Oppsett av sortvannskar med eikeløv (side 5)

Tusen takk for at du deler dette her Mona, skikkelig morsomt å følge med på dine svømmende venner i det nydelige hjemmet du har laget til dem
Apistogramma-hunnen har fremdeles en yngelflokk i behold
De er det første jeg ser etter hver dag når jeg slår på lyset i dette karet.

Men flokken er nok redusert veldig fra hva den var rett etter klekking. Jeg talte 10-12 yngel på en gang i kveld, samt at det garantert er noen jeg ikke så eller fikk med meg. Så hun har noen, da Godt gjort egentlig, i et kar fullt av tetraer...

Fremdeles har jeg ikke klart å ta noen tydelige bilder av yngelen. De er for små, og fokuseringen i et så mørkt kar er så godt som umulig på så små objekter. I tillegg bevegelige objekter....

Bilde 2:
Hunnen er like påpasselig mor som alltid. Hun har to favorittplasser hun veksler mellom å gjete yngelen sin på. På dette bildet har hun dem rett under en lav del av treroten som er til venstre i karet.

Bilde 1:
Jeg hadde flaks i dag og fikk tatt et godt bilde av Macmasteri-hannen! Han kom streifende forbi, og var vennlig nok til å stoppe opp et øyeblikk og stå helt stille så jeg fikk tatt bildet mitt !

Jeg har fremdeles klasen med Hornblad-planter i karet (ses øverst til høyre i karet), for det er fremdeles noe skjeggalger igjen. Men det virker å være helt under kontroll, og jeg slamsuger bort det lille som kommer, etterhvert som det dukker opp. Så det får ikke overtaket

I tillegg har jeg gravd frem en del av det eikeløvet Apistogrammaene driver og begraver hele tiden, for å få det frem og bli synlig igjen Men det varer vel ikke lenge før de har begravet det på nytt Favorittsyssel nummer en, tror jeg.

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25030&d=1149462922"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25031&d=1149462922"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25032&d=1149462940"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25033&d=1149462940"/img>
*sukker henført*

Et sånt kar må jeg ha en gang... Det er nydelig! Moro at det går bra med yngelen også!
Ja, og vet du hva? Nå har de vokst litt, så i dag kunne jeg plutselig se ynglene på avstand!

Jeg kom inn i rommet (lite rom, riktignok...) og kikket bort på akvariet, et par meter unna. Og da så jeg de små ynglene pile rundt over eikeløvet, rett under mammas årvåkne og beskyttende haukeblikk
Tidligere har jeg måttet presse nesa inntil glasset for å få øye på dem, siden de er så små.

Men nå kan man altså faktisk se dem på avstand. Eller... se dem og se dem, fru Blom, man ser en liten gråaktig "pil" forte seg over bunnen, da
mona o
....Eller... [I]se dem og se dem[/I], fru Blom, man ser en liten gråaktig "pil" forte seg over bunnen, da:-)


Og hvis du tar ut alle rovfiskene (tetraene) du ellers har i karet, vil du kunne se "mor" stolt vise fram ungeflokken sin for deg tett inntil frontglasset.

Men det er jo egentlig mest naturlig slik forholdene er nå.
Herlig !
Pøs på med bilder og rapporter !
Hei Tom C, takk for kommentar. Har tenkt tanken, men har ikke noe sted å sette tetraene akkurat nå

Men.... ! Jeg har bestemt meg for å sette opp et enda et slikt kar, nesten likt innredet som dette. Samme størrelse og alt (helglass på 98 liter med mål 80 x 35 x 35).

Der tenkte jeg også å ha en Apistogramma-art, men jeg trenger tips om hvilken art Det er så mange å velge mellom at jeg har vansker med å bestemme meg.

Har alltid ønsket meg A. Trifasciata, men uansett hvor mange ganger jeg har forsøkt å få de lokale fiskepusher-sjappene til å bestille så får jeg aldri noen... Må vel inn til Majorstua Zoo og gjøre det

Har du noen mulige Apisto-kanditater til det nye sortvanns-akvariet?
Hva med Apisogramma bitaeniata, eller er A. Hongsloi en bedre kanditat med tanke på temperatur?

Du skjønner, selv uten varmekolbe så stiger tempen lett til slutten av tjue-tallet i mine kar. Det er varmt her inne, og særlig da i et så lite rom som akvarierommet er. Jeg lufter og lufter, men det blir fort varmt under heldekkende armaturer (og det må jeg nesten ha pga luftfuktigheten, og jeg vil ikke finne fisk på gulvet....).

Forslag om Apistogrammaer som lever og trives bra i litt varmere vann enn 24-25 C mottas med store øyne og takk!

PS !
Iflg et par norske fiskedatabaser trives både Trifasciata og Hongsloi i litt varmere vann. Om jeg fikk tak i den, ville jeg helt klart da valgt Trifasciata
Gratulerer med et kjempe fint kar Mona.. Du går rett i favoritt lista mi
Råpent Mona. Dette med biotopkar kan du! Ville bare si at de Dolkestikkene er noen råtasser på å "stjele" yngel. Hadde en tjukk sky med guppy-yngel opp det største karet mitt. Men en stim på 13 Dolkestikk ordna kjapt opp i det skal jeg si deg =) Tok ca et døgn det så var det plutselig bare de største igjen.
mona o
.......Har du noen mulige Apisto-kanditater til det nye sortvanns-akvariet? Hva med [URLBLOCK1], eller er [URLBLOCK2] en bedre kanditat [B]med tanke på temperatur[/B]? Du skjønner, selv uten varmekolbe så stiger tempen lett til slutten av tjue-tallet i mine kar........ Forslag om Apistogrammaer som lever og trives bra i litt varmere vann enn 24-25 C mottas med store øyne og takk! :-) PS ! Iflg et par norske fiskedatabaser trives både Trifasciata og Hongsloi i litt varmere vann. [i]Om[/i] jeg fikk tak i den, ville jeg helt klart da valgt Trifasciata:-)


Generelt: høy temperatur øker stoffskiftet og framskynder aldringsprosessen hos Apistogramma. De lever tilsynelatende et fullverdig og normalt liv, men dette livet er kortere.
Det er forskjeller fra art til art, avhengig av hvilket miljø de er tilpasset, hvor godt de takler en konstant, høy temperatur, men veldig mange arter lever godt (og kort) og drettes i vann med temperaturer i nærheten av 30 grader i syd-øst-Asia (der de også naturlig sliter med høye temperaturer store deler av året). Noen Apistogramma-arter er for øvrig, mot slutten av tørketiden, funnet i vann med temperaturer godt over 32 grader, så de tåler det fint i perioder.

De sørlige vassdragen, i Peru, Brasil, Bolivia, Argentina og Paraguay, representerer en biotop-nisje p.g.a. sitt ( sesongmessige ) noe kaldere vann enn i Amazonas. A. trifasciata bebor slike vann, og er tilpasset å kunne leve deler av året i relativt kjølig vann. Den er funnet i temperaturer mellom 18 og 27 grader, avhengig av årstid. Ikke mange andre apistoer lever godt i lengre tid i 18 graders vann, artsrikdommen for apistos er sparsom her. (Ekstremt: Apistogramma commbrae er vinterstid funnet i 6 graders vann i Salto, Uruguay. Under slike forhold heter det seg: ”Den lever ikke, den overlever”.)
A. trifasciata vil for meg ikke være et førstevalg for kar der temperaturen er konstant betydelig over 25-26 grader, men den tåler det godt. Går temperaturen ned deler av året eller om natten, vil saken stille seg annerledes.

Det er observert (dr. U.Römer) i naturen at dominante Apistogramma holder seg i de deler av vannløpene der temperaturen er 25-26 grader. Individer lavere på rangstigen blir jaget til dypere (kaldere) eller grunnere ( varmere) vann. Nærliggende å tro at fisken selv ”vet” noe om hva som er best for den.

For biotop-orienterte akvarister, som for eksempel deg og meg, vil A. trifasciata ikke være førstevalget til en sortevannsbiotop. Denne arten er sjelden eller aldri funnet i slikt vann: arten bebor klar- og hvitevannsbiotoper.

Til sortevannsbiotopen din finnes det jo mange muligheter, men skal det være konstant noe høy temperatur, tenker jeg følgende:
To arter som det finnes noe rapporter om at ser ut til å takle høye temperaturer greit, er A. diplotaenia og A. paucisquamis. Begge er vanskelige å holde, ekstremt dyre og vanskelig å få tak i.

Arter som i hvert fall i naturen er vant til høye temperaturer, og som peker seg ut som gode alternativer, er såkalte ”savanne”-apistogramma. Dette er først og fremst medlemmer av A. macmasterigruppen, og da særlig A. (cf.) hoignei og A. (cf.) hongsloi.

Så ditt forslag om A. hongsloi er godt.
Vær oppmerksom på at sistnevnte art er en av to apisto-arter som er kjent for å kunne stupe med hodet først ned i sanden, og begrave hele kroppen der, når den blir skremt. Er det ikke finkornet sand på bunnen vil den i tilfelle kunne få ”litt vondt i hodet”.
A. hongsloi fra Colombia er normalt mer fargerik enn eksemplarer fra (østlige) Venezuela: sistnevnte er vanligvis gulgrå med sort stripe over analfinnen uten noe rød farge i det hele tatt. Colombia-populasjonene har vanligvis mer eller mindre gule hodepartier og røde felt på kroppen, særlig over analfinnen ( derav populærnavnet i Tyskland: Rotstrich-apistogramma).
Mye rødt på hodet/gjellelokk tyder ofte på innblanding av andre arter / flere populasjoner.
En kuriositet: noen ekstremt røde eksemplarer fra akvariestammer av A. hongsloi stammer alle fra en mutasjon som skjedde i 1988 blant avkom av fisker som var importert fra Colombia i 1984. Noen hunner ble nesten helt røde i leksdrakt. Avkom etter slike hunner ble sendt til oppdrettere i det tidligere Øst-Tyskland, og fortsatt i dag kan noen tyske oppdrettere tilby eksemplarer som er avkom etter slike hunner.

Også av Apistogramma hoignei finnes det flotte varianter.
Vær oppmerksom på at søk etter bilder av denne arten på for eksempel google bringer opp mange bilder som absolutt ikke er nevnte art, og i tillegg er mange tidligere ubeskrevne arter nå samlet innunder ”A. cf. hoignei”-paraplyen. En nydelig fisk som tidligere het A. sp. Tamé, heter nå (foreløpig) A. cf. hoignei (Rio Arauca).

Apistogramma bitaeniata har jeg noe erfaring med lett blir kortlivet i konstant for høy temperatur ( jeg sliter selv med temperaturen i øverste rad på reolene mine). Høye temperaturer ser den ut til å tåle godt; det er når dette blir konstant at det går radikalt utover livslengden.

Jeg har her skrevet utifra antakelsen om at du har vanskeligheter med å bringe temperaturen ned noe særlig under 28-29 grader, Mona.
Snakker vi sortevann med normale temperaturer / svingninger, har jeg mange andre forslag til flott fisk. Har selv en god del arter som er aktuelle her, men det kan vi eventuelt ta senere.

Og beklager det alt for lange innlegget (igjen)......
Åh, du må ikke beklage det! Jeg super til meg alt, jeg! Mer!
Jeg vil gjerne høre forslag til sortvannsbiotoper når det gjelder Apistogramma!

Jeg satt med en liten urotanke i bakhodet at noe jeg hadde lest om Trifasciata ikke helt stemte i sortvannsbiotop, men slo det fra meg som innbildning

Men det blir altså en sortvannsbiotop i akvariet jeg har i tankene nå.
Jeg må få brukt opp noen av alle RedMoor-røttene jeg kjøpte

Og jeg skal vel klare å få lavere nattetemperaturer, særlig om vinteren. Da blir det kaldere på det rommet siden det er nordvendt og får nordavinden rett i husveggen og på vinduet. Men, det er altså veldig vanskelig å få tempen ned i hele sommerhalvåret.

Det er altså muligheter ellers i året, men nå må bare jobbe litt ekstra Passe på å lufte (åpne vindu) når det blir for varmt, og å åpne lysarmaturene på gløtt i ny og ne for litt fordamping og sånn. Det hjelper faktisk oppimot et par grader har jeg sett, å åpne armaturene helt kjøler ned brukbart. Men jeg tør jo ikke ha det sånn hele tiden, for fisk hopper som kjent
Det var litt vanskelig å få sjekket hvor mange yngel hun har igjen i dag, for nå har hun søkt tilflukt under en mørk rot. Jeg kunne se noen yngel, men ikke så mange. Så bare de som streifet litt for langt ut, og kom frem i lyset. Selv sto påpasselige fru Macmasteri i skyggen under rota, og tydeligvis gjemte hun flere der inne... for hun signaliserte til yngelen med flikking med finnene og rykkvise bevegelser: "Kom dere i dekning - farlig fotograf rett forut!"

Jeg tok en hel serie bilder og igjen var jeg sikker på at jeg fikk med et par med yngel...
Men neida... ved ettersyn på pc er det bare sand og løv man ser

Men jeg tok dette bildet av hunnen, der hun står parat under trerota og holder ett vaktsomt øye på meg, og det andre vaktsomme øyet på yngelen under seg
Bildene fra dette karet blir alltid litt gulbrune i tonen, for som sagt; det er sortvannskar og vannet er sånn

<img src="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/6_juni_macmasteri_hunn2_LITE_BILDE.jpg"/img>

Hvor fikk du tak i tørt eikeløv?
MC Darup
Hvor fikk du tak i tørt eikeløv?


To par hjelpsomme hender på andre kanter av landet

Fikk tilsendt en pose av Lissa, som takk for en tjeneste jeg gjorde for henne en gang. Heldiggrisen Lissa, hun har stor tomt på flere mål MED eiketrær! Så midt på vinteren grov hun frem tørre eikeløv fra under snøen til meg, stappet i en bærepose og sendte meg dem som Norgespakke(jeg betalte porto så klart). Det er snillt, det!

Senere fikk jeg en hjelpsom hånd fra Apistogramma-guruen Tom C
Der fikk jeg et par bæreposer tilsendt. Hvor han har samlet det, vet jeg ikke.

Så nå har jeg eikeløv ihvertfall ut året tror jeg
Vil gjerne takke begge to igjen, for her omkring er eikeløv så sjeldent!

Sortvannskaret ville ikke vært det samme uten dere

Som Finnmarking er jeg ikke særlig bevandret i annet grønt enn ripstrær og reinlav..

Du har ikke litt til overs kanskje..?
*blafre blafre*
MC... ta deg en tur hitover så skal vi ta en rusletur 100 meter fra meg og samle løv

Hurra!
Du skal ta meg med ut i skogen, bare jeg og deg
Godt jeg så den meldingen nå, Darup
Sto akkurat på tur oppå loftet.
Utsatte det til nå på kveldingen, sommer og grillvær har fristet mer enn å rote rundt oppå det mørke loftet nå
(har stablet kassen med løv der oppe, har ikke plass her nede).

Betyr det at du skal hente løv på loftet?
Putte det i pakke til meg?

*glise glise*
Har jeg Hyphessobrycon Erythrostigma eller H. Socolofi?
Hyphessobrycon Erythrostigma eller H. Socolofi?

er forvirringen total... jeg dro jo for å kjøpe H. Erythrostigma, de seks siste fiskene, og har trodd det var det hele tiden. Og de store også, kan de også være "feil identifisert"? Kan det være Socolofi alt sammen?

Etterhvert som de siste seks, de SMÅ, har blitt husvarme hjemme hos meg, har de begynt å farge ut skikkelig. Jeg ser de har en klart grønnglinsende rygg....! Det er vel ikke Dolkestikktetra?
Er ikke dette en artsvariant av H. Socolofi, såkalt "Green back"?

Et tyskspråklig nummer av Datz som jeg har foran meg viser mange bilder av H. Socolofi... og neimen om jeg ser forskjell på den og Erythrostigma lenger! Jo mer jeg ser, jo mer forvirret blir jeg.

Og det viser seg at Socolofi-hannene ikke har den mørke vimpel-ryggfinnen som Erythrostigma hannene har. Dermed så sitter jeg altså med enten en salig blanding av dem begge, eller alle er Socolofi...

Noen som har sikre kjennetegn?? Sikre, sikre?
Tør ikke stole på alle slags rare sider på nettet, for det står så mye forskjellig alle plasser at jeg bare blir enda mer forvirret.
Evt noen som har en link eller to til en virkelig pålitelig kilde?

Jeg bare MÅ finne ut av dette... jeg vil vite hva jeg har, og om jeg har litt av hver eller hva.

denne siden står det at hannene hos Socolofi har vesentlig kortere ryggfinne enn hannene hos "den ekte" (Erythrostigma).

"Sie wurden oft zusammen mit einer anderen, sehr ähnlichen Art importiert, die 1971 von H. Weitzmann als H. socolofi beschrieben wurde.

Bei der neuen Art haben die Männchen allerdings wesentlich kürzere Rücken- und Afterflossen als die "echten" Kirschfleckensalmler.

Über die Zucht ist leider nur sehr wenig bekannt."

Det tyske med uthevet skrift, løselig oversatt:
Hannene har forøvrig vesentlig kortere Rygg- og Analfinne enn den ekte Dolkestikktetraen"!

Det var jo merkelig at jeg av 12 fisk ikke har en eneste hann-Dolkestikktetra? Men om dette viser seg å være Socolofi, så kan det meget vel være flere hanner der, ettersom de har jo ikke den mørke vimpelryggfinnen som "den ekte" har!

Forvirringen er total.... hjelp!

Vet ikke om jeg har så mye å bidra med...men den eneste boka jeg har som omtaler H. socolofi er Akvariets Lexikon, fra det første svenske opplaget i 1983. Der står det bilder av begge to, og la meg si det sånn...jeg skjønner godt at du blir forvirra!

I den utgaven jeg har er det på side 285 bilde av H. erythrostigma og på side 213 av H. socolofi. Sistnevnte mangler som du sier den utstrakte ryggfinnen og bukfinne og er noe grønnere på ryggen, og i grunnen synes jeg at hele øvre delen av fisken er noe mørkere. Dette kan selvfølgelig henge sammen med lysforhold under fotograferingen.

Nå det gjelder ryggfinnen regner jeg med at det er ting som utvikles under oppveksten, vet du noe om alder på dine fisker? Har du evt noen bilder?
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap