Fosfat - skadelig for fisken?

Høye verdier av fosfat er sterkt algefremmende i et akvarium, det er velkjent. Men bortsett fra uvelkomne alger, er fosfat skadelig for fiskene? Og i så fall, hvor høye verdier snakker vi om da?

Jeg har et lite kar med noen Corydoras metae i. Dette karet har litt alger, men fremdeles bare i sin spede begynnelse. Men jeg synes fiskene virker så "rare", litt ute av form på en måte. De spiser godt, men virker littegrann ute av lage, og så klør de seg stadig vekk. Så jeg har testet alt jeg har av tester i dag;
ammoniak, nitritt, nitrat og fosfat.

Ammoniak var null, nitritt var null, nitrat midt mellom 12.5 og 25 (oransje testresultat - Tetra test), og fosfat (JBL test) var lyselyseblå. Dette skulle iflg fargekartet tilsi en verdi på 1.0 mg/pr l (ppm=parts per million).

Iht bruksanvisningen er en verdi på 0.5 normalt i et ferskvannsakvarium. Videre stod det at høye verdier var skadelig for fisken, stod det, men ikke noe mer. Og hva er høye verdier? Dette resultatet jeg fikk var jo på den nedre delen av skalaen, så den er vel ikke akkurat høy, men heller ikke perfekt, kan man kanskje si...?
Bør jeg foreta meg noe spesielt, annet enn vannbytter og redusert fòring? Bør jeg øke på vannbyttene, dvs oftere enn en gang pr uke? Jeg har tatt to vannbytter den siste uka pga coryene har virket litt ute av form, så bør jeg fortsette med det?

PS!
Jeg har aldri testet for fosfat før, testen er relativt ny og ikke brukt tidligere. Derfor litt mange spørsmål, en ukjent vannverdi å forholde seg til



Vet ikke hvor høye verdiene må være før de er skadelige, men:
For mye fosfor -->økt algevekst-->økt planteavfall-->økt antall sopp og bakterier-->økt oksigenforbruk-->surt vann.

Dette er kun basert på generell kunnskap jeg har fra landbruksskolen, så ta det bare som en pekepinn...

Men vil tro at hvis du får problemer med for mye fosfor over tid, så vil dette kunne måles både på o2 verdier og på pH også.

Men da har du kanskje allerede merket det i form av en soppinfeksjon eller lignende på fisken?
Hm, det var interessant.
Men hvorfor skal fiskene få økt tendens til soppinfeksjoner av surt vann?
Nå har jeg faktisk surt vann i akvariene mine, men det er med vilje Det skal være sånn med de fisken jeg har. Den ligger på mellom 6.0 og 6.9 i de fleste karene. Men mente du enda surere vann enn det?

Har aldri hatt soppinfeksjoner på noen fisk. Er det bare flaks?

Eller jo, kanskje på haleroten til en Corydoras en gang. En Ancistrus glefset tak i den stakkars Coryen da den forvillet seg inn på enemerkene til Ancistrusen, og skadet den. Da ble den hvit der, akkurat som den var dyppet i hvit stearin som så stivnet (ikke noe bomullsaktig hvitt, så da var det kanskje ikke sopp likevel?) Den diltet rundt i akvariet i flere uker med stadig mindre halefinne og dette hvite stearinaktige belegget. Så litt molefunken ut etterhvert, så jeg bestemte meg for å prøve og kurere det.

Saken løste jeg ved å holde Coryen mellom fingrene, dyppe kun haleroten ned i sterkt saltvann et par ganger, telle til ti mens jeg holdt den der, og så slippe den ut i akvariet igjen.
Den ble bra Nå holder halefinnen på å gro ut igjen.

Men det er det eneste jeg har oppdaget av noe som kan minne om sopplignende ting.

Men alger, det har jeg nok av i mange kar!

Jeg har imidlertid noe spesielt filtermedie liggende på lur, kalt Anti-Phos fra Aquamedic, som visstnok skal suge opp og binde fosfaten. Det ser ut som små pimpstein-kuler, bare i form av fin, hvitaktig grus med et lett grønnskjær. Tenkte jeg skulle prøve å stappe noe av dette i filteret til det karet som er verst angrepet av alger (160 literen) og se om det hjelper.... Til og med de pene, rosa eplesneglene mine har fått grønn pels på ryggen! *iik*
Høres ut som om fisken din hadde sopp. Flott at du fikk bukt med det
Selfølgelig er det bare skaldelig med surt vann, hvis vannet blir surere enn det som er beregnet for fisken -Ikke hvis fisken skal ha så surt vann
Jeg er mest vant med guppy, så der må man passe på pH for å holde sykdommene borte

Men hvis du har for mye næring i vannet, kan du jo hjelpe det av med å tilsette flere planter? (Eller bytte vann oftere, eller redusere fórmengden)
Jeg er litt skeptisk til å tilsette stoffer på grunnlag av at en har for mye næring... Jeg er heller tilhenger av å skape en naturlig balanse. Iallefall mellom hovednæringsstoffene, nitrat fosfor og kalium. Dette er noe plantene forbruker en del av.
Mikronæringsstoffene er jo litt vanskeligere å få en naturlig sirkulasjon på... Men her skal det jo også veldig lite til...
Fiskeavføring inneholder vel ikke særlig med jern, f.eks?

Det snodige er at algene kommer selv i kar med haugevis av den sterkt hurtigvoksende hornblad-planten også. Den planten vokser jo så fort at du kan nesten sitte og se den vokse For tiden er det hovedsaklig alger av typen "friskt grønne, lett vaiende kort og fluffy pels" som regjerer. Det finnes styggere alger, men de er ganske irriterende likevel (selv om de på sin egen måte egentlig er fine - til alger å være altså).

Nå har jeg gått over til en annen type plantegjødning nylig også (et par uker siden), så jeg håper det skal hjelpe. Jeg hater Tropica master grow! Det var etter at jeg begynte å bruke den i sommer at algeveksten bare eksploderte i karene mine. Siden har jeg ikke greid å få noenting i balanse. Jeg leste nettopp at alger faktisk kan lagre fosfat i lang tid, så selv med hyppige vannbytter og redusert fòring så tar det en god stund før man ser resultatene på algeveksten....*sukk*

Men, du har rett, flere planter må det bli. Bare å sette i gang!
Håper det hjelper
Skal også skaffe meg noen Otocinclus, ettersom jeg har kvittet meg med alle Ancistrus-bøllene (unntatt en liten knert, han fikk bli en stund til).

flott av du har startet tråd om dette, jeg sliter med det samme som deg

av disse fosfat fjerner produktene som er å få kjøpt..hva er best?
Greit nok blir det mere alger med mye fosfat i vannet, men det kan også være helt andre grunner til dette.
Både planter, og alger, trenger svært lite fosfat for å klare seg fint.

Jeg forsår ikke helt hvorfor ett forhøyet innhold av fosfat skulle være skadelig, om en ser bort i fra irriterende alger.
Fosfat er ikke det jeg forbinder med skadelig i de mengder det her er snakk om. Flere fortyper har jo ett innhold av fosfat på +-2%.

Imidlertid kan jo svært høye mengder fosfat, minske sjangsen for at fiskene formerer seg, faktisk kan de bli serile av dette. Men da snakker vi meda-doser.
Eneste skadelige med fosfat jeg greier å hoste opp nå, er BGA. Denne bakterie-algen, avgir jo stoffer som faktisk er giftige i høye konsentrasjoner.
Kan det være derfor JBL anbefaler liten mengde Po4 i vannet?
det var nettopp bga jeg tenkte på. sera phosvec skal fjerne fosfat og bga, er det noen som har erfaring med dette?

bga dukker opp både her og der hos meg, og det er ikke enkelt å bli kvitt svineriet
Så lenge jeg har frist vann i springen, begynner jeg ikke med slike "kunstige" måter å fjerne forurensingen på Har derfor ikke testet noen av de ulike fosfor-absorberende remediene.

Om jeg absolutt skulle teste ut noen av dem, ville det blitt Amtra sin Zeolitt, siden denne kan "re-genereres"
eks ett yngelkarr på 63liter, plutselig dukker bga opp og tar over hele karret. mere vann jeg bytter værre blir det.
jeg har tatt ned slike karr og gjort dem grundig rene..vasket sanden i kokende varmt vann osv.. men når jeg setter dem opp igjen, dukker bga opp igjen etter kort tid.
hva er det egentlig bga kommer av?
det kan dukke opp i karr med normal sirk og foring, med daglig små vannbytter...
BGA er en morsom sak Skal komme med for store mengder forfat i vannet. Det karet jeg slet mest med, var denne på 0,00. Byttet på det meste 25% morgen +25% kveld. Hjalp det? Nope.... Røtter, stein og grus grodde over i løpet av 3-4 dager.
Siden det var brakkvann, var det heller ikke bare å sette inn hurtigvoskende planter.
Ga opp hele greia etterhvert jeg.

Så hvorfor denne kom, er meg 100% uvist. Men skulle mer enn gjerne vist hva det var den hentet energi fra i akkurat det karet
ikke så morsomt når dette begynner å spre seg mellom akvariene

jeg har ett 50liters karr det har gått yngel i, nå er dette karret fisketomt og fulstendig overgrodd av bga.
jeg tengte jeg skulle bruke dette til forsøkskarr for å bli kvitt bga.

det hjelper å filtrere over torv å slukke lyset en perjode, men har det først vært bga i karret dukker det opp igjen etter en stund.

salter jeg karret, blir bga røde og forsvinner, men jeg må bruke så mye salt at artemia ikke vil klekke i det engang.

noen som har noen gode kjerringråd å komme med?
Siden det er snakk om bakterier dette, er det enkelte som mener at medisin mot bakteriell infeksjon er veien å gå.
Har ikke testet dette selv, men ser ikke bort i fra at General Tonic tar BGA. Den tar i alle fall bakterier den burde holdt seg langt unna
oki jeg skal dynke karret med metylenblått og se hva som skjer
Hvordan gikk forsøket Eddie?
Med Metylenblått mot blå-grønn-alger, mener jeg? Trives de spesielt godt i litt surt vann?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap