer til ham akkurat slik Apisto-hunnene gjør når de har egg å passe og vil ha hannen vekk.
Hun legger seg over på siden og viser ham kroppssiden, og bukter seg litt. På det signalet bråstopper han, og kommer ikke nærmere. Han er ikke påtrengende og "småbrutal" lenger, men ser veldig fornøyd ut med å ha fått dameselskap.

Det var veldig betryggende, for jeg ble litt engstelig første dagen når han var så bøllete.

Disse bildene er de eneste jeg greide å få tatt av hunnen, for hun er bare kort ute før hun forsvinner inn i hulen under rota igjen.

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/apandurohunn1.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/apandurohunn3.jpg"/img>

Her titter hun ut fra sitt faste tilholdssted under trerota, der det er gravd ut en del sand så det blir plass.
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/apandurohunn2.jpg"/img>
Gratulerer med Panduro-hunn også! Akvariet har blitt skikkelig fint.

Jeg håper dette resulterer i et par og yngel. Flotte fisk og gode bilder!
Tusen takk, Kristian, det var hyggelig sagt og morsomt å høre

Slenger ut et bilde til av Panduro-hunnen. Jeg er stadig innom akvarierommet for å sjekke om hun kommer ut, og kameraet står i beredskap der

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=26945&d=1156524375"/img>
Hei Mona!

Nå må jeg bare si det: Det har vært til fantastisk inspirasjon å følge tråden din. Jeg synes nå at mindre kar med tetraer og apistoer er kjempespennende! Hvem hadde trodd det for kun kort tid siden - da var drømmen 300 liter ++... Jeg fikk massedød i min 60-liter i sommer, og har nå startet det på nytt med coryer og tetraer. Tror nok det blir plass til et apisto-par også... Vi har faktisk et eike-tre i nærheten (hvem hadde trodd det i Lofoten...), så det blir en råd også med eikeblader. Takk for at du deler - og inspirerer oss med karene dine, og livet i dem! Fortsett med det er du snill
Tusen takk for det, Gullfisken fra Lofoten
Det er vanskelig å få gitt uttrykk for hvor glad jeg blir når noen gir slike rosende ord. Igjen, tusen takk, jeg er rørt

Som nevnt i innlegget ovenfor er jeg stadig innom akvarierommet ikveld for å prøve å få flere bilder av A. panduro hunnen. En fantastisk fin Apistogramma når det gjelder hunn-fiskene! De øvrige artenes hunner er nesten alle forvirrende like, man går helt i surr i blant. Men med Panduroen er det ikke mulig å ta feil, og det skyldes jo de distinkte sorte markeringene/flekkene den har som minner litt om Panda-bjørnens. Veldig, veldig pen dame dette her Og tenk når/hvis hun har flørtefarger eller passer-yngel-farger! Da er flekkene beksvarte, ikke litt gråsvarte som nå.

Skjønner godt om hannen min blir litt forelsket, for hun er en nydelig skapning

Dette bildet tok jeg for noen minutter siden, og det er det beste jeg har tatt hittil av noen Apistogramma overhodet tror jeg Hadde jeg vært ei høne, hadde jeg brust med fjøra, så kry blir jeg! *he-he*

(PS! Husk at det er torv-esktrakt i vannet her, derfor har alle bildene en viss brungul tone)


<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/HunnpanduroLITEBILDE2.jpg"/img>


Må bare ha med noen flere bilder av den flotte Panduro-hunnen

Det øverste bildet er tatt av meg med mitt Olympus C-8080 kamera.
De tre nederste er tatt av mannen min med hans Canon EOS kamera.

Det øverste bildet viser hunnen i skrå posisjon, der hun er i ferd med å legge seg over på siden og viser kroppssiden til hannen som står lengre opp til venstre (utenfor bildet).

De to miderste bildene viser hunnen mens hun jobber med å spytte sand oppå trerota. Vet ikke hva hun egentlig mener er vitsen med det, men det er tydeligvis seriøse saker. Hun henter en munnfull sand fra bunnen, tar den opp og spytter den ut oppå trerota
Det siste er av hannen.

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/apistopandurohunnbilde6.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/Apistogrammapandurofemale3.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/ApistogrammapandurofemaleLITEBILDE2.jpg"/img>

Trykker inn et ekstra bilde på slutten
Dette er hannens imponerende oppsyn. Han ser en smule barsk ut, ikke sant?
Håper det faller i smak hos damen
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/ApistogrammapanduroMALEface.jpg"/img>

Jeg er ganske sikker på at noe har skjedd med A. trifasciata yngelen i 98 liter nr to.... Jeg så dem ikke i hele går, og heller ikke sett snurten av noen i hele dag.

Den sikreste måten å finne yngelen på er å finne hunnen og se hvor hun er, og hva hun gjør. Hun er jo aldri langt unna ungene sine, og ikke lenge om gangen.

Men hunnen tusler rundt i karet, uten noen yngel i følge, og ikke drar hun tilbake til et punkt heller der hun muligens kunne ha gjemt dem. Hun er blitt mindre hissig på Smykketetraene, og prøver ikke å jage dem vekk hele tiden. Alt tyder på at hun har mistet ungeflokken sin...
Noe så trist! De var jo blitt 9-10 dager gamle nå, begynt å vokse til litt og alt. Skulle tro de var over den verste kneika mht å bli spist opp av klønete og uerfarne foreldre iallefall. Men det er jo uvisst hva som har skjedd med dem, og hvor de er blitt av. Kan de ha bare dødd, eller har de blitt spist? Aner ikke.

Jeg gir det en dag eller to til, men jeg er likevel sikker på at de er borte nå.

Er de borte, får jeg håpe hun legger et nytt kull om ikke så lenge. Kan hende det blir noen uker å vente, men...

Æsj, dette var synd!
Apistogramma panduro hunn, litt gulere i dag enn i går...
Litt småkjekling blant hunnen og hannen enda, men ting holder på å gå seg til.

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/26augustapistopandurofemale1S.jpg"/img>
Noen flere bilder av Apistogramma panduro hunnen

Det pågår saker og ting i karet, de "kommuniserer" konstant med hverandre. Kroppssignaler, fargesignaler. De er virkelig en utrolig fascinerende slekt med ciklider, disse Apistogrammaene! Jo mer jeg ser, jo mer fascinert blir jeg.
Jeg kan sitte lenge og studere dem, hvordan de hele tiden kan endre farger, flekker og markeringer og kroppens posisjon,holdning, halebevegelser... alt for å vise motparten klare beskjeder, som de oppfatter tydelig og klart.

Og hunnen har nå begynt å vise seg som litt mere "sjefete". Hun finner seg ikke lenger i å bli herset med, og setter hannen på plass om han finner på noe tull. Kanskje typisk hunkjønn, etter enkeltes mening, som viser tidlig "hvor skapet skal stå"

Denne hunnen er begynt å vise litt gult i blant, men jeg kjenner ikke arten godt nok til å vite riktig hvor gule de blir og om de blir "typisk Apistogramma gule" når det er kurtisering og flørt på gang.
Disse to har ikke helt bestemt seg enda, fremdeles holder de på å bli kjent. Men jeg håper de skal finne tonen og produsere småtasser for meg etterhvert

Holder på å senke ph, den er på 6.4 nå.

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27augustapandurofemale10S.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27augustapandurofemale4S.jpg"/img>

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27augustapandurofemale6S.jpg"/img>

Og til sist et bilde av hannen, med hodet halvveis inni hulen under trerota. Hunnen er der inne , og han klenger fælt på henne. Han vil alltid vite hvor hun er.
Han gjorde forresten noe merkelig i dag, begynte å rydde ut sand i hulen. Forsvant inn, hentet en munnfull sand, stakk hodet ut igjen og spyttet den ut utenfor. Skulle dette være "rede-bygging", så er det vel normalt hunnen som gjør dette. Så hvorfor han gjorde det vet jeg ikke.
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27augustapanduromale.jpg"/img>
Apistogramma trifasciata hunn leter etter levende, nyklekte artemia blant flyteplantene
Viktig å ikke gå glipp av noen godsaker

<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/27augustapistotrifasciatafemale.jpg"/img>
Tenk om jeg hadde greid å få dette bildet skarpt...
Men det er helt umulig. Jeg tror ikke jeg har greid å få et eneste bilde av mine A. trifasciata hanner tydelig, skarpt og krystallklart. Irriterende! Men jeg fortsetter å prøve

Denne herremannen på bildet er faktisk alene i en 54 liter sammen med en gjeng Corydoras. Han er "reserve-hannen" min, en backup om noe skulle skje med de andre.
Men nå driver jeg og funderer på å sette han sammen med en hunn.
Det er åpenbart at paret i 98 literen har mistet sitt 10 dager gamle kull (fryktelig synd!), for borte er de.
Så kanskje denne hannen, som har vært uten damer lenge nå, er ekstra "villig"?
Vurderer å røske opp i dette karet han går i nå, det er et av bare to små kar jeg har som det ikke er sand i, men rundkornet grus. Litt sand hadde han nok likt...

Men det blir nok ikke her i dette lille karet (54 liter) han får dameselskap. Det er for mange Corydoras her, så egg og yngel ville nok blitt spist raskt.
<img src="http://i60.photobucket.com/albums/h30/mona_o/25augustatrifasciatahann2.jpg"/img>
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap