Artemiaklekking!

Har laget klekke opplegg med flaske opp ned! Lurer på hvor mye salt og egg til 1 liter vann? Skal det være lunkent? Når ser man at eggene har klekt? Takker for alle svar!
Artemia trenger en del for at dem skal klekke. Det er noe varierende hvilke forholde de ulike eggene klekker under, normalt står det på pakken\ produsentens side både hva du må ha av temp, saltinnhold, Ph og lys.

Selv har jeg prøvd meg fram en hel del, og funnet ut at jeg med de fleste fabrikater har best klekkeresultat ved disse verdiene:

SG: 1.35 (saltere enn havvann), Ph ca 9, og 26-27`C. Masse lys, bruker en 40W dagslyspære (glødelampe som avgir plenty med varme) rett over klekkevannet. Tilfører minst 30L\t med luft pr liter klekkevann, vanligvis dobbelt så mye.
Under disse forholdene starter de første artemiaene å klekke etter ca 18-20 timer. De siste er klekket innen 32 timer. Jeg pleier aldri å finmåle mengden egg jeg har i vannet, men en liten teskje gir ganske mange klekkede artemia. Hvor mye du skal klekke, kommer helt ann på hvor mye du trenger.
Når det gjelder mengde salt: jeg bruker havvann til klekkingen, og har i en dæsj med ekstra salt. Så akkurat hvor mye du trenger i gram, er jeg litt usikker på

Klekket artemia ser man lett siden disse "svømmer" i vannet (slå av lufttilførselen, så ser du at det er noe smått som svømmer inne i flaska).

Artemiaen bør benyttes innen få timer etter klekking til yngel. Etter noen timer har artemiaen brukt opp plommesekken sin, og trenger da mat, for å opprettholde sin høye næringsverdi. Men det er plundrete og kostbart å fø opp små mengder artemia av gangen
Så med andre ord skal de ha det salt, kan bruke bordsalt uten jod? Er usikker på luften, gjør det noe om det bobler mye? Kan jeg bruke mer enn 2 ss salt i en liter?
Dersom du tar ca 35 gram salt pr liter vann (=1000 g vann), skal det være passe. Det skal gå bra med vanlig bordsalt. Ta dessuten oppi en "dærsj" natron, for å holde pH-verdien stabil. Skal være kraftig bobling (uten luftestein). Lykke til, Bettina!
Jeg bruker et vanlig litersmål, tar 0.7 l vann oppi med romtemperatur.
Tre strøkne teskjeer grovt havsalt, en bitteliten dæsj natron (bare litt ytterst på tuppen av en teskje) og to teskjeer artemiaegg. Mine egg er gamle nå (boksen har vært åpnet lenge) så derfor to teskjeer egg. Nye og "friske" egg fra vakuumpakket boks har høyere klekkeprosent.

Luftslange puttes oppi så den står ned mot bunnen av litermålet og bobler friskt, festes med en klype på kanten av litermålet så ikke slangen faller ut. Setter det hele under en spot-light, så eggene får varme og lys til klekkingen (de trenger begge deler).

Vannet skal ha ca 28 C, og en ph på 8.3 for at artemiaen skal ha best mulig klekkeprosent. Dette kan variere litt fra produsent til produsent (spørs hvor artemiaeggene kommer fra), men sånn ca er det det vannet skal ligge på.

Det tar fra 18-24 timer før eggene klekker. Når de klekker, så endrer vannet farge fra en søleaktig brun-grå farge til friskt oransje. Slå av luften en stund, la vannet roe seg, og du ser at artemiaen samler seg i en oransje sky nærmest der lyset kommer fra. Jeg pleier å dekke til beholderen med et håndkle, og lar det være en liten åpning på den ene siden som vender mot lyset under kjøkkenskapet. Da svømmer den nyklekte artemiaen dit, og konsentrerer seg i en oransje sverm der. Så er det bare å suge dem opp med pipette, skylle dem i en sil under rennende ferskvann (kald-lunkent) og servere til yngelen.

Man bør investere i en artemia-sil, men har du ikke en, kan du bruke et rent kaffefilter. Artemia-siler koster bare noen tiere.

BILDE: Slik ser mitt artemia-klekkeri ut
Det er dimmer på ledningen til spot-lightene, for lyset ble for sterkt ellers. Det ble altfor varmt da, så eggene ble kokt istedenfor å klekke. Med dimmer ble lyset redusert, og akkurat passe.
Så pass på at lyset ikke varmer vannet altfor mye, da klekker de ikke.

<img src="http://nettakvariet.no/galleri/data/500/artemiaklekking.JPG"/img>
Til 1 liter vann har jeg brukt 2 1/2 ss salt og 1 ts artemiaegg. Har lampe også ved siden av som liksom står mot flasken. Slik har det putra og stått siden 20-2030 tiden i går kveld. Ser at noen egg har klekt, men bare en her og der. Står ikke så mye på boksen, men står at 95% av eggene klekker mellom 24-36 timer avh av temp. Så da går jeg ut i fra at jeg må vente litt til. Har satt anlegget på badet, der er det jevt 28 grader. Har ikke brukt natron, for det ante jeg ikke noe om at man burde bruke!
Er dett ok eller? Noe jeg skulle gjort annerledes?

Hvis ikke dette fungerer prøver jeg Mona sin versjon av klekkeri!! også med natron!
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap