Akvarium til hytta ved sjøen

Har flere ganger tenkt at det ville være flott å ha et akvarium for ungene, der vi kunne samle småkrabber, snegler, fisk etc. når vi er på hytta. De er noen små "marinbiologer"...

Har ikke erfaring med akvarium, men hva skal til for å få dette til å fungere bra ? Hvordan sette opp 02, temperatur etc. ?
jeg har hatt en 10 liter stående nå i ei uke. Alle smådyra lever. ( en liten sei, to flyndrer, en liten krabbe, to rekker og noen snegler). Har hatt luftpumpe med luftestein nedi, ellers null filtrering. Hadde oppi litt tang og algemose og sjøgress. Gikk fint, men hadde alt tilbake i sjøen nå når vi skulle reise. Så lenge en ikke forer, og dyra ikke dør, så blir det ikke så mye avfallstoff i vannet. etterfyllte med ferskavnn når det fordampet saltvann. Hadde karet ute, i skyggen.
hvis hytta de er så nærme vannet atte det gårann og bruke en kraftig pumpe og bare pumpe vann rett fra sjøen og oppi akvariumet så er det ganske enkelt..

alt du trenger da er ett akvarium som det er borra hull i til automatisk vannskifte, noen meter hageslange, en kraftig pumpe, lysarmatur og en timer tillyset

da får de jo frisk sjøvann hele tiden så da kommer de nok til og trives kjempegodt hvis karet er litt stort
Enkelt og greit
Kanskje det ville holde med et enkelt aquarium, pumpe og ha på nytt vann med jevne mellomrom.
Spesielt utstyr ?
Hvordan setter jeg opp et slikt automatisk vannskifte ? Fins det ferdigpakker på dette eller er det "gjør det selv"-prosjekt ?
det funker greit og skifte litt vann foreks andahverdag
du må nok borre hull i bakveggen på akvariumet eller så kan du be butikken gjøre det.. du borrer hullet så høyt oppe som du vil ha vannstanden, og når pumpa fyller opp vann så renner det gamle vannet ut mellom det hullet du har borra og renner ned til sjøen igjen via hageslangen

fordelen da er atte du kan la fiskene gå der mens du er borte fra hytta noen dager
Gode greier
Takk for det. Nå har jeg litt å jobbe med videre, det er lett tilgang til sjøen, så kanskje jeg bare tilfører nytt vann manuelt. Hva koster forresten et enkelt aquarium uten tilbehør på 60-70 liter ?
En annen fordel med automatisk vannskifte, er at det hele tiden vil tilføres småkryp, som vil bli ansett som mat av dem du har i karet.

Ellers er temperatur noe å tenke på: vannet i havet er jo ofte noe kaldere enn hva lufta er. Så i ett akvarie, vil selvsagt temperaturen stige. Om karet er utsatt for direkte sol, kan vannet bli ekstremt varmt i løpet av en godværsdag.
Om en da kjører på med automatisk vannbytte (om du bytter 300% i døgnet er bare positivt), vil man greie å holde en lavere temp.

Det som ofte tar livet av sjødyr i fangenskap, er faktisk varme...
Arvid Mellungen
Takk for det. Nå har jeg litt å jobbe med videre, det er lett tilgang til sjøen, så kanskje jeg bare tilfører nytt vann manuelt. Hva koster forresten et enkelt aquarium uten tilbehør på 60-70 liter ?

Se hva du får tak i brukt Masse å spare på dette.

Ofte må en kjøpe ferdige pakker i butikkene, altså akvarium med lys, varmekolbe og filtrering.
Ett slikt sett på ca 60L, koster gjerne 8-900 kroner (i alle fall på mine breddegrader).
Ett rent glasskar, kjøpt brukt, kan du få fra alt i fra 1 krone og opp
Frank Angell
[QUOTE=Arvid Mellungen]Takk for det. Nå har jeg litt å jobbe med videre, det er lett tilgang til sjøen, så kanskje jeg bare tilfører nytt vann manuelt. Hva koster forresten et enkelt aquarium uten tilbehør på 60-70 liter ?

Se hva du får tak i brukt Masse å spare på dette.

Ofte må en kjøpe ferdige pakker i butikkene, altså akvarium med lys, varmekolbe og filtrering.
Ett slikt sett på ca 60L, koster gjerne 8-900 kroner (i alle fall på mine breddegrader).
Ett rent glasskar, kjøpt brukt, kan du få fra alt i fra 1 krone og opp Du mener vel lengdegrad
Jeg har tenkt samme tanken selv, med å sette et akvarie til ungene på brygga. Det er ufattelig mye kult i sjøen.

Det er fler problemer man kan møte og jeg tror det er viktig å bestemme sg for hvordan man tenker driften.

Slik jeg ønsker meg det vil jeg ha et stort akvarie, ca 500 l stående på brygga, i skyggen. Jeg skal ha en dykkpumpe eller, selvsugende pumpe, som kontinuerlig henter vann fra sjø. inntaket må legges i en sil, for å unngå brenmaneter og tang skal tette pumpen.
Utløpet fra karet er tenkt løst med et hull i topp og overløp. Ledes i slange tilbake ut i sjø.

Fordelen slik jeg ser det med en slik løsning, er at du slipper å tenke på temperatur i karet. Videre vil det bli forsyninger med plankton ol som igjen vil holde skjell, krabber, reker ol med mat.

En utfordring for meg er å unngå at nabo unger gjør hærverk på dette.

Mikkel
Vis man skal ha sånn akvarie inne, hva slags ting skal man ha i da??
Eks kan jeg ta sand og steiner og alt sånt fra sjøen og skal jeg ha lys?
Du kan ha lys ja,men ville ikke brukt for sterkt lys.

Jeg mener automatisk vannskifte er et must,ellers kan det fort bli mye arbeid eller fiskedød. Det å bruke automatisk er kanskje litt mer arbeid i starten,men i lengden vil du lovprise løsningen da det sparer deg mye arbeid senere. En viktig ting å merke seg er at hullet der vannet skal renne ut fra akvariet er dekket med en form for netting eller noe annet som lar vann renne effektivt ut,men uten at fiskene kan stikke av

Å bære bøtte nummer xx med saltvann fra sjøen kan i lengden dempe entusiasmen kraftig. Og temperaturen er som nevnt viktig...og fra egen erfaring...varmt saltvann stinker lett :p
Glemte å nevne at steiner og sand fra sjøen er det mest naturlige å ha oppi
Vet ikke om det opprinnelige spørsmålet her er foreldet jeg, men pytt....

Jeg har tenkt å sette opp et slikt kar på hytte til våren. Vi har allerede et "akvarium", en naturlig dam der tidevannet slår oppi og skifter ut vannet innimellom. Midt på sommeren med lav tidevannsforskjell skiftes det dessverre ikke ut hver dag, noe som fører til hyppige dødsfall.....dårlig vann og lite oksygen.

Tenkte å sette et glasskar i kjelleren på hytta, kanskje 2-300 liter stort. Finne en passende pumpe som er koblet til et tidsur, som kjører noen ganger i døgnet. Utløpet vil jeg lede ned i den naturlige dammen, dermed blir det også der utskifting av vannet.

Det er ca. 20 meter til sjøen, 7-8 meter høydeforskjell.....så det vil ikke kreve alt for stor pumpe. Dette vil ikke kreve noen andre tekniske innretninger, bortsett fra et hvilket som helst lys slik at det går an å se inn. Alger vil eventuelt bli skiftet ut når de etter en tid lider av lysmangel.

Hytta ligger forøvrig rett innenfor Sjøholt for de som måtte være interessert....*s*


mvh
Per-Kristian Hole

Kaldt Saltvann


Håper dere legger ut bilder

Dyrene fra sjøen like ved er ofte minst like spennende som de man finner i zoobutikken
Tilfeldig bekjentskap
© LOFFA
Reklame for plussmedlemskap