Oppsett av sortvannskar med eikeløv (side 7)

Benket meg foran akvariet til Dolkestikk-tetraene og Macmasteri-ciklidene i kveld, og gransket det nøye... men såvidt jeg kan se, var det kun èn enslig yngel som padlet rundt i morens nærhet.
Det kan hende noen flere gjemmer seg under løvet eller i mørket under trerota, men det var altså kun èn jeg greide å se...

Litt trist er det, men uansett ikke dårlig. Den 17 (om to dager) er det en hel måned siden jeg fikk øye på eggene på trerota. Godt gjort er det uansett, for noe som sannsynligvis er det første (og forhåpentligvis ikke det siste) kullet til dette Apistogramma-paret. De har greid å beholde noen av avkommet så lenge, i et kar med små miniatyr-pirayaer... (Dolkestikkene minner om det når de spiser, og når man ser underbittet med tenner i kjeven på veldig nært hold).

Om Apistogrammaene legger egg igjen, skal jeg sterkt vurdere å suge opp yngel og drette dem i et eget lite kar. Jeg tror det ville vært beste løsningen, fremfor å fjerne tetraene. Kan ikke helt se for meg hvordan jeg skal komme til med en håv og fange Dolkestikk-tetraene i dette karet her, med de grenete og innviklede røttene stikkende ut overalt

Men Macmasteri'ene, som jeg egentlig slang med i siste liten sånn i farten da jeg var ute for å handle Dolkestikk-tetraer, har vekket opp interessen for Apistogramma igjen. Nydelige dvergciklider med en fascinerende yngelpleie og oppførsel i akvariet. Jeg hadde sett på disse Macmasteri'ene flere ganger på Majorstuen Zoo, og siklet på dem ganske lenge.... så dermed klinte jeg til når jeg tross alt skulle sette opp et sortvannskar Angrer ikke et sekund, og jeg får lyst å drette mer på disse nå.

Beklager bildekvaliteten men dårlig tid til fokusering før yngelen er borte igjen. Den kjører slalom opp og ned i mellom eikeløvet

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25226&d=1150400055"/img>

mona o
Norrköping klarer jeg ikke helt å plassere på kartet i hukommelsen, men kan det være at klimaet er litt mildere der? Jeg tror du ville fått solgt eikeløv som varmt hvetebrød om du gadd å samle det inn til høsten:-) Løvet skal ikke være grønt, så det må tas om høsten når treet har fellt bladene. Det er vel ikke "BIG BUSINESS" kanskje, men du vil garantert få solgt det og er det gratis for deg så vil du jo få en viss fortjeneste om det blir snakk om større mengder.


Norrköping ligger på østkysten av Sverige, rett til høyre, men litt nedenfor Oslo, litt sørvest for Stockholm. Her er i alle fall fin sommar no.

E får starte firmaet Ekbladet da Jeg får i alle fall tenke på det Bestillinger mottas på e-post via min profil hehehe
Nå er det vel bare et par stykker igjen av Macmasteri-yngelen, tror jeg. Det er imidlertid ikke så lett og se, for de svømmer mere spredd nå enn før. De svømte alltid i ganske tett samlet tropp i starten. Men nå er det en her og en der, liksom

Men disse er vel nå ca fem uker gamle iallefall, og har klart seg bra så langt. Jeg er imponert. Trodde neppe noen skulle vokse opp i et kar fullt av Dolkestikk-tetraer, for jeg har tross alt ikke særlig tjukt med planter der. Ikke så mye planter som greier seg så bra i så mørkt kar (vannet er mørkt og demper lyset). Men eikeløvet på bunnen har nok hjulpet en god del, det er hundrevis av plasser å stikke seg vekk for en liten pingle

Disse bildene er tatt i dag, 20. juni.
Det er samme yngelet på begge bildene, som er på beite-tur oppover en trerot Som man ser, ligger det en del "slagg" på blader og trerøttene. Jeg har ikke forsøkt å suge opp sånt etter at yngelen dukket opp. Jeg har latt det være fordi de finner mye snacks innimellom det, samt at jeg har jo vært litt redd for å suge opp yngelen også i samme slengen Så slamsuging har det vært lite av i de ukene, kun vanlige vannbytter.


<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25355&d=1150811878"/IMG>

<IMG SRC="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25356&d=1150811878"/IMG>
Jeg har apistogramma(agassizii)yngel som har vært frittsvømmende i tre uker. Nå går de i et kar alene med moren sin. Vet du når apistogramma mødre slutter å se etter yngelen, og evnt. får lyst å spise dem? Hannen gikk sammen med dem for inntil en uke siden, nå har han fått litt bedre plass. Jeg lot hunnen gå med yngelen litt til, ser så naturlig ut, og kanskje ungene blir bedre fisk av det? Yngelen er en knapp cm nå.
Harald Elias Akselvoll
Jeg har apistogramma(agassizii)yngel som har vært frittsvømmende i tre uker. Nå går de i et kar alene med moren sin. Vet du når apistogramma mødre slutter å se etter yngelen, og evnt. får lyst å spise dem? ......

Det er ikke uvanlig at hunnen, etter 3-5 uker, ikke lenger viser den samme omsorgen for de små, og begynner å jage dem vekk. Eventuelt vil hun da ofte legge egg igjen.
Jeg har aldri opplevd at apistogramma-foreldre spiser sine yngel om de har blitt over en måned gamle.
Når hunnen ikke legger nye egg, har jeg i mange tilfeller hatt yngelen sammen med foreldrene helt til de er store nok til å forlate heimen, eller at hannen eventuelt blir agressiv overfor egne barn som er så store at de begynner å vise mannlige kjennetegn.

Mona: I dag har jeg vært hos Aquarius Zoo i Sandefjord og henta noen Apistogramma trifasciata. De så fantastisk flotte ut: rød øverst på ryggfinnen, gult i hoderegionen og mye blått ellers.
Bildet er av en av hannene i posen i karantenekaret. Det synes naturlig nok ikke så mye farger her ( men den tredje sorte stripen på siden som er grunnlaget for navnet synes jo tydelig).
Det er noen flere i butikken: LØP og KJØP.
Herregud, Tom, nå ble jeg syyyyyk av misunnelse..!! Så flotte!

Jeg må ha, må ha... ! Men jeg ser ingen måte å komme meg til Sandefjord på i nærmeste fremtid. Helgen er booket. Og selv kjører jeg jo ikke bil, så jeg er avhengig av at gubben også er ledig og kan kjøre meg.

Jeg har en plan, som jeg tenkte jeg skulle trygle deg om....
Sender deg en email
Tom... DÆVEN DØTTE !

noe så lekkert da, si ifra hvis det kommer småtisser på de der
Mona: har sendt deg mail.

Stina Engerud
... DÆVEN DØTTE !noe så lekkert da, .........

Flotte er de, de har allerede farget skikkelig ut. Hannene står nå og brisker seg for hverandre helt bakerst i karet bak ei rot, så jeg får dessverre ikke tatt noe bildet av de der.
Du har vært en inspirasjon
Mona, vil bare si at å lese denne tråden din, og sett hva du har gjort med akvariet ditt har vært en inspirasjon.

Vi har nå brukt noen uker på å få tak i ting vi ville ha i vårt akvarie (med utgangspunkt i hva du har gjort). Har her lagt ved noen bilder av vårt 530 liters akvarium som vi har i stua. Vi brukte ca 6 timer på å tømme det og sette det opp på nytt slik vi ville.

Jeg har brukt Biltema sand i den, men jeg har også elvegrus. Så jeg har to-delt bunnen. Og langs skillet står det en masse små planter slik at ikke sanden og grusen skal blande seg FOR mye. Og så har vi eike-løv da, som var grunnen til denne forandringen.

Ja, og så er det et dverg ciklide akvarium fra Sør-Amerika.

Mvh
Frode
Dwarph_Cichlids
Mona, vil bare si at å lese denne tråden din, og sett hva du har gjort med akvariet ditt har vært en inspirasjon. Vi har nå brukt noen uker på å få tak i ting vi ville ha i vårt akvarie (med utgangspunkt i hva du har gjort). :) Har her lagt ved noen bilder av vårt 530 liters akvarium som vi har i stua. Vi brukte ca 6 timer på å tømme det og sette det opp på nytt slik vi ville. Jeg har brukt Biltema sand i den, men jeg har også elvegrus. Så jeg har to-delt bunnen. Og langs skillet står det en masse små planter slik at ikke sanden og grusen skal blande seg FOR mye. Og så har vi eike-løv da, som var grunnen til denne forandringen. Ja, og så er det et dverg ciklide akvarium fra Sør-Amerika. Mvh Frode


Dette var et aldeles lekkert kar Hehe, der kan man se hvor vellykket ting blir når man lar seg inspirere av Mona.
Åh, så flott kar! 530 liter sa du...? Oj! Det må se praktfullt ut "live" i så stor skala

Jeg ble litt rød i kinnene her jeg satt, da jeg leste det du skrev
Takker så mye for rosen og er veldig glad for å ha gitt andre litt inspirasjon
Inspirasjon..
Takker for tilbakemeldingen. Kjekt for meg og å høre at jeg har fått det til.

Men dette var ikke bare inspirasjon til oss, ett scalare par la egg kort tid etterpå, så nå venter vi bar på at de skal bli fritt svømmende. De la for litt under en uke siden. Og de passer godt på skal jeg si. Når vi åpner toppen, så har vi opplevd at de har hoppet opp og angrepet oss

Og i går så så det ut som at Nannacara Anomala'en la noen egg også. Har ikke fått det bekreftet 100% enda, men skal da finne ut av det.

Som du skjønner så ble fiskene også fornøyde

Mvh
Frode
Jeg holder på å sette opp et nytt, lignende kar som dette jeg også

Da jeg kjøpte disse Redmoor-røttene, visste jeg ikke hvor lette i vekt de var så jeg kjøpte noen kg tilsammen... det resulterte i 6 røtter. To er brukt på denne 98 literen, og så har jeg nå satt to av de andre i 128 literen min. Den ses under profilen min her. Har da to til igjen, og de skal brukes i et annet kar jeg har på gang

Vasket sand i går, og fyllte opp 128 literen med vann i dag. Det er litt kaldt vann enda, har plugget i varmekolben nå og venter til det blir litt mere lunk på vannet før jeg planter litt. Akkurat nå, i skrivende stund, er det kun sand, vann og to Redmoor-røtter i karet.

Oppdaget at jeg ikke har særlig planter å ta av, for fant bare 3 stk i går i den lokale zoobutikken. Det var vanlige grønne sverdplanter. Så flere må kjøpes inn, tar en tur til Oslo mandag og kjøper noen. Håper jeg finner noen Hydrocotyle Leucocephala og Hydrocotyle Verticillata.

Eikeløv er lagt til bløt i bøtte og skal legges i karet imorgen. I den 128 literen skal det være Apistogramma Trifasciata

Bilde 1 viser karet før jeg fyllte det med sand i går. Møbelet inneholder også to 19 litere på hyllene under, har tegnet skapet selv og mannen min snekret det sammen. Så malte jeg det.

Bilde to og tre:
Her prøver jeg ut røttenes plassering. Dette oppsettet kan jeg ikke ha, fant jeg ut, for jeg må ha god klaring og tilgang til innsugsristen nede til høyre i karet. I fall den tetter seg, så må jeg lett kunne se det og komme til med slamsuger-slangen.
Her er slik det ser ut nå. Kan ikke ha den diffusoren slik (oppe helt til venstre i karet), må lage huller i slangen eller finne på en annen løsning. For mye "trøkk". Powerheaden står bak bakgrunnen, og det er fyllt opp med blåsvamp-terninger der. Jeg har skrudd av luftboblene på diffusoren, men det funker ikke. Den pøser ut luftbobler likevel, og det er ikke noe pent. Dette skal være et "rolig"kar, så diffusoren må vekk og jeg må evt montere et vanlig Eheim-utstrålingsrør der. Jeg liker ikke alle de luftboblene, og det blir for kraftig sirkulasjon.

Hentet filtergørr fra et annet filter, en hel bøtte full av brun guffe. Tømte det bak bakgrunnen, over alle blåsvamp-bitene. Kickstart for innkjøring av filteret I starten vil jeg likevel ha et annet filter gående her, tror jeg, for sikkerhets skyld.

Jeg er ikke fornøyd med røttenes plassering enda. Må gjøre om litt, men akkurat nå tar jeg en pause
Det viser seg at røttene har ganske bra oppflyt enda....Upsann

Det er derfor ikke "valgfritt" for meg hvor de kan stå. De må plasseres på en måte som gjør at jeg kan kile fast en gren eller to i bakgrunnen, og med det holde dem nede og på plass. Så dette er slik det ble

Vannet er nå kommet opp i 24 C, og dermed varmt nok til at jeg kunne sette inn noen sverdplanter. Det var det eneste de hadde på den lokale zoobutikken i går , som var noe å ha. Elendig utvalg.
Skal til Oslo istedet og lete, i morgen, og håper jeg har flaks og finner noen Hydrocotyle Verticillata. Fikk sansen for den sistnevnte etter at jeg brukte den i 98 literen. Egentlig vet jeg ikke hva jeg vil ha før jeg ser det

Det ligger eikeløv i en vannbøtte til bløtlegging, skal hive det oppi i morgen. Må få det til å synke først.

Jeg gleder meg til jeg får Apistogramma Trifasciata oppi her

Jeg burde vel skaffe dem noen huler, men... alt jeg har som passer Apisto er halve kokosnøtter. Ville de like det? Det er 2 trioer som skal ha sin karantene her, og de blir nok værende her som eneste fisk utenom Corydoras.
Egentlig skulle vel ikke dette vært under denne tråden, for det er ikke et sortvannskar. Men jeg ville ikke starte en ny. Og det skal jo være eikeløv her også, så det er sånn halvveis passe til tråd-overskriften

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25546&d=1151273347"/img>

<img src="http://nettakvariet.no/forum/attachment.php?attachmentid=25544&d=1151273347"/img>
nøttene vil nok fungere bra de Mona

nydelig kar

(hvor fant du eikeløv ? min "skog" var så forurenset nå at jeg turte ikke bruke det som lå der.)
Igjen så ser det ut som du setter sammen et aldeles nydeligt kar Mona Spennende å se hvordan fiskene vil like seg oppi der....
Bare et lite notat for å fortelle at den vesle Macmasteri-yngelen i 98 literen fremdeles er i full vigør
Jeg tror det bare er en igjen, muligens to, for jeg ser bare en om gangen. Men den har begynt å få bittelitt farger. Så at den hadde noen lysende blå prikker i kinnene i går Artig!

Utrolig at den har overlevd så lenge i dette karet, som er så fullt av sultne tetraer.

Om to dager er det 6 uker siden jeg så eggene (17 mai uke 20). Dessverre vet jeg ikke nøyaktig hvilken dag de klekket, og heller ikke hvor mange dager fru Macmasteri hadde hatt dem da jeg oppdaget eggene.

Skal prøve å få tatt et bilde av den lille overleveren senere i dag
Den er liten, ja, for den har jo ikke fått særlig spesialbehandling i dette karet. Om jeg får yngel på dem igjen, skal jeg suge opp yngelen med slange og fôre dem opp i et eget kar med masse artemia. Da tenker jeg veksten og overlevelsesprosenten blir en helt annen
Ser kjempefint ut det nye karet også!

Fikk nesten lyst til å kjøpe meg noen slike røtter selv.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap