Har fått angrep av BGA (blågrønne alger) Trenger hjelp!

Nå har svineriet dukket opp hos meg. Og det er skikkelig gufne greier! * grøss*

Har skumlest en del gamle tråder og info ang. dette problemet rundt omkring, og forstått det slik at blågrønne alger kan bekjempes ved å tilsette kaliumnitrat. Har funnet ut at Aquariuszoo i Sandefjord selger dette. Jeg vil bli kvitt denne ekle bakterien så fort som mulig!

Kan noen bekrefte blandingsforholdet jeg skal tilsette hvis jeg f.eks. kjøper 100 gram av KNO3?
Holder det med 100 gram til en 98 liter?
Og stemmer det at nivået av nitrat skulle ligge på 15 etterpå?
Altså "vanlig" nitrat, etter at jeg har tilsatt Kaliumnitratet?
Tester det med en vanlig Tetra nitrat-test?
Har jeg forstått det rett da, eller har jeg misforstått helt....?

Det er karet med Redmoor-røtter og Dolkestikk-tetraer som har fått det, det legger seg som et klebrig teppe midt i den tette klyngen med Gulrot-gress plantene (flytende plante, H. difformis). Jeg har fjernet det mekanisk flere ganger, men med det tempoet de kommer tilbake skjønner jeg at her må det sterkere lut til.

Bør jeg hive ut hele klyngen med gulrotgress? Har luket en del bort, men bør jeg hive alt?
Svineriet ser ut til å like seg godt der... vannet blir sikkert stillestående og fint for BGA midt inne i den store klasen den har vokst seg til. Så brer det seg utover fra det.

OBS!
Siden dette er en bakteriesmitter den vel kanskje som bakterier også da? Jeg passet ihvertfall på å vaske hendene nøye etterpå, etter at jeg hadde revet ut masse blågrønn gørr i stad.
Stemmer det at den kan smitte fra et kar til et annet?

WOW, sakte i svingene her Mona ellers skaper du deg et gigantisk algeangrep i tillegg.

Altså det du gjør er å blande 150 ml KNO3 i en liter vann. Blandingen ristes til det blir helt blank når den har stått stillle en stund. Deretter doseres som med TMG 10 ml pr 100l vann i uken.

Et annet tips er å blande KNO3 og KH2PO4 i blandingsforholdet 10:1, altså 150 ml KNO3 og 15 ml KH2PO4. Doserer du i tillegg med TMG så har du bortimot fullverdig mikro og makronæring til plantene.

Hvis vi går tilbake til CO2 tråden så vil dette i kombinasjon med CO2 og godt lys gi gode forhold i et plantekar. Husk bare på åå ha planter i karret som kan holde algene i sjakk. Jeg vil anbefale deg å dele ukesdosen opp i to påfyllinger.
BGA er kjipt... Selv føler jeg at dette ikke er et problem i akvarier med sterk strøm og god filtrering. Desvee er det slik at vi ofte holder arter som vil ha det mer stillestående og BGA kan da bli et problem.

Hos meg fungerer saltkur svært godt, men bare ved små lokale angrep. Har desverre ingen svar på spørsmålene siden mine kjemikunnskaper er minimale

Bga er forresten en vanlig plage om sommeren pga. høy temperatur og ymse vannverdier i springen.

Her beskrives metoden med salt:


Virkningen er forbløffende, men saltet må brukes varsomt og med omtanke for fiskene.
Takk for tipset.
Bare lurte på noe i den linken du ga;
det står i selve teksten at man alltid skal røre ut saltet i vann før det tilsettes. Men ved bildet står det at saltet skal drysses på (som saltkorn) selve BGA angrepet.

Hva er riktig?

Jeg har gransket karet nå, og det ser ut til å være flere steder som er rammet. Da blir det verre å drysse salt overalt vel...?
Men drar jeg ut plantene som er rammet, så blir det lettere. Da er det bare en tynn stripe helt nede ved sand-linjen, helt ved frontglasset, igjen. Den har jeg slamsugd bort i dag, men for å sikre at den ikke kommer igjen, kan jeg vel strø litt salt der?
Det er litt klønete formulert i teksten...

Salt må alltid røres godt ut i vann bortsett fra i denne kuren. Grunnen til at saltet dreper BGA er en enorm konsentrasjon på et lite område. Saltet bør derfor være grovt og drysses over området med BGA.


Metoden må kun brukes mot små kolonier. Eksempelet i artikkelen er fra et 720 liters akvarium og kolonien var kun noen få cm stor. Ingen fisk kan ta skade av så små mengder salt i et så stort akvarium. Metoden vil fungere godt i akvarier med saltfølsom fisk så lenge det aktuelle området er lite i forhold til det totale arealet.

Mange er uforsiktige ved medisinsk og forebyggende bruk av salt. Det er derfor jeg maner til forsiktighet og grundig utrøring før tilsetning.

Skal forandre slutten på artikkelen for å klargjøre dette.
Ok, takk.

Men jeg bør altså slå av filterpumpen mens saltingen pågår?
Logisk og smart egentlig, da blir saltkornene liggende i ro, og etterhvert som saltkornene blir bløtere og løser seg opp, så blåses ikke "salt-laget" rundt i akvariet. Det blir liggende (relativt) på samme sted.

Jeg har en liten sekk grovt havsalt, så i morgen starter saltingen
Dette fjerner jo ikke årsaken, men det er gøy å se effekten av den akutte forgiftningen på BGA



Rødfargen som inntreffer etter få minutter er temmelig dyp. Knips gjerne et par bilder så vi får se...
Vedr.angrep av BGA - nå er karet kurert:-)!
Hei
Nå er det gått akkurat en uke siden jeg skrev om dette angrepet av BGA.

Tenkte å skrive her og fortelle hvordan det har gått
Som dere ser så smiler jeg, for det har gått bra

Jeg fikk tips om å mørklegge karet en uke, og i tillegg pakke det inn i svart plast så ikke noe lys slapp inn. Jeg tenkte jeg skulle prøve "light-varianten" først, og slo ganske enkelt av akvarielyset. Ingen mating, ingen vannbytter og ikke noe akvarielys på i akkurat en uke.

I kveld slo jeg på lyset for å ta en kikk, og karet var gullende rent for både BGA og vanlige alger Røttene i karet så nesten nye ut! For en uke siden var de jo fulle av alger i alle slags farger og former (ikke BGA, men alle slags vanlige, brune, svarte, lilla og grønne, både hårete og vanlige). Alt sammen var borte nå.

Jeg har gransket karet etter rester og spor av BGA men kan ikke finne noe Ikke en liten prikk å se engang. Det var bra.

Er klar over risken for tilbakefall, men da får vi ta det om det kommer.
Noe som var nytt for meg var at Tetra General Tonic skal også fungere meget bra. Leste det på en svensk side for noen dager siden.
Hvis jeg ser dette så er det gjerne på et sted hvor noe får stå og rotne i stillestående vann og får lys, som planter som dynger seg opp mot frontglasset og rotner nedenfra, eller blader bryter vannflaten og samler rusk mellom seg eller mot bakglasset i vannflaten.
Du har fullstendig rett, Kjetil L.

Det hele startet nemlig midt inne i en diger klase med H. difformis, på toppen av bladene som lå akkurat i overflaten (masse lys). Jeg lar den flyte som flyteplante. Den danner et flott rotnett på undersiden som mange fisk elsker å gjemme seg i. Derfor liker jeg å ha den som flyteplante, men den er kanskje ikke så godt egnet likevel...

Jeg luker ikke så flittig heller, så den har blitt utrolig stor, sammenfiltret og tett, med resultat at blader under overflatebladene visner og råtner av mangel på lys. Ypperlige forhold for stillestående vann og oppblomstring av BGA bakterier....

Vel, ut med den planten.... eller kraftig uttynning iallefall.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap